
AEX: nog geen reden tot euforie
We kijken naar gewoonte eerst naar de point-and-figure:
De uitbraak bij 466 is duidelijk en net zo duidelijk is de weerstand bij 480. Net daarboven ligt een weerstand bij 486⁄487.
Steun ligt er dus eerst bij 466 maar wanneer we daar onder komen kunnen we zelfs terug naar de dalende weerstandslijn en dan zijn niveaus 446⁄440 haalbaar.
De kwartaalgrafiek (zie ook vorige analyses) waar we traditioneel uiterst weinig signalen krijgen ivm de vorige week. 400 is de lijn in het zand. 500 is de eerste weerstand. De macd is negatief maar voor een cross met de signaallijn moet er nog heel wat gebeuren.
In de macd een verkoopsignaal op maandbasis maar wanneer we naar de koersgrafiek kijken dan zien we daar een potentieel vlagpatroon. Iets om in het achterhoofd te houden.
Nu de weekgrafiek: we zien een koopsignaal in de macd maar deindicator zit in een dalende trend.
In de koersgrafiek zitten we tegen de dalende weerstandslijn en tevens tegen een Fibonacci-niveau. Hogere Fibo-niveaus liggen bij 486 (zie XO-grafiek) en 492. Daarboven ligt een doel van 517. Naar de onderkant toe zien we bij 457 een niveau liggen en vervolgens bij 445 en 434. We kunnen de huidige stijging nog steeds beschouwen als zijnde een vierde golf. Vooraleer die mogelijkheid van tafel verdwijnt moeten we nog een stuk hoger.
In een eerste daggrafiek toon ik twee verschillende Fibo-niveaus met telkens andere referentiepunten. Meer wil ik op deze grafiek niet plaatsen want dan wordt het echt onoverzichtelijk. Waar ik wel wil op wijzen is het verloop in de macd. Ik heb met rode lijntjes aangegeven wat me voorheen nog niet was opgevallen. Die macd maakt telkens weer een hoger topje vooraleer om te keren. Ik neem, gezien we tegen de weerstandslijn zitten (dikke zwarte lijn), aan dat dit ook nu weer het geval kan zijn. De macd heeft ook weerstand van een horizontaal niveau. Dus nog even hoger richting 480 met de aex, hoger topje in de macd, en vervolgens dalen is een logische conclusie.
In een tweede daggrafiek wederom de Fibo-niveaus en we zien dat die 480 echt wel een harde noot wordt. Misschien heel even die 486 maar hoger lijkt me, rekening houdende met de macd-weerstandslijn, niet onmiddellijk haalbaar. Bovendien ligt bij die 486 ook nog een dalend gemiddelde en datzelfde niveau zien we ook in de weekgrafiek liggen waar eveneens een gemiddelde weerstand zal bieden . Bij een terugval kunnen we eerst naar 466. Daaronder naar 459÷453÷445.
In mijn filter mis ik die adx boven de 20. Dus hoewel de mega-stijging van afgelopen vrijdag terecht zou laten vermoeden zien we dat, tegen de verwachting in, de trendmatigheid er toch niet is. Uit ervaring weet ik, omdat ik het systeem eigenhandig heb ontworpen, ook dat de Wvs-lijn graag nog eens teruggetest wordt. Dit is geen zekerheid en ook geen sine qua non maar het begeurt heel veel. En…als dit gebeurt spreken we over een niveau van mogelijks 440.
Conclusie: 480 is een quasi-zekerheid. 486 kan maar is als mogelijkheid onvoldoende betrouwbaar om daar posities op in te nemen. Na de 480 een terugval naar 466 en bij doorbraak van die 466 mogelijks diep terug met als uiterste 440.
gevolgtrekking: elken moet voor zich oordelen natuurlijk maar voor wie winstjes kan binnensprokkelen zou ik niet nalaten dit te doen. Vervolgens afwachten vooraleer opnieuw long te gaan lijkt me aangewezen.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft optieconstructies op de index.