...

AEX: de richting blijft "zijwaarts"

15 februari 2009, 20:34 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Wan­neer we reken­ing houden met de win­stvooruitzicht­en van de bedri­jven uit de SP500 (826) dan zouden we met de SP500 ergens rond de 600 mogen noteren. Dit betekent uit­er­aard niet dat de beurs in één rechte beweg­ing deze zone bereikt. Zo werkt de beurs natu­urlijk niet. André Kos­tolany gebruik­te daar­voor een passende vergelijk­ing: het baas­je (de economie) gaat wan­de­len met de hond (de beursko­ersen) maar die hond loopt maar heel, heel zelden naast zijn baas­je. Op lange ter­mi­jn naar 600 met de SP500 is dus logisch maar op korte en op mid­del­lange ter­mi­jn is een sti­jging te verwacht­en want de sen­ti­mentsindi­ca­toren bli­jven posi­tief diverg­eren met de index­en. De VS-index­en hebben inmld­dels de novem­ber­bodems zo goed als opnieuw bereikt en dus kun­nen die index­en weer gaan sti­j­gen. Immers: de aan­duid­ing van onderliggende kracht (advance-decline) is posi­tief…

AEX: de richt­ing bli­jft zijwaarts”

Aan­mod­deren bli­jft het mot­to op de beurs en daar bli­jft het bij. Afgelopen week kre­gen diege­nen die al maan­den­lang een zware dal­ing voor­spellen weer het dek­sel op de neus en dit al maan­den­lang nu. Ooit kri­j­gen ze net als diege­nen die veel hogere koersen voor­spellen gelijk want gelukkig voor hen ver­loopt de beurs in cycli. Dus iedereen die extreme koers­doe­len voorop­stelt kri­jgt om de beurt en op lange ter­mi­jn wellicht wel eens gelijk. 

Kijken we naar de XO-grafiek dan is de ste­un bij 244 en 242 duidelijk. 238 mag ook nog net als 232 en 227. Komen we daaron­der dan gaat er een knip­per­licht aan. 220 moet dan houden en daaron­der is het hele­maal ver­keerd. 253÷258÷264÷271÷273 geven weer­stand en komen we daar­boven dan moeten we 276278 voor­bij. Daar­boven gaan we vlot naar 280÷292÷310.

De kwartaal­grafiek: In het vorige kwartaal hield­en we de ste­un uit maart 2003, dat is een heel belan­grijk niveau. Kijken we in deze grafiek naar de Fibo’s dan zien we 275÷313÷357 als haal­baar niveau voor een sti­jging. Ste­un kri­j­gen we van de maart­bo­dem uit 2003. Breken we die ste­un dan hebben we vlak onder de maart­bo­dem een zware hor­i­zon­tale zone liggen uit de peri­ode decem­ber 1993/​juni1995. Hoe dan ook: de ver­bre­dende for­matie die we zien is een patroon dat enkel voorkomt als top­pa­troon en daarom kun­nen we niet posi­tief zijn voor de zeer lange ter­mi­jn. De huidi­ge can­dle geeft ons natu­urlijk weinig infor­matie want de can­dle is pas defin­i­tief einde maart. Het dal­ende rode kanaal geeft voor de zeer lange ter­mi­jn mogelijkhe­den tot bij de 400 en aan de onderkant is er mogelijkheid tot 165.

In de maand­grafiek een koopsig­naal in de sto­chas­tics. Een sti­jging naar 275 en 315 (eerstvol­gende Fibo-niveaus) is waar we ons mogen op richt­en. Bek­ijken we dergelijke sti­jging in bred­er per­spec­tief dan zult U vast­stellen dat een sti­jging naar die niveaus nog steeds past in een vierde-golf beweg­ing. Een sti­jging naar die niveaus zal dus zo goed als zek­er gevol­gd wor­den door een grotere daling.

In de week­grafiek zien we duidelijk de sym­metrische driehoek en alles draait hier rond het al dan niet door­breken van de weer­stand­sli­jn. De macd is posi­tief en we mogen vanu­it deze indi­ca­tor dus aan­nemen dat de opwaartse door­braak er aan komt. 305335 zijn dan de koers­doe­len vol­gens Fibo-niveaus. De rode dal­ende lijn is een lijn die door vier pun­ten loopt en deze lijn is dus een degelijke steunlijn.

In een tweede week­grafiek zien we dat de rsi en de William’s Ulti­mate Oscil­la­tor bli­jven na de eerdere door­braak van hun weer­stand­sli­jn. Van verzwakking is in deze indi­ca­toren geen sprake.

Kijken we naar wat mijn fil­ter­sys­teem te vertellen heeft dan zien we in de dag­grafiek dat het koopsig­naal er nog steeds staat. De koers ligt immers nog steeds boven de Welles-lijn. De dmi ver­toont een lichte knik naar boven, ook dat is dus posi­tief maar de macd doet net het omge­keerde. Deze onduidelijke” gegevens spruiten natu­urlijk voort uit het feit dat we zijwaarts bewe­gen. Zek­er met een macd is het dan oplet­ten met de sig­nalen want een macd is een afgelei­de van het ver­loop van 12- en het 26-daags gemid­delde. Een negatief gegeven in de gemid­delden­the­o­rie is dat zijwaarts bewe­gende gemid­delden niet betrouw­baar zijn. Bijgevolg is dat in een zijwaartse beweg­ing ook van toepass­ing op de macd. Dat er geen trend is wordt trouwens duidelijk aangegeven door de adx, die bli­jft dal­end onder de 20-grens. 

Zoals aangegeven valt er in de huidi­ge omstandighe­den met de gemid­delden­the­o­rie niets aan te van­gen en dus ga ik me richt­en op mijn gegevens uit de koers­grafiek. Daarin zien we dat we vanaf 09 feb­ru­ari zijn gaan dalen vanaf 265 naar een niveau van 245 op 12 feb­ru­ari. Die koers van 245 ligt op de ste­un­li­jn die we trekken over de top­pen van 06 en 28 jan­u­ari. Kri­j­gen we nog een dal­ing dan zie ik deze lijn niet door­bro­ken wor­den en die aan­name ontleed ik uit het feit dat ook de SP500 en de Dow hun lij­nen respecteren. 242 is dus zowat de laag­ste stand die ik vol­gende week zou verwacht­en ook omdat de sto­chas­tics zijn koop­zone nadert. Vor­men we in de buurt van de lijn inder­daad een bodem dan zie ik de aex met gemak weer oplopen richt­ing weer­stand op 262. Daar heb ik een kruis­ing van 2 lij­nen en die zullen weer weer­stand geven. 

Vanu­it de gegevens van de sen­ti­mentsindi­ca­toren (NYSE) die al een hele tijd posi­tieve diver­gen­tie geven met het koersver­loop bli­jf ik er van uit gaan dat een opwaartse door­braak in de indices zek­er niet uit­ges­loten mag worden.

Omdat mijn fil­ter eerder gericht is op de mid­del­lange ter­mi­jn toon ik hier­bij nog eens de grafiek die ik gebruik voor de kor­tere ter­mi­jn­trans­ac­ties. De onder­ste grafiek toont de Welles-lijn met een atr op 2 en de boven­ste grafiek toont de zig-zag op 8%. De onder­ste grafiek geeft aan dat we een verkoopsig­naal kri­j­gen op 246. Voor het boven­ste sys­teem komt dat verkoopsig­naal er op 242. Voor alle duidelijkheid: dit zijn 2 sys­te­men bruik­baar voor korte ter­mi­jn­han­del. Ze vertellen ons niets voor de iets lan­gere termijn.

Verwacht­ing: Vanu­it maand- en week­grafiek bli­jf ik er van uit gaan dat de beste kansen opwaarts liggen. Ik hou deze mening al een hele tijd aan omdat ik reken­ing houd met de gegevens van de sen­ti­mentsindi­ca­toren en die bli­jven voor de brede markt nog steeds posi­tief (ik kijk naar de gegevens voor de NYSE, niet naar de gegevens voor de DJ of de SP500)

De onderliggende kracht van de brede markt in de VS is dus al een hele tijd posi­tief en vroeg of laat moet dit tot uit­ing komen in het koersver­loop. Stel dat we gaan sti­j­gen hou dan naar­mate de sti­jging vordert die sen­ti­mentsindi­ca­toren in de gat­en, vol­gen ze de sti­jging niet dan ga ik me langza­am klaar­mak­en voor een wellicht grotere daling.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex, niet op de VS-indexen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.