![](/images/legacy-images/images/080123-jvb-+-FED.gif)
Zag Bernanke crash komen?
Terwijl op maandag 21 januari 2008 Wall Street gesloten was wegens Martin Luther King Day, beleefden de Aziatische en de Europese beurzen een zwarte dag. Dat ging niet gepaard met wanhoopstaferelen zoals in 1929. Het gebeurde in grimmige stilte, waarbij langs digitale weg miljoenen aandelen verkocht werden. Feest voor de shorters, wellicht. In alle geval zagen we in Azië de nationale beurzen verliezen slikken tot 15% en eindigden de Europesen indices minder maar toch serieus genoeg in het rood.
In de States stapelden zich de factoren voor een catastrofe op. Ten eerste was er de onzekerheid bij de beleggers die in november 2007 al geconfronteerd waren met een teruglopende beurs, zie bijvoorbeeld de grafiek van de Dow Jones Industrial Average hierboven. Na een heropflakkering dook deze index weer in een dal en dat ging sneller en sneller.
Daarom zijn velen het vorige, in de States verlengde, weekend ingegaan met vele twijfels. Tot overmaat van ramp bracht de nieuwszender maandag een reportage over… de crash van 1987. Kwestie van timing kan dat tellen.
De Fed-voorzitter Ben Bernanke, en/of zijn entourage, heeft zo goed als zeker de bui zien hangen. Want als Wall Street gisteren dinsdag 22 januari de startbel had laten horen zonder enig nieuws van overhand, dan hadden we een crash meegemaakt die haar plaats zou hebben gehad in de zwarte annalen van de beurs. Maar Bernanke kondigde onverwacht een spectaculaire vermindering van de basisrente aan met 75 basispunten van 4,25 naar 3,50%.
Bovendien zegde hij voor het budgetcomité van het House of Representatives dat hij de middelen reserveert om met 50 tot 150 miljard USD de economie van de VS van verse zuurstof te voorzien. Deze stimulans zou er komen, apart van de ingreep (of ingrepen) via daling van de basisrente.
De vraag is nu: zal het helpen? Dat die ‑0,75% rente tijdelijk zorgt voor wat optimisme, OK. En ook die 150 miljard dollars zullen hun effect niet missen. Maar zal het iets veranderen aan de fundamentele problemen van de VS?
Als het antwoord op bovenstaande vraag is, dan zouden de gebeurtenissen in de VS kunnen leiden tot een globale recessie. Nu zijn de meningen hieromtrent verdeeld, dat is het minste wat je kan zeggen. Zo zijn de experts van Merrrill Lynch van oordeel dat we nu al midden in een recessie zitten, terwijl ze bij Goldman Sachs er een verwachten voor de zomer en volgens Lehman Brothers is er geen vuiltje aan de lucht.
Het speciale is, dat al deze experts argumenten hebben om hun standpunt te staven. De economie van de VS heeft klappen moeten incasseren, denk aan de krediet- en de daarmee gepaarde woningcrisis en aan de recente sterke stijging van de werkloosheid. En het ziet er niet naar uit dat het voor de zomer veel beter zal gaan. Maar de VS-economie heeft in het recente verleden aangetoond voor geen kleintje vervaard te zijn: schommelende beurskoersen, stijgende basisrente (denk aan de Greenspanperiode na 9⁄11), torenhoge persoonlijke schulden (het Amerikaanse credit card syndroom), oorlogen (miljardenverslindend Irak), bosbranden, overstromingen, orkanen.
Veel zal afhangen van de manier waarop Ben Bernanke zichzelf zal profileren als hoofd van de centrale bank van de VS. Zijn aanpak en zijn invloed zullen van primordiaal belang zijn. Hij moet bewijzen steviger in zijn schoenen te staan dan wie ook in de VS, de president incluis.
Wait and see…
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
24 januari 2008.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.
Reacties kunt u sturen naar: jan@usmarkets.nl