De reactie van beleggers op de miljardenafschrijvingen die UBS dinsdag naar buiten bracht, is opmerkelijk te noemen. De Zwitserse bank meldde over het eerste kwartaal van 2008 maar liefst $ 19 miljard dollar te hebben afgeschreven op subprime investeringen en werd nota bene met een koersstijging beloond. Beleggers koesteren de hoop dat, na een dergelijke aderlating, het leed binnen de financiële sector nu eindelijk geleden is. Het heeft er echter de schijn van, dat deze hoop slechts op wishful thinking gebaseerd is.
De Europese beurzen konden hun geluk afgelopen dinsdag niet op: de miljardenstrop voor UBS zou het donderende slotsalvo van de kredietcrisis inluiden, zo werd geredeneerd. Een grote afschrijving door één bank betekent echter niet automatisch dat alle ellende in de financiële sector voorbij is. Daarnaast is de situatie op de Amerikaanse huizenmarkt verre van optimaal en hintte Fed-voorzitter Ben S. Bernanke deze week –voor het eerst- op de mogelijkheid dat een recessie in de VS aanstaande is. Hij deed dit nadat het congres Bernanke ter verantwoording riep voor de miljarden verslindende reddingsoperaties. Desondanks hebben de Europese beurzen aan de vooravond van de maand april een indrukwekkend herstel ingezet. Vanuit technisch oogpunt hebben de recente koersstijgingen echter tot weinig veranderingen geleid. Toonaangevende indices als de DAX, CAC40 en Stoxx50 hebben stuk voor stuk nog een lange weg te gaan alvorens het technische beeld opklaart. De lange termijnweerstanden zijn nog altijd intact en zullen zich waarschijnlijk niet zo eenvoudig gewonnen geven.
Brent-olie consolideert binnen stijgende trend
Brent-olie bereikte onlangs een recordniveau van circa $ 106 per vat. Deze stijging werd mede veroorzaakt door de fors dalende dollar. Ondanks de recente correctie vanaf de top, blijft de sterk stijgende, lange termijn trend intact. Pas bij een doorbraak van het steunniveau rond $ 88 verslechtert het beeld voor Brent-olie. De opwaartse prijsdruk zou kunnen verminderen als alternatieve energiebronnen grootschalig inzetbaar worden, of als de euro weer wat verzwakt. Anderzijds zou ook een wereldwijde recessie de olieprijs onder druk kunnen zetten. De seinen blijven op groen staan zolang de olieprijs boven zowel de horizontale als de stijgende steunlijn weet te blijven. Dit impliceert dat een correctie van circa 10% mogelijk is, hetgeen weer interessante instapmogelijkheden biedt. Ondanks de verwoede pogingen om het record aan te scherpen, is de prijs van Brent-olie deze week sterk teruggevallen. Mocht de olieprijs verder onder druk komen, dan wordt er een lagere top gevormd en lijkt aan de zegereeks van de olieprijs (tijdelijk) een einde te komen.
Euro consolideert binnen stijgende trend
De euro/dollar bereikte in maart nieuwe hoogtepunten nadat de Europese munteenheid in februari uit de consolidatiedriehoek brak. Recent is de stijging van de euro/dollar rond een niveau van circa $ 1,60 een halt toegeroepen. De lange termijn trend blijft evenwel onverminderd positief en beleggers met een lange horizon kunnen nog steeds comfortabel in hun fauteuil achterover leunen. Pas als de jarenlange, stijgende steunlijn rond $ 1,39 neerwaarts wordt doorbroken, is het feest voor hen over. Zover is het nog lang niet en de euro blijft sterk, waarbij deze momenteel op een hoog niveau consolideert. Zolang de ECB de rente niet neerwaarts aanpast, terwijl de Fed de rente wel blijft verlagen, speelt dit de euro in de kaart. Het op de loer liggende inflatiegevaar heeft er, tot nu toe, voor gezorgd dat Trichet niet is gezwicht voor de verleiding het rentewapen in te zetten.
S&P500 test dalende weerstand
De Amerikaanse indices lieten zich afgelopen week van hun goede kant zien. Stond de Dow Jones enige weken geleden nog onder 12.000 punten, inmiddels is de 13.000-puntengrens aanzienlijk dichterbij gekomen. Toch verandert deze opleving niets aan het feit dat de Dow Jones zich sinds oktober 2007 nog altijd binnen een dalende trend bevindt. Belangrijk is nu, of de Dow erin zal slagen de horizontale weerstand rond 12.750 punten uit te nemen. Ook voor de Nasdaq geldt dat de dalende trend, die in oktober vorig jaar werd ingezet, niet te negeren valt. Hoewel het herstel vanaf maart fors is, overtuigt het technische beeld voor de Nasdaq niet. De S&P500 heeft eveneens een fors herstel ingezet, maar zelfs al zou de index stijgen tot boven 1400 punten, dan nog blijft het beeld negatief en door de meest roze bril bezien hoogstens neutraal. Op intraday-basis piept en kraakt het vervaarlijk, ondanks de recente opleving, want feit is dat er in maart een lagere bodem is neergezet. Het beeld wordt pas positief zodra de indices de dalende weerstandslijn vanaf oktober weten te doorbreken. Tot die tijd is het raadzaam uw portefeuille goed te beschermen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.