De verhouding tussen politiek en de financiële markten is actueler dan ooit. Dit is de derde column in het thema ‘De politiek aan het woord’. GroenLinks is onze gastcolumnist van vandaag.
Mijn eerste reactie was verbazing: een column van GroenLinks op een site voor beleggers? Dat is toch meer een site voor VVD stemmers? Maar bij nader inzien past het prima. GroenLinks is namelijk zo gek nog niet als je wilt kiezen voor economische groei en vooruitgang. Het beste voorbeeld ben ik zelf. Ik ben zelf afkomstig uit de financiële sector en sinds 2010 Tweede Kamerlid van GroenLinks.
Maar misschien is het meer overtuigend als ik dit uitleg aan de hand van een paar strikvragen over de verkiezingsprogramma’s van de VVD en van GroenLinks …
Denkt u dat de belastingen op inkomen en arbeid het laagste zijn in het verkiezingsprogramma van de VVD of in het verkiezingsprogramma van GroenLinks? En wie verwacht u dat onderwijs, innovatie en wetenschap het hoogst op de agenda heeft gezet? Inderdaad. Het antwoord op beide vragen is GroenLinks.
Nog eentje dan: Welke partij zet zich in voor modernisering en flexibilisering van de arbeidmarkt? In de verkiezingsprogramma’s kozen zowel GroenLinks als de VVD voor maatregelen om de arbeidsmarkt flexibeler te maken. Nu de VVD de grootste partij is geworden, komt er helaas niets van deze voornemens terecht. Daarmee is de enige hervorming in het verkiezingsprogramma van de VVD nog verloren gegaan in de onderhandelingen met de PVV.
Kortom wij kiezen voor een progressieve koers. Ook outsiders op de arbeidsmarkt en kleine zelfstandigen verdienen gelijke kansen. We kiezen ervoor om te investeren in een duurzame economische toekomst. Sleutelwoorden hiervoor zijn onderwijs, innovatie en werkgelegenheid. Daarbij is GroenLinks geen partij die houdt van potverteren. Natuurlijk moeten de oplopende kosten als gevolg van de vergrijzing worden gedekt. GroenLinks maakt hierbij alleen andere, slimmere en minder pijnlijke keuzes dan de VVD.
GroenLinks kijkt daarbij met name naar betere manieren om de lasten te verdelen. Een belangrijk aandachtspunt voor GroenLinks is om meer rekening te houden met externe effecten. Iedere econoom weet dat er inefficiënties op de markt kunnen ontstaan als negatieve externe effecten niet in rekening worden gebracht bij de veroorzaker. De maatschappelijke kosten van milieuvervuiling staan nu eenmaal niet op het gemiddelde prioriteitenlijstje van een onderneming. Een onderneming kijkt logischerwijs in de eerste plaats naar zijn eigen continuïteit en winst. Een maatschappelijk efficiëntere economische afweging is echter prima mogelijk door belastingkortingen op milieuvervuilende activiteiten af te schaffen en de lasten op milieubelastende activiteiten te verhogen. In het verkiezingsprogramma van GroenLinks gebeurt dit op grote schaal. Naast een schoner milieu, leidt dit in de eerste plaats tot extra inkomsten voor de overheid. GroenLinks zet deze extra inkomsten echter volop in om de belasting op arbeid te verlagen. Door deze lastenverschuiving is het milieu beter af en neemt tegelijkertijd de werkgelegenheid toe.
Hiernaast wil ik benadrukken dat GroenLinks de financiële wereld heel scherp in de gaten zal blijven houden. Daar waar we de banken jarenlang hebben vertrouwd en dachten dat toezichthouders ons wel zouden beschermen, hebben we gezien dat we de bancaire sector niet zomaar hun gang kunnen laten gaan. De Tweede Kamer heeft een duidelijk standpunt ingenomen en we hebben gezegd dat de banken de conclusies van de Commissie De Wit zullen moeten vertalen naar een zogenaamde bankencode.
De tussenrapportage zag er echter niet goed uit, dus ik kan u hier nu voorspellen dat wij over een half jaar maatregelen zullen moeten nemen en het gedrag van de banken in een wet zullen moeten vastleggen.
Rondom de Europese schuldenproblematiek kan ik kort en bondig zijn. We kunnen de euro niet missen. Het terugkeren naar de gulden zou een economische krimp van 11 procent inhouden. Dat is zo’n enorm diepe recessie, dat wil niemand. De landen die echt in de problemen zitten, zullen moeten kunnen rekenen op een steunfonds, het zogenaamde noodfonds, om ervoor te zorgen dat de landen weer liquide worden.
Al met al is GroenLinks zo gek nog niet als je wilt kiezen voor economische groei en vooruitgang…