...

ZET U SCHRAP VOOR DE AGRIHAUSSE

25 oktober 2007, 15:55 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

De afgelopen jaren zijn we getu­ige geweest van een ongek­ende hausse op de grond­stof­fen­markt veroorza­akt door een aan­wassende vraag vanu­it de opkomende economieën.

Eerst begon de pri­js van een vat olie naar niet eerder gedachte niveau´s op te lopen, daar­na vol­gden de met­al­en zoals kop­er, nikkel, alu­mini­um en staal en 2007 lijkt het jaar te wor­den voor de land­bouw­pro­ducten. De spec­tac­u­laire sti­jging van de voed­sel­pri­jzen is deels te wijten aan mis­oog­sten als gevolg van droogte en over­stro­min­gen. De per­ma­nent toen­e­mende vraag van zo´n 3 mil­jard Azi­at­en naar meer en vooral kwal­i­tatief beter voed­sel en de plots sti­j­gende behoefte vanu­it de hoek van pro­du­cen­ten van alter­natieve energie (ethanol) lijken echter ook een zeer voor­name bij­drage te lev­eren aan deze hausse. Vol­gens de Food and Agri­cul­ture Organ­i­sa­tion (FAO) van de Verenigde Naties moeten we de komende jaren reken­ing houden met bli­jvende prijsstijgingen.

De aan­vanke­lijke bezorgdheid over de hoge pri­jzen van olie en basis­met­al­en is inmid­dels ver­schoven naar land­bouw­pro­ducten en heeft zow­el politi­ci als de finan­ciële mark­ten volkomen ver­rast. De sti­jging van de pri­js van Tar­we naar een all-time-high van ruim $ 9 per bushel is illus­tratief. Ook de pri­jzen van sojabo­nen, graan, rijst en zuiv­el­pro­ducten liggen aan­merke­lijk hoger dan het gemid­delde van de afgelopen 20 jaar. Een com­bi­natie van een voort­gaande sterke vraag vanu­it de opkomende economieën, een sti­jging van de wereld­bevolk­ing, over­stro­min­gen en droogte als gevolg van de kli­maatveran­der­ing en een toen­e­mende vraag van pro­du­cen­ten van alter­natieve brand­stof­fen jagen de pri­jzen van zoge­naamde soft com­modi­ties de hoogte in.

Het ver­schuiv­ende voed­ingspa­troon in Azië naar meer vleescon­sump­tie alleen al heeft enorme gevol­gen. Voor de pro­duc­tie van 1 kg vlees zijn 7 kg aan graan­pro­ducten nodig. Daar­naast schi­et de hoeveel­heid geschik­te land­bouw­grond wereld­wi­jd teko­rt. Het gebrek aan land­bouw­grond is juist het meest acu­ut in die lan­den waar de con­sump­tie het snelst toe­neemt zoals in Chi­na. In Chi­na en India bevin­dt de hoeveel­heid geschik­te land­bouw­grond zich op respec­tievelijk slechts 18 % en 26 % van het niveau in de VS. Daar kan het prob­leem van de bode­merosie aan wor­den toegevoegd. Niet min­der dan 23 van de totale land­bouw­grond in Chi­na heeft te lij­den onder bode­merosie als resul­taat van de gebruik­te kunstmest.

Dan is er nog de water­schaarste. De hoeveel­heid voor con­sump­tie bruik­baar water is in Chi­na per hoofd van de bevolk­ing slechts 25 % van het gemid­delde wereld­wi­jd. Boven­di­en is 44 % van de Chi­nese riv­ieren veron­treinigd. Als gevolg van bijvoor­beeld de fors geste­gen vleescon­sump­tie zal de vraag naar water echter bli­jven toenemen. 

Kor­tom, er wordt wereld­wi­jd niet vol­doende gepro­duceerd, de pro­duc­tie sti­jgt te weinig en er is veel vraag. De pri­jzen van land­bouw­pro­ducten vliegen omhoog en als gevolg daar­van ook de pri­js van land­bouw­grond. De in 2007 op gang gekomen hausse­markt in soft com­modi­ties lijkt pas het begin van een jaren­lange trend. Een inter­es­sante trend omdat het verleden heeft uit­gewezen dat deze markt weinig tot geen ver­band houdt met bijvoor­beeld de aan­de­len- en oblig­atiemark­ten. In de jaren ´70 waren aan­de­len totaal onin­ter­es­sant als beleg­ging maar boom­den de commodities. 

Beleg­gers kun­nen hier op inspe­len door aan­de­len van beursgeno­teerde voed­sel­pro­du­cen­ten aan te schaf­fen zoals bijvoor­beeld het Amerikaanse Archer Daniels Mid­land (ADM). Een recht­streekse beleg­ging in grond­stof­fen lijkt echter lucratiev­er. Beleg­gers hoeven zich daar­voor tegen­wo­ordig niet meer te wen­den tot de ter­mi­jn­mark­ten maar kun­nen in aller­lei nieuwe pro­ducten investeren. Een voor­beeld hier­van is het door de Deutsche Bank en Scud­der uit­gegeven DWS Glob­al Agribusi­ness dat belegt in land­bouw­pro­ducten. De pri­jzen van land­bouw­pro­ducten sti­j­gen en als gevolg daar­van ook die van land­bouw­grond. Wan­neer u het buiten­leven niet schuwt kunt u natu­urlijk ook gewoon” boer wor­den. Want na de gouden tij­den in de effecten­han­del, het inter­net, het vast­goed en het dur­fkap­i­taal lijken er nu betere tij­den voor de agrar­iërs aan te gaan breken.

Jan-willem Nijkamp
US Markets

Onder­getek­ende heeft zelf geen posi­tie in deze beleg­ging. Zijn cliën­ten wel.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.