...

AEX: aanhoudend zijwaarts

25 januari 2009, 13:49 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Het brede plaat­je ziet er aller­minst posi­tief uit vwb de aan­de­lenin­dex­en en dat we op ter­mi­jn lager moeten is duidelijk. Die dal­ing zal niet onmid­del­lijk doorzetten. Ik toon in mijn analyse een grafiek van de SP500 waar we afgelopen dagen de ste­un­li­jn van een opwaarts door­bro­ken kanaal hebben teruggetest. De advance-decline voor de brede markt (NYSE) laat hogere bodems zien en ook het aan­tal aan­de­len boven het 200-daags gemid­delde evolueert posi­tief. Posi­tieve diver­gen­tie dus tussen de sen­ti­mentsindi­ca­toren en de brede markt en dat maakt dat de SP500 vanu­it de gevor­mde bodem van de afgelopen dagen een sti­jging kan inzetten. Het spreekt voor zich dat de aex weinig kans maakt onder zijn novem­ber­bo­dem te duiken wan­neer de SP500 zijn ste­un­li­jn kan houden. Ik geef in mijn analyse de tick­ers waarmee men op Stockcharts de aange­haalde sen­ti­mentsindi­ca­toren kan terugvin­den…

AEX: aan­houdend zijwaarts

We zien in deze dag­grafiek van de SP500 het opwaarts door­bro­ken dal­ende trend­kanaal. De afgelopen dagen is de index bezig met bodemvorm­ing op de ste­un­li­jn van dit dal­ende kanaal. We kun­nen tevens een sti­j­gend kanaal inteke­nen en de SP500 ligt nu op de ste­un­li­jn van dit kanaal. De sto­chas­tics (basisin­stelling 143) ligt in de koop­zone en geeft aan dat we van hieruit een sti­jging kun­nen verwacht­en. Een opwaartse door­braak van het rode lijn­t­je over de top­jes van de afgelopen dagen is posi­tief. Komen we onder de low van deze bodemvorm­ing (21÷01 index­s­tand 804.30) dan ziet het er slecht uit want dan mak­en we kans terug te vallen in het dal­ende kanaal. De sen­ti­mentsindi­ca­toren zoals we die kun­nen terugvin­den op Stockcharts (§NYAD) en (§NYA200) lat­en een posi­tieve diver­gen­tie zien met het koersver­loop van de index. Sen­ti­mentsindi­ca­toren geven een beeld over de onderliggende kracht van de brede markt . De sen­ti­mentsindi­ca­toren duiden er momenteel dus op dat de brede markt aan de koopz­i­jde staat. We hebben het dan wel niet over het ultra­ko­rteter­mi­jn­werk, wel over het mark­tge­drag op iets lan­gere termijn.

De XO-grafiek van de AEX laat een negatief beeld zien want met de door­braak van de huidi­ge kolom onder de vorige rode kolom werd er een verkoopsig­naal gegeven. Opval­lend is hier wel het dal­ende wig­pa­troon. Zolang de index bin­nen de grensli­j­nen van dit wig­pa­troon bli­jft kun­nen we best een lagere index­s­tand kri­j­gen, zelfs onder 220, maar komen we boven de weer­stand­sli­jn uit dan is een scherpe sti­jging niet uit­ges­loten. Op 237÷239÷243 vin­den we de eerste weer­standen. De vol­gende weer­standen liggen op 254÷260÷270÷272÷277 en 291. Ste­un ligt op het huidig niveau en komen we onder deze ste­un dan is 220 het vol­gende doel. Een AEX lager dan 220 kan ons terug­bren­gen naar 207. Die 207 heb ik in vroegere analy­ses aange­haald als koers­doel maar dat koers­doel komt dus pas in zicht wan­neer 220 door­bro­ken wordt.

De kwartaal­grafiek: In het vorige kwartaal hield­en we de ste­un uit maart 2003, dat is een heel belan­grijk niveau. Kijken we in deze grafiek naar de Fibo’s dan zien we 275÷313÷357 als haal­baar niveau voor een sti­jging. Ste­un kri­j­gen we van de maart­bo­dem uit 2003. Breken we die ste­un dan hebben we vlak onder de maart­bo­dem een zware hor­i­zon­tale zone liggen uit de peri­ode decem­ber 1993/​juni1995. Hoe dan ook: de ver­bre­dende for­matie die we zien is een patroon dat enkel voorkomt als top­pa­troon en daarom kun­nen we niet posi­tief zijn voor de zeer lange termijn.

In de maand­grafiek laat ik net als verleden week de Bollinger Band With zien. De BBW geeft de afs­tand aan tussen de Bollinger­ban­den. Op een koer­shis­to­riek van 45 jaar is het de eerste maal dat dergelijke afwijk­ing zich voor­doet. We zien ook de zeer grote afs­tand tussen koers en mid­del­li­jn. Deze mid­del­li­jn is syn­on­iem voor het 20-maands een­voudig gemid­delde. Vanu­it de gemid­delden­the­o­rie mogen we aan­nemen dat de kans op een con­ver­gen­tie tussen koers en gemid­delde wel heel groot is.

In de week­grafiek zien we dat de sym­metrische driehoek waar ik in vorige analy­ses op wees om zeep is geholpen. Niet­temin behouden we nog steeds de dal­ende lijn als ste­un. Zolang de AEX niet onder deze dal­ende lijn komt mogen we er nog steeds vanu­it gaan dat we bezig zijn met een terugtest. Slaagt deze terugtest dan kri­j­gen we een hogere bodem dan wel een dubbele bodem te zien. De macd staat nog steeds op koop maar we zien wel een lichte verzwakking in de sti­jging bij het histogram. 

In de dag­grafiek zien we dat de sti­j­gende ste­un­li­jn neer­waarts werd door­bro­ken en dat is vanzelf­sprek­end een negatief gegeven maar we zien ook dat vri­jdag de dal­ende ste­un­li­jn werd ger­aakt waar­na zich een ham­mer­can­dle vor­mde. Dit zijn twee posi­tieve sig­nalen. We zien ook dat de aex een dal­ende wig heeft gevor­md waar­bij de koersen der­mate naar de punt zijn opgeschoven tot een niveau waarop elk moment een opwaartse uit­braak kan verwacht wor­den. De sto­chas­tics staat ook in de koop­zone. De AEX kan bin­nen de wig mogelijks nog iets lagere koersen neerzetten maar ik ga er, gegeven de sig­nalen vanu­it de SP500, vanu­it dat het patroon zijn werk zal doen. We kri­j­gen dus een uit­braak naar boven de komende dagen met als uiter­ste doel de door­bro­ken opgaande lijn die nu als weer­stand zal optre­den. In de sti­jging moeten we wel reken­ing houden met de tussen­liggende weer­standen. Na die opver­ing van de index zou het me niet ver­bazen wan­neer we wederom een dal­ing krijgen.

Con­clusie: korte termijn…de vol­gende dagen mogelijk iet­sje lager nog waar­na een opwaartse uit­braak uit de wig moet vol­gen. Lan­gere ter­mi­jn­grafieken negatief en ik bli­jf dus bij mijn mening dat aan­de­len­be­leg­gers niet in deze markt mogen stap­pen (de markt zelfs moeten mij­den) met het oog­punt op het aan­houden van aan­de­len voor de lan­gere ter­mi­jn. Deze aan­de­len­be­leg­gers kun­nen zich, als ze echt willen in de markt zit­ten, beter richt­en op goud- en zil­ver­mi­j­naan­de­len. Op edel­met­al­en bli­jf ik wel positief.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex en op edel­met­al­en. Geen posi­tie op de sp500.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.