De natuur komt tot leven maar vriezen kan het nog tot half mei. We verlangen er naar te planten en te zaaien maar we weten dat we nog niet gehaast hoeven te zijn, één nachtje vorst kan veel weer kapot maken. Ook op de beurzen zien we een massa positieve signalen die er op duiden dat een bodem die voor langere tijd zal standhouden nabij is. Bullish engulfing candles in de weekgrafieken bij de meeste indexen. Een verkoopsignaal in de vix (die grafiek toon ik in de analyse). Koopsignalen alom in de macd bij de meeste indexen zowel op dag- als op weekbasis. Beleggers mogen dus rustig beginnen uitkijken naar instapmogelijkheden. Alleen, we moeten nog even rekening houden met een paar koude nachten want de korte stochastics staat hoog en we zitten tegen korte termijn weerstanden aan en die put-call ratio staat op zijn kop. De lente komt maar we houden rekening met mogelijks nog een venijnige prik…
AEX: de lente is in aantocht
Zoals aangegeven in de inleiding: eerst even de VIX. In de daggrafiek zien we dat de vix de Welles-lijn naar beneden toe heeft doorbroken. De dmi geeft een verkoopsignaal. Ook de macd geeft een verkoopsignaal. Duidelijk dat de volatiliteit op weg is naar lagere niveaus en dit past niet met de verwachting voor een nog fors verder dalende index, integendeel.
Dit plaatje en de vaststelling van een resem positieve signalen bij de indexen maakten dat ik in de TA-sectie op deze site heel wat wijzigingen heb aangebracht in de commentaren, vooral dan bij de indexen en de grondstoffen.
We bekijken naar wekelijkse gewoonte een aantal grafieken van de aex van lange naar korte termijn.
We beginnen zoals steeds met de kwartaalgrafiek:
Wat opvalt is de zeer lage stochastics. Het diepste punt zover als mijn koershistoriek reikt. Verder geef ik al maanden aan dat het patroon absoluut niet positief is voor de lange termijn want we zijn door de bodem van 2003 gezakt. Dit is vanzelfsprekend negatief. Het volgende Fibocorrectieniveau (referentiepunten 1987 en 2007) geeft een doel van 166 maar we zien een zware horizontale zone liggen met als bovenzijde 188 en als onderzijde 170. Dit zijn zware horizontale steunniveaus. Stel dat we met de low van de huidige candle bij een aex van 195 de low van dit kwartaal zouden gezet hebben dan zien we als Fibo-correctieniveaus mogelijke doelen van 252÷294÷333÷377 en 440.
In de maandgrafiek valt de macd op. De afstand tussen indicator en signaallijn is relatief gezien te groot. Macd is een toepassing op de gemiddeldenanalyse en net zoals we bij gemiddelden in een koersgrafiek een altijd weerkerende beweging zien van convergentie en divergentie is dat ook bij de macd het geval. We mogen bij de hudige relatief overspannen toestand tussen macd en signaalijn er van uit gaan dat beide lijnen naar elkaar toe moeten evolueren. Dit kan gebeuren door in de koersgrafiek een zijwaartse of stijgende trend te krijgen. In de koersgrafiek zien we een hammer. De maand is nog niet voorbij en dus zal deze candle nog veranderen. We zien echter ook dat we een Fibo-projectieniveau hebben van 188. Aan de bovenkant is 250 in deze maandgrafiek nog steeds een mogelijkheid die niet moet uitgesloten worden want de afstand tussen koers en langlopende gemiddelden is relatief bekeken te groot.
In de weekgrafiek zien we de positieve divergentie in de macd. In de koersgrafiek zien we de bullish candle van afgelopen week. Ook zien we dat de steunlijn van het kanaal hebben bereikt (lijnen met de minst scherpe hellingsgraad). Een scherper dalend kanaal laat een veel voorkomend fenomeen zien uit de TA, namelijk de weerstandslijn in dit geval van het dalend kanaal loopt gelijk met het dalend 12-weeks gemiddelde. De weekrange die we mogen in acht nemen voor komende week heeft dus als bovenkant 230⁄250. Krijgen we een hertest van de bodem dan moeten we rekening houden met een iets lagere low dan bij de candle van afgelopen week (de lijn van het kanaal daalt immers) en dan bekomen we een doelzone van 188⁄191.
Kijken we naar de daggrafiek daarbij gebruik makende van het Welles-volatility-systeem dan zien we dat er nog geen sprake is van een koopsignaal in de koersgrafiek want koers en atr-lijn kruisen elkaar nog niet. Wel is er een koopsignaal in de macd en er is sprake van een verbetering in de dmi. De DI+ stijgt en de DI — liet een positieve divergentie zien. Vooralsnog vroege signalen maar wel duidelijk een verbetering.
In een tweede daggrafiek zien we de stochastics op basisinstelling 14⁄3 en die heeft nog wat ruimte naar boven. Een kortere instelling 8⁄5 laat zien dat we al redelijk hoog komen te liggen en rekening houdende met de horizontale weerstand in de koersgrafiek (aex 218) mogen we er rekeing mee houden dat we rond dit niveau een terugval kunnen krijgen. Houden we rekening met het meest scherpe trendkanaal dan kan het best dat die terugval beperkt blijft en dat die gevolgd zal worden door een verdere stijging richting het 40-daags gemiddelde (aex 228). Valt de index toch in één keer door dan kijk ik naar de lijn die over de meest recente toppen ligt. De kruising van die lijn met de rode lijn (meest scherpe kanaal) geeft me een koersdoel van 188. De kruising van de lijn met de steunlijn van het minst scherpe kanaal geeft me een doel van 193.
Omdat de kortlopende stochastics in de bovenstaande daggrafiek nog niet ombuigt keek ik ook even naar de rsi. Ook deze indicator geeft aan dat we met een korte termijn terugval rekening moeten houden. De indicator gaf wel een positieve divergentie maar we bereiken nagenoeg de doorbroken steunlijn in de indicator van een eerder doorbroken stijgend kanaal.
Ter info plaats ik voor wie op een duidelijke wijze de steun- en weerstandsniveaus wil zien nog even de XO-grafiek. 212÷204÷200 en 193 zijn steunniveaus. Weerstandsniveaus vinden we bij 216÷219÷226÷231÷232÷240÷245÷248 en 254.
Conclusie: De indicatoren gericht op de iets langere termijn geven aan dat we terdege rekening moeten houden met een bodem die voor langere tijd zal standhouden. De vele koopsignalen bij individuele aandelen ondersteunen deze aanname. Voor de zeer korte termijn botsen we tegen weerstand en moeten we rekening houden met een terugval. Die terugval zou in principe de vorige bodem niet mogen doorbreken maar rekening houdende met de dalende steunlijnen van mijn trendkanalen is een iets lagere low (iets lager als 195 dus) niet uitgesloten.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex.