De campagneslogan van Obama Yes We Can lijkt voor veel Amerikanen te zijn aangepast in Yes We Camp. De kredietcrisis heeft er in de Verenigde Staten voor gezorgd dat miljoenen mensen uit hun huis zijn gezet. De tentenkampen duiken hierdoor op in het hele land. “We moeten met honderden mensen zes toiletten delen”, aldus een bewoonster. Een oplossing van de VS om de crisis aan te pakken, is om de huizen, nadat de bewoners er uit zijn gezet, plat te walsen. Hierdoor zou de waarde van de resterende woningen weer toenemen. Een sterk staaltje creativiteit.
Een ander sterk staaltje is het naar huis sturen van gevangenen door ‘Governator’ Arnold Schwarzenegger. De Amerikaanse staat Californië zit met een enorm begrotingstekort en dreigt failliet te gaan. Zijn befaamde slogan I‘ll be back wordt nu IOU. Schwarzenegger wil 27.000 criminelen uit hun cel zetten om daarmee $ 1,2 miljard te besparen. In de eerste helft van dit jaar is een recordaantal van meer dan 1,5 miljoen huizen geveild. In de staat Nevada (Las Vegas) is één op de zestien huishoudens verwikkeld in een foreclosure-procedure. Een hoop werk dus voor de bulldozers. Misschien dat de koers van Caterpillar daardoor de afgelopen maanden is opgelopen. De S&P500 testte afgelopen week de toppen van 2009 en toont daarmee veel veerkracht. De index kreeg eind mei een koopsignaal van de zeer betrouwbare Coppock-indicator. De Dow Jones kreeg ook een koopsignaal, maar staat nog ruim onder de top van januari. De Nasdaq heeft als enige Amerikaanse index de top van juni overtuigend weten te passeren. De technologie-index veerde vanaf 9 maart hard op. De Nasdaq weet zich eveneens gesterkt door de Coppock-indicator.
Nikkei leeft op binnen dalende trend
De Nikkei noteerde ruim twee decennia geleden rond een niveau van 40.000 punten. De dramatische koersdaling die daarop volgde, resulteerde in een verlies van circa 80%. Hiermee wordt duidelijk geïllustreerd wat voor dramatisch resultaat een buy and hold-strategie u kan opleveren. Actief portefeuillebeheer zoals BeursBulletin dat voert, blijkt een duidelijk meer winstgevende strategie. De mondiale opleving van de aandelenindices sinds maart is niet aan de Japanse index voorbij gegaan. Desalniettemin moest de Nikkei de afgelopen weken toch weer terrein prijsgeven. De Japanse index wist de psychologisch belangrijke 10.000-puntengrens niet overtuigend te doorbreken. Ondanks het sterke herstel vanaf het dieptepunt in maart, weet de Nikkei de lange termijn dalende trend niet om te buigen en vormt opnieuw lagere toppen en bodems.
Rente signaleert deflatie
In 2008 zette de rente de dalende trend, voornamelijk vanwege de kredietcrisis, opnieuw in vanaf een niveau rond 4,85%. De bodem die de rente in januari 2009 vormde (rond 3,5%), betekent een hogere bodem ten opzichte van het dieptepunt van 2005. De lange dalende trend is echter nog steeds intact, hetgeen duidt op deflatie. Overheden drukken en masse geld bij, bedoeld voor reddingsacties en kapitaalinjecties ter stimulering van de economie. De exploderende geldhoeveelheid zou vroeg of laat tot forse geldontwaarding (hyperinflatie) kunnen leiden. In eigen land zouden de ongebreidelde uitgaven van onze minister van Financiën ‘W‑Alt‑A’ Bos eveneens rampzalige gevolgen kunnen hebben voor de rentelasten van BV Nederland. Bovendien zou de situatie hierdoor verder kunnen verslechteren voor de reeds in problemen geraakte Nederlandse vastgoedmarkt. Zowel een deflatoir als hyperinflatoir scenario is namelijk bedreigend voor de vastgoedmarkt.
CAC40 op weg naar juni-top
De CAC40 zette begin maart een opmerkelijk sterk herstel in. Sinds de top van juni, daalde de CAC40 echter opnieuw waarbij de bodem van mei werd doorbroken. Rond dit niveau bevond zich de neklijn van een hoofd-schouderformatie. Toch zette de daling niet door. Sterker nog, de CAC40 veerde afgelopen week zelfs hard op vanaf het (eerste) 61,8% Fibonacci-correctieniveau, gemeten vanaf de bodem in maart tot aan de top van juni. Inmiddels is de top (zijnde de rechterschouder) overschreden, waardoor het negatieve scenario is vervallen. Nu moet blijken of de top van juni kan worden doorbroken. Indien dit lukt, wordt hiermee een zeer positief signaal afgegeven. De DAX wist zich eveneens krachtig te herstellen en bevindt zich net onder de top van juni. De Europese aandelen lijken daarmee een hogere bodem te hebben gevormd ten opzichte van maart. Indien nu de toppen van januari en juni kunnen worden gepasseerd, ontstaat een krachtig koopsignaal.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.