...

Wordt India lachende 3e in textieloorlog ?

4 juni 2005, 09:26 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De Chinezen zijn boos, erg boos … Boos op de EU en de VS omdat bei­de machts­blokken invo­er­beperkin­gen opleg­den op de invo­er van Chi­nese tex­tiel­go­ed­eren. Als vergeld­ing schrapten de Chinezen de zelfopgelegde heffin­gen op de uitvo­er van tex­tiel­go­ed­eren … Het is oor­log in de wereld van de gelib­er­aliseerde tex­tiel­han­del. En welke derde par­tij loopt heen met het been, India?

De Tex­tieloor­log :
Het begon alle­maal in 1974. Toen werd het Mul­ti-Fibre Agree­ment (MFA) opgericht met als doel het bescher­men van de tex­tielin­dus­trie in Europa en de Verenigde Stat­en van Ameri­ka. Deze MFA hield in 1994 op te bestaan, maar de quota’s wer­den gehand­haafd en kwa­men onder toezicht van de World Trade Organ­i­sa­tion (WTO). Afge­spro­ken werd dat de WTO de tex­tiel­han­del zou mon­i­toren tot 1 jan­u­ari 2005. Tot 1 jan­u­ari bleef het dan ook rustig aan het front. Toen daar­na de lib­er­alis­er­ing van start ging ontston­den er direct tec­tonis­che verschuivingen. 

De Euro­pea­nen en de Amerika­nen zijn bang om nog verder te moeten sni­j­den in arbei­d­splaat­sen in de tex­tielin­dus­trie en ze doen er dan ook alles aan om de huidi­ge posi­ties te beschermen.
In 1974 werk­ten er nog bij­na 2 Â½ miljoen Amerika­nen in de tex­tielin­dus­trie en dat aan­tal was in 2000 ges­lonken met 40%. Erg genoeg voor de mensen die hier­door hun baan ver­loren. Erg ook voor de mensen uit derde wereld­lan­den die met hun lage- en con­cur­rerende pri­jzen het ook moeten afleggen tegen de zeer lage Chi­nese arbei­d­skosten. Afgelopen novem­ber zak­te de exporthandel in El Sal­vador al in met 30% en men verwacht dat in de Domini­caanse Repub­liek 40% van de arbei­d­skracht­en ver­loren zullen gaan. Aan de andere kant zullen andere lan­den op andere con­ti­nen­ten enorm gaan prof­iteren van de vri­je han­del. Gedurende de eerste 6 weken van 2005 hebben Indi­ase bedri­jven al forse win­sten gemaakt.
Sears en Marks & Spencer spron­gen hier onmid­del­lijk op in en zijn inmid­dels hun oper­a­tions in India aan het opzetten. Ook Gap Inc. bli­jft niet achter en is zijn belan­gen in India verder aan het uit­brei­den. De verwacht­ing is dat de export van tex­tiel uit India in het eerste kwartaal met 50% zal stijgen. 

En die export sti­jgt toch al fenom­e­naal. Ook zon­der de ver­schuiv­ing van de han­del, zal het land zijn export sterk zien sti­j­gen. India expor­teert op dit moment rond de 14 mil­jard dol­lar en de verwacht­ing is dat dat zal oplopen tot 40 mil­jard dol­lar in 2010. Opti­mis­ten denken zelfs aan een tar­get van 80 mil­jard dol­lar in 2010
Buur­lan­den Pak­istan en Bangladesh zullen meep­rof­iteren, echter in min­dere mate, omdat zij min­der de beschikking hebben over een pot met buiten­landse deviezen die de infra­struc­tu­ur van het land kan verbeteren.
Een van de groot­ste Indi­ase expor­teurs, Ori­ent Craft, heeft op dit moment de beschikking over een uiter­mate mod­erne fab­riek net buiten Del­hi met 3800 werkne­mers. Hier wor­den onder andere kled­ingstukken gemaakt die ze voor 4 dol­lar verkopen en in de VS voor 45 dol­lar de winkel uitgaan.

Dergelijke marges kun­nen in de EU en de VS niet meer gemaakt wor­den en ook de wat beter bedeelde derde wereld-lan­den moeten hier­door afhak­en. Een aard­ver­schuiv­ing is het gevolg.
India kent echter een groot prob­leem. De havens die het land bez­it zijn van min­der kwaliteit en zijn relatief ondiep om grote schep­en bin­nen te lat­en lopen. Iets waar Chi­na en andere Azi­atis­che lan­den min­der last hebben. India zal dus de komende jaren fors moeten gaan investeren in de havens anders zullen uitein­delijk toch moeite gaan kri­j­gen om met name de Chi­nese han­del te kun­nen beconcurreren. 
De poli­tiek is nu aan zet.
Dirk Dort­land
©usmarkets.nl

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.