...

AEX: Komende week reactie?

3 januari 2009, 20:28 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Vanaf half okto­ber bleef ik er in mijn analy­ses onver­min­derd op wijzen dat we moesten uit­gaan van een komende sti­jging en dit ter­wi­jl bepaalde anal­is­ten, tegen alle tech­nis­che sig­nalen in, de hele tijd door alleen maar lagere koers­doe­len wis­ten aan te geven. Duidelijk gesteld: we bevin­den ons nu in een secundaire trend, inter­me­di­aire trend genoemd. Dit is een sti­jging tegen de majortrend in en die is dal­end. Eens de inter­me­di­aire trend afgew­erkt gaat deze beurs opnieuw onderuit. Ik schat de doel­zone die we voor de inter­me­di­aire trend kun­nen verwacht­en voor de aex in tussen 290 en 310. Dit lijkt me meest real­is­tisch maar ik sluit een sti­jging tot 350 niet uit. Con­creet betekent het dat beleg­gers kun­nen meep­rof­iteren van de sti­jging maar dat zij naar­mate die sti­jging doorzet naar cash moeten over­schake­len. Het valt immers niet uit te sluiten dat de vol­gende grote dal­ing ons onder de novem­ber­bo­dem zal bren­gen…

AEX: Komende week reac­tie op sti­j­gende inter­me­di­aire trend

Ik heb de laat­ste dagen heel wat aan­de­len bekeken en ik kom tot de vast­stelling dat bij indi­vidu­ele aan­de­len reken­ing mag gehouden wor­den met sti­jgin­gen van 10 tot 20 pro­cent. Mijn voorkeur gaat uit naar die aan­de­len die de voor­bi­je paar weken een hogere bodem kon­den plaat­sen. Als weer­stand die we in de gat­en moeten houden lijkt vooral het 200-daags gemid­delde mij van belang. Vele aan­de­len mak­en kans dit gemid­delde te bereiken. Hou ook reken­ing met de tussen­liggende hor­i­zon­tale weer­standen en met het ver­loop van de indi­ca­toren waar­bij ik in hoofdza­ak reken­ing hou met het ver­loop van de macd en de stochastics.

De Xo-grafiek is duidelijk. Net boven 260 ligt weer­stand. Door­breken we die dan is er ruimte naar in eerste instantie 276280. 254250 zijn de eerste ste­un­pun­ten bij een cor­rec­tie op de stijging.

Een nieuw begonnen kwartaal en dus een nieuwe can­dle in de kwartaal­grafiek. In het vorige kwartaal hield­en we de ste­un uit maart 2003, dat is een heel belan­grijk niveau. Kijken we in deze grafiek naar de Fibo’s dan zien we 275÷313÷357 als haal­baar niveau.

In de maand­grafiek kijk ik naar de sto­chas­tics waar­bij ik de basisin­stellin­gen gebruik. Deze indi­ca­tor staat op het punt een koopsig­naal te geven. Omdat we over een lange ter­mi­jn grafiek spreken is het een sig­naal dat kan tellen. 275306 en 353 zijn de niveaus waarop ik de rode lijn­t­jes heb getrokken. Ze zijn samen met de Fibo-niveaus van belang omdat ze weer­stand­szones mark­eren uit het verleden.

In de week­grafiek zien we de dal­ende wig waar­van we nu de weer­stand­sli­jn hebben door­bro­ken. De door­braak werd beves­tigd met een koopsig­naal in de macd. Een wig brengt de koersen terug naar de oor­sprong van de koers­figu­ur en vanu­it deze weten­schap mogen we een koers­doel in aan­merk­ing nemen van 290. Een ander ken­merk van de dal­ende wig is dat de koersen na uit­braak een snelle beweg­ing lat­en zien. Vanu­it dit gegeven moeten we er dus reken­ing mee houden dat de sti­jging tot 290 heel snel kan gaan. 

In een tweede week­grafiek ver­wi­js ik net als in voor­gaande analy­ses naar de adx die relatief ten opzichte van zijn voor­gaande top­pen te hoog staat. Het is, het koopsig­naal in de macd in aan­merk­ing genomen, een sig­naal dat deze adx op elk moment kan gaan draaien. Een neer­gaande beweg­ing die het 40-niveau zou door­breken zou een bijkomende indi­catie geven voor een te verwacht­en verdere sti­jging van de aex. Dat de aex verder moet sti­j­gen lijkt me niet onl­o­gisch want mijn ervar­ing met mijn fil­ter­sys­teem zoals hier afge­beeld is dat koersen heel dik­wi­jls de neig­ing hebben de Welles-lijn te testen. Die lijn ligt nu op 300 en dit maakt dat 290 zoals aangegeven in de week­grafiek als doel voor de dal­ende wig niet onl­o­gisch is.

In deze dag­grafiek geef ik aan waarom een koers­doel van zelfs 350 niet onre­al­is­tisch is. We zien in de koers­grafiek een sym­metrische driehoek als bodem­pa­troon. In de regel komen driehoeken voor als voortzetting maar driehoeken kun­nen, reken­ing houdende met de plaats waar ze voorkomen in de koers­grafiek, best voorkomen als omkeer­figu­ur. Dit is hier duidelijk van toepass­ing. Trek ik nu een even­wi­jdi­ge aan de ste­un­li­jn dan komt mijn weer­stand­sli­jn bij 350 te liggen. Neem ik de afs­tand tussen top en bodem van de novem­berdal­ing en tel ik dit bij het punt van koer­suit­braak van de sym­metrische driehoek dan kri­jg ik als doel een punt dat bij de Fibo-lijn van 315 komt te liggen.

De koers­doe­len vanu­it de langeter­mi­jn­grafieken die ik in deze analyse voorop­s­tel zijn koers­doe­len waar­van ik mag aan­nemen dat ze haal­baar zijn. Echter voor de kor­tere ter­mi­jn heb ik wel een paar voor­waar­den waaraan moet voldaan wor­den. We kijken naar een tweede dag­grafiek en daar zien we een lijn die vanu­it de bodem van 30 sep­tem­ber over de top­pen van 14 okto­ber en 04 novem­ber loopt. Deze lijn ligt nu op 263. Ik acht maandag dus een niveau van 263 haal­baar maar daarop moet er een korte reac­tie vol­gen. De ste­un voor die reac­tie ligt op 254 (zie ook xo-grafiek) en daar ligt ook het 40-daags gemid­delde. Dat gemid­delde zal naar verwacht­ing degelijke ste­un bieden maar bij door­braak is een aex van 246 niet uit te sluiten (lijn­t­je over de top­jes van 11 en 19 december). 

Na de reac­tie op de sti­jging die ik verwacht ga ik er vanu­it dat er een nieuwe aan­val op het 263 niveau zal vol­gen en bij een door­braak van dat niveau wil ik de weer­stand­sli­jn die even­wi­jdig loopt aan de ste­un­li­jn met als pun­ten 21 novem­ber, 5 en 29 decem­ber zien sneu­ve­len. Die weer­stand­sli­jn ligt op heden op 274 maar sti­jgt en zal einde week bij 278 liggen. 290 is dan mijn vol­gende doel en daar aangekomen mogen we een zwaardere reac­tie verwacht­en. Het ver­loop van die reac­tie zal bepal­end zjn voor de toekomst. Ver­loopt die reac­tie cor­rec­tief dan zullen we verder naar boven mogen kijken en dan komen 310315 in beeld.Krijgen we vanaf 290 een impulsieve terug­val dan kan het best dat we top voor de vol­gende maan­den hebben gezien. Wie meelift op de sti­jging met aan­de­len moet dus ver­mi­j­den in te stap­pen bij 290, dat niveau is me te gevaar­lijk om nog aan­de­len­posi­ties aan te gaan. 290 en alle sti­jgin­gen die verder gaan dan 290 lijken me niveaus waar we best uit de markt stap­pen. Vei­ligheid is de moed­er van de porseleinkast.

Edwin Van­damme

US mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.