...

AEX: Aan het handje van de SP500

22 februari 2009, 21:58 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Vri­jdag sloot de SP500 de sessie af met een ham­mer­can­dle. Dit is een posi­tief sig­naal en we mogen dus vol­gende week meest logisch uit­gaan van een oplev­ing. Die cor­rec­tie op de dal­ing die we, onder voor­waarde van een beves­tig­ing van de ham­mer, moeten kri­j­gen kan wel behoor­lijk fors zijn want de SP500 heeft een open­staande gap liggen op 818.61 — 825.21. Het is bij de VS-index­en uiterst zeldza­am dat er gaps wor­den gevor­md, laat staan dat ze open bli­jven. Ook is het nog steeds zo dat de advance-decline bij de NYSE posi­tief bli­jft diverg­eren met het koersver­loop. De mogelijkheid dat de dal­ing die we bij de SP500 de afgelopen weken zagen niets meer was als een terugtest van de novem­ber­bo­dem is dus niet uit­ges­loten…

AEX: Aan het hand­je van de SP500

De XO-grafiek bij de AEX ziet er niet mooi uit met de dreig­ing van een door­braak van een driedubbele bodem. Een sig­naal onder een niveau van 228 betekent dus vri­jwel zek­er een koers­doel van 220. Ik heb in eerdere analy­ses reeds aangegeven dat ik bij een door­braak van 220 op een koers­doel mik van 207. In een opwaartse cor­rec­tie geven de niveaus 232÷234÷237÷239÷242÷245 weerstand.

De kwartaal­grafiek: In het vorige kwartaal hield­en we de ste­un uit maart 2003, dat is een heel belan­grijk niveau. Kijken we in deze grafiek naar de Fibo’s dan zien we 275÷313÷357 als haal­baar niveau voor een sti­jging. Ste­un kri­j­gen we van de maart­bo­dem uit 2003. Breken we die ste­un dan hebben we vlak onder de maart­bo­dem een zware hor­i­zon­tale zone liggen uit de peri­ode decem­ber 1993/​juni1995. Hoe dan ook: de ver­bre­dende for­matie die we zien is een patroon dat enkel voorkomt als top­pa­troon en daarom kun­nen we niet posi­tief zijn voor de zeer lange ter­mi­jn. De huidi­ge can­dle geeft ons natu­urlijk weinig infor­matie want de can­dle is pas defin­i­tief einde maart. Het dal­ende rode kanaal geeft voor de zeer lange ter­mi­jn mogelijkhe­den tot bij de 400 en aan de onderkant is er mogelijkheid tot 165.

In de maand­grafiek zien we het belang van het 228-niveau. Breken we 228 dan rest ons enkel nog de ste­un op 220. De huidi­ge can­dle geeft naar boven toe nog steeds ruimte tot een zone 255 – 260. Kijken we naar de sto­chas­tics dan zien we een extreme over­sol­dsi­t­u­atie maar van een koopsig­naal is er geen sprake. Wel is het een vast gegeven dat naar­mate een sto­chas­tics langer in het over­sold gebied verbli­jft des te krachtiger een tegengestelde beweg­ing zal wor­den. Met de nog steeds grote afs­tand tussen koers en langer­lopende gemid­delden moeten we dus steeds op onze hoede bli­jven voor een plotse en felle opwaartse beweging.

In de week­grafiek is het op het eerste zicht makke­lijk uit te gaan van een dal­ende rechthoekige driehoek. De dal­ende weer­stand­sli­jn heeft echter een naar mijn mening te vlakke hellings­graad en bin­nen het patroon bestaat er nog heel wat ruimte vooraleer er vanu­it de the­o­rie ook daad­w­erke­lijk een neer­waartse door­braak zou moeten vol­gen. Bek­ijken we het koersver­loop aan­dachtiger dan zien we dat we niet noodza­ke­lijk moeten uit­gaan van een dal­ende rechthoekige driehoek. Het kan best dat we met een rechthoek hebben te mak­en met dubbele grensli­j­nen en de richt­ing van de index zal bijgevolg maar defin­i­tief bepaald wor­den bij een door­braak van de grensli­j­nen. De boven­ste grensli­j­nen liggen op 260 en 269. De onder­ste grensli­j­nen liggen op 228 en 220. Veel zal afhangen van het koersver­loop van de SP500. Gaat deze index inder­daad aan het sti­j­gen dan is een index richt­ing 260 in eerste instantie zek­er niet uit­ges­loten. Bli­jft de SP500 maar wat aan­mod­deren tegen zijn bodem­niveaus dan is een aex richt­ing 220 heel aan­neem­baar want de Europese index­en presteren alti­jd wel iets slechter dan de VS-index­en. Dus de aex zal wan­neer de SP500 niet daad­w­erke­lijk gaat sti­j­gen wellicht wel het 220-niveau halen.

De dag­grafiek bek­ijk ik eerst even aan de hand van mijn zelf bedacht fil­ter­sys­teem. Duidelijk is dat we hier geen posi­tieve sig­nalen hebben. De Welles-lijn werd neer­waarts door­bro­ken. De dmi is negatief en de macd gaf een verkoopsig­naal. Eén gegeven kan mogelijks de meube­len red­den en dat is de adx. Die behoort boven de 20-grens te noteren en doet dat dus niet. Van trend­matigheid in de dal­ing van de aex is er dus vooral­snog geen sprake.

In een tweede dag­grafiek teken ik de lijn in die ik momenteel als ste­un­li­jn aan­neem dit wan­neer de aex het niveau 220 neer­waarts uit­neemt. Die ste­un­li­jn ligt dus op 207. De zwarte ste­un­li­jn geeft aan dat een opver­ing onmid­del­lijk moet gebeuren wil de aex nog richt­ing zijn dal­ende gemid­delden sti­j­gen. In de sto­chas­tics geef ik de tijdsserie aan en daarin zien we dat we wel degelijk reken­ing moeten houden met een aanstaande cor­rec­tie op de dal­ing in de aex.

In de derde dag­grafiek laat ik de Polar­ized Frac­tal Effi­ciën­cy zien. Deze staat heel laag maar vooral het PFE-his­togram dat het dal­ingsmo­men­tum niet langer blijkt te beves­ti­gen geeft aan dat we wel degelijk reken­ing dienen te houden met een cor­rec­tie bij de aex

Con­clusie: het beeld bij de aex is behoor­lijk negatiev­er gewor­den de afgelopen week. Ik ga er van uit dat we een oplev­ing kri­j­gen naar hoo­gu­it 260 (eerder 245250) waar­na een nieuwe test van de bodems kan vol­gen. Breken we het niveau 228220 naar bene­den toe dan ga ik uit van een index­s­tand van 207.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft^posities op de aex.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.