AEX: aanhoudend zijwaarts
We zien in deze daggrafiek van de SP500 het opwaarts doorbroken dalende trendkanaal. De afgelopen dagen is de index bezig met bodemvorming op de steunlijn van dit dalende kanaal. We kunnen tevens een stijgend kanaal intekenen en de SP500 ligt nu op de steunlijn van dit kanaal. De stochastics (basisinstelling 14⁄3) ligt in de koopzone en geeft aan dat we van hieruit een stijging kunnen verwachten. Een opwaartse doorbraak van het rode lijntje over de topjes van de afgelopen dagen is positief. Komen we onder de low van deze bodemvorming (21÷01 indexstand 804.30) dan ziet het er slecht uit want dan maken we kans terug te vallen in het dalende kanaal. De sentimentsindicatoren zoals we die kunnen terugvinden op Stockcharts (§NYAD) en (§NYA200) laten een positieve divergentie zien met het koersverloop van de index. Sentimentsindicatoren geven een beeld over de onderliggende kracht van de brede markt . De sentimentsindicatoren duiden er momenteel dus op dat de brede markt aan de koopzijde staat. We hebben het dan wel niet over het ultrakortetermijnwerk, wel over het marktgedrag op iets langere termijn.
De XO-grafiek van de AEX laat een negatief beeld zien want met de doorbraak van de huidige kolom onder de vorige rode kolom werd er een verkoopsignaal gegeven. Opvallend is hier wel het dalende wigpatroon. Zolang de index binnen de grenslijnen van dit wigpatroon blijft kunnen we best een lagere indexstand krijgen, zelfs onder 220, maar komen we boven de weerstandslijn uit dan is een scherpe stijging niet uitgesloten. Op 237÷239÷243 vinden we de eerste weerstanden. De volgende weerstanden liggen op 254÷260÷270÷272÷277 en 291. Steun ligt op het huidig niveau en komen we onder deze steun dan is 220 het volgende doel. Een AEX lager dan 220 kan ons terugbrengen naar 207. Die 207 heb ik in vroegere analyses aangehaald als koersdoel maar dat koersdoel komt dus pas in zicht wanneer 220 doorbroken wordt.
De kwartaalgrafiek: In het vorige kwartaal hielden we de steun uit maart 2003, dat is een heel belangrijk niveau. Kijken we in deze grafiek naar de Fibo’s dan zien we 275÷313÷357 als haalbaar niveau voor een stijging. Steun krijgen we van de maartbodem uit 2003. Breken we die steun dan hebben we vlak onder de maartbodem een zware horizontale zone liggen uit de periode december 1993/juni1995. Hoe dan ook: de verbredende formatie die we zien is een patroon dat enkel voorkomt als toppatroon en daarom kunnen we niet positief zijn voor de zeer lange termijn.
In de maandgrafiek laat ik net als verleden week de Bollinger Band With zien. De BBW geeft de afstand aan tussen de Bollingerbanden. Op een koershistoriek van 45 jaar is het de eerste maal dat dergelijke afwijking zich voordoet. We zien ook de zeer grote afstand tussen koers en middellijn. Deze middellijn is synoniem voor het 20-maands eenvoudig gemiddelde. Vanuit de gemiddeldentheorie mogen we aannemen dat de kans op een convergentie tussen koers en gemiddelde wel heel groot is.
In de weekgrafiek zien we dat de symmetrische driehoek waar ik in vorige analyses op wees om zeep is geholpen. Niettemin behouden we nog steeds de dalende lijn als steun. Zolang de AEX niet onder deze dalende lijn komt mogen we er nog steeds vanuit gaan dat we bezig zijn met een terugtest. Slaagt deze terugtest dan krijgen we een hogere bodem dan wel een dubbele bodem te zien. De macd staat nog steeds op koop maar we zien wel een lichte verzwakking in de stijging bij het histogram.
In de daggrafiek zien we dat de stijgende steunlijn neerwaarts werd doorbroken en dat is vanzelfsprekend een negatief gegeven maar we zien ook dat vrijdag de dalende steunlijn werd geraakt waarna zich een hammercandle vormde. Dit zijn twee positieve signalen. We zien ook dat de aex een dalende wig heeft gevormd waarbij de koersen dermate naar de punt zijn opgeschoven tot een niveau waarop elk moment een opwaartse uitbraak kan verwacht worden. De stochastics staat ook in de koopzone. De AEX kan binnen de wig mogelijks nog iets lagere koersen neerzetten maar ik ga er, gegeven de signalen vanuit de SP500, vanuit dat het patroon zijn werk zal doen. We krijgen dus een uitbraak naar boven de komende dagen met als uiterste doel de doorbroken opgaande lijn die nu als weerstand zal optreden. In de stijging moeten we wel rekening houden met de tussenliggende weerstanden. Na die opvering van de index zou het me niet verbazen wanneer we wederom een daling krijgen.
Conclusie: korte termijn…de volgende dagen mogelijk ietsje lager nog waarna een opwaartse uitbraak uit de wig moet volgen. Langere termijngrafieken negatief en ik blijf dus bij mijn mening dat aandelenbeleggers niet in deze markt mogen stappen (de markt zelfs moeten mijden) met het oogpunt op het aanhouden van aandelen voor de langere termijn. Deze aandelenbeleggers kunnen zich, als ze echt willen in de markt zitten, beter richten op goud- en zilvermijnaandelen. Op edelmetalen blijf ik wel positief.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft posities op de aex en op edelmetalen. Geen positie op de sp500.