...

ZIJN BELEGGERS TE BULLISH?

18 januari 2010, 10:25 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Met de 4e kwartaal­ci­jfers van Alu­mini­umgi­gant Alcoa ging in de VS het kwartaal­ci­jfer­seizoen weer van start. Lat­er vol­gden ook de bank JP Mor­gan en halfgelei­der­pro­du­cent Intel met hun cijfers. Alle drie de bedri­jven pub­liceer­den betere cijfers dan door anal­is­ten was verwacht. Beleg­gers waren echter niet erg onder de indruk en alle drie de bedri­jven daalden na publicatie.


Vooral in het geval van Intel was dat opmerke­lijk. Intel kwam namelijk naar buiten met zijn derde achtereen­vol­gende triple play. Een triple play duidt op beter dan verwachte win­st­ci­jfers, een hoger dan verwachte omzet en een naar boven bijgestelde toekom­stverwacht­ing. Beter lijkt niet te kun­nen. Maar net als bij pub­li­catie van zijn cijfers in het vorige kwartaal daalde het aan­deel na pub­li­catie. In navol­ging van bovenge­noemde bedri­jven moest de hele beurs een veer lat­en. Over de gehele week leverde de S & P 500 0,8 % in.

Waarom dalen de koersen ter­wi­jl de tot op heden gepub­liceerde cijfers toch goed zijn? Dat lijkt alles te mak­en te hebben met het veran­derde sen­ti­ment onder beleg­gers. Nu de ral­ly sinds maart vorig jaar al weer 10 maan­den onder­weg is wordt het steeds drukker in het stierenkamp. Zo hebben de verza­melde aan­de­len­strate­gen op Wall Street hun gead­viseerde allo­catie in aan­de­len inmid­dels weer opgevo­erd naar ruim 60 %. Tij­dens de ineen­stort­ing van Lehman Broth­ers in de herf­st van 2008 was dat 56 % en sinds­di­en had­den ze hun allo­catie alleen maar ver­laagd. Maar de huidi­ge allo­catie is weer terug op het niveau van voor de cri­sis. Ook onder de beleg­gers is het bull­ish sen­ti­ment inmid­dels weer boven de belan­grijke lat van 50 % gekomen. Boven deze lat zijn de bulls weer in de meerder­heid. Een dergelijk sig­naal wordt onder con­trar­i­ans over het alge­meen gezien als een reden om een keer­punt in de markt te verwachten. 

Tegen deze argu­men­tatie is echter het een en ander in te bren­gen. Zo ligt de gemid­delde gead­viseerde allo­catie in aan­de­len onder strate­gen op Wall Street his­torisch op 64 %. Daar zijn we nog niet. En wat betre­ft het opti­misme onder beleg­gers het vol­gende. Gedurende de bull­mar­ket van 2002 tot 2007 had­den de bulls het groot­ste gedeelte van de tijd (55 %) de over­hand. Sterk­er nog, de sti­jging van de S & P 400 Mid Cap-index vond gedurende deze peri­ode plaats ter­wi­jl de bulls niet min­der dan 80 % van de ral­ly de over­hand had­den. Voor de S & P 600 Small Cap bedroeg dit per­cent­age zelfs 86 %. Het argu­ment dat er momenteel te veel bulls zijn en de markt op het punt staat te draaien lijkt dus zwak. Tij­dens de peri­ode 2003 – 2007 was het bull­ish sen­ti­ment vri­jwel con­tinu boven de 50 % en de S & P 500 kende in deze peri­ode nooit een cor­rec­tie van meer dan 10 %!

Het heeft er momenteel meer van weg dat de lat door anal­is­ten erg hoog is gelegd. Het is voor bedri­jven moeil­ijk­er gewor­den om nog langer aan de verwachtin­gen te kun­nen vol­doen. Anal­is­ten verwacht­en over het 4e kwartaal een sti­jging van de win­sten bin­nen de S & P 500 van maar lief­st 62 % ten opzichte van een jaar gele­den. Voor de finan­ciële sec­tor is deze verwacht­ing zelfs 120 %! Toch heeft de S & P 500 het gedurende de vorige win­st­ci­jfer­seizoe­nen goed gedaan. De afgelopen 3 kwartal­en steeg de beurs respec­tievelijk met 9,5 %, 15,1 % en 2,8 % tij­dens het cijfer­seizoen. Dat ter­wi­jl sinds 2001 het gemid­delde cijfer­seizoen een magere plus van 0,18 % realiseerde. Deze keer was de beurs vooraf­gaand aan het cijfer­seizoen echter al behoor­lijk opgelopen. En anal­is­ten vol­gen de beurs in plaats van ander­som. Toch kun­nen beleg­gers onmo­gelijk teleurgesteld zijn over de ontwik­kelin­gen tot nog toe. De eerste twee weken van 2010 lever­den 1,88 % aan ren­de­ment op. Daar­voor moet een beleg­ger bijvoor­beeld een staat­soblig­atie een half jaar aanhouden.

Jan-willem Nijkamp
voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.