...

ZWITSERS MES

20 januari 2015, 10:22 | Robert Broncel | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Het befaamde Zwit­serse mes was denke­lijk niet ont­wor­pen om er uit­gerek­end onder meerdere inval­shoeken zelf in te vallen. Niet­temin had dat er alle schi­jn van nu de Zwit­serse economie van­wege de duur­dere munt opnieuw haar won­den zal moeten likken. De fall out’ hier­van zal stel­lig niet tot Zwit­ser­land beperkt bli­jven en in veel meer volatiliteit als gevolg van insta­biliteit resulteren.


Naar aan­lei­d­ing van het SNB besluit de euro de rug toe te keren, gooide Fed voorzit­ter Yellen olie op de gol­ven door aan te kondi­gen that she won’t babysit mar­kets in tur­moil’. Ook dit is een opmerk­ing die ongetwi­jfeld bin­nen de kort­ste keren door de realiteit zal wor­den achter­haald wan­neer ze zal moeten aankondi­gen bij nad­er inzien”de rente niet te verhogen.

robert08 6baa8

Na de grote mark­t­tur­bu­len­ties in 2008 bleek de vrees voor nieuwe span­nin­gen eigen­lijk nooit geheel uit­ge­ban­nen te zijn. In zijn boek Cur­ren­cy Wars’ wees Jim Rickards op dit fenomeen met ver­strekkende gevol­gen voor de werelde­conomie. Als gevolg van de oneven­wichtige ontwik­kelin­gen waar­bij de dol­lar relatief nog steeds de sterk­ste onder alle andere verzwak­te valuta’s ter wereld blijkt, zal de druk op de Fed weer toen­e­men om in god­snaam weer over te gaan tot QE in plaats van een rentev­er­hoging af te kondi­gen. Immers, een hogere rente ver­g­root de schuld ter­wi­jl deze boven­di­en als een boe­merang op de dol­lar georiën­teerde emerg­ing mar­kets werkt.

Onder de huidi­ge omstandighe­den was Zwitserland’s groot­ste angst dat ECB pres­i­dent Draghi bin­nenko­rt de geld­pers weer zal open­zetten. Op sterk aan­drin­gen van Duit­s­land neigt hij intussen wellicht het vizier bij te stellen door de indi­vidu­ele cen­trale banken van de knoflook­groep” ruimte te bieden hun eigen staatsshit’ op te kopen zoals de Fed dat ook vanaf 2008 heeft gedaan. Daarmee wordt voorkomen dat het schulden­risi­co van de zuidelijke lan­den opnieuw op het bor­d­je van de noordelijke lan­den komt te liggen.

Met een directe motie van wantrouwen richt­ing de ECB beteke­nen de dal­ing van de euro alsmede de dal­ing van de oliepri­js even­wel bless­ings in dis­guise’ als gevolg waar­van de economie bin­nen de euro­zone wellicht weer zou kun­nen aantrekken zon­der dat Draghi nog in het geweer hoeft te komen. Draghi’s dreigende QE alsmede een mogelijke uit­tred­ing van Grieken­land als teko­rt­land bleken even­wel voor Zwit­ser­land als sur­plus­land een brug te ver. Dit in weer­wil van SNB’s vice-pres­i­dent Jean-Pierre Danthine’s uit­spraak drie dagen vóór dit besluit: the franc cap is a pil­lar of mon­e­tary pol­i­cy’ . Hier is typ­isch de integriteit van de cen­trale bank aan de orde!

In de slip­stream van de mon­di­ale finan­ciële cri­sis die in 2008 uit­brak en vele insti­tuten als ook beleg­gers hun heil zocht­en in de steeds duur­dere Zwit­serse franc moest de SNB in sep­tem­ber 2011 uit nood onverwacht beschut­ting” zoeken bij de euro. Als gevolg van grote mark­t­tur­bu­len­ties was de goud­pri­js toen al tot boven $1.900 geste­gen. De kop­pel­ing van de CHF aan de euro werk­te posi­tief uit voor de export en het toerisme, de twee belan­grijk­ste pijlers van de Zwit­serse economie. Hoewel er werd bijgezegd dat dit besluit niet voor de eeuwigheid zou gelden, was de schok na 3½ jaar in de omge­keerde sit­u­atie niet min­der groot. Zon­der nad­er over­leg met welke par­tij dan ook gaf de SNB de gehele finan­ciële wereld inclusief de ECB, de Fed alsmede andere cen­trale banken ter wereld let­ter­lijk het nakijken.

robert01 ac624

Aan de hand van boven­staande teken­ing” valt op te mak­en dat de frank sinds de kop­pel­ing aan de euro in rustiger vaar­wa­ter was beland, ter­wi­jl de richt­ing van een vri­je franc in 2011 werd gezet. Dit rustiger vaar­wa­ter was vooral te danken aan de krachtige taal van de SNB: with imme­di­ate effect, the SNB will no longer tol­er­ate a EUR/CHF exchange rate below the min­i­mum of CHF1,20. The SNB will enforce this min­i­mum rate with the utmost deter­mi­na­tion and is pre­pared to buy for­eign cur­ren­cy in unlim­it­ed quan­ti­ties’ (met onmid­del­lijke ingang zal de SNB niet langer een wis­selko­ers bene­den CHF1,20 tol­ereren; de SNB zal dit min­i­mum met uiter­ste vast­ber­aden­heid afd­win­gen en is bereid om buiten­landse valuta’s in onge­lim­i­teerde hoeveel­he­den op te kopen).

De val­u­takop­pel­ing bleek eve­neens gun­stig uit te pakken voor de Zwit­serse vastgoedsector.

robert02 61889

Het jong­ste besluit van de SNB had ook direct z’n weer­slag op de goud­pri­js in de munt.

robert09 12f59

Voorts is de vraag hoe nu de Japanse cen­trale bank gaat rea­geren. Het Zwit­serse besluit heeft in feite de mat onder Abe­nomics volledig weggetrokken. Immers, alle QE biljoe­nen yen­nen ten spi­jt is er tot dusver geen sprake van een noe­menswaardi­ge economis­che groei en is de inflatie ondanks een forse verzwakking van de yen en daar­door duur­dere import (nog) niet naar 2% (doel­stelling cen­trale bank) opgelopen. Maar is er nog wel een weg terug?

Naar aan­lei­d­ing van het jong­ste besluit van de SNB werd recent in een artikel op Zero­hedge nog eens fijn­t­jes geref­er­eerd aan het besluit van Wash­ing­ton in augus­tus 1971 om de dol­lar los te kop­pe­len van het goud, juist nadat de Duit­sers drie maan­den voor­di­en te ken­nen had­den gegeven niet het Franse voor­beeld te zullen vol­gen door hun dol­lars voor goud aan te bieden (toen dat nog kon!). Wel zou Duit­s­land vrij snel daarop geheel onverwacht de kop­pel­ing met de dol­lar ver­breken, zodat de D‑mark met de Ned­er­landse gulden in het voet­spoor een eigen lev­en gin­gen leiden.

Bin­nen drie maan­den na dato lag toen het gehele West­erse mon­e­taire sys­teem in feite op z’n achter­ste en liet toen­ma­lig pres­i­dent Nixon geen andere keuze dan de dol­larkop­pel­ing aan het goud los te lat­en waarmee het sys­teem” van de zwevende valuta’s werd geïn­tro­duceerd. De insta­biliteit als gevolg daar­van zijn we eigen­lijk nooit te boven gekomen en vor­mde op de achter­grond een niet onbe­lan­grijke reden om als tegen­wicht lat­er de euro op stapel te zetten, vooral ook omdat een te dure Duitse mark annex gulden op den duur niet was vol te houden.

In die tijd was de banken­sec­tor nog niet zo sterk inter­na­tion­aal ver­w­even maar dat veran­derde na de glob­alis­er­ing vanaf eind vorige eeuw/​begin deze eeuw. Banken zijn nu wereld­wi­jd in hoge mate gevoelig gewor­den voor (sterke) mark­tschom­melin­gen. Dit zag je o.m. in de scherpe koers­dalin­gen van banken die moesten afschri­jven op hun buiten­landse valuta’s.

Groot­ste ver­liez­er bleek in eerste instantie buiten­landse val­utabro­ker FXCM te zijn met een ver­lies van maar lief­st 90% maar ook grote bin­nen- en buiten­landse banken als Crédit Suisse, UBS, Lom­bard Odi­er, Gold­man Sachs, J P Mor­gan, Bar­clays en Deutsche Bank hebben intussen fikse scheuren in hun broek opgelopen daar ze alle flink short zat­en op de CHF.

Met een bal­ansto­taal van 85% van het BBP werd het risi­co voor Zwit­ser­land domweg te groot

en met een schuld van ruim 100% van het BBP is de US dol­lar al lang geen safe haven’ meer. Met een schuld van ruim 200% van het BBP kan Japan gemakke­lijk in een default’ verzinken en met een Grex­it na een Swiss exit kan de euro in delen uiteenvallen.

In z’n jong­ste rap­port Project Prophe­cy” schilderde Jim Rickards met een aan­tal weinig ver­hul­lende beelden in willekeurige vol­go­rde wat er in het ver­schi­et ligt.

robert03 63534

robert05 14177

robert06 97dd1

robert07 36155

Zo te zien stelt het huidi­ge mon­e­taire sys­teem gedra­gen door de dol­lar als reserve­va­l­u­ta weinig meer voor. Dat valt o.m. ook duidelijk af te lezen aan de onver­holen relatie met goud. Moest je voor een dol­lar aan het begin van deze eeuw nog een 290ste ounce goud neer­leggen, thans is dat nog maar nauwelijks een 1290ste. In andere val­u­ta zie je dezelfde ten­dens. Dus zo’n slechte verzek­er­ing tegen koop­krachtver­lies blijkt het edel­metaal bepaald niet te zijn!

De bedenke­lijke rol van de cen­trale banken onder lei­d­ing van de Fed is ingegeven door niets beters dan een wan­hoop­sof­fen­sief dat de inlei­d­ing vor­mde tot voort­gaande finan­ciële repressie in plaats van con­form hun opdracht de vri­je mark­t­pa­tro­nen te bli­jven nas­treven. Als straks cen­trale banken niet langer in staat blijken de mark­ten te orkestr­eren”, zullen de indi­vidu­ele stat­en waarschi­jn­lijk terug­vallen op loon- en pri­js­con­troles, con­t­role op kap­i­taal­stromen alsmede op reis­beperkin­gen en al dan niet recht­streekse con­fis­catie van eigen­dom. Het beste voor­beeld te dien aanzien ligt nog kersvers” in mijn geheugen in de voor­ma­lige onvri­je Sov­jet-Unie waar het auto­cratis­che Krem­lin haar dic­taat wist op te leggen aan een machteloze bevolk­ing die in 1990 tot de ont­dekking kwam dat de heil­staat van het social­isme” plots bleek te zijn geïm­plodeerd. Het valt nauwelijks te bevat­ten dat een slordi­ge 25 jaar na dato het kap­i­tal­isme het zelfde lot beschoren lijkt.

Sinds 2008 is er een slordi­ge $12 biljoen (12 nullen) aan waarde­loos fiat­pa­pi­er gecreëerd in een poging om het gek­nak­te banken­sys­teem weer aan de praat te kri­j­gen, het mark­tvertrouwen te her­stellen, het schulden­prob­leem te verzacht­en en de opgelopen schade in de werelde­conomie te her­stellen. Zou Keynes thans nog geleefd hebben dan zou hem het angstzweet zijn bekropen. De Zwit­sers hebben aan­vang 2015 in elk geval ler­ing uit hun ervarin­gen getrokken door hoe pijn­lijk ook eieren in plaats van euro’s voor hun geld te kiezen.

Robert Bron­cel
voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.