In mijn analyse van vorige week gaf ik aan een correctie te verwachten. Er zijn een aantal redenen om vast te houden aan die visie. Alleen toen we verleden week tegen mijn verwachting in bleven doorstijgen had dit naar mijn mening veeleer te maken met de expiratie. Het is me al meerdere malen opgevallen dat eender wat er op economisch vlak gebeurt de aex de dan ingeslagen weg blijft aanhouden. Daalt de beurs de dagen voorafgaand aan een expiratie dan blijft de verkoopdruk aanhouden tot expiratie. Stijgt de beurs de dagen voorafgaand aan de expiratie dan blijft de koopdruk aanhouden tot expiratie. In beide gevallen doet het er niet toe welke richting de VS-indexen volgen, de aex gaat gewoon zijn eigen gangetje. Die gang van zaken geeft nog maar eens aan wat ik persoonlijk van de beurs denk. Zeker op korte tot middellange termijn hebben beursbewegingen niets van doen met de economische ontwikkelingen. De beurs is een computerspelletje geworden maar dan wel een heel moelijk. De aandeelhouderscultuur gaat naar de knoppen…
AEX en DJ: correctie op de stijging meest logisch
Ik toon in mijn analyse eerst even de grafiek van de Dow Jones. Ik neem de grafiek van de DJ omdat ik van deze index ook de volumes kan tonen. We zien in de koersgrafiek de stijgende wig die tegen de stijgende zwarte en tegen de horizontale rode lijn aanloopt. We hebben dus wel degelijk met weerstand te maken. Vallen we uit deze stijgende wig dan krijgen we een daling naar de oorsprong van de wig. De DJ moet dan dalen naar 7400 (huidige stand 8131). De volumes moeten bij dergelijk patroon dalen en dat doen ze hier ook. Alleen zien we bij een echte wig ook volumes die heel laag komen te liggen naarmate het patroon naar de apex van de figuur toegroeit en dat is niet het geval bij de Dow. Dat volume dat naar mijn mening te hoog blijft maakt dat we niet zomaar mogen aannemen dat we daadwerkelijk met een ending diagonal te maken hebben. Anticiperen is dus risicovol. Het is dus veiliger te wachten tot de steunlijn van de wig doorbroken wordt vooraleer shorts in te nemen. De volumeontwikkeling is de enige aanduiding die maakt dat ik het patroon niet zomaar als ending diagonal durf te bestempelen. De macd stijgt nog wel maar het histogram zwakt fors af. In een tweede grafiek toon ik nog de aroon-oscillator. Dit is net zoals de adx een trendindicator en ook hier zien we dat het histogram zwakte vertoont. Vanuit het patroon en de indicatoren mogen we dus veronderstellen dat we op korte termijn een daling krijgen naar 7400 maar we mogen vanwege de volumeontwikkeling niet zomaar aannemen dat het daadwerkelijk een ending diagonal betreft.
Bij de vix zien we dat er een horizontale steun werd doorbroken. Dit pleit voor een verdergaande stijging van de beursindexen (na dus een mogelijke korte correctie).
In de kwartaalgrafiek van de AEX zien we zowel de macd als de Aroon-oscillator dalen. Alleen blijft de Aroon-oscillator nog duidelijk boven de 0‑lijn. Vanuit trendmatigheid bekeken is er pas echt van een duidelijk dalende trend sprake wanneer deze indicator de 0‑lijn naar beneden kruist. Het Fibo-correctieniveau (referentiepunten 1987 en 2007) geeft een doel aan de onderkant van 166. Langs de bovenzijde is er een doel van 285. Stel dat we met de low van de candle van maart bij een aex van 195 de low zouden gezet hebben dan zien we als Fibo-correctieniveaus mogelijke doelen van 252÷294÷333÷377 en 440.
In de maandgrafiek ligt de aex tegen de weerstandslijn aan te duwen van het dalend kanaal. Breekt de weerstandslijn dan gaat de index naar een volgend doel bij 276 waar we de weerstandslijn zien liggen over de toppen van juni en september 2008. Op dit niveau ligt ook het 9‑maands dalend gemiddelde. We zien dat de aroon-oscillator nog net geen koopsignaal geeft maar het histogram is wel reeds stijgende. OoK het macd-histogram buigt om.
In de koersgrafiek op weekbasis zien we eveneens dat de aex tegen de weerstandlijn van zijn kanaal aanzit. Een opwaartse doorbraak van deze weerstandlijn geeft als doel het 40-weeks gemiddelde dat nu op 285 ligt. Hou er rekening mee dat dit gemiddelde daalt en dus elke week een paar punten lager komt te liggen. De macd ligt er positief bij maar we zien dat de aroon een verkoopsignaal heeft gegeven. Die tegengestelde beweging is merkwaardig en het geeft aan dat we er niet zomaar klakkeloos mogen van uitgaan dat na een correctie de index hoe dan ook verder zal stijgen. Always expect the unexpected…
In een tweede weekgrafiek zien we dat de index niet enkel de weerstandslijn van het dalend kanaal heeft bereikt maar dat we ook rekening moeten houden met de weerstand van de lijn die loopt onder de bodems van 21 november en 23 januari. Dat de index deze lijn nipt heeft doorbroken kan best te maken hebben met het “sturen” van de index ten gevolge de expiratiebelangen van afgelopen vrijdag. Nemen we de top van oktober 2007 en de bodem van maart 2009 als referentiepunten voor het meten van de Fibo-niveaus dan zien we dat we op het 23.6 niveau eveneens af te rekenen krijgen met weerstand. Dit 23.6 niveau ligt op 248. Een andere weerstand die we in de huidige zone zien liggen is die van het dalende 40-weeks gemiddelde. In de weekgrafiek zien we dus een aantal weerstandsniveaus. Dergelijke cluster van weerstanden mag ons laten veronderstellen dat we rond het hudig niveau inderdaad een correctie mogen verwachten.
In de daggrafiek zien we een stijgende trend, kortlopende gemiddelden zijn stijgend en bodems en toppen liggen hoger. We gaan er normalerwijze van uit dat we deze trend aanhouden en dat bijgevolg een correctie niet echt diep hoeft te gaan. Een correctie kan best beperkt blijven tot 235 (9‑daags gemiddelde) of 228 (40-daags gemiddelde). Gaan we toch dieper dan ligt de bodem van 8 april op 222. Breken we daaronder dan wordt het gevaarlijk voor longs want dan verlaten we in feite een groot vlagpatroon en dat ware echt niet positief voor de iets langere termijn. De bodem van 30 maart op 211 kan dan de laatste strohalm worden om de index voor een diepere val te behoeden. Breekt de index naar boven uit boven de lijn die loopt over de toppen van 04 november en 09 februari dan neemt de kans op een mogelijke daling natuurlijk sterk af en dan mogen we uitkijken naar hogere indexniveaus. 250÷264÷270÷274 zijn dan de volgende doelen. Het macd-histogram verzwakt maar de indicator stijgt verder en bij de aroon zien we een verzwakking van zowel het histogram als van de oscillator.
Conclusie: ik ga er van uit dat we een korte mogelijks heftige (op een wigpatroon volgt dikwijls een felle beweging na uitbraak) correctie krijgen die niet echt diep gaat. Drie zaken maken echter dat ik de nodige voorzichtigheid voor longs aan de dag zou leggen. Dat is het mogelijks vlagpatroon in de daggrafiek en het verkoopsignaal in de aroon-oscillator in de weekgrafiek van de aex. Bij de DJ had ik het volume graag lager gezien omdat een laag volume beantwoord aan de theoretische vereisten van een wig.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft geen posities op de Dow. Wel posities op de aex.