AEX: correctie gevolgd door verdere stijging
In de XO-grafiek hebben we een x gezet die de vorige x‑kolom doorbreekt. Dit is dus een koopsignaal. Correctieniveaus liggen bij 244 en 238. Komen we onder de 238 dan wordt het koopsignaal afgebroken en dan kunnen we naar 230 en 220. Bij een correctie die de niveaus 244 en 238 niet doorbreekt kunnen we dus verder stijgen naar 260÷280÷292÷302 en 308.
In de kwartaalgrafiek geven de Fibo-lijnen (lange lijnen met als referentiepunten de bodem van 2003 en de top van 2007) de mogellijkheid voor een stijging naar 277 en 317. Het projectieniveau (referentiepunten top september 2007 en bodem maart 2008) bij een doorbraak van de laatste low geeft een doel van 126. 185 en 160 zijn tussenliggende niveaus die we bekomen aan de hand van trendlijnen. De macd is negatief want na de cross met de signaallijn breekt deze nu ook de 0‑lijn. Anders uitgedrukt: er is een death-cross tussen de gemiddelden op 12 en 26 kwartalen.
In de maandgrafiek krijg ik Fibo-niveaus die lichtjes afwijken in vergelijking met niveaus uit de kwartaalgrafiek. Dit is niet zo belangijk omdat het me op deze langetermijngrafiekn belangrijker lijkt zones te kunnen aanduiden eerder dan exacte niveaus. De Fibo’s in de maandgrafiek liggen op 274⁄315 en 347. Een herstel tot die 274 zou een 23.6% herstel aangeven wat zeer zwak is. Een 38.2% niveau op 315 lijkt me niet uitgesloten omdat we daar de horizontale lijn onder de bodems van augustus 2004 en september 2008 terugvinden. De macd heeft een zone bereikt waar we steun kunnen verwachten. Verder wijs ik op de nog steeds veel te grote afstand tussen koers en gemiddelden. Beiden moeten nog verder naar elkaar toe bewegen.
Ik toon in deze analyse voor een keertje 3 weekgrafieken. In een eerste weekgrafiek wijs ik op de dalende wig in combinatie met een sterk oververkochte PFE en een sterk oververkochte macd. In beide indicatoren zien we dat het histogram in positieve zin is omgebogen. In de PFE is in het histogram zelfs sprake van een positieve divergentie.
In de tweede weekgrafiek aandacht voor de extreem hoge adx in combinatie met de relatief veel te hoge afstand in de dmi. Tegelijk is de afstand koers — Welles lijn te groot. Alle elementen in aanmerking genomen: PFE, macd, adx, dmi, Welles-lijn lijkt het me logisch dat we het meest kans mogen toedichten aan een verder stijgende index teneinde de oversoldsituaties weg te werken.
In de derde weekgrafiek wijs ik op de stochastics. Deze indicator beweegt al vele weken lang in de oversoldzone. In de regel mogen we stellen dat hoe langer deze indicator zich in deze zone beweegt hoe sterker de daaropvolgende beweging zal zijn. De stochastics geeft hier dus aan dat een knallende opwaartse beweging absoluut niet mag uitgesloten worden.
In een eerste daggrafiek zien we dat de index pogingen onderneemt de weerstandslijn te breken. De macd is positief en is op weg naar de weerstandslijn.
In een tweede daggrafiek zien we dat de dmi er verder op verbetert. De adx ligt boven de 20-grens en de macd-evenals het macd-histogram zijn positief gericht. Een cross met de Welles-lijn en de koers zou me niet verbazen en zou het koopsignaal compleet maken.
Conclusie: ik hou vanuit de XO-grafiek rekening met een enevtuele terugval naar 244⁄238. Alle andere grafische gegevens laten me echter besluiten dat niettegenstaande deze eventuele terugval de aex hoger moet. Ik richt me op de zone 274⁄277 en op de zone 315⁄317 als koersdoelzones.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex.