...

AEX: korte termijn hoger/ middellange termijn lager

2 februari 2008, 18:14 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

In de titel ref­er­eer ik naar wat we bij vele index­en vasstellen in de macd. Op maand­ba­sis geeft die indi­ca­tor een verkoopsig­naal gegeven. Op week­ba­sis is de macd dan weer zwaar oververkocht en op dag­ba­sis hebben we door de band genomen een koopsig­naal. Dat je in deze markt niet rechtli­jnig moet denken is al duidelijk. Een beweg­ing gaat echt niet in één lijn: inte­gen­deel. We schom­me­len dat het een lieve lust is en dat is miss­chien bloed­stol­lend voor de beleg­ger maar een zegen voor de trad­er…

AEX: korte ter­mi­jn hoger/​mid­del­lange ter­mi­jn lager

Even een jaar­grafiek van de aex: onder voor­be­houd dat mijn kanaal zoals ingetek­end van toepass­ing is zien we dat de peri­ode 19972002 uit­zon­der­lijk was. We bevin­den ons nu opnieuw in een kanaal met een aan­vaard­bare hellings­graad. We zien dat de 400 ste­un hier op een dubbele Fibo viel. Heel sterk dus. Ook mooi om zien toch die Fibonaccilijnen…Leonardo was wel een krak -)

Ver­vol­gens de kwartaal­grafiek: ik heb in mijn vorige twee analy­ses al aangegeven waarom ik deze grafiek van nut acht en waarom ik mijn kanaal trek zoals ik het hieron­der weer inteken. Ook de sti­j­gende wig bli­jft staan. We zien in deze grafiek het grote belang van de bodem op 400. Zolang we hier­boven noteren bli­jven we ook boven de gemiddelden.

In de maand­grafiek zien we, zoals in de inlei­d­ing aangegeven, dat de macd een verkoopsig­naal heeft gegeven. Lange ter­mi­jn is dus negatief voor de aex maar we zijn natu­urlijk wel afgeketst op die 400 en op de onder­ste Bollinger­band. Wan­neer we bei­de ban­den als één geheel beschouwen dan zien we dat Bollinger­ban­den in wezen een kanaal aangeven gevor­md door dynamis­che trendli­j­nen. De bei­de lij­nen van het Bollingerkanaal zijn dus een indi­catie van trend. We zien dat ons kanaal op maand­ba­sis sti­laan ombuigt van sti­j­gend naar hor­i­zon­taal. We kun­nen daar uit besluiten dat de index over­gaat van een sti­j­gende naar een zijwaartse fase. In dit plaat­je is het miss­chien moeil­ijk zicht­baar maar de mid­del­li­jn van de Bollinger­band (rode gemid­delde) buigt om naar bene­den. Die mid­del­li­jn is zoals we kun­nen vast­stellen een goede indi­catie voor het aangeven van de trend. Op van­daag ligt deze lijn op 500. Moesten we daar al ger­ak­en met de aex dan wordt dit dus een kan­jer van een weerstand.

De week­grafiek: kom me niet vertellen dat het dal­end kanaal niet juist ingetek­end is -) .…eerste regel bij het trekken van trendlijnen…een door­bro­ken trendli­jn waar­bij de slotko­ers boven de trendli­jn uitkomt dient niet te wor­den hertrokken. Dus beschouw ik mijn kanaal als geldig.

Vorige week een forse ham­mer en deze week een bull­ish engulf­ing. Dat is alvast posi­tief. Ver­vol­gens een paar sub­jec­tieve gegevens maar dat hoeft niet noodza­ke­lijk ver­keerd te zijn. Een eerste regel die heel veel opgaat is dat extreem lange can­dles voor de helft wor­den goedge­maakt, dus die lange rode can­dle van twee weken terug voor de helft goed­mak­en betekent dat de index best naar 470 kan. We zien trouwens dat we op dat niveau een dubbele bodem zouden terugtesten.

Tweede vast­stelling: die macd is gruwelijk oververkocht en de relatieve afs­tand met de sig­naal­li­jn is extreem. Denk aan de gemid­delde­n­analyse want een macd impliceert dat je met drie gemid­delden bezig bent: de eigen­lijke 1226 instelling en de 9‑daagse sig­naal­li­jn. Gemid­delden diverg­eren en con­verg­eren onophoudelijk en een con­ver­gen­tie ware hier de nor­maal­ste zaak van de wereld.

In de dag­grafiek heb ik twee kanalen ingetek­end onder waaier­vorm. Het eerste trend­kanaal maakt samen met het Fibonac­ciniveau duidelijk waar we aan toe zijn. Die top van 25 jan­u­ari op 454 moet er aan geloven, zoni­et plaat­sen we een dubbel­top­je en gaan we terug naar af en dan zijn de eerste ste­un­pun­ten van belang: het niveau 440, 435 en de low van don­derdag op 430. Daaron­der kun­nen we naar 427 en 417. Iedere beleg­ger die het meent moet heel zek­er naar zijn kwartier­grafieken en uur­grafieken kijken want daar zien we die ste­un­pun­ten liggen die we (soms wel, soms niet) niet kun­nen zien in de daggrafiek. 

Door­breken we vol­gende week de weer­stand­sli­jn van mijn scherpe kanaal dan gaan we op weg naar de weer­stand­sli­jn van mijn tweede kanaal en als niveaus neem ik dan 460465 en 470 in aan­merk­ing. Op die 470 zagen we in de week­grafiek de weer­stand van die dubbele bodem. Komen we daar­boven dan is 480 de vol­gende zware dob­ber die op ons ligt te wachten.

Een aan­radert­je voor wie de index echt op de korte ter­mi­jn wil inschat­ten; vergeet nooit uw bevin­din­gen af te zetten tegen­over de evo­lu­tie van de SP500 en kijk elke mor­gen wat Azië heeft uit­ge­spookt -) Op deze site zie je trouwens op de home­pag­i­na onmid­del­lijk de noterin­gen van de Azi­atis­che indexen.

Con­clusie: Op korte ter­mi­jn geef ik meest kans aan verdere sti­jgin­gen richt­ing 470 (favori­ete doel) en mogelijks 480, dit van­wege het koopsig­naal in de macd.

De voor­waarde daar­voor is dat we 454 uitnemen…zoniet is er de dreig­ing van een dubbel­top­je en dan gaan we terug naar af. Komt de dal­ing dan dieper dan de opgegeven ste­unen dan rest er ons enkel de bodem bij 400. Zolang die stand kan houden is er geen reden tot paniek. Val­llen we daar door maak dan je borst maar nat want dan hebben we het einde van de ellende nog niet gehad. Hoe dan ook…tot nad­er order is elke sti­jging een bear­mark­tral­ly, het is pas boven de 520 dat de nacht­mer­rie over is.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft optiecon­struc­ties in de index.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.