![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_chart1.jpg)
AEX: Correctief gedrag vraagt om daling
Verleden week plaatste ik in de aex-analyse een grafiek van de DJ waarin ik wees op de sterk dalende volumes. In die toestand is geen verandering merkbaar en de opgaande bewegingen worden dus niet gedragen door het volume wat negatief is. We zien nu ook in de Nasdaq100 dat de stijging niet gedragen werd door het volume terwijl de daling van vrijdag wel een hoger volume had. Ook negatief dus. Deze gegevens samen met bepaalde sentimentsindicatoren die er net zo min positief bijliggen sterken me in de overtuiging dat we zeker voor wat de VS-indexen betreft minstens een hertest van de julibodems moeten krijgen. Het spreekt voor zich dat de aex als gekende mickey-mouse index zal volgen. We weten ook dat deze index nogal graag overmatig reageert. Het is bij een hertest van de julibodems in de VS-indexen bijgevolg niet uitgesloten dat de aex in vergelijking procentueel dieper zal dalen dan de VS-indexen.
In de XO-grafiek van de aex zien we een koopsignaal met de doorbraak van 410. Een stijging boven 417 zal hier leiden tot een doorbraak van een vorige x‑kolom en opnieuw een koopsignaal geven. Ik richt me in dat geval op de trendlijnen en op de horizontale lijnen om een doel in te schatten. We zien dat 421÷425÷26 bij een stijging haalbaar zijn. Bij een daling krijgen we steun op 414÷410÷406÷404÷400 en 395÷392÷390÷385.
In de kwartaalgrafiek zien we een hammer maar die candle wordt maar definitief eind september. Dus hier moeten we nog niet veel waarde aan hechten. De low van die candle rust op mijn steunlijn en is daarom wel belangrijk. Breekt die low dan hebben we de daling bijlange na nog niet gehad. Stijgingsruimte is er voorlopig tot de steunlijn van het stijgend kanaal en die ligt op 440.
In de maandgrafiek het dalend kanaal in de index. Hier de bemerking dat de relatieve afstand tussen gemiddelden en koers groot is. Een convergentie kan leiden tot een stijging tot 430. Gezien de macd die duidelijk negatief is mogen we meer gewicht geven aan een te verwachten daling. Die daling mag zolang de 365 (rode horizontale lijn) niet wordt doorbroken nog steeds beschouwd worden als mogelijke vierde golf. In dat geval mogen we bij een doorbraak van de weerstandslijn veel hogere koersen koersen verwachten in de komende maanden waarbij mag aangenomen worden dat de novembertop van 2007 zeker zal sneuvelen.
In de weekgrafiek het vlagpatroontje waarvan het weerstandslijntje net boven de 420-grens ligt. De maartbodem vormt hier duidelijk een bijkomende weerstand. Die 420 zal dus niet zomaar kunnen overwonnen worden terwijl er naar onderen binnen de vlag behoorlijk wat ruimte is. De polarized Fractal efficiency komt wel diep te liggen maar van een kering is geen sprake. De macd toont wel een mogelijke positieve divergentie maar er is nog geen sprake van een koopsignaal.
In een eerste daggrafiek zien we dat de steunlijn van de stijgende wig die negatief doorbroken werd nog steeds van kracht is. 417 die we ook in de XO-grafiek zien en de doorbroken steunlijn net boven 420 zijn duidelijke weerstanden die gezien het verkoopsignaal in de PFE (polarized Fractal efficiëncy) niet zomaar kunnen overwonnen worden. Wat de macd betreft heb ik er al eerder op gewezen dat deze bij de aex graag een hoger topje maakt vooraleer een verkoopsignaal te geven. Omdat de PFE net iets sneller zijn signalen afgeeft als de macd verwacht ik in die macd dus spoedig een verkoopsignaal.
In een tweede daggrafiek zien we dat de koers nog steeds boven de WVS-lijn ligt. Ook de macd ligt er nog steeds positief bij maar in de dmi is er (net niet) geen koopsignaal. Komt dit koopsignaal er wel dan nog zullen we moeten volgen waar de adx naartoe gaat want deze zakt inmiddels onder de 20-grens. Van trendmatigheid is er dus in de aex geen sprake.
Conclusie: over de lange termijn (maand- en kwartaalgrafiek) valt er moeilijk iets concreets te vertellen. Wat van belang is dat is dat wanneer de steunlijnen niet gebroken worden we de komende maanden een fors hogere index kunnen verwachten. Voor de korte termijn ga ik gezien het adx-verloop uit van een hooguit zijwaarts evoluerende beurs maar de PFE geeft aan dat we lagere koersen mogen verwachten. Met de technische indicaties vanuit de VS in het achterhoofd geef ik meest gewicht aan de laatste mogelijkheid.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft optieconstructies op de aex. Geen posities op VS-indexen. Long USG, long pharma, geen posities in overige vermelde waarden.