...

AEX: 236 koersdoel blijft staan

26 december 2008, 19:51 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De Europese index­en zijn duidelijk veel zwakker in vergelijk­ing met de VS-index­en. Bereke­nen we de pro­centuele sti­jging bij de SP500 vanaf de low van de novem­ber­bo­dem tot op het huidi­ge koer­speil en vergelijken we met de pro­centuele sti­jging bij de Europese index­en dan is het ver­schil soms enorm. Stel dat de VS-index­en een beperk­te dal­ing te zien geven dan kan dit in Europa weer dubbel negatief uitwerken ter­wi­jl de VS in diezelfde beweg­ing miss­chien gewoon een uit­ge­spro­ken hogere bodem zouden plaat­sen. Dat in een posi­tief sce­nario”. In een negatief sce­nario waar­bij de SP500 zijn novem­ber­bo­dem zou hertesten moeten we er niet aan twi­jfe­len dat bij de Europese index­en de bodems het zullen begeven…

AEX: 236 koers­doel en grotere beweg­ing bli­jven staan als verwachting

In de XO-grafiek zien we dat een dal­ing kan lei­den tot een terugtest van de eerder door­bro­ken ste­un­li­jn. Die dal­ing kan de aex dus naar 236 bren­gen. Breekt die ste­un­li­jn dan kan de aex naar 230228. De weer­stand op 255 en 261 is duidelijk en bij door­braak ontstaat er ineens ruimte naar 280÷293÷302 en 308.

Voor wat betre­ft de zeer lange ter­mi­jn ver­wi­js ik in de kwartaal­grafiek naar de ver­bre­dende for­matie. For­maties die ver­bre­den komen enkel en alleen voor als top­for­matie. Bij een neer­waartse door­braak van de low van de huidi­ge can­dle kri­j­gen we dus een zware ver­vol­gdal­ing. Gezien het patroon mogen we aan­nemen dat die dal­ing er vroeg of laat ook komt. De macd is door de 0‑lijn geza­kt en dit is negatief want het betekent dat er een death-cross is tussen het 12- en het 26 kwartaalgemiddelde.

In de maand­grafiek zien we de over­span­nen relatieve afs­tand tussen koers en gemid­delden. Ook in de macd zien we een grote afs­tand tussen indi­ca­tor en sig­naal­li­jn. Bei­de gegevens duiden op een te verwacht­en con­ver­gen­tie. De Fibo-niveaus met als ref­er­en­tiepun­ten de start en de bodem van de dal­ing geven 273313 en 350 aan als mogelijke retrace­ment­niveaus. De lange schaduwen bij de laat­ste drie can­dles wijzen op koopdruk.

In de week­grafiek zien we een aan­tal zak­en die aangeven dat we logis­cher­wi­js een sti­jging mogen verwacht­en. De adx is geste­gen tot 56.39. De adx moet dus dalen. In het his­togram van de dmi zien we een sti­jging ter­wi­jl de dmi-lij­nen relatief genomen ver uit elka­ar liggen. De sti­jging in het his­togram wijst er op dat de bei­de lij­nen naar mekaar toe­groeien. Negatieve kracht­en nemen dus sti­laan af en posi­tieve gerichtheid neemt toe. Een punt van twi­jfel hier is wel het feit dat vooral de min DI daalt maar dat de plus DI niet sti­jgt. Ik zou meer over­tu­igd zijn van een nakende sti­jging moest de plus DI wel gaan sti­j­gen. De macd buigt om en beweegt langza­mer­hand richt­ing een koopsig­naal. Het his­togram is reeds sti­j­gend en dat is positief.

In de tweede week­grafiek zien we dat de PFE nu een koopsig­naal heeft gegeven. Ik beschouw de PFE als een voor­lop­er van de Macd en ik verwacht dus spoedig een koopsig­naal in de Macd. In de koers­grafiek hebben we de weer­stand­sli­jn door­bro­ken maar we bewe­gen zijwaarts en de drie laat­ste can­dles geven met de dojis duidelijk de twi­jfel en de afwach­t­ende houd­ing van de beleg­gers aan.

In een eerste dag­grafiek geef ik aan waarom we een grotere beweg­ing kun­nen verwacht­en. De Bollinger Band With geeft de afs­tand weer tussen de Bollinger­ban­den. De Bollinger­ban­den liggen momenteel dicht bijeen. De indi­ca­tor geeft niet aan in welke richt­ing die grotere beweg­ing er komt. 

In de dag­grafiek op een 6‑maands time­frame zien we dat hoewel de macd verzwakt de indi­ca­tor nog boven zijn door­bro­ken weer­stand­sli­jn ligt. Dit is ook van toepass­ing voor de PFE. De index ligt met 240 op een hor­i­zon­tale ste­un en net onder die ste­un zien we de sti­j­gende ste­un­li­jn die op 236 ligt. Breekt die ste­un dan kun­nen we met inacht­name natu­urlijk voor tussen­liggende niveaus zelfs 220 terugzien. Vooral­snog ga ik er van uit dat 236 zal stand­houden. Een sti­jging vanaf dat niveau brengt ons terug naar 247 in eerste instantie omdat daar het 20-daags gemid­delde ligt. Breekt de koers dat gemid­delde dan breken we ook de weer­stand­sli­jn getrokken over de meest recente top­pen. Daar­boven komt het 40daags gemid­delde in zich bij 257 en eens daar aangekomen zal het er om span­nen. Breken we door de 257 opwaarts dan zou een forse en snelle sti­jging me niet verbazen.

Con­clusie: 236 lijkt me zek­er haal­baar als koers­doel. Houden we dat niveau niet dan is dat negatief. Zetten we rond 236 wel een bodem dan kun­nen we opnieuw gaan sti­j­gen. Wie dan nog shorts in bez­it heeft kan het best zijn stop aan­houden uiter­lijk bij 257.

Edwin Van­damme

US Mar­kets

Anal­ist heeft posi­ties op de aex.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.