AEX: paniekbodem mogelijk maar opgepast met doemdenken
De markt kan lager maar de mogelijkheid dat we het einde van de daling zien is heel groot om volgende redenen:
een aantal redenen heb ik hier vroeger reeds aangehaald:
— grondstoffen zijn dalende en geven aanleiding tot lagere inflatieverwachtingen, lange rente daalt, euro daalt .… het zijn zaken die aanleiding zullen geven tot een renteverlaging
een resem sentimentsindicatoren duiden op een nakend einde van de daling:
- het aantal new lows ligt nu lager dan bij de julibodem — De Record High Percent ligt ondanks een lagere bodem in de sp500 op hetzelfde niveau als de julibodem — Het aantal aandelen boven het 50-daags ligt niet lager maar wel op hetzelfde niveau als in juli — Het aantal stijgende aandelen ligt hoger dan bij de septemberbodems — Bullish Percent Index noteert onder de 20 (readings lager dan 30 wijzen op een bodem) — Mc Clellan oscillator noteert stukken hoger dan bij de julibodem — largespeculators open interest ligt (gegevens beschikbaar tot 30⁄09) al weken stukken hoger dan de open interest van de small traders, anders uitgedrukt de grote kapitalen staan aan de koopzijde
Zoals we kunnen vaststellen duiden een resem breadth-indicatoren op een te verwachten bodem. Lagere koersen en zelfs een paniekdaling zijn, het sentiment in acht genomen, heel zeker niet uitgesloten maar laat U niet verleiden op de bodem short te gaan want elke daling kan zomaar de laatste zijn…
AEX-analyse
In de XO-grafiek noopt deze onophoudelijk dalende beurs er mij toe gebruik te maken van de weekgrafiek voor het aangeven van de belangrijkste niveaus. 374⁄344 zijn weerstandsniveaus. Steunniveaus liggen op 330÷320÷306÷304÷296÷284÷273÷263÷246. Rekening houdende met mijn steunlijnen van het kanaal lijken 296 en 284 belangrijkst.
In de kwartaalgrafie trek ik 2 maal de Fibo-niveaus met telkens andere referentiepunten. De referentiepunten december 1987-september 2000 (lange lijnen) geven aan dat we, rekening houdende met het dalende kanaal, steun hebben op 287. De Fibo’s met referentiepunten maart 2003-september 2007 (korte lijnen) geven een steun aan op 274. In beide gevallen dienen we eerst de septemberbodem te breken voorlaeer deze doelen in zicht komen. Bij een stijging kan de aex naar 350 en 390.
De maandgrafiek geeft eveneens, uitgaande van een verdere daling, een doel aan van 274 (Fibo-lijn stemt op dit niveau overeen met de onderste steunlijn van het kanaal)
Op het kortere timeframe (weekgrafiek) kijken we, rekening houdende met de waaiervorm waarin de kanalen zijn getrokken en rekening houdende met de Fibo-niveaus, steun bepalen bij 311⁄284 en 274. Weerstanden liggen bij 374 en 396.
In mijn eigenhandig ontworpen filtersysteem is er van een aanzet tot een koopsignaal vanzelfsprekend nog geen sprake. Wel zien we een paar aandachtspunten in de DMI waar de positieve krachten een dubbele bodem neerzetten en er sprake is van een positieve divergentie. De negatieve gerichtheid laat een dubbeltop zien wat betekent dat de huidige kracht in de daling niet hoger is als de kracht van de daling in de periode juni-juli. De relatieve afstand in de DMI is heel hoog en dat is altijd de voorbode voor een convergentie want die hoge relatieve afstand geeft aan dat de verhouding tussen negatieve en positieve krachten overspannen is.
De macd laat eveneens een hogere bodem zien in vergelijking met de twee vorige bodems. Er is dus sprake van positieve divergentie. Een koopsignaal is er niet maar de relatieve afstand tussen de triggerlijn en de macd-lijn is groot wat aangeeft dat we met een overspannen toestand hebben te maken.
Wanneer de omstandighedn daartoe aanleiding geven kijk ik, behalve naar de adx, ook graag eens wat een andere richtingsindicator geeft qua aanduidingen. We zien dat dat de Aroon van Tushar Chande de negatieve trend ondersteunt maar de afgeleide van de Aroon, met name de Aroon oscillator ligt op bodemniveaus en geeft tekenen van ombuiging wat betekent dat de verhouding tussen aroon-up en aroon-down afneemt in het voordeel van de aroon-up. Anders uitgedrukt: de negatieve krachten nemen af.
Conclusie: wanneer de paniek toeslaat dan kan de aex dalen naar maximaal 274. Vanuit de gegevens van de breadth-indicatoren en de indicatoren bij de kortetermijn-daggrafieken zijn er echter signalen die maken dat een verdere daling niet als vasstaand gegeven in aanmerking mag worden genomen. Onderhuids verbetert het sentiment duidelijk en het kan dus zomaar dat een paniekdaling van het ene ogenblik op het andere omslaat naar een stijging. Wees daarom voorzichtig met baisseposities.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex. geen posities op Amerikaanse indexen.