![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_AEX_plaatje.gif)
Woensdagochtend startte de AEX in het rood en is slechts enkele ogenblikken boven de slotstand van dinsdag uitgekomen. De rest van de dag meanderde de index rond het 500-puntenniveau om te sluiten op 499,8 punten, een daling van 0,6%.
Woensdagochtend startte de AEX in het rood en is slechts enkele ogenblikken boven de slotstand van dinsdag uitgekomen. De rest van de dag meanderde de index rond het 500-puntenniveau om te sluiten op 499,8 punten, een daling van 0,6%.
De AEX heeft na de hoopvolle start van de handelsweek woensdag een pauze ingelast. De opening in het rood luidde een dalende koers in, die de gehele dag geen verbetering toonde. Ondanks dat de cijferregen zijn volle omvang inmiddels heeft bereikt, durven de beleggers geen duidelijke richting te kiezen. Het wachten was vooral op het rentebesluit dat Bernanke con sortes woensdagavond publiceerden.
Dinsdag is de prijs van een vat Brent-olie (159 liter) in één dag bijna 5% gestegen. Toch viel dat amper terug te zien in de koers van Royal Dutch Shell, hoewel er in het algemeen een duidelijke correlatie te vinden is tussen deze twee. Dit valt te begrijpen in het licht van de jaarcijfers die vandaag openbaar worden gemaakt. De positieve cijfers van Shell zullen daarom een belangrijke sleutel vormen voor de richting die de koers van het olieconcern zal inslaan.
Stork heeft woensdag voorbeurs zijn vierdekwartaalcijfers bekendgemaakt. Er viel een groei van het nettoresultaat op te tekenen van 18%, waarmee het op € 25 miljoen kwam. In 2005 was dit € 21 miljoen. De koers leek hier amper op te reageren. Corus’ koers liet echter wel een duidelijke stijging zien. De veiling die een einde aan de biedingenstrijd moest maken, heeft geresulteerd in de overname door het Indiase Tata Steel. De koers van Corus opende met een hiaat en de stijging bedroeg hierdoor ruim 6%. SBM Offshore was de andere sterke speler op het Damrak. Met een koerswinst van eveneens ruim 6% moge het duidelijk zijn dat de jaarcijfers, die het bedrijf dinsdag nabeurs bekendmaakte, in goede aarde zijn gevallen.
![](/images/legacy-userimages/userimages/070201%20AEX.GIF)
Dit alles kon de AEX niet vermurwen tot een opwaartse beweging. Ook het geruststellende bericht uit de VS dat de economie weer goed op stoom is, kon geen zoden aan de dijk zetten. Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft bekendgemaakt dat de grootste economie ter wereld in het vierde kwartaal van 2006 met 3,5% op jaarbasis is gegroeid. Dit neemt de vrees voor een harde landing van de economie enigszins weg. Analisten verwachten overigens niet dat dit nieuws invloed heeft gehad op het rentebesluit.
Vandaag worden, behalve de cijfers van Shell, ook de cijfers van Ahold bekendgemaakt, beide voorbeurs. Om half drie ’s middag worden de werkgelegenheidscijfers in de VS bekendgemaakt en om vier uur ’s middags volgt de stand van de ISM-index waar beleggers halsreikend naar uitkijken.
Dinsdag is weliswaar het koershiaat geslecht, woensdag was van het nemen van deze eerste horde weinig te merken: de afstand tot de stijgende wig werd alleen maar groter. De weerstandslijn ligt vandaag rond 505,4 punten. Toch zit de AEX nog in de stijgende trend, bijgestaan door twee steunlijnen. De oplopende steunlijn op 495,3 punten en de horizontale steun op 490,7 punten. Wij wensen u vandaag veel succes op deze belangrijke cijferdag, dan hebben wij het ook.
Met vriendelijke groet,
Harm van Wijk