...

Zorgeloos bankieren?

23 april 2009, 17:58 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Ter­wi­jl west­erse banken ten onder gaan of met moeite (en met staatss­te­un) overeind bli­jven, zijn investeerders in de Gol­fre­gio druk doende met het opricht­en van een geheel nieuwe bank, zo meldde Reuters deze week. Zon­der zor­gen en mét ambities: de bank heeft al mil­jar­den dol­lars opge­haald en hoopt dit jaar via een beurs­gang nog eens $ 3 mil­jard te incasseren. 

Ter­wi­jl west­erse banken ten onder gaan of met moeite (en met staatss­te­un) overeind bli­jven, zijn investeerders in de Gol­fre­gio druk doende met het opricht­en van een geheel nieuwe bank, zo meldde Reuters deze week. Zon­der zor­gen en mét ambities: de bank heeft al mil­jar­den dol­lars opge­haald en hoopt dit jaar via een beurs­gang nog eens $ 3 mil­jard te incasseren. 

Aan de islami­tis­che wereld is de cred­it crunch voor een belan­grijk deel voor­bi­jge­gaan. Bankieren in sharia-sti­jl: de onderliggende wet­ten kun­nen in het West­en op weinig applaus reke­nen, de finan­ciële vari­ant ervan heeft in het recente verleden bepaalde voorde­len gehad. De islami­tis­che bankw­ereld heeft in ieder geval haar vingers niet gebrand aan de struc­tured prod­ucts waar west­erse banken hun porte­feuilles mee vervuild hebben. Onder­tussen houdt de west­erse wereld de adem in: bin­nenko­rt ver­schi­j­nen resul­tat­en van de stress tests die wer­den uit­gevo­erd bij de groot­ste Amerikaanse banken. In afwacht­ing hier­van, lijkt Wall Street de kat uit de boom te kijken. De korte ter­mi­jn uptrends zijn nog steeds intact, maar het ent­hou­si­asme van de afgelopen weken vond vri­jdag een (voor­lop­ig?) hoogtepunt. De Dow is er niet in ges­laagd het hoog­ste niveau van feb­ru­ari te evenaren, laat staan dat de top van jan­u­ari kon wor­den uitgenomen. Ook de S&P500 maak­te een pas op de plaats: recent brak de index neer­waarts uit een oplopende wig. De Nas­daq heeft de han­den vol aan de top van 2009. Indi­en de Nas­daq hier­van afketst, kan de index een behoor­lijk stuk terug, een door­braak zou daar­ente­gen duiden op kracht. De markt bevin­dt zich op een beslispunt: kri­j­gen de uptrends een ver­volg of is het feestje voorbij?

Rente op zoek naar richting

Van­wege de kredi­et­cri­sis hebben beleg­gers aan­de­len geme­den en vlucht­ten zij mas­saal in staat­soblig­aties. Daar­door is de rente het afgelopen jaar behoor­lijk onder druk komen te staan. De eerder heersende inflatieangst sloeg om in angst voor deflatie. Zow­el in Ameri­ka als in Europa zijn de con­sumenten- en pro­du­cen­ten­pri­jzen de afgelopen maan­den hard gedaald. De Amerikaanse con­sumenten­pri­jzen daalden in maart op jaar­ba­sis met 0,4%. Dit betekent dat de VS voor het eerst sinds 1955 te mak­en hebben met deflatie op jaar­ba­sis. Sinds de bodem van jan­u­ari (rond 3,5%) liet de 10-jarige rente een kort­stondig her­s­tel zien richt­ing 4%. Aan dit her­s­tel kwam echter al snel een einde. De lange ter­mi­jn dal­ende trend is nog volledig intact. In 2008 zette de rente opnieuw de dal­ende trend in vanaf een niveau rond 4,85%. In de afgelopen maan­den bewoog de rente vee­lal zijwaarts. Het recente her­s­tel van de aan­de­len­mark­ten zou wellicht kun­nen duiden op een draai uit oblig­aties naar aan­de­len. Nu is het zaak dat de rente dit beeld beves­tigt door eve­neens sterk aan te trekken.

Nikkei worstelt met dal­ende weerstandslijn

De Japanse index noteerde 20 jaar gele­den rond 40.000 pun­ten. De drama­tis­che koer­son­twik­kel­ing die daarop vol­gde, illus­treert duidelijk wat een buy and hold-strate­gie u oplev­ert: een drama­tisch ver­lies van cir­ca 80%. De Nikkei bereik­te in maart zelfs een laag­ste niveau sinds 1982. Ondanks het sterke her­s­tel bli­jft de lange ter­mi­jn dal­ende trend onver­min­derd intact. Recent vroe­gen wij ons af of de barre economis­che omstandighe­den de vorm­ing van een hogere top toe­lat­en. De markt beves­tigde ons in onze scep­tis­che houd­ing: de Nikkei vor­mde eind maart een lagere top en worstelt nog alti­jd met de dal­ende weer­stand­sli­jn die sinds vorig jaar in de grafiek te zien is. De recente mon­di­ale oplev­ing van de aan­de­lenindices is echter niet aan Japan voor­bi­jge­gaan. De vorm­ing van een lagere top (eind maart) weer­hield de Nikkei er niet van de weg naar boven opnieuw in te slaan. Het zou een teken van kracht zijn als de index er alsnog in slaagt de top van begin dit jaar uit te nemen. Maar voor het zover is, zal de Nikkei eerst moeten afreke­nen met bovenge­noemde dal­ende weerstandslijn. 

DAX ketst af op top februari

Nadat de indices vri­jdag met winst het week­end ingin­gen, vor­mde maandag een tussen­sta­tion (niet het eind­sta­tion, lat­en we hopen!) waar een aan­tal beleg­gers van de gele­gen­heid gebruik maak­te om uit te stap­pen. In de dagen daar­na wis­selde het sen­ti­ment sterk. Het lijkt erop, dat het ent­hou­si­asme bij onze beleggende Oost­er­bu­ren enigszins begint af te nemen. Voor de DAX betek­ende dit, dat de top van feb­ru­ari niet kon wor­den uitgenomen. Wel is de uptrend vanaf begin maart nog geheel intact, zodat we ons voor de korte ter­mi­jn niet meteen zor­gen hoeven te mak­en. De brede EuroStoxx50 maak­te recent een vergelijk­bare ontwik­kel­ing door. Ook de CAC40 bevin­dt zich nog steeds in een sti­j­gende trend sinds begin vorige maand, al staat deze index nog niet rond het hoog­ste punt van feb­ru­ari. Vraag is nu, of de patro­nen van hogere top­pen en dito bodems kun­nen wor­den voortgezet.

Met vrien­delijke groet,

www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.