...

AEX: nog geen reden tot euforie

20 april 2008, 14:08 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Ik ver­wi­js even naar de TA-sec­tie. Ten gevolge de ontwik­kelin­gen van de afgelopen dagen zijn in de TA-sec­tie heel wat wijzigin­gen aange­bracht, niet enkel bij de index­en maar ook bij de indi­vidu­ele aan­de­len. Wat me opvalt is dat een groot aan­tal aan­de­len tegen de weer­stand­sli­jn van hun macd-kanaal aanzit­ten. Dit kan er op duiden dat de index­en niet in staat zullen zijn hun sti­jging door te zetten. Ook zie ik een cal­l/put-ratio van 0.82 en dat is relatief bekeken heel laag. Ook dat wijst er op dat we met een terug­val in de index­en moeten reken­ing houden. Lan­gere ter­mi­jn breadth kri­jgt op week­grafieken met weer­stand af te reke­nen, opnieuw een sig­naal dat voorzichtigheid aan­maant…

AEX: nog geen reden tot euforie

We kijken naar gewoonte eerst naar de point-and-figure:

De uit­braak bij 466 is duidelijk en net zo duidelijk is de weer­stand bij 480. Net daar­boven ligt een weer­stand bij 486487.

Ste­un ligt er dus eerst bij 466 maar wan­neer we daar onder komen kun­nen we zelfs terug naar de dal­ende weer­stand­sli­jn en dan zijn niveaus 446440 haalbaar.

De kwartaal­grafiek (zie ook vorige analy­ses) waar we tra­di­tion­eel uiterst weinig sig­nalen kri­j­gen ivm de vorige week. 400 is de lijn in het zand. 500 is de eerste weer­stand. De macd is negatief maar voor een cross met de sig­naal­li­jn moet er nog heel wat gebeuren.

In de macd een verkoopsig­naal op maand­ba­sis maar wan­neer we naar de koers­grafiek kijken dan zien we daar een poten­tieel vlag­pa­troon. Iets om in het achter­hoofd te houden.

Nu de week­grafiek: we zien een koopsig­naal in de macd maar deindi­ca­tor zit in een dal­ende trend.

In de koers­grafiek zit­ten we tegen de dal­ende weer­stand­sli­jn en tevens tegen een Fibonac­ci-niveau. Hogere Fibo-niveaus liggen bij 486 (zie XO-grafiek) en 492. Daar­boven ligt een doel van 517. Naar de onderkant toe zien we bij 457 een niveau liggen en ver­vol­gens bij 445 en 434. We kun­nen de huidi­ge sti­jging nog steeds beschouwen als zijnde een vierde golf. Vooraleer die mogelijkheid van tafel verd­wi­jnt moeten we nog een stuk hoger.

In een eerste dag­grafiek toon ik twee ver­schil­lende Fibo-niveaus met telkens andere ref­er­en­tiepun­ten. Meer wil ik op deze grafiek niet plaat­sen want dan wordt het echt onoverzichtelijk. Waar ik wel wil op wijzen is het ver­loop in de macd. Ik heb met rode lijn­t­jes aangegeven wat me voorheen nog niet was opgevallen. Die macd maakt telkens weer een hoger top­je vooraleer om te keren. Ik neem, gezien we tegen de weer­stand­sli­jn zit­ten (dikke zwarte lijn), aan dat dit ook nu weer het geval kan zijn. De macd heeft ook weer­stand van een hor­i­zon­taal niveau. Dus nog even hoger richt­ing 480 met de aex, hoger top­je in de macd, en ver­vol­gens dalen is een logis­che conclusie.

In een tweede dag­grafiek wederom de Fibo-niveaus en we zien dat die 480 echt wel een harde noot wordt. Miss­chien heel even die 486 maar hoger lijkt me, reken­ing houdende met de macd-weer­stand­sli­jn, niet onmid­del­lijk haal­baar. Boven­di­en ligt bij die 486 ook nog een dal­end gemid­delde en datzelfde niveau zien we ook in de week­grafiek liggen waar eve­neens een gemid­delde weer­stand zal bieden . Bij een terug­val kun­nen we eerst naar 466. Daaron­der naar 459÷453÷445.

In mijn fil­ter mis ik die adx boven de 20. Dus hoewel de mega-sti­jging van afgelopen vri­jdag terecht zou lat­en ver­moe­den zien we dat, tegen de verwacht­ing in, de trend­matigheid er toch niet is. Uit ervar­ing weet ik, omdat ik het sys­teem eigen­handig heb ont­wor­pen, ook dat de Wvs-lijn graag nog eens teruggetest wordt. Dit is geen zek­er­heid en ook geen sine qua non maar het begeurt heel veel. En…als dit gebeurt spreken we over een niveau van mogelijks 440.

Con­clusie: 480 is een qua­si-zek­er­heid. 486 kan maar is als mogelijkheid onvol­doende betrouw­baar om daar posi­ties op in te nemen. Na de 480 een terug­val naar 466 en bij door­braak van die 466 mogelijks diep terug met als uiter­ste 440.

gevol­gtrekking: elken moet voor zich oorde­len natu­urlijk maar voor wie win­st­jes kan bin­nen­sprokke­len zou ik niet nalat­en dit te doen. Ver­vol­gens afwacht­en vooraleer opnieuw long te gaan lijkt me aangewezen.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft optiecon­struc­ties op de index.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.