...

AEX: overdrijven is ook een kunst

18 mei 2008, 16:17 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Afgelopen week steeg de aex na een week­je con­sol­i­datie gewoon verder. Dit ter­wi­jl de SP500 in diezelfde peri­ode in wezen niet van zijn plaats is gekomen. De sen­ti­mentsindi­ca­toren bli­jven maar aangeven dat we reken­ing moeten houden met een aanstaande cor­rec­tie. Nu hebben we als beleg­ger op deze indexniveaus zelfs geen dergelijke indi­ca­toren meer nodig om dit te besef­fen, ten­z­ij men er natu­urlijk vanu­it gaat dat een sti­jging van 20% op twee maand een sig­naal is dat de beurs nog maar één richt­ing kent…

AEX: over­dri­jven is ook een kunst

Natu­urlijk is het frus­tr­erend wan­neer je hier twee weken achtereen aangeeft een dal­ing te verwacht­en. Ik had mijn doel een paar weken terug op 486 gezet en inmid­dels zijn we bij 495 geweest. Geen wereld van ver­schil maar leuk is het niet wan­neer je elke week je best doet degelijk onder­bouwde analy­ses neer te schri­jven om ver­vol­gens te moeten vast­stellen dat die niet uitkomen. Ik heb me gis­teren uit pure moti­vatie dus eens enkele uren achter de pc gezet en ik heb een aan­tal sys­te­men her­bekeken. Ik hoop dus dat dit in de toekomst bij­draagt aan een betere timing.

Short gaan op de aex is puur voort­bouwend op mijn sys­te­men dus nog te vroeg maar long gaan is eve­neens geen optie meer gezien het feit dat het longsig­naal inmid­dels al twee maan­den gele­den gegeven werd. Dit gegeven samen met de sig­nalen die we aflezen in de sen­ti­mentsindi­ca­toren geeft aan dat een cor­rec­tie meer kans maakt dan een verder­gaande stijging. 

Verder zijn er ook in de grafieken enkele ele­menten die toch aan­ma­nen tot voorzichtigheid maar daarover meer in de analyse.

Eerst de point-and-fig­ure: we zit­ten tegen een weer­stand­sniveau en tegen een weer­stand­sli­jn. Wordt het weer­stand­sniveau gebro­ken dan liggen de vol­gende weer­standen op 502, 511 en 520. Ste­un ligt er op 485, 474, 469, 466, 458, 451 en 447. Bemerk de opgaande ste­un­li­jn die een veel te scherpe hellings­graad heeft (een nor­male hellings­graad is 45°). 

De kwartaal­grafiek: sti­j­gend kanaal met een naar onderen ver­lat­en wig. Niveau van belang is 400 en bij sti­jging kan de ste­un­li­jn van de wig teruggetest wor­den wat tot een hogere top kan lei­den. Een aex boven de 600 is dus op lange ter­mi­jn niet uitgesloten.

De maand­grafiek: we zien dat we tegen de weer­stand­sli­jn van het kanaal zit­ten. Dus voor dege­nen die er stel­lig van over­tu­igd zijn dat we alleen maar kun­nen stijgen.…ik niet want bin­nen dit kanaal (rode lijn­t­jes) kun­nen we net zo goed 360.

Een sti­jging boven de rode weer­stand­sli­jn (waar­bij ik vei­lighei­d­shalve een tijd- en pri­js­fil­ter zou in acht nemen) kan ons naar 520 bren­gen maar ook dan is een terug­val naar 400 nog steeds haalbaar.

In de week­grafiek zien we een aan­tal zaken:

Fibonac­ciniveaus: we hebben een cor­rec­tie van 61.8 gezet geme­ten tussen de top van juli 2007 en de bodem van maart 2008.

We zit­ten tegen de bovenkant van ons kanaal.

We duwen tegen de weer­stand­sli­jn van de nek­li­jn van de kop-schouder.

Drie sig­nalen dus die aangeven dat een verdere sti­jging niet zo vanzelf­sprek­end is.

In een tweede week­grafiek zien we de sti­j­gende wig. Wan­neer we naar de stud­ies van Bulkows­ki aan­nemen dat de koersen werke­lijk tot in de punt kun­nen kruipen dan hebben we inder­daad nog enige ruimte maar we de koersen zijn wel der­mate opgeschoven dat een breuk van de ste­un­li­jn zich op elk moment kan voltrekken.

In de dag­grafiek zien we allereerst iets at toch wel de aan­dacht vraagt. Een nog open­staand gap van jan­u­ari wordt bij een iet­sje hogere koers opge­vuld en dat is opnieuw een sig­naal dat tot voorzichtigheid aan­maant voor wie long zit. Kri­j­gen we een cor­rec­tie dan zien we dat bij 484 en 480 de eerste ste­unen liggen. Onder 480 wordt de ste­un­li­jn van de wig gebro­ken en kun­nen we vlot terug richt­ing 474, 470 en 466.

In een tweede dag­grafiek zien we dat de rsi er in vergelijk­ing met de voor­gaande paar weken niet in slaagt hoger te komen. Dat is ook het geval voor de ulti­mate oscil­la­tor. Een duidelijk ver­lies aan momen­tum dus bij de indi­ca­toren en opnieuw een sig­naal dat een verder sti­j­gende index niet zo vanzelf­sprek­end is.

En dan één van mijn bedenkin­gen van gis­teren ter­wi­jl ik bezig was sys­te­men te bestud­eren. De vol­gende grafiek zou toch wel vol­doende duidelijkheid moeten verschaffen.

Bij de boven­ste grafiek een stop-loss op 3% als sta­tis­che lijn.

Bij de onder­ste grafiek een WVS op 2 keer de atr.

Ik zou de boven­ste lijn nemen voor het korte ter­mi­jn­werk en de onder­ste voor de iets lan­gere termijn.

Om af te sluiten: ook de macd laat duidelijk zien dat het momen­tum zien­dero­gen afneemt.

Con­clusie: ik sluit niet uit dat de aex iets hoger kan komen maar de kansen liggen wat mij betre­ft aan de onderkant.

Voor een objec­tief sig­naal volg ik de aan­wi­jzin­gen in de onder­ste grafiek. Strikt genomen is het vol­gens de gegevens van deze laat­ste grafiek nog te vroeg om short te gaan maar hou er reken­ing mee dat de sit­u­atie heel vlug kan veran­deren. Dagdagelijks de grafiek bek­ijken is dus wel een vereiste.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.