...

AEX en SP500: correctie op korte termijn

8 maart 2009, 22:24 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Verleden week toonde ik de Dow-Fibo­pro­jec­tie met als ref­er­en­tiepun­ten de top en de bodem van de eerste dal­ings­golf. De index viel gewoon los door dit Fibo-niveau en inmid­dels kijk ik reeds naar het Fibo-cor­rec­tieniveau met de bodem van 1987 en de top van decem­ber 2007 als ref­er­en­tiepun­ten. Ik toon deze grafiek in mijn analyse. Ook plaats ik er een dag­grafiek van de SP500 om te lat­en zien dat we de ste­un­li­jn van een dal­end kanaal hebben bereikt. Een andere index die we rep­re­sen­tatief acht­en is de Dax en deze grafiek toon ik om aan te geven dat deze index een zwaar hor­i­zon­taal ste­un­niveau heeft bereikt. Ook laat ik een dag­grafiek zien van de Dow Jones. Daar zien we dat de vol­umes de laat­ste dagen daalden. Lagere vol­umes bij een lagere bodem duiden alti­jd op een nakende bodem…

AEX en SP500: cor­rec­tie op korte termijn

Hier zien we de kwartaal­grafiek van de SP500. U ziet een pro­jec­tieniveau (korte lijn­t­jes) waar­bij de top van decem­ber 2007 en de bodem van 2008 als ref­er­en­tiepun­ten wor­den genomen. De reden voor de keuze van deze pun­ten is omdat zij de koers­be­weg­ing de eerste dal­ings­golf weergeven. We zien dat 625 dan een ste­un­niveau is. Trekken we het Fibo­cor­rec­tieniveau (lange lijn­t­jes) met als bodem okto­ber 1987 en als top decem­ber 2007 dan bekomen we een niveau van 600. Nu zijn dit niet enkel vanu­it tech­nisch oog­punt logis­che niveaus waarop we een bodem zouden mogen verwacht­en. Ook vanu­it fun­da­menteel oog­punt moeten deze niveaus ern­stig wor­den genomen. Afgelopen week nog las ik dat de huidi­ge stand van de SP500 overeen­stemt met een KW van 12. Een KW van 12 betekent natu­urlijk niet dat de index daarom van hieruit moet sti­j­gen. Het is wel een lage KW die his­torisch lage gemid­delden nadert. We mogen aan­nemen dat bij verdere dalin­gen de markt ook vanu­it fun­da­menteel oog­punt goed­koop wordt. Net als bij sub­jec­tieve tech­nis­che analyse moeten we een slag om de arm houden want wan­neer de bedri­jf­swin­sten nog slechter wor­den dan kun­nen we zelfs naar een KW van rond de 8 en dat zou een index geven van om en nabij 400. We zien in de grafiek dat er een Fibo-lijn ligt op 470 en dat niveau zou bij een verdere afname van de bedri­jf­swin­sten dus een richt­punt zijn.

In de dag­grafiek van de SP500 zien we dat we de ste­un­li­jn van het dal­end kanaal hebben bereikt. De sto­chas­tics zette een dubbele bodem. Ik trek door het gap van 02 maart nog een tweede lijn en die lijn geeft ons samen met de lijn over de meest recente top­pen een sni­jpunt op 715. Ik kijk dan ook in eerste instantie naar dit niveau voor een weer­stand in de cor­rec­tie maar ik hou er wel reken­ing me edat het hier niet hoeft te stop­pen. Gaps wor­den alti­jd ges­loten, niet vroeg dan laat maar dicht moeten ze. Gaps hebben immers alti­jd een zekere aanzuigkracht en we hebben nog een gap liggen bij 735 en dan nog een­t­je bij 820. We stellen ook vast dat de index vanu­it zijn laat­ste top drie weken onophoudelijk is gedaald.

Con­clusie: ste­un­li­jn bereikt, dubbele bodem in de sto­chas­tics, boven­liggende nog open­staande gaps, drie weken onophoudelijke dal­ing mak­en dat we hier op zijn minst een cor­rec­tie moeten krijgen.

De maand­grafiek van de Dax: Fibo-cor­rec­tieniveaus met als ref­er­en­tiepun­ten de bodem van maart 2003 en de top van decem­ber 2007. Het 61.8 pro­cent niveau is het meest voorkomende cor­rec­tieniveau en werd hier dus nage­noeg bereikt. De Dax sloot vri­jdag op 3666 en het Fibo-niveau ligt op 3610. Met het bereiken van dit niveau bereiken we ook een zware hor­i­zon­tale ste­un­zone (bodem van novem­ber 2003 en augus­tus 2004 — top­pen van sep­tem­ber en okto­ber 2003).

Vast­stelling: de dax bereikt niet enkel een veel voorkomend cor­rec­tieniveau maar ook een zware hor­i­zont­tale ste­un­zone. De relatieve afs­tand koers — lan­gere gemid­delden is te groot.

En als laat­ste grafiek om aan te geven dat een opwaartse cor­rec­tie vanaf deze niveaus logisch is. Het dal­ende vol­ume bij lagere koersen in de Dow-Jones dag­grafiek betekent niet dat er niet nog een paar dagen dalin­gen kunen plaats­gri­jpen, wel geven die dal­ende vol­umes aan dat een keer­punt heel nabij is.

Nu over naar de analyse van de aex en we begin­nen met de kwartaalgrafiek/​Ik geef al maan­den aan dat het patroon absolu­ut niet posi­tief is voor de lange ter­mi­jn en we zijn nu dus door de bodem van 2003 geza­kt. Dit is vanzelf­sprek­end negatief. Het vol­gende Fibo­cor­rec­tieniveau (ref­er­en­tiepun­ten 1987 en 2007) geeft een doel van 166 maar we zien een zware hor­i­zon­tale zone liggen met als boven­z­i­jde 188 en als onderz­i­jde 170. Ook zien we rond dit niveau de ste­un­li­jn liggen met als top­pen decem­ber 2000 en juni 2002. De zone 188166 mag dus als lange ter­mi­jnko­ers­doel als aan­vaard­baar wor­den aangenomen.

In de maand­grafiek geeft het Fibo-pro­jec­tieniveau de mogelijkheid aan van een koers­doel op 188. Begin­nen we echter te sti­j­gen (wat tenslotte als meest logisch wordt aangegeven vanu­it de boven­staande grafieken van de SP500, de Dow en de Dax) hou dan reken­ing met een mogelijk koers­doel van 226 (bodems decem­ber en jan­u­ari) en als uiter­ste 257 (weer­stand­sli­jn over de top­pen). Aan­dacht­spunt in deze grafiek is ook de macd waar we een relatief grote afs­tand zien tussen indi­ca­tor en sig­naal­li­jn. Omdat een macd een afgelei­de is van gemid­delden mogen we er ook de gemid­delde­n­analy­ses op toepassen. Het betekent dat we in de indi­ca­tor een con­ver­gen­tie tussen de lij­nen kun­nen verwacht­en. Kri­j­gen we die con­ver­gen­tie dan zal die natu­urlijk een gevolg zijn van een zich zijwaarts bewe­gende of sti­j­gende index.

In de week­grafiek zien we dat we de ste­un­li­jn van het dal­ende kanaal hebben bereikt. We rak­en ook de ste­un­li­jn met top­pen 07 novem­ber en 12 decem­ber en bodems van 02 en 23 jan­u­ari. Dit is een lijn die 4 raakpun­ten telt en ze mag dus als betrouw­bare lijn in aan­merk­ing wor­den genomen. Een aan­dacht­spunt bij de macd is ook dat in geval we hier een bodem vor­men die lan­gere tijd stand kan houden we in de macd een posi­tieve diver­gen­tie zullen krijgen.

In een tweede week­grafiek wens ik de aan­dacht te ves­ti­gen op de DI-min. We zien dus dat deze rode lijn de dal­ing niet vol­gt. Deze diver­gen­tie is posi­tief en geeft aan dat het dal­ingsmo­men­tum in de aex in feite afneemt. De DI-plus daar­ente­gen sti­jgt maar heel licht­jes wat zwak­te aangeeft voor deze indi­ca­tor. Bemerk in deze grafiek ook even de zeer hoge afs­tand tussen koers en sto­pli­jn. Dergelijke zak­en zijn alti­jd een indi­catie die er op duiden dat we met een zijwaartse dan wel sti­j­gende beweg­ing reken­ing moeten houden.

In de XO-grafiek zien we dat we de ste­un­li­jn van het dal­end kanaal hebben bereikt. Weer­standen liggen op 212÷216÷220÷222÷238÷245÷248÷255÷260÷264. Daalt de index onder de ste­un­li­jn dan moeten we ons richt­en op de zones uit de kwartaalgrafiek.

In deze dag­grafiek zien we dat de macd de door­bro­ken weer­stand­sli­jn zal terugtesten. We zien ook dat de index de ste­un­li­jn van het dal­end kanaal heeft bereikt. De dal­ende zwarte lijn is een lijn die ik al geruime tijd op de grafiek heb staan en ook deze lijn werd nu bereikt.

In een laat­ste dag­grafiek laat ik de PFE zien. We zien dat het his­togram van deze indi­ca­tor de 0‑lijn naar boven toe heeft gekruist. De PFE is een zeer korte ter­mi­jnindi­ca­tor en hij geeft hier aan dat we met een cor­rec­tie wel degelijk reken­ing moeten houden.

Samengevat: ik heb in deze analyse een aan­tal grafieken lat­en zien: De grafiek van de SP500 op lange ter­mi­jn die een ste­un­zone heeft bereikt. Een ste­un­zone die ook vanu­it fun­da­menteel oog­punt verdedig­baar is.

In de overige grafieken van de SP500, Dax en Dow heb ik aange­toond dat er vol­doende gegevens zijn die ons mogen lat­en uitk­ijken naar een kor­te­ter­mi­jn correctie.

De lange ter­mi­jn­grafieken van de aex geven een negatief beeld. Van­daar dat ik een sti­jging op korte ter­mi­jn nog steeds bestem­pel als cor­rec­tie. Die cor­rec­tie die de vol­gende dagen haar beslag zou moeten kri­j­gen kan ons bren­gen naar een aex van 226 tot 257. Gaan we lager dan kun­nen we mogelijks dalen tot 188. Onder dat niveau kun­nen we de verwachte korte ter­mi­jn reac­tie vergeten.

Edwin Van­damme

US mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex. geen posi­ties op dax en SP500.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.