
AEX: overdrijven is ook een kunst
Natuurlijk is het frustrerend wanneer je hier twee weken achtereen aangeeft een daling te verwachten. Ik had mijn doel een paar weken terug op 486 gezet en inmiddels zijn we bij 495 geweest. Geen wereld van verschil maar leuk is het niet wanneer je elke week je best doet degelijk onderbouwde analyses neer te schrijven om vervolgens te moeten vaststellen dat die niet uitkomen. Ik heb me gisteren uit pure motivatie dus eens enkele uren achter de pc gezet en ik heb een aantal systemen herbekeken. Ik hoop dus dat dit in de toekomst bijdraagt aan een betere timing.
Short gaan op de aex is puur voortbouwend op mijn systemen dus nog te vroeg maar long gaan is eveneens geen optie meer gezien het feit dat het longsignaal inmiddels al twee maanden geleden gegeven werd. Dit gegeven samen met de signalen die we aflezen in de sentimentsindicatoren geeft aan dat een correctie meer kans maakt dan een verdergaande stijging.
Verder zijn er ook in de grafieken enkele elementen die toch aanmanen tot voorzichtigheid maar daarover meer in de analyse.
Eerst de point-and-figure: we zitten tegen een weerstandsniveau en tegen een weerstandslijn. Wordt het weerstandsniveau gebroken dan liggen de volgende weerstanden op 502, 511 en 520. Steun ligt er op 485, 474, 469, 466, 458, 451 en 447. Bemerk de opgaande steunlijn die een veel te scherpe hellingsgraad heeft (een normale hellingsgraad is 45°).
De kwartaalgrafiek: stijgend kanaal met een naar onderen verlaten wig. Niveau van belang is 400 en bij stijging kan de steunlijn van de wig teruggetest worden wat tot een hogere top kan leiden. Een aex boven de 600 is dus op lange termijn niet uitgesloten.
De maandgrafiek: we zien dat we tegen de weerstandslijn van het kanaal zitten. Dus voor degenen die er stellig van overtuigd zijn dat we alleen maar kunnen stijgen.…ik niet want binnen dit kanaal (rode lijntjes) kunnen we net zo goed 360.
Een stijging boven de rode weerstandslijn (waarbij ik veiligheidshalve een tijd- en prijsfilter zou in acht nemen) kan ons naar 520 brengen maar ook dan is een terugval naar 400 nog steeds haalbaar.
In de weekgrafiek zien we een aantal zaken:
Fibonacciniveaus: we hebben een correctie van 61.8 gezet gemeten tussen de top van juli 2007 en de bodem van maart 2008.
We zitten tegen de bovenkant van ons kanaal.
We duwen tegen de weerstandslijn van de neklijn van de kop-schouder.
Drie signalen dus die aangeven dat een verdere stijging niet zo vanzelfsprekend is.
In een tweede weekgrafiek zien we de stijgende wig. Wanneer we naar de studies van Bulkowski aannemen dat de koersen werkelijk tot in de punt kunnen kruipen dan hebben we inderdaad nog enige ruimte maar we de koersen zijn wel dermate opgeschoven dat een breuk van de steunlijn zich op elk moment kan voltrekken.
In de daggrafiek zien we allereerst iets at toch wel de aandacht vraagt. Een nog openstaand gap van januari wordt bij een ietsje hogere koers opgevuld en dat is opnieuw een signaal dat tot voorzichtigheid aanmaant voor wie long zit. Krijgen we een correctie dan zien we dat bij 484 en 480 de eerste steunen liggen. Onder 480 wordt de steunlijn van de wig gebroken en kunnen we vlot terug richting 474, 470 en 466.
In een tweede daggrafiek zien we dat de rsi er in vergelijking met de voorgaande paar weken niet in slaagt hoger te komen. Dat is ook het geval voor de ultimate oscillator. Een duidelijk verlies aan momentum dus bij de indicatoren en opnieuw een signaal dat een verder stijgende index niet zo vanzelfsprekend is.
En dan één van mijn bedenkingen van gisteren terwijl ik bezig was systemen te bestuderen. De volgende grafiek zou toch wel voldoende duidelijkheid moeten verschaffen.
Bij de bovenste grafiek een stop-loss op 3% als statische lijn.
Bij de onderste grafiek een WVS op 2 keer de atr.
Ik zou de bovenste lijn nemen voor het korte termijnwerk en de onderste voor de iets langere termijn.
Om af te sluiten: ook de macd laat duidelijk zien dat het momentum zienderogen afneemt.
Conclusie: ik sluit niet uit dat de aex iets hoger kan komen maar de kansen liggen wat mij betreft aan de onderkant.
Voor een objectief signaal volg ik de aanwijzingen in de onderste grafiek. Strikt genomen is het volgens de gegevens van deze laatste grafiek nog te vroeg om short te gaan maar hou er rekening mee dat de situatie heel vlug kan veranderen. Dagdagelijks de grafiek bekijken is dus wel een vereiste.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex