De TA-Sectie is weer bijgewerkt en waar ik kan geef ik naar goed vermogen tips die de belegger hopelijk kan gebruiken. Beschouw ze maar niet als beleggingsadvies, ik geef gewoon een mening in functie van wat ik zie, een voorbeeld over welke posities ik persoonlijk zou durven innemen. Afgelopen weken één van de grootste negatieve periodes die we ooit hebben meegemaakt. We moeten al heel ver terug gaan om dergelijk slagveld te kunnen terugvinden. Nu stelde ik, toen ik nog opleidingen TA gaf, altijd dat zeven dagen daling vraagt om correctie…de aex als zwakste Europese index had deze week aan zeven dagen zelfs niet genoeg…
AEX: bodem bereikt
Niet gebruikelijk in dergelijke analyse maar ik plaats toch maar even de kwartaalgrafiek:
Het is de bedoeling het subjectieve van het gebruik van trendlijnen aan te geven. In de eerste grafiek trek ik twee lijnen onder de bodems. Bij de eerste trendlijn neem ik de volledige prijsrange in aanmerking. Bij de tweede laat ik de schaduw van maart 2003 buiten beschouwing omdat dit op een overreactie wijst.
In de tweede grafiek trek ik een kanaal maar ik neem de steunlijn als een evenwijdige lijn aan de weerstandslijn die ik als eerste over de toppen heb getrokken. Het verschil in beoordeling is duidelijk. In de eerste grafiek kun je stellen dat als we voor maart niet opnieuw boven de steunlijnen zitten we naar een meerjarige bearmarkt gaan. In het tweede geval mag je hopen dat de steunlijn van het kanaal mag houden.
400 springt in beide grafieken in het oog. Enkele weken terug was dit niveau nog ondenkbaar.
De maandgrafiek ziet er al evenmin opbeurend uit. De steunlijnen overgenomen uit de kwartaalgrafiek werden neerwaarts doorbroken en voor het eerst sinds lange tijd hebben we een verkoopsignaal in de macd.
In de weekgrafiek ligt de rsi er even zwaar oververkocht bij als in augustus 2004. Sterk oververkocht dus en we zien in de koersgrafiek dat we een korte termijn steunlijn nagenoeg hebben bereikt die tevens op dezelfde hoogte (zeg maar laagte -) ligt als het horizontaal steunniveau uit midden 2006. Bovendien liggen we op het 200-weeks gemiddelde.
De meest logische verwachting is dan ook dat we volgende week ergens rond de 440 een adempauze krijgen. Hoever die stijging moet reiken? Naar de Fibo-niveaus te meten wordt dat 465⁄480 maximaal. Daarna verder naar de 400 uit de kwartaalgrafiek is dus zeker niet uit te sluiten. Nu zijn wij niet de enige beleggers die de zaak op deze manier bekijken natuurlijk en daarom: hou er maar terdege rekening mee dat we bij 465 al terug naar af kunnen gestuurd worden.
In de daggrafiek heb ik de Fibonacciniveaus even laten staan zoals ze in de weekgrafiek werden weergegeven. Daarbij heb ik die niveaus nog op een tweede manier getrokken, namelijk met referentiepunten de top van 12 december en de bodem van 19 december. Die referentiepunten neem ik omdat we de daling gestart zijn op 12 december en omdat het eerste reactiepunt op 19 december te zien is. De niveaus die we nu zien (de korte stippellijntjes) geven aan dat ook 435 mogelijks kan bereikt worden. Gezien echter het aantal dagen van ononderbroken dalingen en het feit dat de rsi op een steunlijn komt te liggen mogen we toch redelijkerwijs aannemen dat de index moet opveren. Denderen we toch door de steunen dan moeten we er niet aan twijfelen, de vraag is dan niet langer of we naar een zware recessie toegaan .… in dat geval mag je aannemen dat we er al lang inzitten en dat zwaar nog zacht uitgedrukt is.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft optieposities op de index.