AEX: opwaartse kansen blijven aanwezig
We zien in de xo-grafiek een koopsignaal bij doorbraak van 254 waarna de index een stijging inzette tot tegen de weerstandslijn van het stijgend kanaal. Een terugval mag hier dragen tot een niveau van 257. Komen we daaronder dan is er nog steun op 254. Daaronder ligt de volgende steun pas bij de doorbroken weerstandslijn die nu op 248 ligt. Een stijging tot boven 276⁄280 is nodig om een opwaartse uitbraak te krijgen uit het stijgende kanaal.
De kwartaalgrafiek: In het vorige kwartaal hielden we de steun uit maart 2003, dat is een heel belangrijk niveau. Kijken we in deze grafiek naar de Fibo’s dan zien we 275÷313÷357 als haalbaar niveau voor een stijging. Steun krijgen we van de maartbodem uit 2003. Breken we die steun dan hebben we vlak onder de maartbodem een zware horizontale zone liggen uit de periode december 1993/juni1995.
In de maandgrafiek zien we dat de stochastics vanuit een heel diep oversoldniveau een koopsignaal geeft. Dit sluit natuurlijk niet uit dat het steunlijntje bij 238 niet opnieuw kan getest worden. In het slechtste geval kunnen zelfs de bodems van november en december hertest worden. Om van een verdere positieve ontwikkeling te kunnen spreken moeten we het Fibo-weerstandslijntje breken dat op 274 ligt.
In de weekgrafiek zien we de dalende wig waarvan we nu de weerstandslijn hebben doorbroken. De doorbraak werd bevestigd met een koopsignaal in de macd. Een wig brengt de koersen terug naar de oorsprong van de koersfiguur en vanuit deze wetenschap mogen we een koersdoel in aanmerking nemen van 290. Een ander kenmerk van de dalende wig is dat de koersen na uitbraak een snelle beweging laten zien. Vanuit dit gegeven moeten we er dus rekening mee houden dat de stijging tot 290 heel snel kan gaan. Een throwback komt in de helft van de gevallen voor. Die throwback gaat vooraleer de wig naar haar koersdoel gaat eerst de doorbroken weerstandslijn van de wig terugtesten. Gebeurt dit bij de aex dan zien we dat we een indexstand kunnen krijgen die zelfs lager gaat dan de bodem van 21 november (220.12). De figuur blijft zelfs in dat geval haar geldigheid bewaren. Bij een sterke daling kan de aex dus best eerst lager gaan als 220 om vervolgens alsnog in een forse beweging richting 290 te gaan.
In een eerste daggrafiek zien we dat geen enkele van de technische condities vanuit het Welles-systeem een verkoopsignaal aangeeft. De dmi gaf onlangs een positieve cross, de macd stijgt nog steeds en de Welles lijn werd niet neerwaarts doorbroken. Wel zien we een lichte verzwakking in het macd-histogram. Een veel voorkomend gegeven in dit systeem is dat na een doorbraak van de Welles-lijn die lijn opnieuw wordt getest. De aex mag hier dus terugvallen tot 248 zonder dat dit afbreuk doet aan de voorwaarden voor een verdere stijging van de index.
In de tweede daggrafiek toon ik het stijgende kanaal zoals ik dit verleden week in de analyse intekende. We zien in de koersgrafiek een golden-cross tussen het 9- en het 40-daags gemiddelde. Deze gemiddelden bieden dus steun en ik neem als belangrijkste gemiddelde het 40-daags in aanmerking. Dit gemiddelde ligt nu op 257. We zien in de stochastics (indicator ingesteld op basisinstellingen 14/3/3) een dubbele top. Vanuit deze gegevens is het dus logisch dat de aex terugvalt tot 257. Of we lagere niveaus zullen zien is echter geen vaststaand feit want we zien dat de aex het begin maakt van een vlagpatroontje. Nu kan de vorming van een vlag best een paar weken in beslag nemen. Dus er is vanuit de theorie geen zekerheid dat we volgende week al een doorbraak van de grenslijntjes moeten krijgen. Gebeurt dit wel en breken we langs de bovenkant uit dan mogen we op het vlagpatroontje een vertikale telling toepassen en dan krijgen we als koersdoel 294. Dit koersdoel is dus nagenoeg identiek als het koersdoel dat we vanuit de wig in de weekgrafiek mogen verwachten. Breekt het onderste grenslijntje dan is de aanname van een vlag natuurlijk niet geldig. Ook het 40-daags gemiddelde zou in dat geval neerwaarts doorbroken worden en dat ware vanzelfsprekend negatief. De aex kan dan terugvallen naar de lijnen die de symmetrische driehoek begrenzen. We mogen dan rekening houden met koersdoelen van 254 (op 254 ligt ook het 20-daags gemiddelde) 248 en 238⁄240. Lager als 240 begint het er pas echt slecht uit te zien want dan breken we de bodem van 29⁄12. Dat is de dag waarop de stijging van de afgelopen begon en deze bodem is dus belangrijk.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de index.