...

AEX: Stijgende ondertoon

8 februari 2009, 16:44 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Dat de index­en wereld­wi­jd voor een sti­jging staan wordt als­maar duidelijk­er. Een voor­lop­er is de Shangai, die gaf een duidelijk koopsig­naal en is op weg naar 2400 (nu 2181). In peri­o­den zoals we deze heden ten dage meemak­en raad ik steeds aan naar de sen­ti­mentsindi­ca­toren te kijken. Dergelijke indi­ca­toren vertellen ons hoe de onderliggende kracht­en er voorstaan. Ik schreef hier reeds enkele keren dat deze indi­ca­toren posi­tief evolueren en die posi­tieve evo­lu­tie bli­jft maar aan­houden. Afgelopen week heeft bijvoor­beeld het aan­tal aan­de­len boven het 200-daags gemid­delde zelfs de neig­ing de top van jan­u­ari te door­breken. Dat is een heel sterke diver­gen­tie in vergelijk­ing met het koersver­loop van de SP500 en het geeft aan dat de markt aan de kop­er­sz­i­jde staat. Voor de korte ter­mi­jn kijken we naar de put/​call ratio en die geeft aan dat we nog wel met een kleine terug­val moeten reken­ing houden…

AEX: Sti­j­gende ondertoon

De XO-grafiek geeft een koopsig­naal met de door­braak van de voor­gaande X‑kolommen. Ook de dal­ende rode weer­stand­sli­jn eve­nals de sti­j­gende zwarte lijn van het voor­ma­lige sti­j­gende kanaal wer­den door­bro­ken. Een terug­val die de vorige ste­un bij 253 respecteert kan hier een kat­a­pult vor­men met als doel 271÷273÷276÷278. Komen we hoger als 278 dan kun­nen we in één ruk door naar 292. Gaan we toch lager als 253 dan geven 246 en 242 de nodi­ge steun.

De kwartaal­grafiek: In het vorige kwartaal hield­en we de ste­un uit maart 2003, dat is een heel belan­grijk niveau. Kijken we in deze grafiek naar de Fibo’s dan zien we 275÷313÷357 als haal­baar niveau voor een sti­jging. Ste­un kri­j­gen we van de maart­bo­dem uit 2003. Breken we die ste­un dan hebben we vlak onder de maart­bo­dem een zware hor­i­zon­tale zone liggen uit de peri­ode decem­ber 1993/​juni1995. Hoe dan ook: de ver­bre­dende for­matie die we zien is een patroon dat enkel voorkomt als top­pa­troon en daarom kun­nen we niet posi­tief zijn voor de zeer lange ter­mi­jn. De huidi­ge can­dle geeft ons natu­urlijk weinig infor­matie want de can­dle is pas defin­i­tief einde maart. Het dal­ende rode kanaal geeft voor de zeer lange ter­mi­jn mogelijkhe­den tot bij de 400 en aan de onderkant is er mogelijkheid tot 165.

In de maand­grafiek een koopsig­naal in de sto­chas­tics. Een sti­jging naar 275 en 315 (eerstvol­gende Fibo-niveaus) is waar we ons mogen op richt­en. Bek­ijken we dergelijke sti­jging in bred­er per­spec­tief dan zult U vast­stellen dat een sti­jging naar die niveaus nog steeds past in een vierde-golf beweg­ing. Een sti­jging naar die niveaus zal dus zo goed als zek­er gevol­gd wor­den door een grotere daling.

In de week­grafiek zien we duidelijk de sym­metrische driehoek en alles draait hier rond het al dan niet door­breken van de weer­stand­sli­jn. De macd is posi­tief en we mogen vanu­it deze indi­ca­tor dus aan­nemen dat de opwaartse door­braak er aan komt. 305335 zijn dan de koers­doe­len vol­gens Fibo-niveaus. De rode dal­ende lijn is een lijn die door vier pun­ten loopt en deze lijn is dus een degelijke steunlijn.

In een tweede week­grafiek kri­j­gen we in de adx een sig­naal dat er op wijst dat we ter­dege reken­ing moeten houden met een sti­j­gende index want de adx staat op het punt zijn gemid­deldeli­jn (de adxr) te kruisen.

Voor wat de korte ter­mi­jn betre­ft zien we in de eerste dag­grafiek die ik hier toon dat zow­el mijn zig-zag sys­teem (8% sto­pli­jn) als mijn Welles-lijn (atr maal 2) op 28 jan­u­ari een koopsig­naal gaven. Dit koopsig­naal staat nog steeds en bij een terugtest van die lij­nen zien we dat in bei­de sys­te­men 242 degelijke ste­un zou bieden. De sto­chas­tics-momen­tu­min­dex staat wel hoog en kan mogelijks een negatieve diver­gen­tie maken.

In een tweede dag­grafiek zien we het Welles-Volatil­i­tysys­teem met een atr op 2.8. Alle sig­nalen staan in dit sys­teem op kopen. Enkel de adx bli­jft onder de 20-grens, er is dus nog geen trendmatigheid.

In een derde dag­grafiek zien we dat de PFE (Polar­ized Frac­tal Effi­ciën­cy) de 0‑lijn heeft door­bro­ken. Ook in deze indi­ca­tor een koopsig­naal dus. Posi­tief is ook dat de aex zow­el zijn 20- als zijn 40-daags gemid­delde opwaarts heeft door­bro­ken. In de koers­grafiek echter is er een sub­jec­tief gegeven dat roet in het eten kan strooien. We zien hier dat het kanaal (aangegeven met de zwarte lij­nen) teruggetest wordt aan de onderkant. De aex bereikt eve­neens de dal­ende rode lijn. Om de posi­tieve sig­nalen vanu­it de andere grafieken te beves­ti­gen moet de aex dus wel degelijk boven deze twee lij­nen uit­sti­j­gen. Dat vereist een slot­stand boven de 265. Vallen we terug vanaf het huidig niveau dan moeten we de ste­un bij 242 respecteren. Komen we onder de 242 dan mogen we het posi­tieve plaat­je lat­en varen en dan bestaat de kans dat de index alsnog zijn novem­ber­bo­dem gaat terugtesten.

Con­clusie: de posi­tieve sig­nalen stape­len zich op en wie aan­de­len indi­vidueel bek­ijkt zal vast­stellen dat er van langs om meer aan­de­len zijn die een koopsig­naal hebben gegeven. Ik ga er dus vanu­it dat de aex verder sti­jgt met 275 als koers­doel in eerste instantie. Voor de heel kort ter­mi­jn kan er gezien de P/C ratio wel een terug­val­let­je komen.

Edwin Van­damme

US mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex en de Shangai. Geen posi­ties in de sp500.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.