...

AEX: Daling op korte termijn te verwachten

29 maart 2008, 18:49 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Wan­neer we de index­en bek­ijken zow­el op Ameri­ka als op Europa dan zien we dat die blijk­baar niet echt weg ger­ak­en van de bodem van de Kerviel­bo­dem. Bek­ijken we daar­ente­gen een aan­tal indi­vidu­ele aan­de­len dan zien we daar sti­jgin­gen van soms vele tien­tallen pro­cen­ten. Nog vele aan­de­len zijn bezig met een duidelijk pro­ces van bodemvorm­ing bv. Dra­ka, USG, Gront­mij die nu in het oog sprin­gen. Ik besluit daar uit dat dit onderliggend posi­tieve sig­nalen zijn voor de markt die duiden op een brede bodemvorm­ing. Boven­di­en zijn heel veel aan­de­len ook op fun­da­menteel vlak onderge­waardeerd. We hebben al enkele over­names gezien en ik hou reeds lang vol dat we er nog veel mogen verwacht­en…

AEX: Dal­ing op korte ter­mi­jn te verwachten

Ik geef ook al heel lang mee dat we in deze markt moeten kijken naar de sen­ti­mentsindi­ca­toren. Som­mi­gen zeggen dat noch FA, noch TA in deze markt van nut zijn. Ik ben het hier­mee niet eens. Gegevens die bij gezonde bedri­jven een forse onder­waarder­ing aan­duiden geven bli­jven hun waarde behouden en in de TA liegen sen­ti­mentsindi­ca­toren nooit. We moeten echter ook in sen­ti­mentsindi­ca­toren een onder­scheid mak­en tussen lange en korte ter­mi­jnindi­ca­toren. De lange sen­ti­mentsindi­ca­toren ver­beteren wel degelijk. Het sluit niet uit dat wan­neer er mor­gen weer een bank of hedge­fund omvalt we in de index geen hertest van de jan­u­ari­bo­dem kun­nen kri­j­gen maar de con­clusie vanu­it de sen­ti­mentsindi­ca­toren bli­jft dat de onderliggende kracht ver­betert. Wie Imtech, Nutre­co, Akzo…noem maar op heeft dur­ven kopen de afgelopen weken begri­jpt en ziet wel wat ik bedoel. Ik heb afgelopen week eens een lijst­je gemaakt naar koop­waardi­ge aan­de­len op vlak van TA en voor de Ned­er­landse beurs alleen al haalde ik er 20 kan­di­dat­en uit. Op de Brus­sels beurs kwam ik op 16 koop­waardi­ge aan­de­len. Ook dat zegt genoeg over de onderliggende kracht van de markt.

Over naar de analyse van de aex nu waar ik naar gewoonte de xo-grafiek toon. De ruis er uit om een degelijk beeld te kri­j­gen van de koer­son­twik­kel­ing. We zien onmid­del­lijk waar de ste­unen en de weer­standen liggen. 433 is degelijke ste­un want daar ligt ook de sti­j­gende ste­un­li­jn. Daaron­der liggen 426÷422÷414 en uitein­delijk 400. 446 is duidelijke weer­stand. Opval­lend is dat de korte ter­mi­jn weer­stand­sli­jn opwaarts werd doorbroken.

Dan de kwartaal­grafiek. Logisch dat we op dergelijke lange time­frame van week tot week weinig te melden hebben maar ik toon ze elke week weer. We behouden het trend­kanaal en de index ligt boven het gemid­delde. Vooral­snog posi­tief dus en dat wijzigt pas wan­neer we die 400 breken.

De maand­grafiek: een negatieve macd maar wel twee ham­mer­can­dles. Die twee duiden op kracht of anders gesteld op afname van het negatieve momentum.

De week­grafiek: we zien het dal­ende trend­kanaal. We zien tevens de vijf­struc­tu­ur vanu­it de top waar­bij nog steeds die vijfde dal­ende golf te verwacht­en valt. Maar…we kun­nen niet uit­sluiten dat die vijfde thrun­cat­ed wordt wat niets anders wil zeggen dat die niet noodza­ke­lijk onder de 400 hoeft te komen. De Macd is zwaar oververkocht en geeft een knikje. Lat­en we hopen dat dit het begin wordt van betere tijden. 

In deze tweede week­grafiek laat ik zien dat de macd is teruggevallen op een ste­un­niveau uit het verleden. Dus die ker­ing die we zien komt op een logis­che plaats te liggen. In de koers­grafiek heb ik met de Fibonac­ciniveaus nog­maals het belang van die 400 aangegeven. De weer­stand­sli­jn die ik getrokken heb onder het kop-schoud­er­pa­troon geeft het niveau dat bij een sti­jging haal­baar is nl. 480500 duidelijk aan. Komen we onder de 400 dan zien we dat we dan in feite de nek­li­jn van een grotere kop-schoud­er zouden door­breken. U begri­jpt dus wel het belang van de Kervielbodem.

Bij de dag­grafiek toon ik eerst het plaat­je met het Van­damme-sys­teem. Dit sys­teem heb ik een dri­etal jaar terug uitvo­erig beschreven in TKA.

Wat zien we hier?

posi­tief:

- de macd heeft de door­bro­ken weer­stand­sli­jn teruggetest en de test werd goed bevonden.

- de dmi kruist positief.

- de koers kri­jgt weer­stand van de WVS-lijn maar maakt kans de lijn te breken.

Negatief:

- de adx dreigt onder de 20-grens te vallen

Con­clusie: ik ken mijn sys­teem -) Voordeel van zelf iets te ontwer­pen -) en ik ken dus ook de nade­len. In een dal­ende trend waarin we ons nu bevin­den speelt de WVS-lijn graag voor spel­brek­er. We zien duidelijk dat de peri­odes waar­bij de koers boven de WVS-lijn ver­toeft na een koopsig­naal in een dal­ende trend veel kor­ter zijn dan de duur van de peri­odes na een verkoopsig­naal. Ik zal een door­braak van die lijn dan ook maar au serieux nemen wan­neer ook die 446 uit de XO-grafiek uitgenomen wordt.

In deze dag­grafiek teken ik de Fibo’s in met als ref­er­en­tiepun­ten de Kerviel­bo­dem en de top van 2702. De cor­rec­tieniveaus liggen op 440÷432÷426 en 416. Het 50-daags expo­nen­tieel gemid­delde ligt samen met de weer­stand­sli­jn over de top­pen geeft duidelijk de weer­stand aan.

eken­ing houdende met het ver­haal uit mijn eigen fil­ter en reken­ing houdende met het feit dat het 50-daags en de weer­stand­sli­jn niet in één keer kun­nen door­bro­ken wor­den teken ik opnieuw de Fibo’s in maar nu met ref­er­en­tiepun­ten 1703 en 2703. Ik kri­jg dan als cor­rec­tieniveaus 438÷433÷429÷426÷421 en tenslotte 414 als bodem. 

Con­clusie: ik ga er van uit dat een dal­ing vol­gende week meest logisch is. 446 is weer­stand en een uit­name hier­van is negatief voor bais­se­posi­ties. Naar onderen toe heb ik de niveaus aangegevn in mijn analyse. Daar wens ik nog aan toe te voe­gen dat er op uur­grafiek op 434430 en belan­grijk­er op 417420 nog gaps open liggen. Die niveaus zijn dus best haal­baar maar wan­neer de index van daaruit weet op te veren dan zou ik heel voorzichtig wor­den met baisseposities.

Edwin van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties in optiecon­struc­ties en in tur­bos op de index.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.