...

AEX: dubbeltop of rechthoekig stijgende driehoek

23 februari 2008, 16:22 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De AEX was, in vergelijk­ing met andere index­en, afgelopen week met voor­sprong de best presterende index. Of de oorza­ak bij de finan­cIële waar­den moet gezocht wor­den valt te betwi­jfe­len want dan had ook de Bel-20 goed moeten boeren en dat deed hij niet. We kun­nen niet ontken­nen dat de AEX aan de beter­hand is maar of de weer­stand op 457 zomaar kan uitgenomen wor­den valt te betwi­jfe­len. Ik kijk daar­voor nog steeds naar de US waar ik de beweg­ing van de SOX wantrouw. Valt die door zijn ste­un dan zal de Nas­daq vol­gen en dan maakt Europa dik kans naar bene­den meegetrokken te wor­den…

AEX: dubbel­top of rechthoekig sti­j­gende driehoek

De kwartaal­grafiek voor het breed overzicht: We zien de duidelijke hor­i­zon­tale op 400, die 400 had ste­un op het gemid­delde. We zien ook de sti­j­gende wig. Ik verbind uit deze grafiek geen con­clusies. Ik zie enkel dat we in een sti­j­gend kanaal bezig zijn en dat we met 400 de ste­un­li­jn hebben ger­aakt. Onder de 400 is het dus dik ver­keerd. Erboven bli­jft de mogelijkheid van een terugtest van de ste­un­li­jn van de sti­j­gende wig.

Dan de maand­grafiek met het macd-verkoopsig­naal. Negatief maar vergeet nooit dat de indi­ca­tor vol­gend is en niet lei­dend. Moest de index gaan sti­j­gen dan zal de macd dat ook doen.

De week­grafiek met nog steeds een extreem oververkochte macd maar ook met een dmi waar­van bei­de lij­nen relatief bekeken wel erg ver uit elka­ar liggen. Vanu­it het con­cept van het con­trair denken vraagt het om een con­ver­gen­tie van de lij­nen. De adx ligt tegen de 40 aan en ook dat neigt naar over­dri­jv­ing. Wan­neer deze keert en bei­de dmi-lij­nen naar mekaar toekomen verwacht je dan maar aan een sti­jging van de index.

En in deze week­grafiek even duidelijk aangeven waar we ons bevin­den en waar het om draait. 457 aan de bovenkant en 432 en dan 430 aan de onderkant. Zolang deze trad­in­grange niet wordt ver­lat­en kun je gis­sen tot je een ons weegt. Een range van 2527 pun­ten is natu­urlijk niet niks en heel leuk voor de (goede) trad­er. De mid­del­lange tot langeter­mi­jn­be­leg­ger kan zijn pleziert­jes beter zoeken bij de indi­vidu­ele aandelen. 

En nu de daggrafieken:

Ik ref­er­eer naar de titel: Tot vorige week had­den we een sym­metrische driehoek en ik gaf aan dat ik daarmee niets kon aan­van­gen, hier­mee bedoe­lend dat ik geen aan­vaard­bare con­clusie kon neer­pen­nen wat betrof de te verwacht­en richt­ing. Deze week hebben we al een stuk meer info. De sym­metrische drieheok heeft zich getrans­formeert naar een sti­j­gende rechthoekige driehoek en nu komt de kat op de koord. Een sti­j­gende rechthoekige driehoek breekt zijn hor­i­zon­tale lijn voor een degelijk sig­naal het lief­st op 23 tot 34 afs­tand geme­ten vanaf de basis tot de apex. Deze driehoek vol­doet niet meer aan de voor­waarde want de koersen zijn te ver opgeschoven naar de punt en dus is er de dreig­ing van een dubbel­top op 457. Dit hoeft niet zo te zijn want de koersen kun­nen best die 457 breken maar dan zegt de the­o­rie dat de kans op een langer­durende zijwaartse beweg­ing groot is en een terug­val van de koersen is dan zek­er niet uit­ges­loten. De kans op een krachtige door­braak van die 457 ligt the­o­retisch dus niet voor de hand en we zien dat bij 465 het 50-daags dal­ende gemid­delde weer­stand geeft.

Dus: een door­braak van 457 kan maar 465 zal roet in het eten gooien.

Nu bli­jft een door­braak van die 457 en ver­vol­gens een sti­jging tot 465 de betere optie want wan­neer 457 niet wordt gebro­ken dan hebben we een dubbel­top. Anders uitge­drukt: we kri­j­gen dan een fal­ende sti­j­gende rechthoekige driehoek en we weten dat mis­luk­te patro­nen dubbel zo hard de koersen de andere richt­ing uit­s­turen. Voor de AEX betekent naar bene­den echter dat we eerst zullen terug­vallen tot de voor­ma­lige weer­stand­sli­jn van de sym­metrische driehoek. 440 dus. Pas onder die 440 kijken we weer naar die 432430 en tenslotte 425. Het is pas wan­neer die 425 wordt door­bro­ken dat de index de 400 kan terugtesten.

Samengevat: Bij een uit­braak boven 457 hebben we een doel van 465. Bli­jven we onder de 457 of komen we na een uit­stap­je daar­boven er weer onder dan gaan we naar 440 en eventueel dieper naar 432÷430÷425.

Kijken we nog even naar de macd dan zien we dat die de weer­stand­sli­jn van zijn dal­end kanaal heeft bereikt. Een verdere sti­jging van de index zal hier een koopsig­naal gener­eren waar­na een eventuele terugtest zou kun­nen vol­gen. In voorkomend geval ware dit vanzelf­sprek­end posi­tief voor de iets lan­gere ter­mi­jnevo­lu­tie van de index. Korom: breekt de macd zijn weer­stand­sli­jn, maak je dan maar op voor hogere koersen richt­ing 480.

Dan nog even terugkomen op mijn opmerk­ing op het zich richt­en op indi­vidu­ele aan­de­len. We zien dat vele bedri­jven overgenomen wor­den tegen fors hogere koersen. Me dunkt dat vooral mid­kap­pers hier­voor in aan­merk­ing komen. Het kan dus best lucratief wor­den, een­der welke capri­olen de index laat zien, enkele dergelijke aan­de­len te kopen. Lan­glopende calls lijken me in dit ver­band een ver­ant­wo­orde gok.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft optiecon­struc­ties op de aex.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.