...

AEX: de lente is in aantocht

15 maart 2009, 22:13 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De natu­ur komt tot lev­en maar vriezen kan het nog tot half mei. We ver­lan­gen er naar te planten en te zaaien maar we weten dat we nog niet gehaast hoeven te zijn, één nacht­je vorst kan veel weer kapot mak­en. Ook op de beurzen zien we een mas­sa posi­tieve sig­nalen die er op duiden dat een bodem die voor lan­gere tijd zal stand­houden nabij is. Bull­ish engulf­ing can­dles in de week­grafieken bij de meeste index­en. Een verkoopsig­naal in de vix (die grafiek toon ik in de analyse). Koopsig­nalen alom in de macd bij de meeste index­en zow­el op dag- als op week­ba­sis. Beleg­gers mogen dus rustig begin­nen uitk­ijken naar instap­mo­gelijkhe­den. Alleen, we moeten nog even reken­ing houden met een paar koude nacht­en want de korte sto­chas­tics staat hoog en we zit­ten tegen korte ter­mi­jn weer­standen aan en die put-call ratio staat op zijn kop. De lente komt maar we houden reken­ing met mogelijks nog een veni­jnige prik…


AEX: de lente is in aantocht

Zoals aangegeven in de inlei­d­ing: eerst even de VIX. In de dag­grafiek zien we dat de vix de Welles-lijn naar bene­den toe heeft door­bro­ken. De dmi geeft een verkoopsig­naal. Ook de macd geeft een verkoopsig­naal. Duidelijk dat de volatiliteit op weg is naar lagere niveaus en dit past niet met de verwacht­ing voor een nog fors verder dal­ende index, integendeel.

Dit plaat­je en de vast­stelling van een resem posi­tieve sig­nalen bij de index­en maak­ten dat ik in de TA-sec­tie op deze site heel wat wijzigin­gen heb aange­bracht in de com­mentaren, vooral dan bij de index­en en de grondstoffen.

We bek­ijken naar weke­lijkse gewoonte een aan­tal grafieken van de aex van lange naar korte termijn.

We begin­nen zoals steeds met de kwartaalgrafiek:

Wat opvalt is de zeer lage sto­chas­tics. Het diep­ste punt zover als mijn koer­shis­to­riek reikt. Verder geef ik al maan­den aan dat het patroon absolu­ut niet posi­tief is voor de lange ter­mi­jn want we zijn door de bodem van 2003 geza­kt. Dit is vanzelf­sprek­end negatief. Het vol­gende Fibo­cor­rec­tieniveau (ref­er­en­tiepun­ten 1987 en 2007) geeft een doel van 166 maar we zien een zware hor­i­zon­tale zone liggen met als boven­z­i­jde 188 en als onderz­i­jde 170. Dit zijn zware hor­i­zon­tale ste­un­niveaus. Stel dat we met de low van de huidi­ge can­dle bij een aex van 195 de low van dit kwartaal zouden gezet hebben dan zien we als Fibo-cor­rec­tieniveaus mogelijke doe­len van 252÷294÷333÷377 en 440.

In de maand­grafiek valt de macd op. De afs­tand tussen indi­ca­tor en sig­naal­li­jn is relatief gezien te groot. Macd is een toepass­ing op de gemid­delde­n­analyse en net zoals we bij gemid­delden in een koers­grafiek een alti­jd weerk­erende beweg­ing zien van con­ver­gen­tie en diver­gen­tie is dat ook bij de macd het geval. We mogen bij de hudi­ge relatief over­span­nen toe­s­tand tussen macd en sig­naal­i­jn er van uit gaan dat bei­de lij­nen naar elka­ar toe moeten evolueren. Dit kan gebeuren door in de koers­grafiek een zijwaartse of sti­j­gende trend te kri­j­gen. In de koers­grafiek zien we een ham­mer. De maand is nog niet voor­bij en dus zal deze can­dle nog veran­deren. We zien echter ook dat we een Fibo-pro­jec­tieniveau hebben van 188. Aan de bovenkant is 250 in deze maand­grafiek nog steeds een mogelijkheid die niet moet uit­ges­loten wor­den want de afs­tand tussen koers en lan­glopende gemid­delden is relatief bekeken te groot.

In de week­grafiek zien we de posi­tieve diver­gen­tie in de macd. In de koers­grafiek zien we de bull­ish can­dle van afgelopen week. Ook zien we dat de ste­un­li­jn van het kanaal hebben bereikt (lij­nen met de minst scherpe hellings­graad). Een scher­p­er dal­end kanaal laat een veel voorkomend fenomeen zien uit de TA, namelijk de weer­stand­sli­jn in dit geval van het dal­end kanaal loopt gelijk met het dal­end 12-weeks gemid­delde. De weekrange die we mogen in acht nemen voor komende week heeft dus als bovenkant 230250. Kri­j­gen we een hertest van de bodem dan moeten we reken­ing houden met een iets lagere low dan bij de can­dle van afgelopen week (de lijn van het kanaal daalt immers) en dan bekomen we een doel­zone van 188191.

Kijken we naar de dag­grafiek daar­bij gebruik mak­ende van het Welles-volatil­i­ty-sys­teem dan zien we dat er nog geen sprake is van een koopsig­naal in de koers­grafiek want koers en atr-lijn kruisen elka­ar nog niet. Wel is er een koopsig­naal in de macd en er is sprake van een ver­be­ter­ing in de dmi. De DI+ sti­jgt en de DI — liet een posi­tieve diver­gen­tie zien. Vooral­snog vroege sig­nalen maar wel duidelijk een verbetering.

In een tweede dag­grafiek zien we de sto­chas­tics op basisin­stelling 143 en die heeft nog wat ruimte naar boven. Een kor­tere instelling 85 laat zien dat we al redelijk hoog komen te liggen en reken­ing houdende met de hor­i­zon­tale weer­stand in de koers­grafiek (aex 218) mogen we er reke­ing mee houden dat we rond dit niveau een terug­val kun­nen kri­j­gen. Houden we reken­ing met het meest scherpe trend­kanaal dan kan het best dat die terug­val beperkt bli­jft en dat die gevol­gd zal wor­den door een verdere sti­jging richt­ing het 40-daags gemid­delde (aex 228). Valt de index toch in één keer door dan kijk ik naar de lijn die over de meest recente top­pen ligt. De kruis­ing van die lijn met de rode lijn (meest scherpe kanaal) geeft me een koers­doel van 188. De kruis­ing van de lijn met de ste­un­li­jn van het minst scherpe kanaal geeft me een doel van 193.

Omdat de kort­lopende sto­chas­tics in de boven­staande dag­grafiek nog niet ombuigt keek ik ook even naar de rsi. Ook deze indi­ca­tor geeft aan dat we met een korte ter­mi­jn terug­val reken­ing moeten houden. De indi­ca­tor gaf wel een posi­tieve diver­gen­tie maar we bereiken nage­noeg de door­bro­ken ste­un­li­jn in de indi­ca­tor van een eerder door­bro­ken sti­j­gend kanaal. 

Ter info plaats ik voor wie op een duidelijke wijze de ste­un- en weer­stand­sniveaus wil zien nog even de XO-grafiek. 212÷204÷200 en 193 zijn ste­un­niveaus. Weer­stand­sniveaus vin­den we bij 216÷219÷226÷231÷232÷240÷245÷248 en 254.

Con­clusie: De indi­ca­toren gericht op de iets lan­gere ter­mi­jn geven aan dat we ter­dege reken­ing moeten houden met een bodem die voor lan­gere tijd zal stand­houden. De vele koopsig­nalen bij indi­vidu­ele aan­de­len onder­s­te­unen deze aan­name. Voor de zeer korte ter­mi­jn bot­sen we tegen weer­stand en moeten we reken­ing houden met een terug­val. Die terug­val zou in principe de vorige bodem niet mogen door­breken maar reken­ing houdende met de dal­ende ste­un­li­j­nen van mijn trend­kanalen is een iets lagere low (iets lager als 195 dus) niet uitgesloten. 

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.