![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_algemeen_1.jpg)
AEX: de voorwaarden voor een stijging blijven aanwezig
In de XO-grafiek zien we het belang van het 243-niveau. Komen we daaronder dan kunnen we terug naar het niveau van 27 oktober op 231. Het is pas bij een breuk van de bodem op 231 dat we nog lagere koersen kunnen verwachten (vorige week heb ik in mijn analyse bij de daggrafiek aangegeven welke niveaus we dan volgens mijn berekening kunnen bereiken) Stijgen we met de aex dan kunnen we 270 halen als koersdoel en daarboven zijn 277⁄280 en 292 haalbaar. Bemerk in de XO-grafiek de symmetrische driehoek. Op deze plaats in de koersgrafiek kan een symmetrische driehoek zowel een omkeerpatroon als een vervolgpatroon aangeven.
De kwartaalgrafiek toon ik ter info. Er zijn geen wijzigingen in vergelijking met vorige week.
In de maandgrafiek het dalend kanaal. Ik verwijs hier nog maar eens naar de extreem grote afstand tussen koers en gemiddelden. Koersen en gemiddelden moeten naar elkaar toe en ofwel gebeurt dit door een sterke stijging ofwel door een langdurige zijwaartse beweging. De bodems van februari en april 2003 op 248 geven steun en weerstand zien we op 310 bij de bodem van augustus 2004 en september 2008. De macd heeft een steunniveau bereikt.
Deze weekgrafiek heb ik ook verleden week geplaatst en deze keer is ook het histogram weergegeven. Dit histogram buigt om in positieve zin. Voor het overige blijven de opmerkingen dezelfde als bij vorige analyses. De aex is rekening houdende met de afstand tussen koers en gemiddelde extreem oversold en een convergentie dringt zich op.
Ik plaats hieronder een tweede grafiek met de Bollingerbanden en de Bollinger Band With op weekbasis. Het plaatje spreekt voor zich.
Vorige week gaf ik de mogelijkheid aan voor de vorming van een omgekeerde schouder-kop-schouder. De mogelijkheid dat we verleden week de rechterschouder hebben geplaatst is reëel want we herkennen vanaf de top van 04 november een duidelijke correctieve structuur. Op 04 november werd er een top geplaatst op 291.13. Een dal volgde op 07 november op 257.65. Deze beweging telde dus 33.48 punten. Na de korte stijging die volgde werd er een topje geplaatst op 278.19. 278.19 min 33.48 geeft een doel van 244.71 en de low in de aex werd geplaatst op 243.65. Met de low van 243.65 werd ook het nog openstaande gap gesloten. In het positieve scenario is er dus niets dat na deze abc-beweging een stijging in de weg staat naar de neklijn toe (zwarte lijn).
Nu is een kop-schouder pas afgewerkt wanneer we ook die neklijn kunnen breken. Stel dat dit niet gebeurt dan moeten we alsnog rekening houden met het gebied begrepen tussen de rode en de zwarte lijn. We zien dan een symmetrische driehoek en zoals eerder aangegeven in mijn analyse kan dergelijke driehoek een vervolg- dan wel een consolidatiefiguur worden. Zolang er niet een grenslijn doorbroken wordt valt niet uit te maken met welk soort patroon we hebben te maken.
In het meest positieve geval blijven we dus nog bewegen tussen de twee grenslijnen met er op volgende een uitbraak aan de bovenkant. Deze mogelijkheid is reëel want de figuur heeft nog heel wat ruimte om richting de apex te bewegen.
In het negatief scenario krijgen we een uitbraak onder de bodem van 13 november. Dit zou een eerste negatief signaal zijn en een beweging naar de bodem van 27 oktober toe wordt dan realiteit. Houden we het niveau van 27 oktober dan hebben we nog een kans een dubbele bodem te plaatsen. Houden we die bodem niet dan verwijs ik terug naar mijn analyse van vorige week. Daarin gaf ik mijn berekening aan van een koersdoel vanuit de vaststelling dat we ons in een lagergelegen kanaal bevinden.
Wat indicatoren betreft wil ik me niet aan een voorspelling wagen. In onderstaande grafiek zien we een PFE die op het punt staat de weerstandslijn te breken en dus een koopsignaal te geven maar in de rsi zie ik een disproportional displacement die dan weer op een lagere index wijst. De berekening van die verborgen divergentie in de rsi brengt me nagenoeg in de buurt van het koersdoel wat ik vorige week berekende in mijn analyse, namelijk een aex van 206.
Edwin Vandamme
US Markets
analist heeft posities op de aex.