![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_algemeen_1.jpg)
AEX: depressions are very dangerous
Nu kan het heel lucratief zijn contrarian te zijn en er naar te handelen maar dan toch het liefst met een trigger en die hebben we nog niet gehad. Het gevaar op te vroeg aan de longkant handelen is dus niet verdwenen.
De sentimentsindicatoren liggen, om het zo uit te drukken, echter in katzwijm met soms niveaus die we de zelfs de laatste tien jaar niet meer hebben gezien en ik durf een koersopsprong met zelfs de kracht van een raket dus niet uit te sluiten.
De voorwaarde daartoe is nog steeds dat we niet onder de 400 komen en liefst ook niet onder de 430. Let wel op bij een eventuele doorbraak van die 430 want vooraleer we bij 400 geraken is er op uurgrafiek nog een gap te vullen en liggen er nog een paar steunnivootjes, 430 breken betekent dus dat je moet opletten voor een false break.. Dezelfde niveaus vind je trouwens bij heel veel andere indexen op een vergelijkbare wijze terug. De beurzen liggen dus op iets te wachten blijkbaar en je zou veronderstellen dat we gezien het klimaat heel vlug uitsluitsel zullen krijgen…er op of er onder dus.
Ik toon even de call-put ratio voor de sp100.…is 1.6 voldoende bearish???
en vervolgens de US investors Intelligence Bearish Consensus. Je zou je beginnen afvragen van waar al die beren blijven komen.…-)
Breadth is binnen het vakgebied van de TA iets speciaals dat dikwijls over het hoofd wordt gezien en heeft niets meer van doen met lijntjes trekken -) Breadth wordt verondersteld aan te geven hoe de brede markt er voor staat en het mag duidelijk zijn dat we wat dat sentiment betreft extreem bezig zijn. De geïnteresseerde belegger moet op www.stockcharts.com maar eens op zoek gaan naar de sentimentsindicatoren (daar bestaan er heel wat van) en hij moet de extremen (toppen en bodems) maar eens vergelijken met de toppen en de bodems in de markt (bv. de SP500 of de NYSE), dan zie je wat ik bedoel. Ook in TKA, het vakblad voor de technisch analist, kun je teksten van mijn hand terugvinden over dit onderwerp.
Over naar de analyse van de aex:
Voor mijn recente fans beloof ik steeds deze kwartaalgrafiek te plaatsen (zo hoef je ze niet meer terug te zoeken in mijn vorige analyses-)
De maandgrafiek is duidelijk wat betreft de macd. Er staat een verkoopsignaal voor de lange termijn. Maar…er is een maar…op de wijze waarop ik kijk naar de grafiek zie ik dat we bezig zijn in een vierde golf (tel de zwarte stippellijntjes). Nu sluit die vierde golf niet uit dat we naar een zone 360⁄370 dalen (rode lijn) maar dan nog blijft het een vierde golf en dus moeten we concluderen dat er ons nog een hausse te wachten staat om u tegen te zeggen want die vijfde moet in principe over de top van de derde gaan. Wordt ze thruncated, zelfs dan moet de aex nog terug richting 560.
Let wel: dit verhaaltje voor de lange termijn want we spreken over de maandgrafiek.
In de weekgrafiek een extreem bearishe macd (nog een beetje van dat en dan moet ik een stukje aan de onderkant van mijn scherm breien-)
Voor wie twijfelt: mijn ingetekend dalend kanaal daar is niets mis mee want de slotkoers van de candle met de hammer ligt binnen het kanaal.
In de daggrafiek zien we dat we in een tradingrange bewegen en 430 daar ligt de steunlijn. Het is werkelijk opvallend hoe de markt de afgelopen week die 430 verdedigde. Ik hou die depressieve sentimentsindicatoren in mijn achterhoofd want wanneer we om de één of andere reden gaan stijgen dan zit de kans er zeker in dat we langs de bovenkant uit de range breken en gezien het extreme negatieve sentiment valt een shot richting 480⁄500 dan niet uit te sluiten. De stochastics is oververkocht maar keert zich nog niet om.
Ik anticipeer liever niet maar zowel met shorts als met longs is voorzichtigheid geboden…ik wacht op de mogelijke trigger die duidelijkheid geeft over de richting die moeten inslaan.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft optieconstructies op de aex