De belangrijkste beursindexen blijven in een correctie op de zware daling die we hebben gehad. De wijze waarop die correctie zich voltrekt neemt niet de vorm aan van een impuls. De indicatoren geven aan dat de correctie nog niet voorbij is maar het ontbreken van een impulsmatige beweging wijst er op dat we na de correctie opnieuw een zwaardere daling zullen krijgen. Bij de VS-indexen kunnen we een stijgende rechthoekige driehoek intekenen. De koersen zijn dermate opgeschoven naar de apex van de driehoek tot op een punt waarop we normalerwijze spoedig een uitbraak kunnen verwachten. De Bollinger Band With bij de AEX heeft eveneens een niveau bereikt waarbij mag aangenomen worden dat ons een grotere beweging te wachten staat.…
AEX: Grotere beweging nadert
In de XO-grafiek van de AEX zien we weinig wijzigingen in vergelijking met vorige week. Een terugtest van de zone 236⁄230 is nog steeds niet uitgesloten en het is pas boven bij doorbraak van de zone 255⁄261 dat er ruimte ontstaat naar 280÷293÷302 en 308.
Voor wat betreft de zeer lange termijn verwijs ik in de kwartaalgrafiek naar de verbredende formatie. Formaties die verbreden komen enkel en alleen voor als topformatie. Bij een neerwaartse doorbraak van de low van de huidige candle krijgen we dus een zware vervolgdaling. Gezien het patroon mogen we aannemen dat die daling er vroeg of laat ook komt. De macd is door de 0‑lijn gezakt en dit is negatief want het betekent dat er een death-cross is tussen het 12- en het 26 kwartaalgemiddelde.
In de maandgrafiek zien we de overspannen relatieve afstand tussen koers en gemiddelden. Ook in de macd zien we een grote afstand tussen indicator en signaallijn. De candles hebben lange schaduwen onderaan wat wijst op koopdruk. Al deze gegevens duiden op een te verwachten convergentie. De Fibo-niveaus met als referentiepunten de start en de bodem van de daling geven 273⁄313 en 350 aan als mogelijke retracementniveaus.
In de weekgrafiek zien we een aantal zaken die aangeven dat we logischerwijs een stijging mogen verwachten. De adx is gestegen tot 55.95. De adx moet dus dalen. In het histogram van de dmi zien we een stijging terwijl de dmi-lijnen relatief genomen ver uit elkaar liggen. De stijging in het histogram wijst er op dat de beide lijnen naar mekaar toegroeien. Negatieve krachten nemen dus stilaan af en positieve gerichtheid neemt toe. Een punt van twijfel hier is wel het feit dat vooral de min DI daalt maar dat de plus DI niet stijgt. Ik zou meer overtuigd zijn van een nakende stijging moest de plus DI wel gaan stijgen. De macd buigt om en beweegt langzamerhand richting een koopsignaal. Het histogram is reeds stijgend en dat is positief.
In een tweede weekgrafiek zien we dat de PFE die ik ook verleden week in deze analyse toonde nu een koopsignaal heeft gegeven. Ik beschouw de PFE als een voorloper van de Macd en ik verwacht dus spoedig een koopsignaal in de Macd. In de koersgrafiek hebben we de weerstandslijn doorbroken maar we bewegen zijwaarts en de laatste twee candles geven met de dojis duidelijk de twijfel en de afwachtende houding van de beleggers aan.
In de daggrafiek zien we zowel in de rsi als in de William’s Ultimate Oscillator een dubbele top. Een terugtest van de lijnen in de koersgrafiek bij 230⁄236 is dus heel zeker niet uitgesloten (zie ook de XO-grafiek) maar zolang die lijnen ‚iet doorbroken worden blijven de opwaartse kansen aanwezig.
Dat hogere koersniveaus mogen verwacht worden zien we duidelijk in de PFE en in de Macd want beide indicatoren hebben hun weerstandslijnen doorbroken en zolang deze indicatoren geen negatief signaal afgeven mogen we dus meest kans geven aan de verwachting van hogere koersen. Een daling die zelfs eerst de zone 230⁄236 haalt zal niets aan die verwachting wijzigen. Het is pas bij een koers onder 230 en zelfs onder 228 dat we onze verwachting voor een stijgende index zullen moeten herzien.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de index.