...

AEX - SP500: Correctie zal beperkt blijven

21 juni 2009, 11:05 | US Markets Redactie | leestijd: 10 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Sen­ti­mentsindi­ca­toren bli­jven hun nut bewi­jzen maar ze gebruiken voor tim­ing, vooral bij top­pen in die indi­ca­toren dan, bli­jft moeil­ijk. Reeds een dri­etal weken vooraleer de cor­rec­tie van start ging kon­den we uit het gedrag van deze indi­ca­toren aflei­den dat de cor­rec­tie er wel moest komen. In de SP500 vallen er een paar zak­en op die er op duiden dat deze cor­rec­tie beperkt zal bli­jven. Een ver­bor­gen diver­gen­tie in de rsi en het vol­umepa­troon wijzen daar op. Ik zie in deze cor­rec­tie, die overi­gens nog wel even poot­jes kan kri­j­gen, niet de start van een nieuwe dal­ings­golf die ons onder de maart­bodems zou moeten bren­gen. Deze cor­rec­tie valt naar mijn mening dus te beschouwen als een cor­rec­tie op de sti­jging vanaf de maart­bo­dem. Na de cor­rec­tie zullen we sti­j­gen en de top van juni uit­ne­men…

AEX — SP500: Cor­rec­tie zal beperkt blijven

Ik begin de analyse met een paar grafieken van de SP500

In de eerste grafiek ziet U dat de bodems in de koers­grafiek hoger liggen ter­wi­jl dit in de RSI niet het geval is. We hebben hier met een ver­bor­gen diver­gen­tie te mak­en en deze geeft aan dat de SP500 de top­pen van juni zal door­breken. We kun­nen aan de hand van een ver­bor­gen diver­gen­tie zelfs koers­doe­len bereke­nen en een min­i­mum koers­doel komt op 975 te liggen.

Bij de SPY zien we een dal­end vol­ume vanaf okto­ber verleden jaar. Dit vol­ume dat lager kwam te liggen bij de maart­bo­dem en dal­end bli­jft, is het vol­umepa­troon dat vereist wordt voor de vorm­ing van een omge­keerde kop-schoud­er. Nu staat dit patroon bek­end om zijn sym­me­trie en bijgevolg mogen we aan­nemen dat de nu aan gang zijnde cor­rec­tie de koersen nog lager bren­gen moet want van een sym­me­trie tussen rechter- en link­er­schoud­er is nog geen sprake. Een terugtest van de door­bro­ken rode weer­stand­sli­jn is mogelijk maar ik zou toch maar reken­ing houden met de feb­ru­ar­i­top­pen op 880 want daar ligt een zwaar hor­i­zon­taal ste­un­niveau en dit ste­un­niveau ligt ook bij het door­bro­ken 20-weeks gemid­delde. Een andere vast­stelling om aan te nemen dat de SP500 uitein­delijk zijn juni­top­pen zal door­breken zien we bij de macd want die staat op het punt zijn 0‑lijn uit te nemen en dit betekent dat we in de koers­grafiek dus voor een gold­en-cross staan tussen het 12- en het 26maands gemiddelde.

Momenteel zullen de meesten onder ons de mogelijkheid als irre­al­is­tisch afdoen maar wan­neer deze omge­keerde kop-schoud­er haar uitwerk­ing ten volle speelt dan bekomen we een koers­doel van ruim 1200 en dat zou beteke­nen dat de index zijn hor­i­zon­tale weer­stand van juli 2006 — juli 2008 terugtest. Ik hou per­soon­lijk ter­dege reken­ing met deze mogelijkheid want ik ga er van uit dat we sti­j­gende inflatie kri­j­gen en dan vlucht de beleg­ger in aan­de­len, in grond­stof­fen, in harde assets want bij sti­j­gende inflatie kun je je cen­ten maar beter niet op een spaar­boek­je lat­en staan.

Stel nu dat we zouden bli­jven haperen bij het 50-weeks gemid­delde dan hou ik bij de dag­grafiek reken­ing met de vorm­ing van een ver­bre­dende for­matie. Een voor­waarde voor hogere koersen en een verdere hausse is dus dat we de weer­stand­sli­jn over de top­pen van 08 mei en 02 juni moeten door­breken. Zoni­et dan gaan we onderuit want ver­bre­dende for­maties komen in de regel enkel voor als top­pa­troon. Ik toon de mogelijke for­matie hier aan de hand van de XO-grafiek.

Met deze vast­stellin­gen in het achter­hoofd mogen we dus aan­nemen dat ook de aex op korte ter­mi­jn nog iets verder moet cor­rigeren maar op iets lan­gere ter­mi­jn moeten we in staat zijn de top­pen van juni opwaarts uit­ne­men. Die uit­name van de top­pen kan, wan­neer het in de SP500 de vorm­ing van een ver­bre­dend patroon betre­ft, beperkt bli­jven maar wan­neer we in die index de uitwerk­ing kri­j­gen van de omge­keerde kop-schoud­er dan zal de aex een koers­doel van ruim boven de 300 halen.

De kwartaal­grafiek toon ik alleen even wan­neer daar aan­lei­d­ing toe is. Eind juni kri­j­gen we weer een defin­i­tieve can­dle en onder de huidi­ge omstandighe­den mogen we, zoals we in de koers­grafiek kun­nen zien, ter­dege reken­ing houden met een mogelijke bull­ish engulfing.

Ik neem er de macd en de aroon-oscil­la­tor bij. Het his­togram bij bei­de indi­ca­toren evolueert posi­tief. De macd-indi­ca­tor staat nog ver van een koopsig­naal maar bij de aroon-oscil­la­tor is dat niet het geval. Die indi­ca­tor staat op het punt een koopsig­naal te geven en zijn his­togram staat op het punt de 0‑lijn opwaarts te kruisen wat posi­tief is. Bij een cor­rec­tie zien we dat de door­bro­ken weer­stand­sli­jn ste­un geeft op 232. Op 240 zien we een tussen­liggende hor­i­zon­tale ste­un. Houd de weer­stand­sli­jn dan kun­nen we ons in een daaropvol­gende sti­jging richt­en op in eerste instantie het 9‑maands gemid­delde en dat ligt op 270.45. Passeren we dit niveau (dat zal hoogst­waarschi­jn­lijk weer­al niet onder slag of stoot gebeuren) dan richt­en we ons op de can­dlelow van 31 augus­tus 2004 op 307 en op de can­dlelow van sep­tem­ber 2008 op 310. Pas daar­boven zien we de lijn liggen die loopt onder de bodems van maart 2007, jan­u­ari en juli 2008. Die lijn weet ik uit ervar­ing is heel belan­grijk. Die lijn ligt nu op 320 en zij ligt dicht in de buurt van het 20-maands gemid­delde. Een sti­jging de vol­gende weken kan mijns inziens doo­d­lopen op deze lijn. Van­daar ook mijn opmerk­ing in eerdere analy­ses dat naar­mate de index­en verder sti­j­gen beleg­gers hun aan­de­len­bezit­tin­gen moeten afbouwen, niet in de euforie die we bij het bereiken van deze niveaus mogen verwacht­en aan het kopen slaan want dan loop je echt wel de kans te kopen op een sig­nif­i­cante top. Gaat de huidi­ge sti­jging verder zon­der een verdere cor­rec­tie rond de huidi­ge niveaus dan zou ik er reken­ing mee houden dat we lat­er op het jaar fors zullen terugvallen.

In de week­grafiek laat ik de dal­ende weer­stand­sli­jn staan die ik in de maand­grafiek als belan­grijk bestem­pelde. Een tweede belan­grijke lijn is de hor­i­zon­tale lijn waarmee ik de low wens aan te geven van de okto­ber­can­dle en die low ligt op 310. 310 wordt eve­neens een belan­grijk niveau bij een verdere sti­jging van de aex. Wat posi­tief is in deze week­grafiek is dat we de weer­stand­sli­jn over de top­pen van novem­ber en feb­ru­ari duidelijk naar boven toe door­bro­ken hebben en deze lijn geeft nu ste­un op 231. In de buurt van dit niveau liggen ook het 9- en het 20-weeks gemid­delde op 252 en 255. Dus we mogen aan­nemen dat het niveau 231 en 252255 ste­un zullen geven bij een cor­rec­tie. Bij een sti­jging is de grafiek zo klaar als een klon­t­je: op 270 ligt een duidelijk definieer­baar weer­stand­sniveau. Kijken we naar de aroon-oscil­la­tor dan zien we dat we hier een koopsig­naal hebben gekre­gen en ook het his­togram ligt boven de 0‑lijn. De macd gaf eve­neens een koopsig­naal mid­dels de door­braak van een weer­stand­sli­jn maar het macd-his­togram geeft een negatieve diver­gen­tie. Er is dus niet langer een beves­tig­ing van het stijgingsmomentum.

In een tweede week­grafiek neem ik de schaalverdel­ing niet log­a­r­it­misch maar lin­eair en dan zien we dat we de weer­stand­sli­jn van dit kanaal hebben bereikt. 

We zien ook nog een ontwik­kel­ing die we best in het achter­hoofd houden. Verbinden we de bodem van 23 jan­u­ari met de top van 08 mei dan geeft die sti­j­gende lijn samen met de ste­un­li­jn onder de bodems van de afgelopen weken een breed wig­pa­troon weer. Kri­jgt dit patroon uitwerk­ing dan moeten we hele­maal terug naar de bodem van maart. Negatief is dat we de ste­un­li­jn van de wig hebben door­bro­ken. Hoewel ik in mijn analyse van de SP500 uit­ga van vast­stellin­gen die wijzen op een bull­ish ver­volg voor de beurzen ver­lies ik onder­staande mogelijkheid dus niet uit het oog. 

Wat de dag­grafiek betre­ft, korte ter­mi­jn dus, zien we dat het doel van de wig in een snelle beweg­ing werd bereikt. Reken­ing houdende met de sto­chas­tics die een koopsig­naal geeft is het niet dus niet hele­maal vanzelf­sprek­end dat deze index enkel en alleen maar verder zou kun­nen dalen. De lijn over de top­pen van 03 en 10 juni kan dus best bereikt wor­den. Die lijn ligt op 265 en dat is het punt wat ik zou aan­houden als uiter­ste stop voor shorts. Naar onderen toe zien we ste­un liggen van de can­dle-low van 18 mei op 248.82. Komen we daaron­der dan ligt op 244.98 de ste­un van de high van de can­dle van 17 april. Ste­un van het 100-daags gemid­delde ligt op 247 maar breken we onder de high van de can­dle van 17 april dan zou ik er ter­dege reken­ing mee houden dat we terugkun­nen naar de lijn over de top­pen van jan­u­ari en feb­ru­ari en die lijn ligt nu op 232.

Hoewel ik van­wege de sto­chas­tics een sti­jging richt­ing weer­stand niet uit­sluit lijkt me de meest logis­che beweg­ing toch te verwacht­en in een verdere dal­ing. De reden daar­voor toon ik in de vol­gende daggrafiek.

In deze grafiek toon ik mijn Welles-sys­teem en daar zien we dat we de atr-lijn neer­waarts hebben door­bro­ken. Dit verkoopsig­naal werd ook beves­tigd met een verkoopsig­naal in de dmi en in de macd. Meest logisch is dus dat de aex nog verder moet dalen maar ik zou toch de ste­un­niveaus bij de sp500 maar in de gat­en houden (900 en 880).

In de XO-grafiek die alti­jd duidelijk­er de ste­un- en weer­stand­sniveaus weergeeft zien we de belan­grijkheid van de niveaus 254, 247 en 245. Komen we daaron­der dan moeten we naar 240 en als dat niveau onvol­doende ste­un geeft kun­nen we lager. Naar boven toe zien we belan­grijke weer­stand bij 260 en 265.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex. Geen posi­ties op de SP500.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.