...

Zeldzame aarden: achillespees van onze economie?

18 oktober 2012, 16:57 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Een exclusief club­je van 17 chemis­che ele­menten wordt jaar na jaar belan­grijk­er voor onze tech­nol­o­gis­che maatschap­pij en vormt de inzet van bit­tere disputen.


Het gaat over 17 met­al­en, die al van oud­sh­er bek­end­staan als zeldzame aar­den’ of ook zeldzame aard­met­al­en’. Zo dadelijk gaan we zien dat ze in het geheel niet zeldza­am zijn en dus een andere benam­ing had­den moeten hebben. Maar ja, een walvis is ook geen vis en een zeekomkom­mer is geen komkommer.

De zeldzame aar­den (ZA) hebben exo­tisch klink­ende namen zoals yttri­um, praseodymi­um of gadolin­i­um, er is zelfs een europi­um bij. Ze vor­men de ruggen­graat van onze gsm’s, lasers maar spe­len ook een onmis­bare rol voor het mak­en van heel) sterke mag­neten of als katalysatoren in de olie-industrie. 

alt

De ver­wantschap tussen de ZA is toet te schri­jven aan overeen­stem­min­gen qua atoom­struc­tu­ur en daarom vor­men ze een hecht aaneenges­loten groep, zie de gri­jze pijl in boven­staande grafiek.
Uit deze grafiek blijkt, dat de ZA hele­maal niet zeldza­am zijn: in de aard­ko­rst zit­ten even­veel ZA als bij voor­beeld kop­er of zink. En van het zeldza­am­ste ZA-metaal, lutetium, is in de natu­ur nog alti­jd 200 maal meer voor­ra­dig dan goud.

Enkel het feit dat ze voorkomen in een grote ver­dun­ning’ verk­laart het woord zeldza­am’ in hun naam. Om bij kop­er te bli­jven: de ert­sen daar­van bevat­ten tot 10%, soms meer, kop­er­me­taal. Bij de ZA gat het om frac­ties van per­centen. Ze zijn als het ware ver­bor­gen’ en lijken daar­door zeldzaam.

In de natu­ur komen ZA dik­wi­jls voor samen met andere delf­stof­fen zoals kop­er, goud, ura­ni­um, fos­fat­en en ijz­er. De voor­naam­ste ZA-houdende min­eralen zijn bast­näsi­et en mon­azi­et, dat we ook ken­nen als bron van tho­ri­um, de poten­tiële veilige en zuinige ver­vanger van ura­ni­um als splijtstof.

alt

De tabel hier­boven geeft meer details over het gebruik van ieder van de ZA indi­vidueel en hieruit blijkt eens te meer het belang van dit 17-tal. Daaren­boven zijn er ook mil­i­taire toepassin­gen en dat is de reden van zenuwachtigheid langs de zijde van de groot­ge­bruik­ers zoals de VS, die zich momenteel in een afhanke­lijke posi­tie bevin­den t.o.v. lever­anci­er Chi­na. Hierop komen we zo dadelijk terug.

alt

Uit boven­staande grafiek blijkt over­duidelijk de macht­sposi­tie van Chi­na, dat in 2011 goed was voor de pro­duc­tie van 130.000 ton ZA, zijnde 97,3% van de wereld­to­taal. Maar de vraag naar ZA was in datzelfde jaar 136.000 ton, zodat meer dan 2.400 ton gevon­den moest wor­den in eerder aan­gelegde stocks.

Experts verwacht­en dat tegen 2015 de vraag zal geste­gen zijn tot 185.000 à 210.000 ton per jaar. Chi­na maakt zich sterk dat het tegen 2015 zijn pro­duc­tie kan opdri­jven tot 140.000 ton per jaar, ruim onvol­doende om te beant­wo­or­den aan de verwachte vraag. Boven­di­en ziet Chi­na zijn bin­nen­landse vraag toen­e­men van 73.000 ton in 2011 naar 111.000 à 130.000 ton in 2015. Als deze verwachtin­gen waar zouden wor­den, ontstaat er een toren­hoog prob­leem rond de beschik­baarheid van ZA.

alt

In boven­staande grafiek tonen we het belang van de diverse toepassin­gen van de ZA anno 2011. Tegen 2015 zouden katalysatoren, fos­fors en glas iets afne­men in belang, maar zouden mag­neten, leg­erin­gen, ceramiek en poli­jst­mid­de­len nog meer inzet van ZA eisen.

Het enige antwo­ord op deze sit­u­atie zal moeten zijn, dat de bestaande reserves aange­spro­ken wor­den, niet alleen bij de monop­o­list’ Chi­na maar ook en vooral elders.

alt

Dit brengt ons bij de toe­s­tand van de werel­dreserves. Chi­na neemt het voor­touw met 55 miljoen ton, ofwel 48% van het totaal. Maar ook het GOS (Rus­land + vroegere Sov­jet­stat­en) en de VS lat­en zich niet onbetuigd.

Voort­gaande op deze cijfers lijkt er geen vuilt­je aan de lucht: start de pro­duc­tie van ZA in bij voor­beeld de VS, het GOS of Aus­tral­ië. Maar er is even­wel een prob­leem, inher­ent aan de basiskarak­ter­istiek van de ZA. Door­dat ze in zulke lage con­cen­traties voorkomen, vraagt het veel tijd om de ert­sen te ont­gin­nen, zodat het jaren kan duren, vooraleer behoor­lijke hoeveel­he­den ZA ter beschikking zijn.

Heel deze sit­u­atie mist natu­urlijk zijn effect niet op de pri­jzen, zoals uit onder­staand overzicht blijkt.

alt

In deze grafiek zijn de pri­j­sevo­lu­ties van enkele veel­ge­bruik­te ZA samenge­bracht. We zien hier pri­jzen (Q4/2011) die gaan van ca 48 €/​kg (ceri­u­mox­ide) tot ca 3.095 €/​kg (europi­u­mox­ide). De evo­lu­tie van de pri­jzen tussen 2007 en eind 2011 toont spron­gen van +436% (ter­biu­mox­ide) tot
+2291% (dys­pro­siu­mox­ide). Hier­mee wordt aange­toond dat de ZA onder druk van de drama­tisch sti­j­gende vraag op drama­tisch duur­der worden.

alt

In boven­staande tabel staan de bedri­jven ver­meld, die zich bezig houden met het win­nen van ZA uit de ert­sen. Hier­bij nemen vooral Aus­tralis­che firma’s het voor­touw. Over Chi­nese bedri­jven hebben we geen info.

In het begin van dit artikel zeg­den we dat we zouden terugkomen op de rol van Chi­na in ver­band met de ZA. Onder druk van de nationale economis­che groei en de sti­j­gende ver­bruik­ersvraag ver­hoogt Chi­na de pro­duc­tie van o.m. wind­tur­bines en con­sumentenelek­tron­i­ca. Daarom legt Chi­na beperkin­gen op voor de export van ZA, vooral de strate­gis­che met­al­en dys­pro­sium, ter­bium, thuli­um, lutetium en yttri­um. In de plaats daar­van wil Chi­na eind­pro­ducten gebaseerd op ZA fab­riceren en op de wereld­markt aan­bieden. Op deze wijze wordt in Chi­na meer­waarde gecreëerd en werk ver­schaft. Maar het is nog niet duidelijk wan­neer Chi­na die eind­pro­ducten zal klaar hebben en tegen welke pri­js. Boven­di­en wil het West­en liev­er de met­al­en ter beschikking hebben om ze zelf te ver­w­erken. Hier­bij spe­len bedri­jf­sec­onomis­che én mil­i­taire over­weg­in­gen een rol.

Ook aarzelt Chi­na niet om export­beperkin­gen van ZA te gebruiken als drukkingsmid­del als er con­flicten dreigen, zoals de twist rond de eiland­jes in de Zuid-Chi­nese Zee. Het is trouwens niet de eerste keer dat Chi­na grond­stof­fen gebruikt als drukkingsmid­del, denk maar aan de export­beperkin­gen in 2009 van baux­i­et, cokes, mag­ne­sium, man­gaan, zink en zo meer.

In maart 2012 heeft pres­i­dent Oba­ma aangekondigd dat de VS de Wereld­han­del­sor­gan­isatie gevraagd heeft om te bemid­de­len in formele onder­han­delin­gen met Chi­na over de han­dels­beperkin­gen omtrent ZA.
Bij deze onder­han­delin­gen zijn ook de EU en Japan betrokken.

Een jaar eerder (maart 2011) had de Amerikaanse over­heid al bij de zg. mul­ti­lat­erale banken, waaron­der de Wereld­bank, aange­dron­gen om de goed­keur­ing van elke nieuwe financier­ing aan gevraagd door Chi­na te toet­sen aan de Chi­nese poli­tiek vis à vis de berei­d­heid van het lev­eren van ZA. De mate waarin genoemde banken gehoor geven aan deze oproep is reden voor bezorgdheid bij de USA en andere afne­mers van ZA.

Wat ook reden is voor bezorgdheid, is het nieuws dat Chi­na mas­saal ZA aan het stock­eren is om meerdere jaren te kun­nen voorzien in de bin­nen­landse vraag. Ook Japan en Zuid-Korea zijn bezig mag­a­z­i­j­nen te vullen met ton­nen ZA.

Dit alles lei­dt tot diverse maa­trege­len. Zo nemen de inspan­nin­gen toe om ZA te recu­per­eren of het gebruik ervan te ver­min­deren. Tevens is volop de research aan de gang om ZA te ver­van­gen door andere met­al­en of spec­i­fieke leg­erin­gen. Maar snel gaat dit alles niet.

Een­voudig is de sit­u­atie rond de ZA absolu­ut niet. Als de bevoor­rad­ing ervan niet op korte ter­mi­jn kan wor­den gegaran­deerd dan kun­nen ZA wel eens blijken de achille­spees te wor­den van de west­erse economie.

Toen in 1879 de Zweed Lars Fredrick Nil­son het eerste zeldzame aard­metaal (scan­di­um) ont­dek­te, had hij nooit kun­nen ver­moe­den dat omtrent wat hij cat­a­lo­geerde als rariteit­en zo’n 130 jaar zoveel heibel zou zijn.

Jan Van Besauw
Colum­nist voor USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.