...

AEX: Dalende wig duidt op komende stijging

26 oktober 2008, 19:24 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Mijn echtgenote stelde deze week: aan­de­len zijn een lucht­bal­lon die je koopt en waar­van je verwacht dat diegene die ze van je overkoopt nog meer geld wil geven voor die lucht”. Ik kan haar geen ongelijk geven. Maar wan­neer je door­denkt heeft papieren geld nooit waarde. De waarde bli­jft alleen behouden zolang we er alle­maal uit vertrouwen mee willen han­de­len. Goud is, wan­neer het er op aankomt, ook niet echt een vluchthaven, wan­neer de staat het van je inpikt kun je er ook niet meer mee naar buiten komen. Kahlil Gibran stelde: Uw kinderen zijn uw kinderen niet”…is het met geld net niet het­zelfde? We kun­nen maar beter van mekaar houden en zo nodig alles opfeesten vooraleer we hele­maal naar de ver­doe­me­nis gaan. Na een oor­log zijn er geen schulden meer en de ver­liez­ers (win­naars zijn er nooit) kun­nen weer her­starten. Ik denk dat we in deze tij­den heel veel kun­nen leren van mensen die het alle­maal al eens hebben moeten onder­gaan…

AEX: Dal­ende wig duidt op komende stijging

In de XO-grafiek (week­ba­sis) zijn we door de ste­un­li­jn gevallen die ik verleden week trok en we zijn alweer op weg naar de vol­gende ste­un­li­jn en die ligt op 215. Of die ook zal bereikt wor­den is gezien de dal­ende wig in de dag­grafiek nog maar de vraag. Weer­standen zien we in deze grafiek op 246÷264÷273÷284÷296÷301÷307÷318÷328÷342. Denk maar niet dat in deze beurs deze niveaus onhaal­baar zijn. We weten nooit welke maa­trege­len de over­he­den uit hun mouw schud­den maar of die maa­trege­len de economie bli­jvend op de rails zullen houden is maar de vraag. De fabel van aan­de­len kopen op lange ter­mi­jn mag ern­stig in vraag gesteld worden…

In de kwartaal­grafiek zien we dat een verdere terug­val richt­ing de bodem van maart 2003 betekent dat we 50% cor­rigeren (lange Fibo-lij­nen) van de beweg­ing decem­ber 1987 — sep­tem­ber 2000. In de veron­der­stelling dat we de maart­bo­dem en de sep­tem­ber­top kun­nen gebruiken als ref­er­en­tiepun­ten en uit­gaande van een zwak her­s­tel dan zijn 274 en 316 logis­che niveaus die kun­nen behaald wor­den. Het brede plaat­je zint me echter van geen kan­ten en wan­neer we daad­w­erke­lijk de bodem van maart 2003 breken dan lijkt er ons enkel nog hel en ver­doe­me­nis te wacht­en. De maatschap­pelijke gevol­gen zullen dan enorm zijn. Lat­en we hopen dat er dan geen extrem­is­ten aan de macht komen of we kun­nen het als een­voudi­ge burg­er wel schudden.

In de maand­grafiek hou ik het­zelfde patroon als verleden week. De grensli­j­nen van het dal­ende kanaal hoef ik niet te wijzi­gen. Zelfs al komt de index onder de ste­un­li­jn van het dal­ende kanaal, het is de slotko­ers die van tel is en zolang die boven mijn lijn bli­jft, dan bli­jft die lijn geldig. In een orrec­tie zien we als logis­che Fibo-niveaus het 23.6 niveau op 273, het 31.8 niveau op 313 en het 50 niveau op 350. In een zwakke cor­rec­tie lijken 273 en 313 mij meest logisch als koerdoelzones.

In de week­grafiek neem ik als ref­er­en­tiepun­ten voor het trekken van de Fibo-pro­jec­tieniveaus net als in vorige analy­ses trouwens, de top van okto­ber 2007 en de bodem van jan­u­ari 2008. De achterliggende idee voor de keuze van deze niveaus ligt in het feit dat ik deze beweg­ing als een eerste golf beschouw. De pro­jec­tie voor de derde golf werd dus afgelopen week bereikt met bij de low van 232. In de RSI zien we een extreem lage stand die in het verleden alti­jd een keer­punt aan­gaf. We zien ook een dal­end kanaalt­je waar­van de ste­un­li­jn werd bereikt. In de Williams Ulti­mate Oscil­la­tor zien we dat de tweede bodem het dal­ingsmo­men­tum in de index niet langer vol­gt. Er is dus sprake van een poten­tiële posi­tieve diver­gen­tie. Fibo-cor­rec­tieniveaus geven hier 278, 313 en 342 aan als natu­urlijke weerstandsniveaus.

In een eerste dag­grafiek toon ik mijn eigen­handig ont­wor­pen fil­ter­sys­teem. Ik heb dit sys­teem uitvo­erig beschreven in TKA begin 2005 en de uit­leg en codes zijn in mijn werken uit die peri­ode terug te vin­den. Het sys­teem geeft aan dat we voor een keer­punt staan. De macd staat op het punt een koopsig­naal te geven en negatieve (DI min rode lijn) en posi­tieve kracht­en (DI+ blauwe lijn) diverg­eren posi­tief met de koers. Nu wil ik graag die adx die vlak ver­loopt nog onder de 40-grens zien komen. Dan starten we de cor­rec­tie. Ik acht de kans dat de adx keert en onder de 40-grens terechtkomt heel groot gezien de relatief hoge afs­tand tussen koers en Welles-lijn.

In een tweede dag­grafiek zien we de dal­ende wig. Dal­ende wiggen zijn, zek­er wan­neer die weinig witte vlakken lat­en zien zoals nu het geval is, bull­ish van aard en bren­gen de koersen terug naar de oor­sprong van de wig. De aex moet dus vanu­it dit patroon terug richt­ing 347. Voorzichtighei­d­shalve neem ik in deze beurs ook het 20- en 40-daags gemid­delde in aan­merk­ing en dan is een koers­doel­zone 290313 heel aan­vaard­baar. De macd staat klaar om een koopsig­naal te geven maar de Polar­ized Frac­tal Effi­ciën­cy die heel dik­wi­jls voor­loopt op de macd geeft wel al dit koopsignaal.

Con­clusie: ik ga uit van een aanstaande cor­rec­tie die heel sterk kan ver­lopen. Toch zou ik van­wege het negatieve plaat­je uit de kwartaal­grafiek die cor­rec­tie niet benut­ten om aan­de­len te kopen vanu­it een langeter­mi­jn­visie (wie het toch doet richt U dan op waardeaan­de­len en niet op groeiaan­de­len, waardeaan­de­len met een koers-boek­waarde lief­st onder 1 of hoo­gu­it gelijk aan 1) Finan­cials lijken me vanu­it een langeter­mi­jn­visie hoe dan ook uit den boze. Hun busi­ness is kapot en ze komen de eerste jaren naar mijn idee niet terug. Een sti­jging geeft, voor wie aan­de­len nog in bez­it heeft, een kans om die met min­der ver­lies alsnog van de hand te doen.

Voor traders in aan­de­len liggen er bij de opwaartse cor­rec­tie alti­jd wel kansen.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex. Geen posi­ties in goud.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.