...

AEX - SP500 - Sox- Shangai-USD/YEN

9 augustus 2009, 23:00 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Reeds meerdere weken geef ik hier aan dat we voor de iets lan­gere ter­mi­jn sti­j­gende beurzen moesten kri­j­gen. Deze aan­name klopt tot op heden maar de sti­jging gaat echter te hard om betrouw­baar te zijn. De cor­rec­tie die ik al een dri­etal weken aan­gaf te verwacht­en behels­de mogelijks slechts enkele dagen van een zijwaartse beweg­ing. Stel dat we vanaf het huidi­ge niveau doorsti­j­gen zon­der cor­rec­tie van beteke­nis dan maakt dit een verdere sti­jging alleen maar nog meer onbe­trouw­baar als ze nu al is. Ik bli­jf dus ook bij mijn eerdere uit­sprak­en dat long­posi­ties moeten afge­bouwd wor­den naar­mate we verder sti­j­gen. Waarom is de sti­jging onbe­trouw­baar? Wel­nu: in de advance-decline zijn reeds lagere top­pen zicht­baar en de Mc Clel­lan Oscil­la­tor laat een negatieve diver­gen­tie zien. Dit zijn de eerste teke­nen die er op duiden dat de deze sti­jging niet door de brede markt wordt gedra­gen. Het ver­hin­dert een verdere sti­jging van de aan­de­lenin­dex­en vooral­snog niet maar het fun­da­ment waarop deze hausse is gebouwd is niet van beton. Zet de negatieve diver­gen­tie in de sen­ti­mentsindi­ca­toren door, wat heel waarschi­jn­lijk is, ga er dan maar vanu­it dat deze hausse op dri­jfzand is gebouwd…


AEX — SP500 — Sox- Shangai — USD/YEN

Ik toon eerst even de Sox: verkoopsig­naal in de macd na vooraf­gaande negatieve divergentie.…een waarschuwing voor de bulls en niet moeil­ijk te begri­jpen dus dat de Nas­daq een zekere zwak­te laat zien.

Bij de Shangai: een verkoopsig­naal in de macd, negatieve diver­gen­tie, gemid­delden relatief beschouwd te ver uit elka­ar en een dubbele top in de koers­grafiek. Zet dit door dan kan een dal­ing van deze index de Europese en de VS-beurzen meesleuren naar beneden.

De vraag is echter, wan­neer we de vol­gende grafiek bek­ijken, in hoev­erre zullen de beurzen last ondervin­den van een dal­ende Sox of Shangai? De Usd/​Yen breekt immers uit en we weten reeds lang dat een sti­jging van dit munt­paar hand in gaat met sij­gende aandelenindexen…

Wan­neer ik dan naar de SP500 kijk dan zie ik een afgew­erkt bodem­pa­troon en een op het eerste zicht heel posi­tief ver­haal want dit sti­j­gend kanaal kan de SP500 zelfs naar 1200 bren­gen maar kijken we naar de vol­ume­on­twik­kel­ing dan is het ent­hou­si­asme al heel wat min­der want de sti­jging wordt niet gedra­gen door toen­e­mende vol­umes en dat is echt wel iets om in het achter­hoofd te houden temeer daar de advance-decline lagere top­pen laat zien en de Mc Clel­lan Oscil­la­tor negatief divergeert. Sti­j­gende koersen dienen gedra­gen te wor­den door sti­j­gende vol­umes en dit is hier niet het geval. Dit maakt dat ik de hausse niet vertrouw en het hoera-geroep in de media is dan ook niet aan mij besteed…

Kijk ik naar de maand­grafiek van de AEX dan is er bin­nen dit kanaal een sti­jging mogelijk naar het 50% Fibo-niveau op 330 maar bij de rode lijn net boven het 300-niveau zou er toch wel een opon­thoud, die naam waardig, moeten vol­gen want daar zien we een sterke hor­i­zon­tale weer­stand. Bij 330 ligt ook de dal­ende weer­stand­sli­jn trouwens over de top­pen van novem­ber 2007 en juni 2008. Ik toon in deze grafiek ook de macd die dicht bij een koopsig­naal staat maar ik toon ook een qua opbouw vergelijk­bare indi­ca­tor, namelijk de Price Oscil­la­tor en die geeft zijn koopsig­naal reeds gegeven. De Macd zal dus zon­der twi­jfel volgen.

Kijk ik naar de week­grafiek dan is er ook daar niets aan het hand­je wat de verwachte verdere sti­jging ern­stig zou kun­nen ver­storen. Bin­nen het rode sti­j­gende kanaal is er ruimte tot de hor­i­zon­tale rode lijn en die heb ik uit de maand­grafiek overgenomen. Een Aex van net boven de 300 komt er dus aan en gaat de posi­tief-nieuws show door dan kun­nen we zelfs een terugtest zien van de zwarte lijn en dan spreken we over een index in de zone 330 – 345. Dit is niet onmo­gelijk want de can­dles van 03 op 10 okto­ber lat­en geen echte gap zien die naam wardig maar wel wat ik noem een zwakke plek”. Dus mogelijks wordt die zone, in de komende weken dan, bereikt.

De dag­grafiek van de aex laat een sti­j­gend kanaal zien waar ruimte is voor nog iets hogere koersen (300 als weer­stand­sli­jn) en met het sterke slot van vri­jdag in de VS mogen we daar ook ter­dege reken­ing mee houden…

Maar…de vraag is wat er hier­mee gebeuren zal. Deze grafiek heb ik al meerdere malen lat­en zien. De ver­bre­dende for­matie in de dag­grafiek van de SP500. Zet dit koerspa­troon zich door dan zou het op de beurzen wel eens vlug afgelopen kun­nen zijn met de pret want 870 is hier het doel. Natu­urlijk moeten we reken­ing houden met de door­bro­ken ste­un­niveaus en die zullen echt wel hun taak vervullen bij een dal­ing maar mooi oogt dit zaak­je niet of … we moeten na een kort opon­thoud gewoon dwars door deze weer­stand­sli­jn breken en dan wordt het patroon vanzelf­sprek­end ongeldig. 

Con­clusie: ik bli­jf er in eerste instantie van uit gaan dat we de komende weken verder sti­j­gen maar de eerste wolken ver­schi­j­nen al aan de hemel (advance-decline, Mc Clel­lan Oscil­la­tor, geen vol­u­mesti­jging, ver­bre­dend patroon)

Voorzichtigheid is dus ten zeer­ste gebo­den en het lijkt me duidelijk dat we vei­lighei­d­shalve posi­ties best afbouwen bij stijgingen.

Ik meen dit zo ern­stig dat ik per­soon­lijk over­weeg om bij verdere sti­jging voor een tijd (mogelijks enkele weken tot een paar maan­den) volledig uit de beurs te stap­pen tot er meer duidelijkheid komt en die duidelijkheid zou voor mij dan zijn: op dag­ba­sis een negatieve cross in de macd want dan kan ik veilig short gaan. Momenteel is veilig long gaan van­wege de ver­noemde anom­al­iën er niet bij.

Voor de zeer korte ter­mi­jn (komende week) dus ondanks alles zwaar overgekocht is wellicht nog even hoger met dan een behoor­lijke kans op een correctie.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex en op de Shangai. Geen posi­ties op overige ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.