...

AEX: Correctief gedrag vraagt om daling

31 augustus 2008, 11:57 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

In hoev­erre de nieuwe samen­stelling van de aex op 2 sep­tem­ber de index zal beïn­vloe­den valt af te wacht­en natu­urlijk maar wan­neer ik kijk naar de evo­lu­tie van deze aan­de­len dan merk ik toch dat deze de laat­ste tijd al behoor­lijk geste­gen zijn. De brede index­en liggen er niet posi­tief bij en ik bli­jf dus net als vorige week bij mijn verwacht­ing dat we moeten dalen. Op het niveau van sec­torindex­en zijn er daar­ente­gen wel posi­tieve evo­lu­ties merk­baar. De phar­ma­sec­tor bv presteert heel goed, we zien ook dat de uitzen­ders usg, rand­stad posi­tief evolueren en ondanks dat de Nas­daq er niet posi­tief bij ligt hebben som­mige tech­nolo­gieaan­de­len duidelijke koopsig­nalen gegeven. Ook de small­caps doen het beter dan de bluechips. De beleg­ger kan dus best zijn aan­dacht richt­en op sec­toren en op small­caps dan op de bredere index­en. Bin­nen de amx gaven een paar aan­de­len koopsig­nalen, (zie hier­voor de TA-sec­tie op deze site)…

AEX: Cor­rec­tief gedrag vraagt om daling

Verleden week plaat­ste ik in de aex-analyse een grafiek van de DJ waarin ik wees op de sterk dal­ende vol­umes. In die toe­s­tand is geen veran­der­ing merk­baar en de opgaande beweg­in­gen wor­den dus niet gedra­gen door het vol­ume wat negatief is. We zien nu ook in de Nasdaq100 dat de sti­jging niet gedra­gen werd door het vol­ume ter­wi­jl de dal­ing van vri­jdag wel een hoger vol­ume had. Ook negatief dus. Deze gegevens samen met bepaalde sen­ti­mentsindi­ca­toren die er net zo min posi­tief bijliggen sterken me in de over­tuig­ing dat we zek­er voor wat de VS-index­en betre­ft min­stens een hertest van de juli­bodems moeten kri­j­gen. Het spreekt voor zich dat de aex als gek­ende mick­ey-mouse index zal vol­gen. We weten ook dat deze index nogal graag over­matig reageert. Het is bij een hertest van de juli­bodems in de VS-index­en bijgevolg niet uit­ges­loten dat de aex in vergelijk­ing pro­centueel dieper zal dalen dan de VS-indexen.

In de XO-grafiek van de aex zien we een koopsig­naal met de door­braak van 410. Een sti­jging boven 417 zal hier lei­den tot een door­braak van een vorige x‑kolom en opnieuw een koopsig­naal geven. Ik richt me in dat geval op de trendli­j­nen en op de hor­i­zon­tale lij­nen om een doel in te schat­ten. We zien dat 421÷425÷26 bij een sti­jging haal­baar zijn. Bij een dal­ing kri­j­gen we ste­un op 414÷410÷406÷404÷400 en 395÷392÷390÷385.

In de kwartaal­grafiek zien we een ham­mer maar die can­dle wordt maar defin­i­tief eind sep­tem­ber. Dus hier moeten we nog niet veel waarde aan hecht­en. De low van die can­dle rust op mijn ste­un­li­jn en is daarom wel belan­grijk. Breekt die low dan hebben we de dal­ing bijlange na nog niet gehad. Sti­jgingsruimte is er voor­lop­ig tot de ste­un­li­jn van het sti­j­gend kanaal en die ligt op 440.

In de maand­grafiek het dal­end kanaal in de index. Hier de bemerk­ing dat de relatieve afs­tand tussen gemid­delden en koers groot is. Een con­ver­gen­tie kan lei­den tot een sti­jging tot 430. Gezien de macd die duidelijk negatief is mogen we meer gewicht geven aan een te verwacht­en dal­ing. Die dal­ing mag zolang de 365 (rode hor­i­zon­tale lijn) niet wordt door­bro­ken nog steeds beschouwd wor­den als mogelijke vierde golf. In dat geval mogen we bij een door­braak van de weer­stand­sli­jn veel hogere koersen koersen verwacht­en in de komende maan­den waar­bij mag aangenomen wor­den dat de novem­ber­top van 2007 zek­er zal sneuvelen.

In de week­grafiek het vlag­pa­troon­t­je waar­van het weer­stand­sli­jn­t­je net boven de 420-grens ligt. De maart­bo­dem vormt hier duidelijk een bijkomende weer­stand. Die 420 zal dus niet zomaar kun­nen over­won­nen wor­den ter­wi­jl er naar onderen bin­nen de vlag behoor­lijk wat ruimte is. De polar­ized Frac­tal effi­cien­cy komt wel diep te liggen maar van een ker­ing is geen sprake. De macd toont wel een mogelijke posi­tieve diver­gen­tie maar er is nog geen sprake van een koopsignaal.

In een eerste dag­grafiek zien we dat de ste­un­li­jn van de sti­j­gende wig die negatief door­bro­ken werd nog steeds van kracht is. 417 die we ook in de XO-grafiek zien en de door­bro­ken ste­un­li­jn net boven 420 zijn duidelijke weer­standen die gezien het verkoopsig­naal in de PFE (polar­ized Frac­tal effi­ciën­cy) niet zomaar kun­nen over­won­nen wor­den. Wat de macd betre­ft heb ik er al eerder op gewezen dat deze bij de aex graag een hoger top­je maakt vooraleer een verkoopsig­naal te geven. Omdat de PFE net iets sneller zijn sig­nalen afgeeft als de macd verwacht ik in die macd dus spoedig een verkoopsignaal.

In een tweede dag­grafiek zien we dat de koers nog steeds boven de WVS-lijn ligt. Ook de macd ligt er nog steeds posi­tief bij maar in de dmi is er (net niet) geen koopsig­naal. Komt dit koopsig­naal er wel dan nog zullen we moeten vol­gen waar de adx naar­toe gaat want deze zakt inmid­dels onder de 20-grens. Van trend­matigheid is er dus in de aex geen sprake.

Con­clusie: over de lange ter­mi­jn (maand- en kwartaal­grafiek) valt er moeil­ijk iets con­creets te vertellen. Wat van belang is dat is dat wan­neer de ste­un­li­j­nen niet gebro­ken wor­den we de komende maan­den een fors hogere index kun­nen verwacht­en. Voor de korte ter­mi­jn ga ik gezien het adx-ver­loop uit van een hoo­gu­it zijwaarts evoluerende beurs maar de PFE geeft aan dat we lagere koersen mogen verwacht­en. Met de tech­nis­che indi­caties vanu­it de VS in het achter­hoofd geef ik meest gewicht aan de laat­ste mogelijkheid.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft optiecon­struc­ties op de aex. Geen posi­ties op VS-index­en. Long USG, long phar­ma, geen posi­ties in overige ver­melde waarden.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.