...

Wishful thinking op effectenbeurzen

3 april 2008, 19:16 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De reac­tie van beleg­gers op de mil­jar­de­naf­schri­jvin­gen die UBS dins­dag naar buiten bracht, is opmerke­lijk te noe­men. De Zwit­serse bank meldde over het eerste kwartaal van 2008 maar lief­st $ 19 mil­jard dol­lar te hebben afgeschreven op sub­prime investerin­gen en werd nota bene met een koerssti­jging beloond. Beleg­gers koesteren de hoop dat, na een dergelijke ader­lat­ing, het leed bin­nen de finan­ciële sec­tor nu ein­delijk gele­den is. Het heeft er echter de schi­jn van, dat deze hoop slechts op wish­ful think­ing gebaseerd is. 


De reac­tie van beleg­gers op de mil­jar­de­naf­schri­jvin­gen die UBS dins­dag naar buiten bracht, is opmerke­lijk te noe­men. De Zwit­serse bank meldde over het eerste kwartaal van 2008 maar lief­st $ 19 mil­jard dol­lar te hebben afgeschreven op sub­prime investerin­gen en werd nota bene met een koerssti­jging beloond. Beleg­gers koesteren de hoop dat, na een dergelijke ader­lat­ing, het leed bin­nen de finan­ciële sec­tor nu ein­delijk gele­den is. Het heeft er echter de schi­jn van, dat deze hoop slechts op wish­ful think­ing gebaseerd is. 

De Europese beurzen kon­den hun geluk afgelopen dins­dag niet op: de mil­jar­den­strop voor UBS zou het don­derende slot­sal­vo van de kredi­et­cri­sis inlu­iden, zo werd gere­de­neerd. Een grote afschri­jv­ing door één bank betekent echter niet automa­tisch dat alle ellende in de finan­ciële sec­tor voor­bij is. Daar­naast is de sit­u­atie op de Amerikaanse huizen­markt verre van opti­maal en hintte Fed-voorzit­ter Ben S. Bernanke deze week –voor het eerst- op de mogelijkheid dat een recessie in de VS aanstaande is. Hij deed dit nadat het con­gres Bernanke ter ver­ant­wo­ord­ing riep voor de mil­jar­den ver­slin­dende red­ding­sop­er­aties. Des­on­danks hebben de Europese beurzen aan de vooravond van de maand april een indruk­wekkend her­s­tel ingezet. Vanu­it tech­nisch oog­punt hebben de recente koerssti­jgin­gen echter tot weinig veran­derin­gen geleid. Toon­aangevende indices als de DAX, CAC40 en Stoxx50 hebben stuk voor stuk nog een lange weg te gaan alvorens het tech­nis­che beeld opklaart. De lange ter­mi­jn­weer­standen zijn nog alti­jd intact en zullen zich waarschi­jn­lijk niet zo een­voudig gewon­nen geven.

Brent-olie con­solideert bin­nen sti­j­gende trend

Brent-olie bereik­te onlangs een record­niveau van cir­ca $ 106 per vat. Deze sti­jging werd mede veroorza­akt door de fors dal­ende dol­lar. Ondanks de recente cor­rec­tie vanaf de top, bli­jft de sterk sti­j­gende, lange ter­mi­jn trend intact. Pas bij een door­braak van het ste­un­niveau rond $ 88 ver­slechtert het beeld voor Brent-olie. De opwaartse pri­js­druk zou kun­nen ver­min­deren als alter­natieve energiebron­nen grootschalig inzetbaar wor­den, of als de euro weer wat verzwakt. Anderz­i­jds zou ook een wereld­wi­jde recessie de oliepri­js onder druk kun­nen zetten. De seinen bli­jven op groen staan zolang de oliepri­js boven zow­el de hor­i­zon­tale als de sti­j­gende ste­un­li­jn weet te bli­jven. Dit impliceert dat een cor­rec­tie van cir­ca 10% mogelijk is, het­geen weer inter­es­sante instap­mo­gelijkhe­den biedt. Ondanks de ver­woede pogin­gen om het record aan te scher­pen, is de pri­js van Brent-olie deze week sterk teruggevallen. Mocht de oliepri­js verder onder druk komen, dan wordt er een lagere top gevor­md en lijkt aan de zegereeks van de oliepri­js (tijdelijk) een einde te komen.

Euro con­solideert bin­nen sti­j­gende trend

De euro/​dollar bereik­te in maart nieuwe hoogtepun­ten nadat de Europese munteen­heid in feb­ru­ari uit de con­sol­i­datiedriehoek brak. Recent is de sti­jging van de euro/​dollar rond een niveau van cir­ca $ 1,60 een halt toegeroepen. De lange ter­mi­jn trend bli­jft even­wel onver­min­derd posi­tief en beleg­gers met een lange hori­zon kun­nen nog steeds com­fort­a­bel in hun fau­teuil achterover leunen. Pas als de jaren­lange, sti­j­gende ste­un­li­jn rond $ 1,39 neer­waarts wordt door­bro­ken, is het feest voor hen over. Zover is het nog lang niet en de euro bli­jft sterk, waar­bij deze momenteel op een hoog niveau con­solideert. Zolang de ECB de rente niet neer­waarts aan­past, ter­wi­jl de Fed de rente wel bli­jft ver­la­gen, speelt dit de euro in de kaart. Het op de loer liggende inflatiegevaar heeft er, tot nu toe, voor gezorgd dat Trichet niet is gezwicht voor de ver­lei­d­ing het rente­wapen in te zetten. 

S&P500 test dal­ende weerstand

De Amerikaanse indices lieten zich afgelopen week van hun goede kant zien. Stond de Dow Jones enige weken gele­den nog onder 12.000 pun­ten, inmid­dels is de 13.000-puntengrens aanzien­lijk dichter­bij gekomen. Toch veran­dert deze oplev­ing niets aan het feit dat de Dow Jones zich sinds okto­ber 2007 nog alti­jd bin­nen een dal­ende trend bevin­dt. Belan­grijk is nu, of de Dow erin zal sla­gen de hor­i­zon­tale weer­stand rond 12.750 pun­ten uit te nemen. Ook voor de Nas­daq geldt dat de dal­ende trend, die in okto­ber vorig jaar werd ingezet, niet te negeren valt. Hoewel het her­s­tel vanaf maart fors is, over­tu­igt het tech­nis­che beeld voor de Nas­daq niet. De S&P500 heeft eve­neens een fors her­s­tel ingezet, maar zelfs al zou de index sti­j­gen tot boven 1400 pun­ten, dan nog bli­jft het beeld negatief en door de meest roze bril bezien hoog­stens neu­traal. Op intra­day-basis piept en kraakt het ver­vaar­lijk, ondanks de recente oplev­ing, want feit is dat er in maart een lagere bodem is neergezet. Het beeld wordt pas posi­tief zodra de indices de dal­ende weer­stand­sli­jn vanaf okto­ber weten te door­breken. Tot die tijd is het raadza­am uw porte­feuille goed te beschermen.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.