...

Zag Bernanke crash komen?

23 januari 2008, 21:22 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Vorige maandag 21 jan­u­ari 2008 was het bij­na zover, hoewel de meesten onder ons er zich waarschi­jn­lijk niet bewust van waren. Alle ingrediën­ten voor een crash à la 1929 of 1987 waren aan­wezig. Een zet van Fed-baas Bernanke heeft het gevaar (tijdelijk?) afgewend.

Zag Bernanke crash komen?


Ter­wi­jl op maandag 21 jan­u­ari 2008 Wall Street ges­loten was wegens Mar­tin Luther King Day, beleef­den de Azi­atis­che en de Europese beurzen een zwarte dag. Dat ging niet gepaard met wan­hoop­stafer­e­len zoals in 1929. Het gebeurde in grim­mige stilte, waar­bij langs dig­i­tale weg miljoe­nen aan­de­len verkocht wer­den. Feest voor de short­ers, wellicht. In alle geval zagen we in Azië de nationale beurzen ver­liezen slikken tot 15% en eindig­den de Europe­sen indices min­der maar toch serieus genoeg in het rood. 

In de States stapelden zich de fac­toren voor een cat­a­strofe op. Ten eerste was er de onzek­er­heid bij de beleg­gers die in novem­ber 2007 al gecon­fron­teerd waren met een teruglopende beurs, zie bijvoor­beeld de grafiek van de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age hier­boven. Na een heropflakker­ing dook deze index weer in een dal en dat ging sneller en sneller.

Daarom zijn velen het vorige, in de States ver­lengde, week­end inge­gaan met vele twi­jfels. Tot over­maat van ramp bracht de nieuwszen­der maandag een reportage over… de crash van 1987. Kwest­ie van tim­ing kan dat tellen. 

De Fed-voorzit­ter Ben Bernanke, en/​of zijn entourage, heeft zo goed als zek­er de bui zien hangen. Want als Wall Street gis­teren dins­dag 22 jan­u­ari de start­bel had lat­en horen zon­der enig nieuws van over­hand, dan had­den we een crash meege­maakt die haar plaats zou hebben gehad in de zwarte annalen van de beurs. Maar Bernanke kondigde onverwacht een spec­tac­u­laire ver­min­der­ing van de basis­rente aan met 75 basis­pun­ten van 4,25 naar 3,50%.
Boven­di­en zegde hij voor het bud­get­comité van het House of Rep­re­sen­ta­tives dat hij de mid­de­len reserveert om met 50 tot 150 mil­jard USD de economie van de VS van verse zuurstof te voorzien. Deze stim­u­lans zou er komen, apart van de ingreep (of ingrepen) via dal­ing van de basisrente.

De vraag is nu: zal het helpen? Dat die ‑0,75% rente tijdelijk zorgt voor wat opti­misme, OK. En ook die 150 mil­jard dol­lars zullen hun effect niet mis­sen. Maar zal het iets veran­deren aan de fun­da­mentele prob­le­men van de VS?

Als het antwo­ord op boven­staande vraag is, dan zouden de gebeurtenis­sen in de VS kun­nen lei­den tot een glob­ale recessie. Nu zijn de menin­gen hieromtrent verdeeld, dat is het min­ste wat je kan zeggen. Zo zijn de experts van Mer­rrill Lynch van oordeel dat we nu al mid­den in een recessie zit­ten, ter­wi­jl ze bij Gold­man Sachs er een verwacht­en voor de zomer en vol­gens Lehman Broth­ers is er geen vuilt­je aan de lucht. 

Het spe­ciale is, dat al deze experts argu­menten hebben om hun stand­punt te staven. De economie van de VS heeft klap­pen moeten incasseren, denk aan de kredi­et- en de daarmee gepaarde won­ingcri­sis en aan de recente sterke sti­jging van de werk­loosheid. En het ziet er niet naar uit dat het voor de zomer veel beter zal gaan. Maar de VS-economie heeft in het recente verleden aange­toond voor geen klein­t­je ver­vaard te zijn: schom­me­lende beursko­ersen, sti­j­gende basis­rente (denk aan de Greenspan­pe­ri­ode na 911), toren­hoge per­soon­lijke schulden (het Amerikaanse cred­it card syn­d­room), oor­logen (mil­jar­den­ver­slin­dend Irak), bos­bran­den, over­stro­min­gen, orkanen. 

Veel zal afhangen van de manier waarop Ben Bernanke zichzelf zal pro­fil­eren als hoofd van de cen­trale bank van de VS. Zijn aan­pak en zijn invloed zullen van pri­mor­diaal belang zijn. Hij moet bewi­jzen ste­viger in zijn schoe­nen te staan dan wie ook in de VS, de pres­i­dent incluis. 

Wait and see…

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets
24 jan­u­ari 2008.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.

Reac­ties kunt u sturen naar: jan@​usmarkets.​nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.