
In mijn vorige column ‘topje van de noodleberg’ gaf ik aan dat de redding van de aandelenmarkten zal komen vanuit het Oosten. De Chinezen en oliesjeiks zitten op gigantische bergen dollars en gaan die gebruiken om ‘harde assets’ te kopen in het Westen. Twee weken geleden kochten zij al voor vele miljarden dollars o.a. belangen in Citigroup en Fortis.
Ik wees u er toen ook op dat er geruchten waren dat investeerders uit Azië een belang wilde kopen in UBS. Afgelopen week werd dit gerucht werkelijkheid. Investeerders uit Singapore en Oman ‘stoppen’ $12 miljard in UBS. Dat kwam goed uit want UBS moest ook nog even $10 miljard afschrijven als gevolg van investeringen in Amerikaanse subprime hypotheken.
Meer ‘hulp’ uit het Oosten afgelopen week was er voor Dow Chemical en HSBC. U ziet het, het rijtje wordt steeds langer. De Chinezen en oliesjeiks krijgen al een behoorlijke vinger in de pap in de Westerse multinationals. Verder kijken de Chinezen likkebaardend naar Rio Tinto. Wordt vervolgd.….….……
De subprime crisis is nog niet geblust of andere negatieve ‘verassingen’ doemen op. Wereldwijd neemt plotseling de inflatie sterk toe. PPI grootste stijging in 34 jaar,in China hoogste inflatie in 6 jaar, stijging inflatie in Europa. Wel een verassing wil ik het niet noemen. U weet dat ik al geruime tijd uit ga van een hyperinflatie scenario georchestreerd door Ben Bernanke. De FED wil de schulden van Amerika verkleinen en dat doen zij door onbeperkt dollars te printen. Hierdoor stijgt de inflatie en nemen de schulden af omdat geld minder waard wordt. Bijkomstig voordeel voor beleggers is dat de meeste beleggings’assets’ ook stijgen zoals grondstoffen en aandelen. Nou ja, voordeel. Wat heb je aan een stijging van je beleggingen als je gecorrigeerd voor inflatie je koopkracht niet toeneemt. Dow Jones 20.000 here we come!
De reddingsactie van de centrale banken van Europa, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada en Zwitserland is wel een heel selectieve reddingsactie. Alleen bedrijven met een bankstatus ‘profiteren’van de gunst van de centrale banken. Ben je een financiële instelling en heb je geen bankstatus dan mag je gewoon failliet gaan. Eigen schuld, dikke bult. Maar waarom krijgen banken wel een steuntje in de rug? Is er soms een relatie tussen de FED en de grootste Amerikaanse banken? Jazeker, die is er. Deze commerciële banken zijn de grootste aandeelhouders van de FED. With a little help from my FED komt alles goed voor de Amerikaanse banken.
Deze week in GannTrader Market Analysis een korte termijn analyse van de Dow Jones met enige verrassende conclusies. Verder een terugblik op de lange termijn visie van GannTrader op het koersverloop voor de AEX. Het uitgestippelde analysepad wordt nog steeds perfect door de AEX gevolgd.
Auteur: Jan van Gemeren
Van Gemeren is werkzaam bij GannTrader, uitgever van 2 wekelijkse analyserapporten: GannTrader Market Analysis en GannTrader Astro en de praktijkcursus ‘Berekend Beleggen’ Meer informatie op www.ganntrader.nl