AEX: Stijgende ondertoon
De XO-grafiek geeft een koopsignaal met de doorbraak van de voorgaande X‑kolommen. Ook de dalende rode weerstandslijn evenals de stijgende zwarte lijn van het voormalige stijgende kanaal werden doorbroken. Een terugval die de vorige steun bij 253 respecteert kan hier een katapult vormen met als doel 271÷273÷276÷278. Komen we hoger als 278 dan kunnen we in één ruk door naar 292. Gaan we toch lager als 253 dan geven 246 en 242 de nodige steun.
De kwartaalgrafiek: In het vorige kwartaal hielden we de steun uit maart 2003, dat is een heel belangrijk niveau. Kijken we in deze grafiek naar de Fibo’s dan zien we 275÷313÷357 als haalbaar niveau voor een stijging. Steun krijgen we van de maartbodem uit 2003. Breken we die steun dan hebben we vlak onder de maartbodem een zware horizontale zone liggen uit de periode december 1993/juni1995. Hoe dan ook: de verbredende formatie die we zien is een patroon dat enkel voorkomt als toppatroon en daarom kunnen we niet positief zijn voor de zeer lange termijn. De huidige candle geeft ons natuurlijk weinig informatie want de candle is pas definitief einde maart. Het dalende rode kanaal geeft voor de zeer lange termijn mogelijkheden tot bij de 400 en aan de onderkant is er mogelijkheid tot 165.
In de maandgrafiek een koopsignaal in de stochastics. Een stijging naar 275 en 315 (eerstvolgende Fibo-niveaus) is waar we ons mogen op richten. Bekijken we dergelijke stijging in breder perspectief dan zult U vaststellen dat een stijging naar die niveaus nog steeds past in een vierde-golf beweging. Een stijging naar die niveaus zal dus zo goed als zeker gevolgd worden door een grotere daling.
In de weekgrafiek zien we duidelijk de symmetrische driehoek en alles draait hier rond het al dan niet doorbreken van de weerstandslijn. De macd is positief en we mogen vanuit deze indicator dus aannemen dat de opwaartse doorbraak er aan komt. 305⁄335 zijn dan de koersdoelen volgens Fibo-niveaus. De rode dalende lijn is een lijn die door vier punten loopt en deze lijn is dus een degelijke steunlijn.
In een tweede weekgrafiek krijgen we in de adx een signaal dat er op wijst dat we terdege rekening moeten houden met een stijgende index want de adx staat op het punt zijn gemiddeldelijn (de adxr) te kruisen.
Voor wat de korte termijn betreft zien we in de eerste daggrafiek die ik hier toon dat zowel mijn zig-zag systeem (8% stoplijn) als mijn Welles-lijn (atr maal 2) op 28 januari een koopsignaal gaven. Dit koopsignaal staat nog steeds en bij een terugtest van die lijnen zien we dat in beide systemen 242 degelijke steun zou bieden. De stochastics-momentumindex staat wel hoog en kan mogelijks een negatieve divergentie maken.
In een tweede daggrafiek zien we het Welles-Volatilitysysteem met een atr op 2.8. Alle signalen staan in dit systeem op kopen. Enkel de adx blijft onder de 20-grens, er is dus nog geen trendmatigheid.
In een derde daggrafiek zien we dat de PFE (Polarized Fractal Efficiëncy) de 0‑lijn heeft doorbroken. Ook in deze indicator een koopsignaal dus. Positief is ook dat de aex zowel zijn 20- als zijn 40-daags gemiddelde opwaarts heeft doorbroken. In de koersgrafiek echter is er een subjectief gegeven dat roet in het eten kan strooien. We zien hier dat het kanaal (aangegeven met de zwarte lijnen) teruggetest wordt aan de onderkant. De aex bereikt eveneens de dalende rode lijn. Om de positieve signalen vanuit de andere grafieken te bevestigen moet de aex dus wel degelijk boven deze twee lijnen uitstijgen. Dat vereist een slotstand boven de 265. Vallen we terug vanaf het huidig niveau dan moeten we de steun bij 242 respecteren. Komen we onder de 242 dan mogen we het positieve plaatje laten varen en dan bestaat de kans dat de index alsnog zijn novemberbodem gaat terugtesten.
Conclusie: de positieve signalen stapelen zich op en wie aandelen individueel bekijkt zal vaststellen dat er van langs om meer aandelen zijn die een koopsignaal hebben gegeven. Ik ga er dus vanuit dat de aex verder stijgt met 275 als koersdoel in eerste instantie. Voor de heel kort termijn kan er gezien de P/C ratio wel een terugvalletje komen.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft posities op de aex en de Shangai. Geen posities in de sp500.