...

AEX en DJ: correctie op de stijging

19 april 2009, 22:23 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

In mijn analyse van vorige week gaf ik aan een cor­rec­tie te verwacht­en. Er zijn een aan­tal rede­nen om vast te houden aan die visie. Alleen toen we verleden week tegen mijn verwacht­ing in bleven doorsti­j­gen had dit naar mijn mening veeleer te mak­en met de expi­ratie. Het is me al meerdere malen opgevallen dat een­der wat er op economisch vlak gebeurt de aex de dan inges­la­gen weg bli­jft aan­houden. Daalt de beurs de dagen vooraf­gaand aan een expi­ratie dan bli­jft de verkoop­druk aan­houden tot expi­ratie. Sti­jgt de beurs de dagen vooraf­gaand aan de expi­ratie dan bli­jft de koop­druk aan­houden tot expi­ratie. In bei­de gevallen doet het er niet toe welke richt­ing de VS-index­en vol­gen, de aex gaat gewoon zijn eigen ganget­je. Die gang van zak­en geeft nog maar eens aan wat ik per­soon­lijk van de beurs denk. Zek­er op korte tot mid­del­lange ter­mi­jn hebben beurs­be­weg­in­gen niets van doen met de economis­che ontwik­kelin­gen. De beurs is een com­put­er­spel­let­je gewor­den maar dan wel een heel moelijk. De aan­deel­houd­er­scul­tu­ur gaat naar de knoppen…


AEX en DJ: cor­rec­tie op de sti­jging meest logisch

Ik toon in mijn analyse eerst even de grafiek van de Dow Jones. Ik neem de grafiek van de DJ omdat ik van deze index ook de vol­umes kan tonen. We zien in de koers­grafiek de sti­j­gende wig die tegen de sti­j­gende zwarte en tegen de hor­i­zon­tale rode lijn aan­loopt. We hebben dus wel degelijk met weer­stand te mak­en. Vallen we uit deze sti­j­gende wig dan kri­j­gen we een dal­ing naar de oor­sprong van de wig. De DJ moet dan dalen naar 7400 (huidi­ge stand 8131). De vol­umes moeten bij dergelijk patroon dalen en dat doen ze hier ook. Alleen zien we bij een echte wig ook vol­umes die heel laag komen te liggen naar­mate het patroon naar de apex van de figu­ur toe­groeit en dat is niet het geval bij de Dow. Dat vol­ume dat naar mijn mening te hoog bli­jft maakt dat we niet zomaar mogen aan­nemen dat we daad­w­erke­lijk met een end­ing diag­o­nal te mak­en hebben. Anticiperen is dus risi­co­vol. Het is dus veiliger te wacht­en tot de ste­un­li­jn van de wig door­bro­ken wordt vooraleer shorts in te nemen. De vol­ume­on­twik­kel­ing is de enige aan­duid­ing die maakt dat ik het patroon niet zomaar als end­ing diag­o­nal durf te bestem­pe­len. De macd sti­jgt nog wel maar het his­togram zwakt fors af. In een tweede grafiek toon ik nog de aroon-oscil­la­tor. Dit is net zoals de adx een trendindi­ca­tor en ook hier zien we dat het his­togram zwak­te ver­toont. Vanu­it het patroon en de indi­ca­toren mogen we dus veron­der­stellen dat we op korte ter­mi­jn een dal­ing kri­j­gen naar 7400 maar we mogen van­wege de vol­ume­on­twik­kel­ing niet zomaar aan­nemen dat het daad­w­erke­lijk een end­ing diag­o­nal betreft.

Bij de vix zien we dat er een hor­i­zon­tale ste­un werd door­bro­ken. Dit pleit voor een verder­gaande sti­jging van de beursin­dex­en (na dus een mogelijke korte correctie).

In de kwartaal­grafiek van de AEX zien we zow­el de macd als de Aroon-oscil­la­tor dalen. Alleen bli­jft de Aroon-oscil­la­tor nog duidelijk boven de 0‑lijn. Vanu­it trend­matigheid bekeken is er pas echt van een duidelijk dal­ende trend sprake wan­neer deze indi­ca­tor de 0‑lijn naar bene­den kruist. Het Fibo-cor­rec­tieniveau (ref­er­en­tiepun­ten 1987 en 2007) geeft een doel aan de onderkant van 166. Langs de boven­z­i­jde is er een doel van 285. Stel dat we met de low van de can­dle van maart bij een aex van 195 de low zouden gezet hebben dan zien we als Fibo-cor­rec­tieniveaus mogelijke doe­len van 252÷294÷333÷377 en 440

In de maand­grafiek ligt de aex tegen de weer­stand­sli­jn aan te duwen van het dal­end kanaal. Breekt de weer­stand­sli­jn dan gaat de index naar een vol­gend doel bij 276 waar we de weer­stand­sli­jn zien liggen over de top­pen van juni en sep­tem­ber 2008. Op dit niveau ligt ook het 9‑maands dal­end gemid­delde. We zien dat de aroon-oscil­la­tor nog net geen koopsig­naal geeft maar het his­togram is wel reeds sti­j­gende. OoK het macd-his­togram buigt om.

In de koers­grafiek op week­ba­sis zien we eve­neens dat de aex tegen de weer­stan­dli­jn van zijn kanaal aanz­it. Een opwaartse door­braak van deze weer­stan­dli­jn geeft als doel het 40-weeks gemid­delde dat nu op 285 ligt. Hou er reken­ing mee dat dit gemid­delde daalt en dus elke week een paar pun­ten lager komt te liggen. De macd ligt er posi­tief bij maar we zien dat de aroon een verkoopsig­naal heeft gegeven. Die tegengestelde beweg­ing is merk­waardig en het geeft aan dat we er niet zomaar klakkeloos mogen van uit­gaan dat na een cor­rec­tie de index hoe dan ook verder zal sti­j­gen. Always expect the unexpected…

In een tweede week­grafiek zien we dat de index niet enkel de weer­stand­sli­jn van het dal­end kanaal heeft bereikt maar dat we ook reken­ing moeten houden met de weer­stand van de lijn die loopt onder de bodems van 21 novem­ber en 23 jan­u­ari. Dat de index deze lijn nipt heeft door­bro­ken kan best te mak­en hebben met het sturen” van de index ten gevolge de expi­ratiebe­lan­gen van afgelopen vri­jdag. Nemen we de top van okto­ber 2007 en de bodem van maart 2009 als ref­er­en­tiepun­ten voor het meten van de Fibo-niveaus dan zien we dat we op het 23.6 niveau eve­neens af te reke­nen kri­j­gen met weer­stand. Dit 23.6 niveau ligt op 248. Een andere weer­stand die we in de huidi­ge zone zien liggen is die van het dal­ende 40-weeks gemid­delde. In de week­grafiek zien we dus een aan­tal weer­stand­sniveaus. Dergelijke clus­ter van weer­standen mag ons lat­en veron­der­stellen dat we rond het hudig niveau inder­daad een cor­rec­tie mogen verwachten.

In de dag­grafiek zien we een sti­j­gende trend, kort­lopende gemid­delden zijn sti­j­gend en bodems en top­pen liggen hoger. We gaan er nor­maler­wi­jze van uit dat we deze trend aan­houden en dat bijgevolg een cor­rec­tie niet echt diep hoeft te gaan. Een cor­rec­tie kan best beperkt bli­jven tot 235 (9‑daags gemid­delde) of 228 (40-daags gemid­delde). Gaan we toch dieper dan ligt de bodem van 8 april op 222. Breken we daaron­der dan wordt het gevaar­lijk voor longs want dan ver­lat­en we in feite een groot vlag­pa­troon en dat ware echt niet posi­tief voor de iets lan­gere ter­mi­jn. De bodem van 30 maart op 211 kan dan de laat­ste stro­halm wor­den om de index voor een diepere val te behoe­den. Breekt de index naar boven uit boven de lijn die loopt over de top­pen van 04 novem­ber en 09 feb­ru­ari dan neemt de kans op een mogelijke dal­ing natu­urlijk sterk af en dan mogen we uitk­ijken naar hogere indexniveaus. 250÷264÷270÷274 zijn dan de vol­gende doe­len. Het macd-his­togram verzwakt maar de indi­ca­tor sti­jgt verder en bij de aroon zien we een verzwakking van zow­el het his­togram als van de oscillator.

Con­clusie: ik ga er van uit dat we een korte mogelijks heftige (op een wig­pa­troon vol­gt dik­wi­jls een felle beweg­ing na uit­braak) cor­rec­tie kri­j­gen die niet echt diep gaat. Drie zak­en mak­en echter dat ik de nodi­ge voorzichtigheid voor longs aan de dag zou leggen. Dat is het mogelijks vlag­pa­troon in de dag­grafiek en het verkoopsig­naal in de aroon-oscil­la­tor in de week­grafiek van de aex. Bij de DJ had ik het vol­ume graag lager gezien omdat een laag vol­ume beant­wo­ord aan de the­o­retis­che vereis­ten van een wig.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft geen posi­ties op de Dow. Wel posi­ties op de aex.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.