...

AEX: Kans op correctie heel groot

6 juli 2008, 21:11 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De afgelopen weken is het koersver­loop bij de meeste index­en een regel­recht bloed­bad. We moeten al heel ver terug in de tijd om een aaneenslui­tende reeks dalin­gen te zien van deze omvang. Por­tu­gal is een koplop­er met 8 achtereen­vol­gende dalin­gen op week­ba­sis. Andere index­en dalen nu reeds 5 tot 6 weken zon­der enige cor­rec­tie. We mogen er uit af lei­den dat grote par­ti­jen mas­saal aan de verkop­er­skant staan en in geld­nood zit­ten. Het besluit is dat dit geen gewone cri­sis is zoals velen aan­nemen. Het is een sig­naal dat de beurzen wellicht nog veel dieper kun­nen. De sen­ti­mentsindi­ca­toren zijn nu wel extreem over­sold en vanu­it dit gegeven mogen we aan­nemen dat een cor­rec­tie logisch is…

AEX: Kans op cor­rec­tie heel groot

Er zijn twee index­en die niet mee­doen aan dit bloed­bad, die met andere woor­den relatief veel sterk­er zijn. Rus­land en Japan. Die laat­ste bli­jf ik dan ook vol­gen als poten­tieel inter­es­sant voor de lan­gere ter­mi­jn. Elke dip valt, zolang de sterk­te aan­houd, te bezien als poten­tieel koopwaardig.

We kijken vwb de aex eerst naar de point-and-fig­ure waar ik per uit­zon­der­ing de dag- en de week­grafiek toon. In de dag­grafiek zien we dat de ste­un­li­jn over de top­pen bereikt werd. Niveaus die we bij een sti­jging in de gat­en moeten houden zijn 413, 418, 421 en 425.

In onder­staande week­grafiek zien we de niveaus 413 en 425 ook mooi weergegeven in de grafiek. 408 is in deze grafiek eve­neens een niveau. Bij verdere dal­ing zien we in eerste instantie ste­un bij 390 en ver­vol­gens net boven 380.

In de kwartaal­grafiek zien we dat het sti­j­gend kanaalt­je naar bene­den toe door­bro­ken werd. 400 als niveau wat op het gemid­delde ligt en tevens als hor­i­zon­taal dienst doet is zoals hier zo dik­wi­jls al werd ver­meld de laat­ste stro­halm. Naar boven toe zien we het gemid­delde in het rood en we zien de dal­ende lijn over de top­pen. 470480 is hier dus de max­i­male zone waar een eventuele sti­jging tot stil­stand kan komen. De niveaus naar bene­den toe heb ik met rode lij­nen aangegeven. We zien 380, 360 en het ramp­sce­nario 320 waar de ste­un­li­jn ligt van een mogelijk langer­lopend kanaal.

In de maand­grafiek zien we dan natu­urlijk eve­neens een door­braak van de ste­un­li­jn van het sti­j­gend kanaal. We zien ook twee dal­ende kanalen: het minst scherpe kanaal geeft de mogelijkheid naar 360 aan. Het meest scherpe kanaal laat zien dat we met de val van de afgelopen tijd de weer­stand­sli­jn hebben bereikt van dit kanaal. Een oplev­ing ware dus logisch maar de macd laat een duidelijk verkoopsig­naal zien met de door­braak van de 0‑lijn. Van­daar dat we ter­dege reken­ing moeten houden met een doel van 360.

De week­grafiek toont ons voor de vijfde week dal­ende koersen, een uit­zon­der­lijke sit­u­atie. We liggen vanzelf­sprek­end onder dal­ende gemid­delden en het 200weeks gemid­delde ligt bij 450. Vlak daaron­der ligt de door­bro­ken ste­un­li­jn onder de bodems van jan­u­ari en maart. Breken we 400 naar bene­den toe dan zien we de hor­i­zon­tale ste­unen liggen in de zone 380370. Geen pret­tig vooruitzicht voor wie long zit op de index of in aandelen.

In deze dag­grafiek zien we dat de index teruggevallen is op een eerder door­bro­ken weer­stand­sli­jn. We zien de Fibo-niveaus voor een cor­rec­tie op 424, 435, 447, 458 en 472. We hebben een extreem oververkochte macd maar nog geen enkel teken dat op een mogelijke omme­keer wijst. Het geeft aan hoe negatief de index wel is maar tegelijk­er­ti­jd is het een aan­neem­baar dat bij dergelijke standen een oplev­ing toch wel logisch zou zijn.

Die verwacht­ing voor een oplev­ing wordt nog beter aangegeven door de dmi waar + en — DI extreem ver van elka­ar liggen ter­wi­jl de adx nog hoger staat dan bij de vorige dalin­gen. Een teken van omme­keer is ook hier jam­mer genoeg nog niet te zien.

Een paar indi­ca­toren die eve­neens op een mogelijke cor­rec­tie wijzen zijn de rsi die onder de 20 ligt. Dit is een heel diep niveau en we zien ok een dal­ende wig in de indi­ca­tor. De ulti­mate oscil­la­tor toont een posi­tieve diver­gen­tie, dat is posi­tief maar de weer­stand­sli­jn werd nog niet doorbroken.

Con­clusie: de aex is extreem oververkocht en vanu­it de sen­ti­mentsindi­ca­toren (gericht op de VS) is de meest logis­che verwacht­ing die voor een cor­rec­tie op de dal­ing. Anticiperen is echter geen optie want we zien dat de oliepri­js maar niet naar bene­den komt. Blijk­baar past dit niet in het plaat­je van de hoge heren. Miss­chien brengt de G8 van dit WE de red­ding. Komt er op heel korte ter­mi­jn geen oplev­ing voor de aex dan mag het erg­ste gevreesd wor­den. The TPDH in vol ornaat -( en een pak kleine beleg­gers die de beurs voor­goed vaar­wel zullen zeggen want om de haverk­lap dergelijke dra­ma’s zoals we de afgelopen jaren had­den zullen de par­ti­c­uli­er wel twee keer doen nadenken vooraleer hij ooit nog investeert in een beleg­gings­fonds of een aandeel.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties in de aex en de Japanse index.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.