![](/images/legacy-userimages/userimages/edwin_chart1.jpg)
AEX: 446 belangrijkste niveau
Wat de rolwisseling steun/weerstand betreft:
De beweging na de doorbraak van het 446-niveau was krachtig maar kreeg onmiddellijk weerstand van een volgend niveau. Het 446-niveau ligt dichtbij en er is dus weinig kracht voor nodig om dit niveau opnieuw te bereiken. De tijdsduur van de beweging na de uitbraak was beperkt en dus is het logisch dat we snel terugkeren naar het 446-niveau. Wat volume betreft beschik ik jammer genoeg niet over het volume van de aex. Ik richt me dan op het volume van indexaandelen en daar zie ik bij de belangrijkste aandelen dat de uitbraak gebeurde bij hoog volume. Dit betekent dat de terugtest van het 446-niveau veel kans maakt te slagen. Niveaus waar het volume hoog lag zijn bij een terugtest immers moeilijker te doorbreken dan niveaus die gebroken werden bij laag volume. Je kunt dit als volgt verklaren: hoge volumes bij doorbraak van een niveau betekent dat er daar grote belangen liggen. Een doorbraak in de andere richting wordt dus moeilijker. Een doorbraak onder lage volumes betekent dat de interesse niet zo groot was en het niveau zal dus vlugger prijs geven.
We kijken zoals steeds naar de XO-grafiek en daar zien we duidelijk het belang van de 446. Breken we onder die 446 dan vormt de dalende steunlijn over de toppen een volgend steunniveau en dan komen we terug in de buurt van 440. Pas daaronder dalen we verder naar de bekende 432. 425 en 412 zijn de volgende steunen. Weerstand zien we bij 460 en 465 als belangrijkste want daarboven ligt 470 en vooral 480.
Vooral ten behoeve van nieuwe bezoekers want op deze timeframe kan het heel lang duren vooraleer zich een wijziging in de analyse voordoet: de kwartaalgrafiek
We zitten og steeds in een stijgend kanaal en 400 is de lijn in het zand. We zien een wig en een terugtest van de weerstandslijn van de wig betekent dat de aex in dat geval niveus boven de 600 zou halen.
In de maandgrafiek zien we in de macd een verkoopsignaal. De koersgrafiek ligt er niet lekker bij met de koers onder de gemiddelden.
De weekgrafiek laat een macd zien die vanuit een sterk oververkochte toestand een koopsignaal geeft. De Fibo-niveaus geven een steunniveau aan bij 440. Wat de weerstanden betreft zien we duidelijk dat we met 465 de weerstandslijn hebben bereikt van het dalend kanaal. Dit betekent dat we in het achterhoofd houden: een eventuele doorbraak geeft een belangrijk koopsignaal richting de 480 die we ook in de XO-grafiek zien..
In de daggrafiek zien we dat we zijn afgeketst tegen het 100daags. Het 12- en het 50daags gaven een golden-cross en de koers ligt daarboven. Deze gemiddelden geven steun. Vallen we daaronder dan zien we opnieuw die 440 liggen. In de macd zijn een aantal lijnen ingetekend. We zien dat we eind februari een koopsignaal hadden waarna de macd-steunlijn met succes werd teruggetest. Momenteel ligt de macd bij een horizontale weerstand en die weerstand wordt ook aangegeven door de weerstandslijn die de bodem van eind januari met de top van eind februari verbindt. Bij een terugval is het uitkijken of de 0‑lijn kan houden.
In het Vandamme-systeem mis ik nog steeds een adx-niveau van boven de 20 maar aan alle andere koopsignalen werd voldaan. Een terugtest van de WVS-lijn zou betekenen dat het niveau 446 zal gerespecteerd worden.
In de RSI zien we de verborgen divergentie ingetekend die bij uitwerking kan leiden naar een index van 414.88 (berekening: (465.38 — 464.34) — 415.92 ) en in die buurt ligt zoals we weten de openstaande gap van maart. Het is dus een zone om niet uit het oog te verliezen.
De RSI kan wel steun bieden bij een niveau van 45. Daar ligt de stijgende steun onder de bodems van de RSI en een horizontaal steunniveau.
Conclusie: de maandgrafiek ziet er negatief uit: dus lange termijn aex negatief. De korte termijn toont mij de mogelijkheid van een terugtest richting 446⁄440. Kan dit niveau houden dan is een nieuwe aanval richting 466 niet uitgesloten en zelfs logisch.
Als afsluiter: deze bedenking in een laatste grafiek. De meesten zien de index ofwel hard dalen ofwel hard stijgen maar er bestaat ook zoiets als zijwaarts-) Zijn we niet bezig in een rechthoek afgebakend met dubbele lijnen???
Edwin Vandamme
US Markets
Analist heeft optiepconstructies op de aex. Geen posities in andere indexen.