![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_bull_bear.gif)
De AEX begon in de plus, maar zakte na opening al snel onder de slotkoers van dinsdag. Verder bleef de Amsterdamse index het grootste deel van de dag rond deze slotstand bewegen. Om half drie werden de producentenprijzen in de Verenigde Staten bekendgemaakt. Deze zorgden ervoor dat de Amsterdamse beursgraadmeter wegzakte tot een niveau van 502,5 punten. De industriële productiecijfers, die later bekend werden gemaakt, hadden daarentegen weer een positieve invloed op de AEX. Mede hierdoor sloot de AEX toch nog boven de slotstand van dinsdag.
De producentenprijzen uit de VS vielen tegen. Deze zijn in december toegenomen met 0,9% ten opzichte van een maand eerder. De stijging was groter dan waar analisten op hadden gerekend. Analisten gingen in het algemeen uit van een prijstoename met 0,5%. Gelukkig bleek even later dat de industriële productiecijfers over december in de Verenigde Staten ook hoger waren dan verwacht, wat weer een positieve invloed had.
![](/images/legacy-userimages/userimages/070118%20AEX.GIF)
Een opvallende stijger in de AEX was woensdag ASM Lithography, dat als eerste AEX-fonds de cijfers over het vierde kwartaal heeft gepubliceerd. Uit de cijfers bleek dat de chipmachinefabrikant een recordwinst heeft behaald in het afgelopen kwartaal. De nettowinst bedroeg € 205,5 miljoen. Het aandeel is daarop met 8,4% omhooggeschoten en het is niet vreemd dat het hiermee de grootste stijger was van deze dag. Daarnaast is het aandeel van ASM International met 4,2% gestegen, naar aanleiding van de stijging van zijn grote broer en een orderontvangst van € 30 miljoen. Laurus heeft nabeurs zijn jaarcijfers gepubliceerd. Het effect hiervan zal pas vandaag in de cijfers terug te zien zijn.
Het technische beeld van de AEX wordt met de dag interessanter. Ten eerste bevindt de AEX zich nog immer in een stijgende verbredingsformatie, wat een indicatie is voor een aanstaande daling. In een stijgende markt geeft dit echter een betrouwbaar koopsignaal, als de koers maar aan de bovenzijde uitbreekt. Vaker komt er echter een uitbraak aan de onderzijde van dit patroon voor. De kans op een grote daling is dan met 32% overigens wel veel minder groot.
Ten tweede heeft de Amsterdamse beursgraadmeter ook een omgekeerd kop-schouderpatroon gevormd. In 83% van de gevallen wordt het koersdoel hiervan behaald binnen de periode waarin deze is gevormd. Voor dit patroon ligt het koersdoel bij 520 punten. Het derde aspect is het cluster aan steunlijnen. De stijgende steunlijn kruist momenteel het koershiaat rond 489,6 punten. De oplopende weerstandslijn, die momenteel ligt bij 508,7 punten, vormt nu de uitdaging voor beleggers. Mede gezien de optie-expiratie van morgen, zien wij de rest van de week met spanning tegemoet. Wij wensen u opnieuw veel succes vandaag!
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk
Harm van Wijk