![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_Wall_Street.jpg)
AEX: Kans op correctie heel groot
Er zijn twee indexen die niet meedoen aan dit bloedbad, die met andere woorden relatief veel sterker zijn. Rusland en Japan. Die laatste blijf ik dan ook volgen als potentieel interessant voor de langere termijn. Elke dip valt, zolang de sterkte aanhoud, te bezien als potentieel koopwaardig.
We kijken vwb de aex eerst naar de point-and-figure waar ik per uitzondering de dag- en de weekgrafiek toon. In de daggrafiek zien we dat de steunlijn over de toppen bereikt werd. Niveaus die we bij een stijging in de gaten moeten houden zijn 413, 418, 421 en 425.
In onderstaande weekgrafiek zien we de niveaus 413 en 425 ook mooi weergegeven in de grafiek. 408 is in deze grafiek eveneens een niveau. Bij verdere daling zien we in eerste instantie steun bij 390 en vervolgens net boven 380.
In de kwartaalgrafiek zien we dat het stijgend kanaaltje naar beneden toe doorbroken werd. 400 als niveau wat op het gemiddelde ligt en tevens als horizontaal dienst doet is zoals hier zo dikwijls al werd vermeld de laatste strohalm. Naar boven toe zien we het gemiddelde in het rood en we zien de dalende lijn over de toppen. 470⁄480 is hier dus de maximale zone waar een eventuele stijging tot stilstand kan komen. De niveaus naar beneden toe heb ik met rode lijnen aangegeven. We zien 380, 360 en het rampscenario 320 waar de steunlijn ligt van een mogelijk langerlopend kanaal.
In de maandgrafiek zien we dan natuurlijk eveneens een doorbraak van de steunlijn van het stijgend kanaal. We zien ook twee dalende kanalen: het minst scherpe kanaal geeft de mogelijkheid naar 360 aan. Het meest scherpe kanaal laat zien dat we met de val van de afgelopen tijd de weerstandslijn hebben bereikt van dit kanaal. Een opleving ware dus logisch maar de macd laat een duidelijk verkoopsignaal zien met de doorbraak van de 0‑lijn. Vandaar dat we terdege rekening moeten houden met een doel van 360.
De weekgrafiek toont ons voor de vijfde week dalende koersen, een uitzonderlijke situatie. We liggen vanzelfsprekend onder dalende gemiddelden en het 200weeks gemiddelde ligt bij 450. Vlak daaronder ligt de doorbroken steunlijn onder de bodems van januari en maart. Breken we 400 naar beneden toe dan zien we de horizontale steunen liggen in de zone 380⁄370. Geen prettig vooruitzicht voor wie long zit op de index of in aandelen.
In deze daggrafiek zien we dat de index teruggevallen is op een eerder doorbroken weerstandslijn. We zien de Fibo-niveaus voor een correctie op 424, 435, 447, 458 en 472. We hebben een extreem oververkochte macd maar nog geen enkel teken dat op een mogelijke ommekeer wijst. Het geeft aan hoe negatief de index wel is maar tegelijkertijd is het een aanneembaar dat bij dergelijke standen een opleving toch wel logisch zou zijn.
Die verwachting voor een opleving wordt nog beter aangegeven door de dmi waar + en — DI extreem ver van elkaar liggen terwijl de adx nog hoger staat dan bij de vorige dalingen. Een teken van ommekeer is ook hier jammer genoeg nog niet te zien.
Een paar indicatoren die eveneens op een mogelijke correctie wijzen zijn de rsi die onder de 20 ligt. Dit is een heel diep niveau en we zien ok een dalende wig in de indicator. De ultimate oscillator toont een positieve divergentie, dat is positief maar de weerstandslijn werd nog niet doorbroken.
Conclusie: de aex is extreem oververkocht en vanuit de sentimentsindicatoren (gericht op de VS) is de meest logische verwachting die voor een correctie op de daling. Anticiperen is echter geen optie want we zien dat de olieprijs maar niet naar beneden komt. Blijkbaar past dit niet in het plaatje van de hoge heren. Misschien brengt de G8 van dit WE de redding. Komt er op heel korte termijn geen opleving voor de aex dan mag het ergste gevreesd worden. The TPDH in vol ornaat -( en een pak kleine beleggers die de beurs voorgoed vaarwel zullen zeggen want om de haverklap dergelijke drama’s zoals we de afgelopen jaren hadden zullen de particulier wel twee keer doen nadenken vooraleer hij ooit nog investeert in een beleggingsfonds of een aandeel.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities in de aex en de Japanse index.