...

AEX: opwaartse kansen blijven aanwezig

11 januari 2009, 20:50 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

We zien in de belan­grijke index­en zoals bijvoor­beeld de dax en de sp500 of de Rus­sell 3000, nadat we begin vorige week een top­je hebben gezet, een kleine cor­rec­tie waar­bij we korte ter­mi­jn ste­un­niveaus bereiken. De indi­ca­toren tonen een verzwakking en het is dus van belang dat de ste­un­niveaus kun­nen stand­houden. Houden die ste­un­niveaus dan kun­nen we fors hoger. Het is pas bij een door­braak van de ste­un­niveaus dat we mogen aan­nemen dat de vroeger vooropgestelde koers­doe­len niet zullen gehaald wor­den. In dat geval nemen we ook best weer afscheid van aan­de­len­bezit­tin­gen…

AEX: opwaartse kansen bli­jven aanwezig

We zien in de xo-grafiek een koopsig­naal bij door­braak van 254 waar­na de index een sti­jging inzette tot tegen de weer­stand­sli­jn van het sti­j­gend kanaal. Een terug­val mag hier dra­gen tot een niveau van 257. Komen we daaron­der dan is er nog ste­un op 254. Daaron­der ligt de vol­gende ste­un pas bij de door­bro­ken weer­stand­sli­jn die nu op 248 ligt. Een sti­jging tot boven 276280 is nodig om een opwaartse uit­braak te kri­j­gen uit het sti­j­gende kanaal.

De kwartaal­grafiek: In het vorige kwartaal hield­en we de ste­un uit maart 2003, dat is een heel belan­grijk niveau. Kijken we in deze grafiek naar de Fibo’s dan zien we 275÷313÷357 als haal­baar niveau voor een sti­jging. Ste­un kri­j­gen we van de maart­bo­dem uit 2003. Breken we die ste­un dan hebben we vlak onder de maart­bo­dem een zware hor­i­zon­tale zone liggen uit de peri­ode decem­ber 1993/​juni1995.

In de maand­grafiek zien we dat de sto­chas­tics vanu­it een heel diep over­soldniveau een koopsig­naal geeft. Dit sluit natu­urlijk niet uit dat het ste­un­li­jn­t­je bij 238 niet opnieuw kan getest wor­den. In het slecht­ste geval kun­nen zelfs de bodems van novem­ber en decem­ber hertest wor­den. Om van een verdere posi­tieve ontwik­kel­ing te kun­nen spreken moeten we het Fibo-weer­stand­sli­jn­t­je breken dat op 274 ligt. 

In de week­grafiek zien we de dal­ende wig waar­van we nu de weer­stand­sli­jn hebben door­bro­ken. De door­braak werd beves­tigd met een koopsig­naal in de macd. Een wig brengt de koersen terug naar de oor­sprong van de koers­figu­ur en vanu­it deze weten­schap mogen we een koers­doel in aan­merk­ing nemen van 290. Een ander ken­merk van de dal­ende wig is dat de koersen na uit­braak een snelle beweg­ing lat­en zien. Vanu­it dit gegeven moeten we er dus reken­ing mee houden dat de sti­jging tot 290 heel snel kan gaan. Een throw­back komt in de helft van de gevallen voor. Die throw­back gaat vooraleer de wig naar haar koers­doel gaat eerst de door­bro­ken weer­stand­sli­jn van de wig terugtesten. Gebeurt dit bij de aex dan zien we dat we een index­s­tand kun­nen kri­j­gen die zelfs lager gaat dan de bodem van 21 novem­ber (220.12). De figu­ur bli­jft zelfs in dat geval haar geldigheid bewaren. Bij een sterke dal­ing kan de aex dus best eerst lager gaan als 220 om ver­vol­gens alsnog in een forse beweg­ing richt­ing 290 te gaan.

In een eerste dag­grafiek zien we dat geen enkele van de tech­nis­che con­di­ties vanu­it het Welles-sys­teem een verkoopsig­naal aangeeft. De dmi gaf onlangs een posi­tieve cross, de macd sti­jgt nog steeds en de Welles lijn werd niet neer­waarts door­bro­ken. Wel zien we een lichte verzwakking in het macd-his­togram. Een veel voorkomend gegeven in dit sys­teem is dat na een door­braak van de Welles-lijn die lijn opnieuw wordt getest. De aex mag hier dus terug­vallen tot 248 zon­der dat dit afbreuk doet aan de voor­waar­den voor een verdere sti­jging van de index.

In de tweede dag­grafiek toon ik het sti­j­gende kanaal zoals ik dit verleden week in de analyse intek­ende. We zien in de koers­grafiek een gold­en-cross tussen het 9- en het 40-daags gemid­delde. Deze gemid­delden bieden dus ste­un en ik neem als belan­grijk­ste gemid­delde het 40-daags in aan­merk­ing. Dit gemid­delde ligt nu op 257. We zien in de sto­chas­tics (indi­ca­tor ingesteld op basisin­stellin­gen 14/3/3) een dubbele top. Vanu­it deze gegevens is het dus logisch dat de aex terug­valt tot 257. Of we lagere niveaus zullen zien is echter geen vast­staand feit want we zien dat de aex het begin maakt van een vlag­pa­troon­t­je. Nu kan de vorm­ing van een vlag best een paar weken in beslag nemen. Dus er is vanu­it de the­o­rie geen zek­er­heid dat we vol­gende week al een door­braak van de grensli­jn­t­jes moeten kri­j­gen. Gebeurt dit wel en breken we langs de bovenkant uit dan mogen we op het vlag­pa­troon­t­je een ver­tikale telling toepassen en dan kri­j­gen we als koers­doel 294. Dit koers­doel is dus nage­noeg iden­tiek als het koers­doel dat we vanu­it de wig in de week­grafiek mogen verwacht­en. Breekt het onder­ste grensli­jn­t­je dan is de aan­name van een vlag natu­urlijk niet geldig. Ook het 40-daags gemid­delde zou in dat geval neer­waarts door­bro­ken wor­den en dat ware vanzelf­sprek­end negatief. De aex kan dan terug­vallen naar de lij­nen die de sym­metrische driehoek begren­zen. We mogen dan reken­ing houden met koers­doe­len van 254 (op 254 ligt ook het 20-daags gemid­delde) 248 en 238240. Lager als 240 begint het er pas echt slecht uit te zien want dan breken we de bodem van 2912. Dat is de dag waarop de sti­jging van de afgelopen begon en deze bodem is dus belangrijk.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de index.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.