...

Yes We Camp

23 juli 2009, 16:39 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De cam­pag­nes­lo­gan van Oba­ma Yes We Can lijkt voor veel Amerika­nen te zijn aangepast in Yes We Camp. De kredi­et­cri­sis heeft er in de Verenigde Stat­en voor gezorgd dat miljoe­nen mensen uit hun huis zijn gezet. De ten­tenkam­p­en duiken hier­door op in het hele land. We moeten met hon­der­den mensen zes toi­let­ten delen”, aldus een bewoon­ster. Een oploss­ing van de VS om de cri­sis aan te pakken, is om de huizen, nadat de bewon­ers er uit zijn gezet, plat te walsen. Hier­door zou de waarde van de resterende wonin­gen weer toen­e­men. Een sterk staalt­je creativiteit.

De cam­pag­nes­lo­gan van Oba­ma Yes We Can lijkt voor veel Amerika­nen te zijn aangepast in Yes We Camp. De kredi­et­cri­sis heeft er in de Verenigde Stat­en voor gezorgd dat miljoe­nen mensen uit hun huis zijn gezet. De ten­tenkam­p­en duiken hier­door op in het hele land. We moeten met hon­der­den mensen zes toi­let­ten delen”, aldus een bewoon­ster. Een oploss­ing van de VS om de cri­sis aan te pakken, is om de huizen, nadat de bewon­ers er uit zijn gezet, plat te walsen. Hier­door zou de waarde van de resterende wonin­gen weer toen­e­men. Een sterk staalt­je creativiteit.

Een ander sterk staalt­je is het naar huis sturen van gevan­genen door Gov­er­na­tor’ Arnold Schwarzeneg­ger. De Amerikaanse staat Cal­i­fornië zit met een enorm begrot­ing­steko­rt en dreigt fail­li­et te gaan. Zijn befaamde slo­gan I‘ll be back wordt nu IOU. Schwarzeneg­ger wil 27.000 crim­ine­len uit hun cel zetten om daarmee $ 1,2 mil­jard te besparen. In de eerste helft van dit jaar is een recor­daan­tal van meer dan 1,5 miljoen huizen geveild. In de staat Neva­da (Las Vegas) is één op de zestien huishoudens ver­wikkeld in een fore­clo­sure-pro­ce­dure. Een hoop werk dus voor de bull­doz­ers. Miss­chien dat de koers van Cater­pil­lar daar­door de afgelopen maan­den is opgelopen. De S&P500 testte afgelopen week de top­pen van 2009 en toont daarmee veel veerkracht. De index kreeg eind mei een koopsig­naal van de zeer betrouw­bare Cop­pock-indi­ca­tor. De Dow Jones kreeg ook een koopsig­naal, maar staat nog ruim onder de top van jan­u­ari. De Nas­daq heeft als enige Amerikaanse index de top van juni over­tu­igend weten te passeren. De tech­nolo­gie-index veerde vanaf 9 maart hard op. De Nas­daq weet zich eve­neens gesterkt door de Coppock-indicator. 

Nikkei leeft op bin­nen dal­ende trend

De Nikkei noteerde ruim twee decen­nia gele­den rond een niveau van 40.000 pun­ten. De drama­tis­che koers­dal­ing die daarop vol­gde, resul­teerde in een ver­lies van cir­ca 80%. Hier­mee wordt duidelijk geïl­lus­treerd wat voor drama­tisch resul­taat een buy and hold-strate­gie u kan oplev­eren. Actief porte­feuille­be­heer zoals Beurs­Bul­letin dat voert, blijkt een duidelijk meer win­st­gevende strate­gie. De mon­di­ale oplev­ing van de aan­de­lenindices sinds maart is niet aan de Japanse index voor­bij gegaan. Desal­ni­et­temin moest de Nikkei de afgelopen weken toch weer ter­rein pri­js­geven. De Japanse index wist de psy­chol­o­gisch belan­grijke 10.000-puntengrens niet over­tu­igend te door­breken. Ondanks het sterke her­s­tel vanaf het dieptepunt in maart, weet de Nikkei de lange ter­mi­jn dal­ende trend niet om te buigen en vormt opnieuw lagere top­pen en bodems. 

Rente sig­naleert deflatie

In 2008 zette de rente de dal­ende trend, voor­namelijk van­wege de kredi­et­cri­sis, opnieuw in vanaf een niveau rond 4,85%. De bodem die de rente in jan­u­ari 2009 vor­mde (rond 3,5%), betekent een hogere bodem ten opzichte van het dieptepunt van 2005. De lange dal­ende trend is echter nog steeds intact, het­geen duidt op deflatie. Over­he­den drukken en masse geld bij, bedoeld voor red­dings­ac­ties en kap­i­taal­in­jec­ties ter stim­u­ler­ing van de economie. De exploderende geld­ho­eveel­heid zou vroeg of laat tot forse gel­dont­waard­ing (hyper­in­flatie) kun­nen lei­den. In eigen land zouden de onge­brei­delde uit­gaven van onze min­is­ter van Finan­ciën W‑Alt‑A’ Bos eve­neens ram­pza­lige gevol­gen kun­nen hebben voor de rente­las­ten van BV Ned­er­land. Boven­di­en zou de sit­u­atie hier­door verder kun­nen ver­slechteren voor de reeds in prob­le­men ger­aak­te Ned­er­landse vast­goed­markt. Zow­el een defla­toir als hyper­in­fla­toir sce­nario is namelijk bedreigend voor de vastgoedmarkt.

CAC40 op weg naar juni-top

De CAC40 zette begin maart een opmerke­lijk sterk her­s­tel in. Sinds de top van juni, daalde de CAC40 echter opnieuw waar­bij de bodem van mei werd door­bro­ken. Rond dit niveau bevond zich de nek­li­jn van een hoofd-schoud­er­for­matie. Toch zette de dal­ing niet door. Sterk­er nog, de CAC40 veerde afgelopen week zelfs hard op vanaf het (eerste) 61,8% Fibonac­ci-cor­rec­tieniveau, geme­ten vanaf de bodem in maart tot aan de top van juni. Inmid­dels is de top (zijnde de rechter­schoud­er) over­schre­den, waar­door het negatieve sce­nario is ver­vallen. Nu moet blijken of de top van juni kan wor­den door­bro­ken. Indi­en dit lukt, wordt hier­mee een zeer posi­tief sig­naal afgegeven. De DAX wist zich eve­neens krachtig te her­stellen en bevin­dt zich net onder de top van juni. De Europese aan­de­len lijken daarmee een hogere bodem te hebben gevor­md ten opzichte van maart. Indi­en nu de top­pen van jan­u­ari en juni kun­nen wor­den gepasseerd, ontstaat een krachtig koopsignaal.

Met vrien­delijke groet,

www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.