...

AEX: correctie gevolgd door verdere stijging

30 november 2008, 14:46 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Weken terug heb ik in deze aex-analyse al aangegeven dat het beeld er vanu­it de kwartaal­grafiek bekeken alles­be­halve rooskleurig uit ziet. Het koersver­loop bek­ijk is als ver­bre­dende for­matie en dergelijke for­maties komen alleen voor als top­pa­troon, nooit als bodem­pa­troon. Dat we na het bereiken van de bodem van 2003 nu sti­j­gen is logisch maar na dit her­s­tel mag ik vanu­it het patroon aan­nemen dat vroeg of laat de bodem van 2003 neer­waarts zal uitgenomen wor­den. De verwacht­ing is dus dat we in de komende maan­den onder de 220 terechtkomen.Stijgingen zijn dus gele­gen­heden om aan­de­len te verkopen, niet om de porte­feuille uit te bouwen…

AEX: cor­rec­tie gevol­gd door verdere stijging

In de XO-grafiek hebben we een x gezet die de vorige x‑kolom door­breekt. Dit is dus een koopsig­naal. Cor­rec­tieniveaus liggen bij 244 en 238. Komen we onder de 238 dan wordt het koopsig­naal afge­bro­ken en dan kun­nen we naar 230 en 220. Bij een cor­rec­tie die de niveaus 244 en 238 niet door­breekt kun­nen we dus verder sti­j­gen naar 260÷280÷292÷302 en 308.

In de kwartaal­grafiek geven de Fibo-lij­nen (lange lij­nen met als ref­er­en­tiepun­ten de bodem van 2003 en de top van 2007) de mogel­lijkheid voor een sti­jging naar 277 en 317. Het pro­jec­tieniveau (ref­er­en­tiepun­ten top sep­tem­ber 2007 en bodem maart 2008) bij een door­braak van de laat­ste low geeft een doel van 126. 185 en 160 zijn tussen­liggende niveaus die we bekomen aan de hand van trendli­j­nen. De macd is negatief want na de cross met de sig­naal­li­jn breekt deze nu ook de 0‑lijn. Anders uitge­drukt: er is een death-cross tussen de gemid­delden op 12 en 26 kwartalen.

In de maand­grafiek kri­jg ik Fibo-niveaus die licht­jes afwijken in vergelijk­ing met niveaus uit de kwartaal­grafiek. Dit is niet zo belangijk omdat het me op deze langeter­mi­jn­grafiekn belan­grijk­er lijkt zones te kun­nen aan­duiden eerder dan exacte niveaus. De Fibo’s in de maand­grafiek liggen op 274315 en 347. Een her­s­tel tot die 274 zou een 23.6% her­s­tel aangeven wat zeer zwak is. Een 38.2% niveau op 315 lijkt me niet uit­ges­loten omdat we daar de hor­i­zon­tale lijn onder de bodems van augus­tus 2004 en sep­tem­ber 2008 terugvin­den. De macd heeft een zone bereikt waar we ste­un kun­nen verwacht­en. Verder wijs ik op de nog steeds veel te grote afs­tand tussen koers en gemid­delden. Bei­den moeten nog verder naar elka­ar toe bewegen.

Ik toon in deze analyse voor een keert­je 3 week­grafieken. In een eerste week­grafiek wijs ik op de dal­ende wig in com­bi­natie met een sterk oververkochte PFE en een sterk oververkochte macd. In bei­de indi­ca­toren zien we dat het his­togram in posi­tieve zin is omge­bo­gen. In de PFE is in het his­togram zelfs sprake van een posi­tieve divergentie.

In de tweede week­grafiek aan­dacht voor de extreem hoge adx in com­bi­natie met de relatief veel te hoge afs­tand in de dmi. Tegelijk is de afs­tand koers — Welles lijn te groot. Alle ele­menten in aan­merk­ing genomen: PFE, macd, adx, dmi, Welles-lijn lijkt het me logisch dat we het meest kans mogen toedicht­en aan een verder sti­j­gende index teneinde de over­sol­dsi­t­u­aties weg te werken.

In de derde week­grafiek wijs ik op de sto­chas­tics. Deze indi­ca­tor beweegt al vele weken lang in de over­sol­dzone. In de regel mogen we stellen dat hoe langer deze indi­ca­tor zich in deze zone beweegt hoe sterk­er de daaropvol­gende beweg­ing zal zijn. De sto­chas­tics geeft hier dus aan dat een knal­lende opwaartse beweg­ing absolu­ut niet mag uit­ges­loten worden.

In een eerste dag­grafiek zien we dat de index pogin­gen onderneemt de weer­stand­sli­jn te breken. De macd is posi­tief en is op weg naar de weerstandslijn.

In een tweede dag­grafiek zien we dat de dmi er verder op ver­betert. De adx ligt boven de 20-grens en de macd-eve­nals het macd-his­togram zijn posi­tief gericht. Een cross met de Welles-lijn en de koers zou me niet ver­bazen en zou het koopsig­naal com­pleet maken.

Con­clusie: ik hou vanu­it de XO-grafiek reken­ing met een enevtuele terug­val naar 244238. Alle andere grafis­che gegevens lat­en me echter besluiten dat niet­te­gen­staande deze eventuele terug­val de aex hoger moet. Ik richt me op de zone 274277 en op de zone 315317 als koersdoelzones.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.