Terwijl westerse banken ten onder gaan of met moeite (en met staatssteun) overeind blijven, zijn investeerders in de Golfregio druk doende met het oprichten van een geheel nieuwe bank, zo meldde Reuters deze week. Zonder zorgen en mét ambities: de bank heeft al miljarden dollars opgehaald en hoopt dit jaar via een beursgang nog eens $ 3 miljard te incasseren.
Aan de islamitische wereld is de credit crunch voor een belangrijk deel voorbijgegaan. Bankieren in sharia-stijl: de onderliggende wetten kunnen in het Westen op weinig applaus rekenen, de financiële variant ervan heeft in het recente verleden bepaalde voordelen gehad. De islamitische bankwereld heeft in ieder geval haar vingers niet gebrand aan de structured products waar westerse banken hun portefeuilles mee vervuild hebben. Ondertussen houdt de westerse wereld de adem in: binnenkort verschijnen resultaten van de stress tests die werden uitgevoerd bij de grootste Amerikaanse banken. In afwachting hiervan, lijkt Wall Street de kat uit de boom te kijken. De korte termijn uptrends zijn nog steeds intact, maar het enthousiasme van de afgelopen weken vond vrijdag een (voorlopig?) hoogtepunt. De Dow is er niet in geslaagd het hoogste niveau van februari te evenaren, laat staan dat de top van januari kon worden uitgenomen. Ook de S&P500 maakte een pas op de plaats: recent brak de index neerwaarts uit een oplopende wig. De Nasdaq heeft de handen vol aan de top van 2009. Indien de Nasdaq hiervan afketst, kan de index een behoorlijk stuk terug, een doorbraak zou daarentegen duiden op kracht. De markt bevindt zich op een beslispunt: krijgen de uptrends een vervolg of is het feestje voorbij?
Rente op zoek naar richting
Vanwege de kredietcrisis hebben beleggers aandelen gemeden en vluchtten zij massaal in staatsobligaties. Daardoor is de rente het afgelopen jaar behoorlijk onder druk komen te staan. De eerder heersende inflatieangst sloeg om in angst voor deflatie. Zowel in Amerika als in Europa zijn de consumenten- en producentenprijzen de afgelopen maanden hard gedaald. De Amerikaanse consumentenprijzen daalden in maart op jaarbasis met 0,4%. Dit betekent dat de VS voor het eerst sinds 1955 te maken hebben met deflatie op jaarbasis. Sinds de bodem van januari (rond 3,5%) liet de 10-jarige rente een kortstondig herstel zien richting 4%. Aan dit herstel kwam echter al snel een einde. De lange termijn dalende trend is nog volledig intact. In 2008 zette de rente opnieuw de dalende trend in vanaf een niveau rond 4,85%. In de afgelopen maanden bewoog de rente veelal zijwaarts. Het recente herstel van de aandelenmarkten zou wellicht kunnen duiden op een draai uit obligaties naar aandelen. Nu is het zaak dat de rente dit beeld bevestigt door eveneens sterk aan te trekken.
Nikkei worstelt met dalende weerstandslijn
De Japanse index noteerde 20 jaar geleden rond 40.000 punten. De dramatische koersontwikkeling die daarop volgde, illustreert duidelijk wat een buy and hold-strategie u oplevert: een dramatisch verlies van circa 80%. De Nikkei bereikte in maart zelfs een laagste niveau sinds 1982. Ondanks het sterke herstel blijft de lange termijn dalende trend onverminderd intact. Recent vroegen wij ons af of de barre economische omstandigheden de vorming van een hogere top toelaten. De markt bevestigde ons in onze sceptische houding: de Nikkei vormde eind maart een lagere top en worstelt nog altijd met de dalende weerstandslijn die sinds vorig jaar in de grafiek te zien is. De recente mondiale opleving van de aandelenindices is echter niet aan Japan voorbijgegaan. De vorming van een lagere top (eind maart) weerhield de Nikkei er niet van de weg naar boven opnieuw in te slaan. Het zou een teken van kracht zijn als de index er alsnog in slaagt de top van begin dit jaar uit te nemen. Maar voor het zover is, zal de Nikkei eerst moeten afrekenen met bovengenoemde dalende weerstandslijn.
DAX ketst af op top februari
Nadat de indices vrijdag met winst het weekend ingingen, vormde maandag een tussenstation (niet het eindstation, laten we hopen!) waar een aantal beleggers van de gelegenheid gebruik maakte om uit te stappen. In de dagen daarna wisselde het sentiment sterk. Het lijkt erop, dat het enthousiasme bij onze beleggende Oosterburen enigszins begint af te nemen. Voor de DAX betekende dit, dat de top van februari niet kon worden uitgenomen. Wel is de uptrend vanaf begin maart nog geheel intact, zodat we ons voor de korte termijn niet meteen zorgen hoeven te maken. De brede EuroStoxx50 maakte recent een vergelijkbare ontwikkeling door. Ook de CAC40 bevindt zich nog steeds in een stijgende trend sinds begin vorige maand, al staat deze index nog niet rond het hoogste punt van februari. Vraag is nu, of de patronen van hogere toppen en dito bodems kunnen worden voortgezet.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.