AEX: Daling op korte termijn te verwachten
Ik geef ook al heel lang mee dat we in deze markt moeten kijken naar de sentimentsindicatoren. Sommigen zeggen dat noch FA, noch TA in deze markt van nut zijn. Ik ben het hiermee niet eens. Gegevens die bij gezonde bedrijven een forse onderwaardering aanduiden geven blijven hun waarde behouden en in de TA liegen sentimentsindicatoren nooit. We moeten echter ook in sentimentsindicatoren een onderscheid maken tussen lange en korte termijnindicatoren. De lange sentimentsindicatoren verbeteren wel degelijk. Het sluit niet uit dat wanneer er morgen weer een bank of hedgefund omvalt we in de index geen hertest van de januaribodem kunnen krijgen maar de conclusie vanuit de sentimentsindicatoren blijft dat de onderliggende kracht verbetert. Wie Imtech, Nutreco, Akzo…noem maar op heeft durven kopen de afgelopen weken begrijpt en ziet wel wat ik bedoel. Ik heb afgelopen week eens een lijstje gemaakt naar koopwaardige aandelen op vlak van TA en voor de Nederlandse beurs alleen al haalde ik er 20 kandidaten uit. Op de Brussels beurs kwam ik op 16 koopwaardige aandelen. Ook dat zegt genoeg over de onderliggende kracht van de markt.
Over naar de analyse van de aex nu waar ik naar gewoonte de xo-grafiek toon. De ruis er uit om een degelijk beeld te krijgen van de koersontwikkeling. We zien onmiddellijk waar de steunen en de weerstanden liggen. 433 is degelijke steun want daar ligt ook de stijgende steunlijn. Daaronder liggen 426÷422÷414 en uiteindelijk 400. 446 is duidelijke weerstand. Opvallend is dat de korte termijn weerstandslijn opwaarts werd doorbroken.
Dan de kwartaalgrafiek. Logisch dat we op dergelijke lange timeframe van week tot week weinig te melden hebben maar ik toon ze elke week weer. We behouden het trendkanaal en de index ligt boven het gemiddelde. Vooralsnog positief dus en dat wijzigt pas wanneer we die 400 breken.
De maandgrafiek: een negatieve macd maar wel twee hammercandles. Die twee duiden op kracht of anders gesteld op afname van het negatieve momentum.
De weekgrafiek: we zien het dalende trendkanaal. We zien tevens de vijfstructuur vanuit de top waarbij nog steeds die vijfde dalende golf te verwachten valt. Maar…we kunnen niet uitsluiten dat die vijfde thruncated wordt wat niets anders wil zeggen dat die niet noodzakelijk onder de 400 hoeft te komen. De Macd is zwaar oververkocht en geeft een knikje. Laten we hopen dat dit het begin wordt van betere tijden.
In deze tweede weekgrafiek laat ik zien dat de macd is teruggevallen op een steunniveau uit het verleden. Dus die kering die we zien komt op een logische plaats te liggen. In de koersgrafiek heb ik met de Fibonacciniveaus nogmaals het belang van die 400 aangegeven. De weerstandslijn die ik getrokken heb onder het kop-schouderpatroon geeft het niveau dat bij een stijging haalbaar is nl. 480⁄500 duidelijk aan. Komen we onder de 400 dan zien we dat we dan in feite de neklijn van een grotere kop-schouder zouden doorbreken. U begrijpt dus wel het belang van de Kervielbodem.
Bij de daggrafiek toon ik eerst het plaatje met het Vandamme-systeem. Dit systeem heb ik een drietal jaar terug uitvoerig beschreven in TKA.
Wat zien we hier?
positief:
- de macd heeft de doorbroken weerstandslijn teruggetest en de test werd goed bevonden.
- de dmi kruist positief.
- de koers krijgt weerstand van de WVS-lijn maar maakt kans de lijn te breken.
Negatief:
- de adx dreigt onder de 20-grens te vallen
Conclusie: ik ken mijn systeem -) Voordeel van zelf iets te ontwerpen -) en ik ken dus ook de nadelen. In een dalende trend waarin we ons nu bevinden speelt de WVS-lijn graag voor spelbreker. We zien duidelijk dat de periodes waarbij de koers boven de WVS-lijn vertoeft na een koopsignaal in een dalende trend veel korter zijn dan de duur van de periodes na een verkoopsignaal. Ik zal een doorbraak van die lijn dan ook maar au serieux nemen wanneer ook die 446 uit de XO-grafiek uitgenomen wordt.
In deze daggrafiek teken ik de Fibo’s in met als referentiepunten de Kervielbodem en de top van 27⁄02. De correctieniveaus liggen op 440÷432÷426 en 416. Het 50-daags exponentieel gemiddelde ligt samen met de weerstandslijn over de toppen geeft duidelijk de weerstand aan.
ekening houdende met het verhaal uit mijn eigen filter en rekening houdende met het feit dat het 50-daags en de weerstandslijn niet in één keer kunnen doorbroken worden teken ik opnieuw de Fibo’s in maar nu met referentiepunten 17⁄03 en 27⁄03. Ik krijg dan als correctieniveaus 438÷433÷429÷426÷421 en tenslotte 414 als bodem.
Conclusie: ik ga er van uit dat een daling volgende week meest logisch is. 446 is weerstand en een uitname hiervan is negatief voor baisseposities. Naar onderen toe heb ik de niveaus aangegevn in mijn analyse. Daar wens ik nog aan toe te voegen dat er op uurgrafiek op 434⁄430 en belangrijker op 417⁄420 nog gaps open liggen. Die niveaus zijn dus best haalbaar maar wanneer de index van daaruit weet op te veren dan zou ik heel voorzichtig worden met baisseposities.
Edwin vandamme
US Markets
Analist heeft posities in optieconstructies en in turbos op de index.