...

ZO GAAN WE HET DOEN !

26 februari 2009, 08:33 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Jan Maarten kijkt in deze col­umn even vooruit over hoe we het moeten doen nu de cri­sis volop gaande is … Nation­alis­eren van alle banken? Schulden bevriezen? Infra­struc­tu­ur enz…
Zo gaan we het doen!

We nation­alis­eren de banken. De banken die niet kun­nen wor­den gena­tion­aliseerd omdat ze niet beursgeno­teerd en (schi­jn­baar) sterk zijn, mogen zelf kiezen of ze gena­tion­aliseerd willen wor­den. Indi­en zij niet vri­jwillig mee­gaan, zullen hun klanten in de gele­gen­heid wor­den gesteld om onder dezelfde voor­waar­den hun spaarte­goe­den en lenin­gen over te sluiten naar een van de nieuwe staatsbanken. 

Alle schulden wor­den bevroren en er komt gedurende een jaar of zolang als noodza­ke­lijk blijkt, vri­jstelling van afloss­ing en rente. Na deze peri­ode dient de rente weer betaald te gaan wor­den waar­door er voor par­ti­jen die wel vol­doende inkom­sten hebben, een prikkel is om toch tussen­ti­jds af te lossen. Alle hypotheken mogen zon­der boeter­ente, onbeperkt wor­den afgelost. Voor nieuwe kredi­eten komen nieuwe ver­be­ter­de richtli­j­nen en deze wor­den niet vri­jgesteld van rente en aflossing.
De schade van deze actie voor de staat is slechts beperkt, de belastinginkom­sten schi­eten immers omhoog omdat er nauwelijks aftrek­bare rente meer betaald wordt. De onderliggende waarde van bezit­tin­gen zoals bedri­jf­s­pan­den, wonin­gen en inven­taris­sen, zullen hier­door snel sta­bilis­eren, waar­door de onder­pan­den waardev­ast worden.

Er moet een mas­ter­plan” komen voor het ren­ov­eren van school­ge­bouwen, zieken­huizen en bejaar­den­cen­tra. Met name op het gebied van iso­latie en ven­ti­latie is daar nog een enorme inhaal­slag te mak­en. Tevens dienen spoor­li­j­nen en tun­nels te wor­den aan­gelegd op locaties waar meer auto en vrachtver­keer in de toekomst niet wenselijk is. Alle open­bare ver­licht­ing kan wor­den ver­van­gen door LED licht­mas­ten met een zon­ne­cel, accu en schemer­schake­laar waar­door hier­voor in de toekomst geen energiekosten meer wor­den gemaakt en we duurza­am investeren in het milieu. 

Tenslotte moeten we gaan bedenken hoe we kun­nen voorkomen dat er voor een gezonde duurzame economie groei nodig is. De bevolk­ings­groei komt immers een keer tot stil­stand en zal daar­na zelfs gaan afne­men. Daar­naast is oneindi­ge wel­vaarts­groei onmo­gelijk en moeten wij ons afvra­gen wat Afrika­nen en Azi­at­en van ons nodig hebben om in de wel­vaarts­groei van 1,5 mil­jard Chinezen, 1 mil­jard Indi­a­nen en 1 mil­jard Afrika­nen te voorzien. Ken­nis? Waarvan? 

Vol­gens mij moeten we ervoor zor­gen dat we een trek­pleis­ter voor buiten­landse toeris­ten wor­den en daar­bij is geen plan te gek. Ken­ni­s­ex­port houdt immers ook een keer op te bestaan. Eerst zal de ken­ni­s­ex­port plaatsvin­den door ZZP’ers en na ver­loop van tijd zullen deze zich ves­ti­gen waar hun opdracht­gev­er geves­tigd is en dat is met de huidi­ge ontwik­kelin­gen over 20 jaar echt niet meer in Nederland.

Pret­parken en musea dienen te wor­den gebouwd en geren­oveerd en miss­chien moeten we zelfs wel het eerste echte overdek­te strand van de wereld bouwen met ultra vio­let licht op winden­ergie en zon­necellen en echt zee­wa­ter met echt strand, het kost een paar cen­ten maar er komt wel volk op af.
De pri­js voor deze stim­u­ler­ings­maa­trege­len? Een ste­vige inflatie op de mid­del­lange ter­mi­jn, Azi­at­en en Afrika­nen moeten nog een hoop leren maar de Azi­at­en zullen al snel inzien dat wij hier niets meer kun­nen pro­duc­eren omdat we geen fab­rieken meer hebben en de Afrika­nen zullen zien dat wij geen grond­stof­fen meer hebben. Die lachen zich over een jaar of 10, 15 hele­maal suf als wij 500 USD voor een vaat­je olie willen betal­en en 20 USD voor een pond­je kop­er. Zij willen op ter­mi­jn immers ook alle­maal een huis, een auto en een flatscreen TV. Denkt u van niet? Ik denk van wel! Met dit ver­schil dat deze mensen straks waarschi­jn­lijk geen lenin­gen aan­gaan om het alle­maal te kun­nen betalen.

Jan Maarten Knops
voor US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.