AEX — SP500: Correctie zal beperkt blijven
Ik begin de analyse met een paar grafieken van de SP500.
In de eerste grafiek ziet U dat de bodems in de koersgrafiek hoger liggen terwijl dit in de RSI niet het geval is. We hebben hier met een verborgen divergentie te maken en deze geeft aan dat de SP500 de toppen van juni zal doorbreken. We kunnen aan de hand van een verborgen divergentie zelfs koersdoelen berekenen en een minimum koersdoel komt op 975 te liggen.
Bij de SPY zien we een dalend volume vanaf oktober verleden jaar. Dit volume dat lager kwam te liggen bij de maartbodem en dalend blijft, is het volumepatroon dat vereist wordt voor de vorming van een omgekeerde kop-schouder. Nu staat dit patroon bekend om zijn symmetrie en bijgevolg mogen we aannemen dat de nu aan gang zijnde correctie de koersen nog lager brengen moet want van een symmetrie tussen rechter- en linkerschouder is nog geen sprake. Een terugtest van de doorbroken rode weerstandslijn is mogelijk maar ik zou toch maar rekening houden met de februaritoppen op 880 want daar ligt een zwaar horizontaal steunniveau en dit steunniveau ligt ook bij het doorbroken 20-weeks gemiddelde. Een andere vaststelling om aan te nemen dat de SP500 uiteindelijk zijn junitoppen zal doorbreken zien we bij de macd want die staat op het punt zijn 0‑lijn uit te nemen en dit betekent dat we in de koersgrafiek dus voor een golden-cross staan tussen het 12- en het 26maands gemiddelde.
Momenteel zullen de meesten onder ons de mogelijkheid als irrealistisch afdoen maar wanneer deze omgekeerde kop-schouder haar uitwerking ten volle speelt dan bekomen we een koersdoel van ruim 1200 en dat zou betekenen dat de index zijn horizontale weerstand van juli 2006 — juli 2008 terugtest. Ik hou persoonlijk terdege rekening met deze mogelijkheid want ik ga er van uit dat we stijgende inflatie krijgen en dan vlucht de belegger in aandelen, in grondstoffen, in harde assets want bij stijgende inflatie kun je je centen maar beter niet op een spaarboekje laten staan.
Stel nu dat we zouden blijven haperen bij het 50-weeks gemiddelde dan hou ik bij de daggrafiek rekening met de vorming van een verbredende formatie. Een voorwaarde voor hogere koersen en een verdere hausse is dus dat we de weerstandslijn over de toppen van 08 mei en 02 juni moeten doorbreken. Zoniet dan gaan we onderuit want verbredende formaties komen in de regel enkel voor als toppatroon. Ik toon de mogelijke formatie hier aan de hand van de XO-grafiek.
Met deze vaststellingen in het achterhoofd mogen we dus aannemen dat ook de aex op korte termijn nog iets verder moet corrigeren maar op iets langere termijn moeten we in staat zijn de toppen van juni opwaarts uitnemen. Die uitname van de toppen kan, wanneer het in de SP500 de vorming van een verbredend patroon betreft, beperkt blijven maar wanneer we in die index de uitwerking krijgen van de omgekeerde kop-schouder dan zal de aex een koersdoel van ruim boven de 300 halen.
De kwartaalgrafiek toon ik alleen even wanneer daar aanleiding toe is. Eind juni krijgen we weer een definitieve candle en onder de huidige omstandigheden mogen we, zoals we in de koersgrafiek kunnen zien, terdege rekening houden met een mogelijke bullish engulfing.
Ik neem er de macd en de aroon-oscillator bij. Het histogram bij beide indicatoren evolueert positief. De macd-indicator staat nog ver van een koopsignaal maar bij de aroon-oscillator is dat niet het geval. Die indicator staat op het punt een koopsignaal te geven en zijn histogram staat op het punt de 0‑lijn opwaarts te kruisen wat positief is. Bij een correctie zien we dat de doorbroken weerstandslijn steun geeft op 232. Op 240 zien we een tussenliggende horizontale steun. Houd de weerstandslijn dan kunnen we ons in een daaropvolgende stijging richten op in eerste instantie het 9‑maands gemiddelde en dat ligt op 270.45. Passeren we dit niveau (dat zal hoogstwaarschijnlijk weeral niet onder slag of stoot gebeuren) dan richten we ons op de candlelow van 31 augustus 2004 op 307 en op de candlelow van september 2008 op 310. Pas daarboven zien we de lijn liggen die loopt onder de bodems van maart 2007, januari en juli 2008. Die lijn weet ik uit ervaring is heel belangrijk. Die lijn ligt nu op 320 en zij ligt dicht in de buurt van het 20-maands gemiddelde. Een stijging de volgende weken kan mijns inziens doodlopen op deze lijn. Vandaar ook mijn opmerking in eerdere analyses dat naarmate de indexen verder stijgen beleggers hun aandelenbezittingen moeten afbouwen, niet in de euforie die we bij het bereiken van deze niveaus mogen verwachten aan het kopen slaan want dan loop je echt wel de kans te kopen op een significante top. Gaat de huidige stijging verder zonder een verdere correctie rond de huidige niveaus dan zou ik er rekening mee houden dat we later op het jaar fors zullen terugvallen.
In de weekgrafiek laat ik de dalende weerstandslijn staan die ik in de maandgrafiek als belangrijk bestempelde. Een tweede belangrijke lijn is de horizontale lijn waarmee ik de low wens aan te geven van de oktobercandle en die low ligt op 310. 310 wordt eveneens een belangrijk niveau bij een verdere stijging van de aex. Wat positief is in deze weekgrafiek is dat we de weerstandslijn over de toppen van november en februari duidelijk naar boven toe doorbroken hebben en deze lijn geeft nu steun op 231. In de buurt van dit niveau liggen ook het 9- en het 20-weeks gemiddelde op 252 en 255. Dus we mogen aannemen dat het niveau 231 en 252⁄255 steun zullen geven bij een correctie. Bij een stijging is de grafiek zo klaar als een klontje: op 270 ligt een duidelijk definieerbaar weerstandsniveau. Kijken we naar de aroon-oscillator dan zien we dat we hier een koopsignaal hebben gekregen en ook het histogram ligt boven de 0‑lijn. De macd gaf eveneens een koopsignaal middels de doorbraak van een weerstandslijn maar het macd-histogram geeft een negatieve divergentie. Er is dus niet langer een bevestiging van het stijgingsmomentum.
In een tweede weekgrafiek neem ik de schaalverdeling niet logaritmisch maar lineair en dan zien we dat we de weerstandslijn van dit kanaal hebben bereikt.
We zien ook nog een ontwikkeling die we best in het achterhoofd houden. Verbinden we de bodem van 23 januari met de top van 08 mei dan geeft die stijgende lijn samen met de steunlijn onder de bodems van de afgelopen weken een breed wigpatroon weer. Krijgt dit patroon uitwerking dan moeten we helemaal terug naar de bodem van maart. Negatief is dat we de steunlijn van de wig hebben doorbroken. Hoewel ik in mijn analyse van de SP500 uitga van vaststellingen die wijzen op een bullish vervolg voor de beurzen verlies ik onderstaande mogelijkheid dus niet uit het oog.
Wat de daggrafiek betreft, korte termijn dus, zien we dat het doel van de wig in een snelle beweging werd bereikt. Rekening houdende met de stochastics die een koopsignaal geeft is het niet dus niet helemaal vanzelfsprekend dat deze index enkel en alleen maar verder zou kunnen dalen. De lijn over de toppen van 03 en 10 juni kan dus best bereikt worden. Die lijn ligt op 265 en dat is het punt wat ik zou aanhouden als uiterste stop voor shorts. Naar onderen toe zien we steun liggen van de candle-low van 18 mei op 248.82. Komen we daaronder dan ligt op 244.98 de steun van de high van de candle van 17 april. Steun van het 100-daags gemiddelde ligt op 247 maar breken we onder de high van de candle van 17 april dan zou ik er terdege rekening mee houden dat we terugkunnen naar de lijn over de toppen van januari en februari en die lijn ligt nu op 232.
Hoewel ik vanwege de stochastics een stijging richting weerstand niet uitsluit lijkt me de meest logische beweging toch te verwachten in een verdere daling. De reden daarvoor toon ik in de volgende daggrafiek.
In deze grafiek toon ik mijn Welles-systeem en daar zien we dat we de atr-lijn neerwaarts hebben doorbroken. Dit verkoopsignaal werd ook bevestigd met een verkoopsignaal in de dmi en in de macd. Meest logisch is dus dat de aex nog verder moet dalen maar ik zou toch de steunniveaus bij de sp500 maar in de gaten houden (900 en 880).
In de XO-grafiek die altijd duidelijker de steun- en weerstandsniveaus weergeeft zien we de belangrijkheid van de niveaus 254, 247 en 245. Komen we daaronder dan moeten we naar 240 en als dat niveau onvoldoende steun geeft kunnen we lager. Naar boven toe zien we belangrijke weerstand bij 260 en 265.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex. Geen posities op de SP500.