...

AEX: lange termijn steun breekt

13 juli 2008, 15:45 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Voor de zes­de week op rij een dal­ing in de aex. Verleden week gaf ik aan dat de sen­ti­mentsindi­ca­toren op extreme niveaus zijn aan­be­land. De toe­s­tand is er niet beter op gewor­den natu­urlijk en vanu­it die indi­ca­toren mogen we elk moment een oplev­ing verwacht­en. Dat is een objec­tieve vast­stelling. Kijken we naar sec­toren dan valt het op dat bio en health een duidelijke bodem hebben gezet. Aan­de­len zoals novar­tis en astra zeneca zijn de afgelopen weken fors geste­gen. Ook tele­com bli­jft sterk. En de Japanse Nikkei is een index die zijn relatieve sterk­te bli­jft bewaren. Volg deze index maar goed op, zek­er wan­neer het sen­ti­ment ooit keert…

AEX: lange ter­mi­jn ste­un breekt

We nemen er in de analyse elke week de XO-grafiek bij omdat deze een mooi beeld geeft van het koersver­loop. We hebben in deze grafiek geen last van de ruis zoals dat bij dag­grafieken het geval kan zijn en we zien duidelijk de ste­un- en de weerstandsniveaus.

Ste­un­niveaus zien we duidelijk liggen bij 390 en bij 380. Weer­standen liggen bij 400, 408, 414 en 424. Bij 380 ligt ook de ste­un­li­jn van een dal­end kanaal.

Voor wat betre­ft de kwartaal­grafiek heb ik in alle voor­bi­je analy­ses alti­jd al gewezen op het belang van het 400-niveau als hor­i­zon­tale ste­un. Die ste­un werd nu door­bro­ken en we zien dat ook de ste­un­li­jn van het sti­j­gend kanaal er heeft moeten aan geloven. Wan­neer deze trend zich verderzet dan kun­nen we ter gele­gen­er tijd dus een verdere dal­ing verwacht­en naar de vol­gende ste­un­li­jn en die ligt bij 320. De macd geeft een verkoopsig­naal, dus posi­tief is dat niet. Een cor­rec­tie op de dal­ing kan in deze langeter­mi­jn­grafiek nog steeds een niveau halen van 457 (gemid­delde in rode kleur). De bovenkant van de huidi­ge can­dle ligt bij 425 en dat is ook het niveau van het lange ter­mi­jn gemiddelde.

In de maand­grafiek wil ik even wijzen op het belang van de rode lijn bij een niveau van 365. Wan­neer deze lijn niet door­bro­ken wordt dan kan de huidge dal­ing nog steeds een vierde golf cor­rec­tie zijn. In dat geval zou het beteke­nen dat we de komende maan­den een forse hausse kun­nen kri­j­gen. Het is een vast­stelling die ik meegeef en het is vanzelf­sprek­end geen reden om daar nu lange ter­mi­jn posi­ties te gaan op innemen. De ste­un­li­jn van het sti­j­gende kanaal werd door­bro­ken maar we hebben nu wel het 38.2 Fibonac­ci-niveau bereikt geme­ten tussn de bodem van 2003 en de top van 2007. Dit niveau zou nu nor­maler­wi­jze ste­un moeten geven. Breekt de index door de Fibo-lijn dan ligt een vol­gende doel dus in de zone 365350. 350 is het 50% cor­rec­tieniveau geme­ten tussen de bodem van 2003 en de top van 2007. De macd in de maand­grafiek is duidelijk negatief want hij door­breekt zijn 0‑lijn. Dit betekent dat we een death-cross hebben tussen het 12-en het 26 maands gemiddelde.

In de week­grafiek heb ik 2 mogelijke kanalen geplaatst. We vertrekken hier van de veron­der­stelling dat de macd zijn eerder door­bro­ken weer­stand­sli­jn zal respecteren en we houden er reken­ing mee dat de index een hor­i­zon­tale zone heeft bereikt (rode pijl). Vanu­it die aan­name mogen we veron­der­stellen dat de ste­un­li­jn van deze kanalen weer­w­erk moetn bieden. 

Kijken we naar de dag­grafiek dan zien we dat er nog geen sprake is van een mogelijke door­braak van de WVS-lijn. Ook de macd geeft nog geen teken voor een mogelijke ombuig­ing. De indi­ca­tor is wel heel laag teruggevallen maar op zich is dit natu­urlijk geen sig­naal dat op een onmid­del­lijke trend­ker­ing in de index kan wijzen. De adx ligt er extreem overgekocht bij maar bij deze indi­ca­tor weten we dat de omme­keer in de index er hoogst­waarschi­jn­lijk pas komt wan­neer deze indi­ca­tor ombuigt. In de dmi is er wel diver­gen­tie merk­baar en dat is dan ook een eerste posi­tief signaaltje.

In de rsi en in de Williams Ulti­mate Oscil­la­tor zien we eve­neens posi­tieve diver­gen­tie maar in de koers­grafiek is er van een bodemvorm­ing nog geen sprake en de index bli­jft nog steeds onder de kort­lopende dal­ende gemid­delden liggen. Het trend­kanaal in de aex is ook veel te scherp qua hellings­graad en dergelijke helling is in principe onhoud­baar. Kri­j­gen we een reac­tie vanu­it de sterk oververkochte sen­ti­mentsindi­ca­toren dan mogen we er reken­ing mee houden dat de aex well­ci­ht hoo­gu­it de vorige bodem zal halen. Die bodem ligt bij 414. Wordt dat niveau door­bro­ken dan is een sti­jging naar 440 mogelijk.

Con­clusie: er zijn heel wat aan­wi­jzin­gen die een aan­name voor een cor­rec­tie op de dal­ing recht­vaardi­gen maar van bodemvorm­ing is er nog steeds geen sprake. In de huidi­ge omstandighe­den maakt een V‑bodem veel kans te sla­gen maar die zal hoogst­waarschi­jn­lijk al even snel weer verkocht worden.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex. (long op de Nikkei, geen posi­ties in health, bio of telecom)


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.