AEX: Aan het handje van de SP500
De XO-grafiek bij de AEX ziet er niet mooi uit met de dreiging van een doorbraak van een driedubbele bodem. Een signaal onder een niveau van 228 betekent dus vrijwel zeker een koersdoel van 220. Ik heb in eerdere analyses reeds aangegeven dat ik bij een doorbraak van 220 op een koersdoel mik van 207. In een opwaartse correctie geven de niveaus 232÷234÷237÷239÷242÷245 weerstand.
De kwartaalgrafiek: In het vorige kwartaal hielden we de steun uit maart 2003, dat is een heel belangrijk niveau. Kijken we in deze grafiek naar de Fibo’s dan zien we 275÷313÷357 als haalbaar niveau voor een stijging. Steun krijgen we van de maartbodem uit 2003. Breken we die steun dan hebben we vlak onder de maartbodem een zware horizontale zone liggen uit de periode december 1993/juni1995. Hoe dan ook: de verbredende formatie die we zien is een patroon dat enkel voorkomt als toppatroon en daarom kunnen we niet positief zijn voor de zeer lange termijn. De huidige candle geeft ons natuurlijk weinig informatie want de candle is pas definitief einde maart. Het dalende rode kanaal geeft voor de zeer lange termijn mogelijkheden tot bij de 400 en aan de onderkant is er mogelijkheid tot 165.
In de maandgrafiek zien we het belang van het 228-niveau. Breken we 228 dan rest ons enkel nog de steun op 220. De huidige candle geeft naar boven toe nog steeds ruimte tot een zone 255 – 260. Kijken we naar de stochastics dan zien we een extreme oversoldsituatie maar van een koopsignaal is er geen sprake. Wel is het een vast gegeven dat naarmate een stochastics langer in het oversold gebied verblijft des te krachtiger een tegengestelde beweging zal worden. Met de nog steeds grote afstand tussen koers en langerlopende gemiddelden moeten we dus steeds op onze hoede blijven voor een plotse en felle opwaartse beweging.
In de weekgrafiek is het op het eerste zicht makkelijk uit te gaan van een dalende rechthoekige driehoek. De dalende weerstandslijn heeft echter een naar mijn mening te vlakke hellingsgraad en binnen het patroon bestaat er nog heel wat ruimte vooraleer er vanuit de theorie ook daadwerkelijk een neerwaartse doorbraak zou moeten volgen. Bekijken we het koersverloop aandachtiger dan zien we dat we niet noodzakelijk moeten uitgaan van een dalende rechthoekige driehoek. Het kan best dat we met een rechthoek hebben te maken met dubbele grenslijnen en de richting van de index zal bijgevolg maar definitief bepaald worden bij een doorbraak van de grenslijnen. De bovenste grenslijnen liggen op 260 en 269. De onderste grenslijnen liggen op 228 en 220. Veel zal afhangen van het koersverloop van de SP500. Gaat deze index inderdaad aan het stijgen dan is een index richting 260 in eerste instantie zeker niet uitgesloten. Blijft de SP500 maar wat aanmodderen tegen zijn bodemniveaus dan is een aex richting 220 heel aanneembaar want de Europese indexen presteren altijd wel iets slechter dan de VS-indexen. Dus de aex zal wanneer de SP500 niet daadwerkelijk gaat stijgen wellicht wel het 220-niveau halen.
De daggrafiek bekijk ik eerst even aan de hand van mijn zelf bedacht filtersysteem. Duidelijk is dat we hier geen positieve signalen hebben. De Welles-lijn werd neerwaarts doorbroken. De dmi is negatief en de macd gaf een verkoopsignaal. Eén gegeven kan mogelijks de meubelen redden en dat is de adx. Die behoort boven de 20-grens te noteren en doet dat dus niet. Van trendmatigheid in de daling van de aex is er dus vooralsnog geen sprake.
In een tweede daggrafiek teken ik de lijn in die ik momenteel als steunlijn aanneem dit wanneer de aex het niveau 220 neerwaarts uitneemt. Die steunlijn ligt dus op 207. De zwarte steunlijn geeft aan dat een opvering onmiddellijk moet gebeuren wil de aex nog richting zijn dalende gemiddelden stijgen. In de stochastics geef ik de tijdsserie aan en daarin zien we dat we wel degelijk rekening moeten houden met een aanstaande correctie op de daling in de aex.
In de derde daggrafiek laat ik de Polarized Fractal Efficiëncy zien. Deze staat heel laag maar vooral het PFE-histogram dat het dalingsmomentum niet langer blijkt te bevestigen geeft aan dat we wel degelijk rekening dienen te houden met een correctie bij de aex
Conclusie: het beeld bij de aex is behoorlijk negatiever geworden de afgelopen week. Ik ga er van uit dat we een opleving krijgen naar hooguit 260 (eerder 245⁄250) waarna een nieuwe test van de bodems kan volgen. Breken we het niveau 228⁄220 naar beneden toe dan ga ik uit van een indexstand van 207.
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft^posities op de aex.