AEX: niet positief maar voorzichtigheid geboden
In de XO-grafiek van de aex zien we een stijging vanaf de bodem van 387. Een stijging boven 400 zal hier aanleiding geven tot een beweging waarbij de weerstanden 403÷406÷410÷414÷418÷421÷425÷428 haalbaar zijn. Bij een daling krijgen we steun op 396⁄392 en 387. Pas onder 387 krijgen we een verkoopsignaal.
De low van de candle in de kwartaalgrafiek (374.09) rust op een steunlijn en is daarom belangrijk. Breekt die low dan hebben we de daling bijlange na nog niet gehad. Stijgingsruimte is er voorlopig tot de steunlijn van het stijgend kanaal en we mogen daar een zone 430⁄450 voor in anmerking nemen. Negatief is het verkoopsignaal in de macd en in de koersgrafiek de candle die onder het gemiddelde ligt (de candle is wel pas definitief einde van het kwartaal)
In de maandgrafiek het dalend kanaal in de index. Hier de bemerking dat de relatieve afstand tussen gemiddelden en koers groot is. Een convergentie is dus niet uitgesloten en kan leiden tot een stijging in de zone 430⁄450. Gezien de macd die duidelijk negatief is mogen we meer gewicht geven aan een te verwachten daling. Die daling mag zolang de 365 (rode horizontale lijn) niet wordt doorbroken nog steeds beschouwd worden als mogelijke vierde golf. In dat geval mogen we bij een doorbraak van de weerstandslijn veel hogere koersen verwachten in de komende maanden waarbij mag aangenomen worden dat de meitop en mogelijks de novembertop van 2007 zal sneuvelen. Breken we wel het 365-niveau dan ligt een volgende Fibo-steun op 348.
In de weekgrafiek het vlagpatroontje waarvan het weerstandslijntje net boven de 420-grens ligt. De maartbodem vormt hier duidelijk een bijkomende weerstand en ook het 40weeks gemiddelde ligt op dit niveau. We kunnen tevens binnen het brede dalende kanaal een scherper kanaal intekenen (zwarte lijnen) waarbij we zien dat de aex de weerstandslijn van het kanaal nagenoeg heeft gehaald. Die 420 zal dus niet zomaar kunnen overwonnen worden terwijl er naar onderen maar weinig ruimte voorhanden is. De polarized Fractal efficiency komt wel diep te liggen maar van een kering is geen sprake. De macd toont een mogelijke positieve divergentie maar er is nog geen sprake van een koopsignaal. De koersgrafiek lijkt me het belangrijkst en de low van de candle van 01 augustus die op 387 ligt mag niet doorbroken worden. Gebeurt dit wel dan gaan we naar een hertest van de julibodem en vervolgens naar een beweging richting steunlijn van het kanaal.
In een eerste daggrafiek bekijk ik de aex vanuit de gegevens die mijn filter mij verstrekt. Aan alle voorwaarden wordt voldaan (verkoopsignaal in de dmi, verkoopsignaal macd en breuk WV-lijn) behalve aan de voorwaarde van een adx boven de 20-grens want die indicator ligt net onder de 20-grens. Geen volwaardig verkoopsignaal dus zolang de adx niet terug boven de 20-grens uitstijgt.
In deze daggrafiek zien we de bodems van 29 juli op 387.04, de bodems van 05 september (388.35) en 11 september (387.67) . Het is duidelijk dat 387 niet mag doorbroken worden naar beneden toe want dit zal tot een verdere daling aanleiding geven omdat we dan mogen spreken van een breuk van een driedubbele bodem. De weerstand op 406 kan de index aardig parten spelen want op dat niveau ligt het 40-daags gemiddelde. Breekt dit gemiddelde dan kan de index richting 420⁄425 maar de topjes van augustus en september zullen weerstand geven. Pas boven deze augustus en septembertopjes wordt ik positiever op de index omdat we dan een dubbeltop doorbreken. Het beeld vanuit de macd en de polarized fractal efficiency wijzen naar beneden en hun signalen duiden op een verdere daling.
Kijken we op dagbasis nog even naar de stand van de stochastics dan zien we dat deze wel heel laag staat. De verwachting van een iets hogere index (406) vooraleer aan een verdere daling kan gedacht worden is dus niet uit te sluiten.
Conclusie: meest logisch is een opvering naar 406 gevolgd door een verdere daling waabij 387 niet mag uitgenomen worden. Gebeurt dit wel dan mogen we fors lagere koersen verwachten. Zondermeer op dergelijke verwachting inzetten lijkt m uit den boze vanwege de mogelijke convergentie in de maandgrafiek.
Edwin Vandamme
US markets
Analist heeft posities op de aex en in grondstoffen. Posities op Aziatische indexen. Geen posities op andere vermelde waarden.