![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_chart1.jpg)
AEX: Dalende wig duidt op komende stijging
In de XO-grafiek (weekbasis) zijn we door de steunlijn gevallen die ik verleden week trok en we zijn alweer op weg naar de volgende steunlijn en die ligt op 215. Of die ook zal bereikt worden is gezien de dalende wig in de daggrafiek nog maar de vraag. Weerstanden zien we in deze grafiek op 246÷264÷273÷284÷296÷301÷307÷318÷328÷342. Denk maar niet dat in deze beurs deze niveaus onhaalbaar zijn. We weten nooit welke maatregelen de overheden uit hun mouw schudden maar of die maatregelen de economie blijvend op de rails zullen houden is maar de vraag. De fabel van aandelen kopen op lange termijn mag ernstig in vraag gesteld worden…
In de kwartaalgrafiek zien we dat een verdere terugval richting de bodem van maart 2003 betekent dat we 50% corrigeren (lange Fibo-lijnen) van de beweging december 1987 — september 2000. In de veronderstelling dat we de maartbodem en de septembertop kunnen gebruiken als referentiepunten en uitgaande van een zwak herstel dan zijn 274 en 316 logische niveaus die kunnen behaald worden. Het brede plaatje zint me echter van geen kanten en wanneer we daadwerkelijk de bodem van maart 2003 breken dan lijkt er ons enkel nog hel en verdoemenis te wachten. De maatschappelijke gevolgen zullen dan enorm zijn. Laten we hopen dat er dan geen extremisten aan de macht komen of we kunnen het als eenvoudige burger wel schudden.
In de maandgrafiek hou ik hetzelfde patroon als verleden week. De grenslijnen van het dalende kanaal hoef ik niet te wijzigen. Zelfs al komt de index onder de steunlijn van het dalende kanaal, het is de slotkoers die van tel is en zolang die boven mijn lijn blijft, dan blijft die lijn geldig. In een orrectie zien we als logische Fibo-niveaus het 23.6 niveau op 273, het 31.8 niveau op 313 en het 50 niveau op 350. In een zwakke correctie lijken 273 en 313 mij meest logisch als koerdoelzones.
In de weekgrafiek neem ik als referentiepunten voor het trekken van de Fibo-projectieniveaus net als in vorige analyses trouwens, de top van oktober 2007 en de bodem van januari 2008. De achterliggende idee voor de keuze van deze niveaus ligt in het feit dat ik deze beweging als een eerste golf beschouw. De projectie voor de derde golf werd dus afgelopen week bereikt met bij de low van 232. In de RSI zien we een extreem lage stand die in het verleden altijd een keerpunt aangaf. We zien ook een dalend kanaaltje waarvan de steunlijn werd bereikt. In de Williams Ultimate Oscillator zien we dat de tweede bodem het dalingsmomentum in de index niet langer volgt. Er is dus sprake van een potentiële positieve divergentie. Fibo-correctieniveaus geven hier 278, 313 en 342 aan als natuurlijke weerstandsniveaus.
In een eerste daggrafiek toon ik mijn eigenhandig ontworpen filtersysteem. Ik heb dit systeem uitvoerig beschreven in TKA begin 2005 en de uitleg en codes zijn in mijn werken uit die periode terug te vinden. Het systeem geeft aan dat we voor een keerpunt staan. De macd staat op het punt een koopsignaal te geven en negatieve (DI min rode lijn) en positieve krachten (DI+ blauwe lijn) divergeren positief met de koers. Nu wil ik graag die adx die vlak verloopt nog onder de 40-grens zien komen. Dan starten we de correctie. Ik acht de kans dat de adx keert en onder de 40-grens terechtkomt heel groot gezien de relatief hoge afstand tussen koers en Welles-lijn.
In een tweede daggrafiek zien we de dalende wig. Dalende wiggen zijn, zeker wanneer die weinig witte vlakken laten zien zoals nu het geval is, bullish van aard en brengen de koersen terug naar de oorsprong van de wig. De aex moet dus vanuit dit patroon terug richting 347. Voorzichtigheidshalve neem ik in deze beurs ook het 20- en 40-daags gemiddelde in aanmerking en dan is een koersdoelzone 290⁄313 heel aanvaardbaar. De macd staat klaar om een koopsignaal te geven maar de Polarized Fractal Efficiëncy die heel dikwijls voorloopt op de macd geeft wel al dit koopsignaal.
Conclusie: ik ga uit van een aanstaande correctie die heel sterk kan verlopen. Toch zou ik vanwege het negatieve plaatje uit de kwartaalgrafiek die correctie niet benutten om aandelen te kopen vanuit een langetermijnvisie (wie het toch doet richt U dan op waardeaandelen en niet op groeiaandelen, waardeaandelen met een koers-boekwaarde liefst onder 1 of hooguit gelijk aan 1) Financials lijken me vanuit een langetermijnvisie hoe dan ook uit den boze. Hun business is kapot en ze komen de eerste jaren naar mijn idee niet terug. Een stijging geeft, voor wie aandelen nog in bezit heeft, een kans om die met minder verlies alsnog van de hand te doen.
Voor traders in aandelen liggen er bij de opwaartse correctie altijd wel kansen.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex. Geen posities in goud.