...

AEX: de voorwaarden voor een stijging blijven aanwezig

16 november 2008, 17:06 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De voor­waar­den voor een sti­jging bli­jven aan­wezig omdat de sen­ti­mentsindi­ca­toren er verder op bli­jven ver­beteren. Het aan­tal aan­de­len boven het 50-daags in de SP500 ligt fors hoger dan bij de bodem van 27 okto­ber. Ook het aan­deel aan­de­len boven het 200-daags is toegenomen. Nu zijn dergelijke sen­ti­mentsindi­ca­toren geen timin­gin­stru­ment en ze sluiten niet uit dat de index­en alsnog een lagere bodem kun­nen plaat­sen maar onder­huids is er een verdere ver­be­ter­ing van het brede sen­ti­ment. Elke dal­ing die nu nog zou vol­gen kan een sig­nif­i­cant keer­punt teweeg­bren­gen. Extreme beweg­in­gen duiden alti­jd op het einde van een beweg­ing…

AEX: de voor­waar­den voor een sti­jging bli­jven aanwezig

In de XO-grafiek zien we het belang van het 243-niveau. Komen we daaron­der dan kun­nen we terug naar het niveau van 27 okto­ber op 231. Het is pas bij een breuk van de bodem op 231 dat we nog lagere koersen kun­nen verwacht­en (vorige week heb ik in mijn analyse bij de dag­grafiek aangegeven welke niveaus we dan vol­gens mijn bereken­ing kun­nen bereiken) Sti­j­gen we met de aex dan kun­nen we 270 halen als koers­doel en daar­boven zijn 277280 en 292 haal­baar. Bemerk in de XO-grafiek de sym­metrische driehoek. Op deze plaats in de koers­grafiek kan een sym­metrische driehoek zow­el een omkeer­pa­troon als een ver­vol­gpa­troon aangeven.

De kwartaal­grafiek toon ik ter info. Er zijn geen wijzigin­gen in vergelijk­ing met vorige week.

In de maand­grafiek het dal­end kanaal. Ik ver­wi­js hier nog maar eens naar de extreem grote afs­tand tussen koers en gemid­delden. Koersen en gemid­delden moeten naar elka­ar toe en ofwel gebeurt dit door een sterke sti­jging ofwel door een lang­durige zijwaartse beweg­ing. De bodems van feb­ru­ari en april 2003 op 248 geven ste­un en weer­stand zien we op 310 bij de bodem van augus­tus 2004 en sep­tem­ber 2008. De macd heeft een ste­un­niveau bereikt.

Deze week­grafiek heb ik ook verleden week geplaatst en deze keer is ook het his­togram weergegeven. Dit his­togram buigt om in posi­tieve zin. Voor het overige bli­jven de opmerkin­gen dezelfde als bij vorige analy­ses. De aex is reken­ing houdende met de afs­tand tussen koers en gemid­delde extreem over­sold en een con­ver­gen­tie dringt zich op.

Ik plaats hieron­der een tweede grafiek met de Bollinger­ban­den en de Bollinger Band With op week­ba­sis. Het plaat­je spreekt voor zich.

Vorige week gaf ik de mogelijkheid aan voor de vorm­ing van een omge­keerde schoud­er-kop-schoud­er. De mogelijkheid dat we verleden week de rechter­schoud­er hebben geplaatst is reëel want we herken­nen vanaf de top van 04 novem­ber een duidelijke cor­rec­tieve struc­tu­ur. Op 04 novem­ber werd er een top geplaatst op 291.13. Een dal vol­gde op 07 novem­ber op 257.65. Deze beweg­ing telde dus 33.48 pun­ten. Na de korte sti­jging die vol­gde werd er een top­je geplaatst op 278.19. 278.19 min 33.48 geeft een doel van 244.71 en de low in de aex werd geplaatst op 243.65. Met de low van 243.65 werd ook het nog open­staande gap ges­loten. In het posi­tieve sce­nario is er dus niets dat na deze abc-beweg­ing een sti­jging in de weg staat naar de nek­li­jn toe (zwarte lijn).

Nu is een kop-schoud­er pas afgew­erkt wan­neer we ook die nek­li­jn kun­nen breken. Stel dat dit niet gebeurt dan moeten we alsnog reken­ing houden met het gebied begrepen tussen de rode en de zwarte lijn. We zien dan een sym­metrische driehoek en zoals eerder aangegeven in mijn analyse kan dergelijke driehoek een ver­volg- dan wel een con­sol­i­datiefigu­ur wor­den. Zolang er niet een grensli­jn door­bro­ken wordt valt niet uit te mak­en met welk soort patroon we hebben te maken.

In het meest posi­tieve geval bli­jven we dus nog bewe­gen tussen de twee grensli­j­nen met er op vol­gende een uit­braak aan de bovenkant. Deze mogelijkheid is reëel want de figu­ur heeft nog heel wat ruimte om richt­ing de apex te bewegen.

In het negatief sce­nario kri­j­gen we een uit­braak onder de bodem van 13 novem­ber. Dit zou een eerste negatief sig­naal zijn en een beweg­ing naar de bodem van 27 okto­ber toe wordt dan realiteit. Houden we het niveau van 27 okto­ber dan hebben we nog een kans een dubbele bodem te plaat­sen. Houden we die bodem niet dan ver­wi­js ik terug naar mijn analyse van vorige week. Daarin gaf ik mijn bereken­ing aan van een koers­doel vanu­it de vast­stelling dat we ons in een lagergele­gen kanaal bevinden. 

Wat indi­ca­toren betre­ft wil ik me niet aan een voor­spelling wagen. In onder­staande grafiek zien we een PFE die op het punt staat de weer­stand­sli­jn te breken en dus een koopsig­naal te geven maar in de rsi zie ik een dis­pro­por­tion­al dis­place­ment die dan weer op een lagere index wijst. De bereken­ing van die ver­bor­gen diver­gen­tie in de rsi brengt me nage­noeg in de buurt van het koers­doel wat ik vorige week berek­ende in mijn analyse, namelijk een aex van 206.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

anal­ist heeft posi­ties op de aex.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.