Analyse: AEX — SP500: beperkte correctie op de stijging
We kijken eerst eventjes naar de daggrafiek van de tracker die de SP500 volgt, de SPY.
Ik zie afgelopen vrijdag een koersbeweging die niets om het lijf heeft. Een paar puntjes schommeling maar met een zeer laag volume. Ik zie de heren al denken die de touwtjes in handen hebben -). Gaan we nu die 950 al direkt nemen of gaan we eerst dat gapje dichten? (zie volgende grafiek). Vanwege die overbought RSI (3‑perioden rsi) en dat zeer lage volume met een candle die tegen de Bollinger aanzit ga ik er van uit dat we eerst ietsje terugmoeten.
Die call/put ratio, die hoge rsi, het bereiken van de Bollinger, het lage volume en in deze grafiek de gap op 905.84÷910.15 (14 op 15 juli) zijn voor mij de argumenten om een kleine terugval te verwachten. Die terugval brengt de index ook terug bij de gemiddelden en die geven eveneens steun. Kijken we dan vanaf de maartbodem dan zien we dat we een vijfgolfstructuur hadden en die werd in juni onderbroken door een correctie in de vorm van een zig-zag. Ik ga er dus van uit dat we opnieuw vijf golven naar boven moeten krijgen. De top van juni is de lijn in het zand. Stel dat we nu een kleine correctie krijgen die de gap vult en we breken vervolgens door de junitop dan weet ik dat die correctie een tweede golfje is. Het verbredend patroon wat ik hier al een hele tijd telkens weer laat zien zal dan weer opgeld maken. Zodra we de top van juni breken, en omdat we voorafgaand vijf golven hadden neem ik aan dat dit ook daadwerkelijk zal gebeuren, krijgen we een forse stijging naar de weerstandslijn van mijn verbredend patroon toe. Of dat positief is hangt er maar van af welke defintie van trend je hanteert. De korte termijnbelegger kan best een stuk winst meepakken in de stijging naar de weerstandslijn toe maar verbredende patronen komen in de regel enkel voor als toppatronen. Dus naarmate we naar de weerstandslijn toegroeien wordt het posities afbouwen en bij de weerstandslijn aangekomen zullen we moeten overwegen alles wat maar naar aandelen ruikt te verkopen.
Op maandgrafiek bekeken ziet het er uit als volgt: neem een paar maand de tijd mee naar rechts en stel dat we dan tegen de weerstandslijn van de verbredende formatie aan ziiten te duwen waar staan we dan? Tegen het 20-maands dalend gemiddelde en tegen de horizontale weerstandszone van de bodems uit 2004. Dergelijke zone wordt wel iets van het goede te veel om die opwaarts uit te nemen.
Ik heb al een aantal redenen vernoemd waarom ik er van overtuigd ben dat we uiteindelijk, met de nodige tussentijdse correcties weliswaar, naar de weerstandszone toegaan en hier heb je er in de weekgrafiek nog eentje -) Een forse gap die nog dicht moet bij 1076⁄1096.
Extrapoleren we nu alles wat we hebben waargenomen eens naar de aex, wat mogen we daar dan verwachten? Een Fibo-projectie op maandgrafiek met als referentiepunten de bodem van maart en de top van juni geeft ons een doel van 335. Maar die 310 valt samen met de bodem van augustus 2004 en tussen die zone 310⁄335 in ligt het 20maands gemiddelde dat daalt. Ik neem veiligheidshalve maar die 310 als doel. Als we daar aankomen dan gun ik de overige 25 puntjes graag aan diegenen die op dat moment, gebrainwasht door de media wellicht, geloven dat de hele crisis maar een storm in een glas water was…
In de weekgrafiek neem ik er de ishares bij omdat ik op deze grafiek ook het volume kan laten zien. Dat volumepatroon is typisch wat vereist wordt bij de vorming van een omgekeerde schouder-kop-schouder. Ik teken een kanaaltje in waarvan ik veronderstel dat dit haalbaar is voor de komende weken, ik geef met een pijltje aan waar we in de grafiek van de SP500 op dezelfde plaats een gap zien liggen en met de horizontale lijn geef ik het niveau 310 aan. De lijn met raakpunten mei 2008- september 2008 en mei 2009 werd opwaarts doorbroken en geeft steun op 232. Die 232 calculeer ik dus nog steeds als risico in en met geschreven puts of long turbo’s zou ik daar dus met mijn stop onder blijven. Krijgen we die terugtest dan betekent het dat ik mijn veronderstelde kanaal zal moeten hertekenen. De stijging in de aex zou dan, in dat geval, ook ietsje meer tijd vragen om die 310 te bereiken.
In de daggrafiek met de rsi3 kamp ik met een probleempje: de rsi3 is niet het probleem want die is overduidelijk overgekocht maar wanneer we de verwachte gapclosing van de sp500 extrapoleren naar de aex dan denken we al onmiddellijk aan het niveau 252⁄253 want daar ligt die gap bij de aex. Echter op 260 ligt een horizontale steun en op 258 ligt de middelliijn van de Bollingerband. Ik zou dus voorzichtig zijn met die aanname van 252⁄253 als koersdoel voor de aex en die zeker niet zomaar als zekerheid aannemen. Immers we zitten in een stijgende trend en omdat de aex nogal graag tegendraads werkt zou ik met een baissepositie al tevreden zijn met 261⁄258 als koersdoel. Uit veiligheid gewoon … liever blode Jan dan dode Jan want wanneer we draaien zoals bij 242 het geval was en we breken vervolgens door de junitop dan kun je fluiten naar je shorts — (
Ik wacht liever op een bodempje om dan weer long te gaan als dat ik nu shorts inneeem en dat maak ik even duidelijk in de volgende grafiek waar ik mijn filtersysteem laat zien. Alle signalen staan hier in dit systeem op kopen: De atr-lijn werd doorbroken en dit is een koopsignaal, de dmi is positief alsook de macd. Het enige wat we niet hebben is een adx boven de 20-grens maar een uitbraak boven de junitoppen zal zondermeer de adx boven de 20 laten uitstijgen. Ik neem die indicator momenteel dus even niet in aanmerking.
Om af te sluiten nog even de XO-grafiek: dergelijke lange rij x‑sjes is me van het goede teveel maar die 258⁄261 waarvan sprake bij de grafiek met de rsi3 en de Bollingerband zien we hier duidelijk terug.
Kleine samenvatting (omdat sommigen daarnaar vragen -): ik ga voor de korte termijn voor een kleine correctie naar mogelijks 252⁄253 maar ik hou er dus terdege rekening mee dat die correctie al zal stoppen bij 258⁄261. De signalen zijn verder overwegend positief wat maakt dat ik na die correctie een aanval verwacht (en een doorbraak) van de junitoppen. In de komende weken kunnen we na de doorbraak van de junitoppen dus verder naar 310 en mogelijks 335.
Is dergelijke stijging logisch vanuit fundamenteel oogpunt? Neen, en dit geef ik even mee ter heinnering want ik verwijs hier regelmatig naar, ondermeer in de TA-sectie op deze site. De KW voor de bedrijven uit de sp500 staat momenteel op 15 wat duur is en elke verdere stijging zal de beurzen nog veel duurder maken. Bij het benaderen van het 20-maandsgemiddelde in de indexen zeg ik dus : wegwezen met aandelen…
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex, geen posities op andere vermelde waarden.