...

AEX: Bodemvorming

9 november 2008, 20:08 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Half okto­ber waren velen er zo goed als zek­er van dat er nog maar eens een crash zou vol­gen. Die sym­metrische driehoek in de VS index­en waar toen naar ver­wezen werd lei­d­de uitein­delijk tot een dubbele bodem en niet tot een zware dal­ing. Bereke­nen we pro­centueel de dal­ing vanaf de top in 2007 tot de bodem in okto­ber 2008 dan is het maar de vraag in hoev­erre het logisch is nu nog maar eens een zware dal­ing te verwacht­en. Heel veel negatieve verwachtin­gen zijn reeds in de koersen ver­w­erkt. Het sluit een dal­ing niet uit maar des te dieper we dalen des te fors­er de eropvol­gende sti­jging zal zijn. De relatieve afs­tand koers/​gemiddelden wordt immers te groot. We zien in de aex ook een omge­keerde schoud­er-kop-schoud­er waar­van de rechter­schoud­er kans maakt in de komende dagen te wor­den voltooid. Nemen we de nek­li­jn van het patroon uit dan kan de aex vlot richt­ing 300/310

AEX: Bodemvorm­ing

De XO-grafiek bli­jf ik in deze analyse tonen omdat dergelijke grafiekvorm ons duidelijk toont waar de ste­un- en de weer­stand­sniveaus zich pre­cies bevin­den. De ruis uit de dag­grafieken stoort ons hier niet. Bij een dal­ing is 252 van belang. Komen we daaron­der dan kan de aex dalen naar 240. Ver­vol­gens naar 230. Komen we lager als 230 dan richt­en we ons op de dal­ende lijn onder de bodems. Bij een sti­jging is 291 van belang en bij door­braak kun­nen we naar 303 en 310. Een opwaartse door­braak van 291 breekt ook de dal­ende weer­stand­sli­jn en dat zou een posi­tief sig­naal zijn.

De kwartaal­grafiek toon ik ter info. Er zijn geen wijzigin­gen in vergelijk­ing met vorige week.

In de maand­grafiek het dal­end kanaal. Ik ver­wi­js hier nog maar eens naar de extreem grote afs­tand tussen koers en gemid­delden. Koersen en gemid­delden moeten naar elka­ar toe en ofwel gebeurt dit door een sterke sti­jging ofwel door een lang­durige zijwaartse beweg­ing. De bodems van feb­ru­ari en april 2003 op 248 geven ste­un en weer­stand zien we op 310 bij de bodem van augus­tus 2004 en sep­tem­ber 2008. De macd heeft een ste­un­niveau bereikt.

De Heikin Ashi grafiek liet verleden week een posi­tieve can­dle zien. Een sti­jging naar 310 zou ons terug­bren­gen naar het 12-weeks gemid­delde maar dan nog bli­jft de afs­tand tussen koers en langer­lopende gemid­delden veel te groot om niet tot een con­ver­gen­tie te lei­den. Neem ik als ref­er­en­tiepun­ten voor de Fibo-niveaus de top van 2007 en de bodem­can­dle van jan­u­ari 2008 dan zien we dat de lows van okto­ber samen­vie­len met het pro­jec­tieniveau. Zolang de can­dle van 31 okto­ber kan stand­houden is er geen aan­lei­d­ing om aan te nemen dat deze bodem moet door­bro­ken wor­den. Kijken we naar de macd dan zien we dat de afs­tand tussen de indi­ca­tor en zijn sig­naal­li­jn heel groot is. Bemerk wat er in maart gebeurde in de index bij dergelijke ver­houdin­gen in de macd, er vol­gde een forse stijging.

In een eerste dag­grafiek laat ik de poten­tiële omge­keerde kop-schoud­er zien. Jam­mer genoeg heb ik in mijn analy­se­pro­gram­ma niet de vol­umes van de index. Ik ben dus eens gaan kijken naar de site www​.bull​nochbear​.com om te zien hoe het met die vol­umes zat. Het vol­umev­er­loop is zoals dat hoort bij een omge­keerde schoud­er-kop-schoud­er inder­daad dal­ende. Ook bij ING zien we dit patroon bij een dal­end vol­umev­er­loop. Nu is het wel zo dat we vooraleer we beves­tig­ing hebben van het omkeer­pa­troon er een door­braak van de nek­li­jn moet vol­gen. Kri­j­gen we die door­braak dan mogen we het koers­doel bereke­nen bij 351. Een eerste posi­tief sig­naal moeten we kri­j­gen bij door­braak van het 275-niveau. Daar­boven neemt de kans op een door­braak van de nek­li­jn toe. Breken we de nek­li­jn dan dienen we de high van de can­dle van 04 novem­ber op 291 nog uit te nemen. Eén­maal die uitgenomen kri­j­gen we een verdere stijging.

In geval we het niveau 275 niet kun­nen uit­ne­men of afket­sen tegen de nek­li­jn van de omge­keerde kop-schoud­er dan is de kans op een verdere dal­ing in de aex inder­daad heel groot maar zolang de bodem van 27 okto­ber op 231.5 niet wordt door­bro­ken bli­jft de mogelijkheid dat de index zal bewe­gen tussen 231.50 en 291. We zouden dan een zijwaartse range kri­j­gen en een verdere bodemvorming.

Wat indi­en de bodem van 27 okto­ber op 231.5 wel wordt door­bro­ken? Wel­nu, de ste­un­li­jn onder de bodems van 1404 en die van 1607 geven een even­wi­jdi­ge met de lijn over de top­pen van 06/06 en 0309 (lin­eaire schaal). Omdat we de ste­un­li­jn hebben we door­bro­ken beweegt de aex zich dus in een lagergele­gen kanaal. Pas ik nu de ver­tikale met­ing toe (ik klap de hoogte van het door­bro­ken kanaal dus om en trek een nieuw kanaal dat even­wi­jdig loopt aan het door­bro­ken kanaal) dan bekom ik een doel van 206.

In een tweede dag­grafiek laat ik mijn fil­ter­sys­teem zien. De WV-lijn stan­daard ingesteld op 2,8 keer de ATR en berek­end over 7 dagen gaf een koopsig­naal eve­nals de macd. De adx ligt mooi boven de 20-grens. Het sig­naal dat hier nog ont­breekt is de cross­ing in de dmi.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

anal­ist heeft posi­ties in de aex.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.