AEX: de richting blijft “zijwaarts”
Aanmodderen blijft het motto op de beurs en daar blijft het bij. Afgelopen week kregen diegenen die al maandenlang een zware daling voorspellen weer het deksel op de neus en dit al maandenlang nu. Ooit krijgen ze net als diegenen die veel hogere koersen voorspellen gelijk want gelukkig voor hen verloopt de beurs in cycli. Dus iedereen die extreme koersdoelen vooropstelt krijgt om de beurt en op lange termijn wellicht wel eens gelijk.
Kijken we naar de XO-grafiek dan is de steun bij 244 en 242 duidelijk. 238 mag ook nog net als 232 en 227. Komen we daaronder dan gaat er een knipperlicht aan. 220 moet dan houden en daaronder is het helemaal verkeerd. 253÷258÷264÷271÷273 geven weerstand en komen we daarboven dan moeten we 276⁄278 voorbij. Daarboven gaan we vlot naar 280÷292÷310.
De kwartaalgrafiek: In het vorige kwartaal hielden we de steun uit maart 2003, dat is een heel belangrijk niveau. Kijken we in deze grafiek naar de Fibo’s dan zien we 275÷313÷357 als haalbaar niveau voor een stijging. Steun krijgen we van de maartbodem uit 2003. Breken we die steun dan hebben we vlak onder de maartbodem een zware horizontale zone liggen uit de periode december 1993/juni1995. Hoe dan ook: de verbredende formatie die we zien is een patroon dat enkel voorkomt als toppatroon en daarom kunnen we niet positief zijn voor de zeer lange termijn. De huidige candle geeft ons natuurlijk weinig informatie want de candle is pas definitief einde maart. Het dalende rode kanaal geeft voor de zeer lange termijn mogelijkheden tot bij de 400 en aan de onderkant is er mogelijkheid tot 165.
In de maandgrafiek een koopsignaal in de stochastics. Een stijging naar 275 en 315 (eerstvolgende Fibo-niveaus) is waar we ons mogen op richten. Bekijken we dergelijke stijging in breder perspectief dan zult U vaststellen dat een stijging naar die niveaus nog steeds past in een vierde-golf beweging. Een stijging naar die niveaus zal dus zo goed als zeker gevolgd worden door een grotere daling.
In de weekgrafiek zien we duidelijk de symmetrische driehoek en alles draait hier rond het al dan niet doorbreken van de weerstandslijn. De macd is positief en we mogen vanuit deze indicator dus aannemen dat de opwaartse doorbraak er aan komt. 305⁄335 zijn dan de koersdoelen volgens Fibo-niveaus. De rode dalende lijn is een lijn die door vier punten loopt en deze lijn is dus een degelijke steunlijn.
In een tweede weekgrafiek zien we dat de rsi en de William’s Ultimate Oscillator blijven na de eerdere doorbraak van hun weerstandslijn. Van verzwakking is in deze indicatoren geen sprake.
Kijken we naar wat mijn filtersysteem te vertellen heeft dan zien we in de daggrafiek dat het koopsignaal er nog steeds staat. De koers ligt immers nog steeds boven de Welles-lijn. De dmi vertoont een lichte knik naar boven, ook dat is dus positief maar de macd doet net het omgekeerde. Deze “onduidelijke” gegevens spruiten natuurlijk voort uit het feit dat we zijwaarts bewegen. Zeker met een macd is het dan opletten met de signalen want een macd is een afgeleide van het verloop van 12- en het 26-daags gemiddelde. Een negatief gegeven in de gemiddeldentheorie is dat zijwaarts bewegende gemiddelden niet betrouwbaar zijn. Bijgevolg is dat in een zijwaartse beweging ook van toepassing op de macd. Dat er geen trend is wordt trouwens duidelijk aangegeven door de adx, die blijft dalend onder de 20-grens.
Zoals aangegeven valt er in de huidige omstandigheden met de gemiddeldentheorie niets aan te vangen en dus ga ik me richten op mijn gegevens uit de koersgrafiek. Daarin zien we dat we vanaf 09 februari zijn gaan dalen vanaf 265 naar een niveau van 245 op 12 februari. Die koers van 245 ligt op de steunlijn die we trekken over de toppen van 06 en 28 januari. Krijgen we nog een daling dan zie ik deze lijn niet doorbroken worden en die aanname ontleed ik uit het feit dat ook de SP500 en de Dow hun lijnen respecteren. 242 is dus zowat de laagste stand die ik volgende week zou verwachten ook omdat de stochastics zijn koopzone nadert. Vormen we in de buurt van de lijn inderdaad een bodem dan zie ik de aex met gemak weer oplopen richting weerstand op 262. Daar heb ik een kruising van 2 lijnen en die zullen weer weerstand geven.
Vanuit de gegevens van de sentimentsindicatoren (NYSE) die al een hele tijd positieve divergentie geven met het koersverloop blijf ik er van uit gaan dat een opwaartse doorbraak in de indices zeker niet uitgesloten mag worden.
Omdat mijn filter eerder gericht is op de middellange termijn toon ik hierbij nog eens de grafiek die ik gebruik voor de kortere termijntransacties. De onderste grafiek toont de Welles-lijn met een atr op 2 en de bovenste grafiek toont de zig-zag op 8%. De onderste grafiek geeft aan dat we een verkoopsignaal krijgen op 246. Voor het bovenste systeem komt dat verkoopsignaal er op 242. Voor alle duidelijkheid: dit zijn 2 systemen bruikbaar voor korte termijnhandel. Ze vertellen ons niets voor de iets langere termijn.
Verwachting: Vanuit maand- en weekgrafiek blijf ik er van uit gaan dat de beste kansen opwaarts liggen. Ik hou deze mening al een hele tijd aan omdat ik rekening houd met de gegevens van de sentimentsindicatoren en die blijven voor de brede markt nog steeds positief (ik kijk naar de gegevens voor de NYSE, niet naar de gegevens voor de DJ of de SP500)
De onderliggende kracht van de brede markt in de VS is dus al een hele tijd positief en vroeg of laat moet dit tot uiting komen in het koersverloop. Stel dat we gaan stijgen hou dan naarmate de stijging vordert die sentimentsindicatoren in de gaten, volgen ze de stijging niet dan ga ik me langzaam klaarmaken voor een wellicht grotere daling.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex, niet op de VS-indexen.