AEX: komende week even corrigeren op de daling
Veel zal afhangen van de koersontwikkeling in de VS. Daar zien we bij de Dow en de SP500 ronduit negatieve ontwikkelingen maar de Nasdaq daarentegen blijft binnen zijn kanaal en die sterkte kan de andere indexen natuurlijk helpen weer hogerop te komen. De Nasdaq heeft ook een horizontaal steunniveua bereikt en dat is ook bij de Russell 2000, de Wilshire 5000 en de Transportindex het geval.
Die onaflantende divergentie tussen indexen onderling die we ook bij de Europese indexen kunnen vaststellen maakt het er niet gemakkelijker op een degelijke inschatting te maken over het te verwachten koersverloop.
Ook de ontwikkeling van de olieprijs kan behoorlijk roet in het eten gooien. Die is uitgebroken boven zijn weerstandslijn en dat is ongemeen krachtig. Een spike is niet uitgesloten en zal gevolgd worden door een scherpe terugval, maar zelfs al komt die terugval er onmiddellijk dan nog is het de vraag of de daling in de beursindexen hierdoor kan gestopt worden.
We beginnen de analyse van de aex naar gewoonte met de point-and-figure. ie haalt alle ruis uit de grafiek en is heel nuttig in het bepalen van steun- en weerstandsniveaus.
Afgelopen week was duidelijk negatief maar een echt verkoopsignaal volgt pas bij een doorbraak van 476 want dan krijgen we in de point-and-figure een aantekening die de bodem van de vorige kolom doorbreekt. De steunlijn onder de bodems was, en ik heb hier meerdere malen op gewezen, te scherp qua hellingsgraad en die kon dus moeilijk standhouden. Nu is deze dus doorbroken. Verbinden we de toppen en trekken we vervolgens een evenwijdige vanuit de bodem op 460 dan zien we dat we nu nagenoeg op die steunlijn liggen en dat is die indexstand van 476. Vallen we daar doorheen dan wacht ons de volgende steun bij 469 en vervolgens een zware steun bij 466. Bij een stijging ligt er in deze grafiek weerstand bij 486 en bij 489.
De kwartaalgrafiek: een aex in een stijgend kanaal met de zeer belangrijke bodem bij 400. Zolang de aex in dit kanaal blijft dan blijft ook de mogelijkheid bestaan op een hertest van de steunlijn van de wig. Breken we het 400-niveau dan kunnen we terug naar de horizontale steun bij 360.
De maandgrafiek: ook hier zien we dat de mogelijkheid tot een daling richting 360 niet uit te sluiten valt. Maar ook de mogelijkheid van een vlag als vierde golf valt niet uit te sluiten. Zekerheid daarover krijgen we pas wanneer de weerstandslijn wordt uitgenomen. Kijken we naar de weerstandslijn van het dalend kanaal in combinatie met de stijgende steunlijn dan zien we een symmetrische driehoek. De plaats waar deze figuur nu voorkomt kan zowel een voortzettingsfiguur als een omkeerpatroon zijn. Er op inspelen kan dus pas bij een doorbraak van één van de lijnen.
In de weekgrafiek zien we dat de aex het 61.8 Fibo-niveau heeft teruggetest. De referentiepunten om de correctieniveaus te bepalen werden genomen bij de bodem van januari 2008 en de top van oktober 2007. Het meest scherpe dalend kanaal werd uitgenomen en dus kan een daling een terugtest inhouden van de doorbroken weerstandslijn. We kunnen echter ook een kanaal intekenen dat minder scherp verloopt en dan zien we dat de mogelijkheid voor een aex van 500 niet uitgesloten kan worden. Naar onderen toe zien we dat afhankelijk van het gehanteerde kanaal de bodem bij 380 of bij 360 ligt. De macd heeft zijn weerstandslijn doorbroken maar een terugtest is niet uitgesloten natuurlijk.
In deze daggrafiek zien we dat de macd de steunlijn van de stijgende wig heeft verlaten en we zien tevens een crossing van de indicator met zijn signaallijn. Logische conclusie is dus dat de daling zich zal verderzetten maar we zien vlak onder de huidige koers een Fibo-niveau liggen. Dat niveau is de 476 waarvan sprake in de point-and-figure. We zien ook dat er net onder het Fibonacci-niveau twee gemiddelden liggen en die geven een golden-cross op een niveau dat momenteel net boven 470 ligt. Deze vaststellingen geven aan dat we er terdege rekening moeten mee houden dat we een steun nagenoeg hebben bereikt. Wanneer we vanaf de huidge niveaus of ietsje lager bij 470 dus een stijging te zien krijgen dan kan dit best de start worden van een hausse die ons terug naar het 500-niveau kan brengen. Blijft de opvering echter beperkt en breken we alsnog door de steun dan is naar mijn mening het hek van de dam en dan moet de aex terug naar de eerder doorbroken steunlijn. 466 zal dan nog wel weerwerk bieden maar de kans zit er dan natuurlijk in dat we later nog dieper gaan.
In een tweede daggrafiek zien we dat de huidige terugval dichtbij een Fibo-niveau komt te liggen. Trek ik een lijn over de toppen en vervolgens een steunlijn vanuit de bodem van 17 maart dan hebben we een kanaal datnaar mijn mening geldig is omdat de steunlijn mooi evenwijdig loopt met het gemiddelde. Kortom: ik verwacht voor de korte termijn niet dat de daling in de aex zich echt doorzet. Ik verwacht hooguit een index die mogelijks een paar puntje dieper gaat (476 maximaal) om dan vervolgens op te veren.
Gesteld dat we 476 als bodem in aanmerking nemen dan zie ik op deze driemaandsdaggrafiek de Fibo-niveaus voor een correctie liggen op 480÷483÷486÷488 waarbij 486 samenvalt met de top van 07 mei jongstleden. 486 lijkt me dan ook een realistisch doel in geval van een opwaartse reactie. Onder de 476 en zeker onder de 470⁄466 wordt het zoals aangegeven in deze analyse billenknijpen voor de longs. Ik zou zeggen: hou een aantal zaken in het oog zoals usd/yen, olieprijs, Nasdaq en vix.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft optieconstructies op de aex.