...

Yahoo in muziek, concurrentie krijgt tik

12 mei 2005, 08:18 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Yahoo gaat de stri­jd aan met Nap­ster en Real­Net­works. Met zijn Musi­cal Unlim­it­ed Ser­vice zal het zich onder de down­load­pri­jzen van Nap­ster en Real­Net­works situeren. Voor $6,99 per maand gaat de deur naar de muziek­bib­lio­theek open met een keuze uit 1 miljoen lied­jes. De beleg­gers lieten via de beurs hun mening blijken ten opzichte van Nap­ster en Real­Net­works, van wie de aan­de­len wer­den gedumpt. Is Google de vol­gende spel­er op de markt? 

Yahoo ( YHOO) gaat met zijn Musi­cal Unlim­it­ed Ser­vices de inter­net­muziek­markt verder open­breken. Leek het enkele jaren gelden nog ondenkbaar dat er voor gedown­loade num­mers betaald moest wor­den, nu stellen we vast, dat de muziek­maatschap­pi­jen steeds meer greep op het ille­gale down­load­en en de ruil­han­del kri­j­gen. De zoge­naamde Peer-to-Peer (P2P) soft­wareap­pli­caties bieden steeds min­der zek­er­heid om onges­traft muziek aan te bieden. Down­load­en is dan (nog) niet straf­baar, het upload­en en het zon­der licen­tie aan­bieden van muziek is dat wel. Onlangs zijn er enkele aan­bieders voor de rechter ver­sch­enen om zich te ver­ant­wo­or­den voor het aan­bieden van ille­gale muziekbe­standen. En voor wie het nog niet weet, de meeste P2P programma’s zoals de veel gebruik­te Bit­tor­rent upload­ap­pli­caties, diepen ongevraagd muziek op uit uw pc-archieven.

Auteursrechtenor­gan­isaties als RIAA en Sticht­ing Brein jagen op het web naar gebruik­ers en pop­u­laire Bit­tor­rent plat­for­men zoals de web­site van Super­No­va. Deze site is inmid­dels al uit de lucht gehaald. Of het veel uithaalt is de vraag, want als er één verd­wi­jnt, staan er meteen twee andere op.

Yahoo stapt nu met zijn Musi­cal Unlim­it­ed Ser­vices in de legale markt door muziek aan te bieden voor pc’s en draag­bare MP3 play­ers met een bes­tur­ingssys­teem van Microsoft (MSFT). De pri­js zal in de betaver­sie rond de $10 komen te liggen en bij de defin­i­tieve ver­sie tussen de $10 en $15 gaan uitkomen. Voor een jaarabon­nement zal rond de $60 betaald moeten wor­den om toe­gang te kri­j­gen tot het ruime aan­bod van muziek. Nap­ster biedt vergelijk­bare bestanden aan voor $14,95 per maand en bij Real­Net­works betaalt u $179 voor een jaar- of $12 voor een maandabonnement. 
Dat het legaal aan­bieden van muziek langza­mer­hand een lucratieve zaak begint te wor­den, blijkt wel uit de cijfers van Apple (AAPL). Het bedri­jf liet weten inmid­dels 400 miljoen lied­jes via zijn iTunes verkocht te hebben en bli­jft daarmee de groot­ste aan­bieder van legale muziekbestanden.

Real­Net­works en Nap­ster wor­den gedumpt.
Zoals te zien is in de grafieken, zijn de koersen van Nap­ster en Real­Net­works flink gedaald. In zijn val werd de koers van Nap­ster opgevan­gen door een oude ste­un uit de zomer van 2004. De koers zat al in een dal­ende trend en het ziet er voor­lop­ig dan ook niet goed uit voor Napster. 

Ook de koers van Real­Net­works kwam in zijn val een vangnet tegen. Een sterke en veel geteste ste­un rond de $5,20 en het MA-200 vin­gen de koers op. Des­on­danks ver­loor het aan­deel rond de 22%. Met nieuwe spel­ers op de markt zoals b.v Google bli­jven de muziekaan­bieders zwaar onder druk staan.

Yahoo zelf beleefde niet veel vreugde aan zijn nieuwe plan­nen. Het aan­deel reageerde door met een kleine winst van rond de 1,75% te sti­j­gen naar $34,65. De koers zit op dit moment gevan­gen in een oplopende driehoek met een weer­stand rond de $35,50 en twee mov­ing aver­ages die nage­noeg op het zelfde punt liggen. Met hogere bodems, een RSI boven de 50 en het goede nieuws, zit er een kans in dat Yahoo door de weer­stand kan breken en oude niveaus rond de $39 gaat opzoeken.

Dirk Dort­land
©usmarkets.nl

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.