![](/images/legacy-images/images/Arnoud_01.gif)
1. Inleiding
In deze column staat de beurscyclus centraal. De beurs kent een cyclus van opeenvolgende fasen, namelijk: een opgaande fase, een topfase, een dalende fase en een bodemfase. We zitten nu in de dalende fase.
De koersen worden wereldwijd beïnvloed door: koerstechnische factoren, het sentiment, macro-economische factoren, bedrijfseconomische factoren, opmerkelijkheden en de opkomst of juist het wegebben van een crisis.
Recente ontwikkelingen plaats ik in de context van de dalende fase. Natuurlijk is er ook aandacht voor individuele aandelen. Een rendementsberekening laat zien dat u tijdens deze fase beter kunt sparen dan beleggen. Putopties kunnen ook tijdens deze fase ook een goed beleggingsinstrument zijn.
2. Terugblik week 14
De AEX is ten opzichte van mijn vorige column gedaald van 465,38 naar 450,76
Koerstechnisch. De Advance-decline lijn geeft het verschil aan tussen het aantal fondsen dat stijgt en het aantal fondsen dat daalt op een bepaalde dag. Tijdens de dalende fase zal de A‑D lijn dalen omdat er meer aandelen verkocht worden dan er worden teruggekocht. Tijdens de topfase in 2007 heb ik de A‑D lijn voor u op nul gezet. Op dit moment staat hij op -/- 819,5
De gemiddelde beursomzet voor de aandelen uit de AEX zal na het bereiken van een top tijdens de topfase of aan het begin van de dalende fase weer gaan dalen. Op dit moment is de gemiddelde beursomzet gedaald van 4046 miljoen euro per dag naar 3472 miljoen euro per dag.
Tijdens de dalende fase zullen veel belangrijke indices een dalend verloop van het voortschrijdend gemiddelde laten zien. Er zijn nu dertig indices die een dalend verloop laten zien. Deze zijn: Amerika (Dow Jones Composite Index , Dow Jones Industrial, Dow Transport, Dow Jones Utility Index, midcapper Russell 1000, 2000, 3000, Argentinië, Canada, Mexico en de SP500- index); Azië (Australië, Shanghai, Maleisië, Japan, Nieuw Zeeland, Singapore); Europa (Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Italië, Spanje, Zweden, Zwitserland en Engeland); Midden-Oosten (Israël).
Sentiment. Tijdens de dalende fase ervaren beleggers dat het beleggen in aandelen risico’s met zich meebrengt. Daarom zal de risicopremie (dividendrendement -/- rente op een spaarrekening van bijvoorbeeld www.argenta.nl ) langzaam maar zeker toenemen. Tijdens de topfase (2007) heeft de risicopremie op -/- 2 procent gestaan. Op dit moment staat de risicopremie op -/- 1,2 procent.
Ook de koers/dividendverhouding daalt. Tijdens de dalende fase willen beleggers meer dividend ontvangen voor elke euro die zij in aandelen beleggen. Tijdens de topfase (2007) heeft de koers/dividendverhouding op 50 gestaan. Inmiddels is de koers/dividendverhouding gedaald naar 33.
Macro-economisch. Zoals reeds is gezegd is het winstwaarschuwingsseizoen begonnen. Alcoa, OCE, AMD, UPS, General Electric en Philips moesten als eerste met de billen bloot. De winstontwikkeling viel vies tegen. Beleggers reageerden geschokt. De koersen daalden stevig. Ik verwacht dat de bedrijfswinsten nog minimaal twee kwartalen zullen dalen. Het is niet meer dan een veronderstelling, maar als zich realiseert dat er economisch gezien tot vorig jaar zomer niets aan de hand was, lijkt het me een redelijke veronderstelling. Het kan bijna niet anders dat de bedrijfswinsten nadien langzaam maar zeker werden gemangeld door tegenvallende macro-economische cijfers en anderzijds door het negatieve sentiment onder de consumenten.
Wees alert. Laat u niet misleiden door de dagcommentaren. Beursverslaggevers hebben nogal eens de neiging om in de valkuil van het wensdenken te trappen. Hoe vaak leest u niet iets over meevallende cijfers, terwijl de realiteit uitwijst dat de cijfers slechter zijn dan een kwartaal of jaar geleden. Beursverslaggevers doen, misschien onbedoeld, een beroep op uw emotie. Als u daar in mee gaat kunt u op het verkeerde been gezet worden. Tip: let altijd op de werkelijke cijfers en bedenk wat de impact van deze cijfers kunnen hebben op toekomstige ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld de koers/winstverhouding of het dividendrendement. Uiteindelijk zal de realiteit altijd tot iedereen doordringen. Met alle gevolgen van dien.
Tegenvallende macro-economische cijfers hebben vroeg of laat een negatief effect op de consument. Het heeft tijd nodig voordat er deze veranderingen bij de consument voelbaar wordt, maar als dit proces eenmaal op gang is gekomen versterkt dit proces zichzelf en ontstaat er een vicieuze cirkel. Dit proces wordt ook nog eens versterkt door het bedrijfsleven zelf. Immers, ontslagrondes drukken de kosten voor het individuele bedrijf, maar creëren een vraaguitval voor andere bedrijven omdat werklozen nu eenmaal minder kunnen spenderen. Als gevolg meerdere ontslagrondes zullen de macro-economische cijfers nog meer tegenvallen. Hierdoor zullen andere bedrijven zich weer genoodzaakt voelen om te gaan saneren.
Het Amerikaanse consumentenvertrouwen, gemeten door de Universiteit van Michigan — het zogenoemde Michigan Sentiment – geeft een dramatisch beeld weer. Het vertrouwen is gedaald tot het laagste niveau sinds 1982. Dat kan niet goed gaan. Consumenten hebben op dit moment dus minder vertrouwen in de economie dan voor de krach van 1987. Ik verwacht dat de consumentenbestedingen in Amerika fors zullen dalen. Dalende consumentenbestedingen beïnvloeden de macro-economische cijfers in negatieve zin. U kunt er op wachten. Overigens geldt dit ook voor ons eigen land. Het is nog niet zo duidelijk zichtbaar, maar de cijfers tonen aan dat het steeds minder goed gaat.
Politiek. Eindelijk grijpt de politiek in! Op de topconferentie van de G7 heeft men een beroep gedaan op het bankwezen om openheid van zaken te geven. Centrale bankiers willen dat de banken binnen honderd dagen openheid van zaken geven over de mate waarin zij staan blootgesteld aan risico. Ook zijn de banken opgeroepen alle complexe illiquide gestructureerde producten tegen marktwaarde (af) te waarderen. Als de plannen van de G7 doorgaan zullen ook bij de kredietbeoordelaars (die overigens worden gefinancierd door de huidige generatie bankiers) de duimschroeven worden aangedraaid.
De tijd dat het bankwezen kan bepalen wat er gebeurt lijkt voorbij te zijn. De exorbitante beloningsstructuren zullen vermoedelijk snel tot het verleden behoren. Gelukkig maar want ze verdienen deze riante bonussen ook niet. Banken hebben enorme risico’s genomen met uw spaargeld. Jammer genoeg is de sector zelf niet in staat geweest om zichzelf zelfbeperkende maatregelen op te leggen.
Banken zijn natuurlijk gewoon winkeliers. Niet meer en niet minder. De meeste particulieren zien dat niet zo. Zij kijken vol ontzag tegen het bankwezen op, en menigeen voelt zich opgelaten als zij bij een bank aankloppen voor een krediet. Ook ken ik mensen die me vol enthousiasme kwamen vertellen dat ze er zo trots op waren dat ze als goede klanten werden gezien omdat er best nog wat mogelijkheden waren om het leenvermogen meer te benutten. Winkeliers proberen winst te maken. Uw bank ook. Blijf daarom altijd nadenken over uw relatie met uw bank en zorg goed voor uzelf. Bijvoorbeeld door uw leengedrag aan te passen, uw spaargeld tijdelijk over te hevelen naar uw doorlopend krediet zodat uw rentekosten afnemen.
Vroeger werden bankiers beschouwd als saaie boekhouders. Deze bankiers stonden wel te boek als zeer degelijke mensen. Ze hadden een hoog aanzien en werden vanwege hun onkreukbare betrouwbaarheid met respect behandeld. Ik vermoed dat er in de komende jaren weer een nieuwe generatie bankiers zal opstaan. Zij zullen hun vak, weer op een degelijke en misschien wel op een saaie manier gaan uitoefenen. Ik kan me nog herinneren dat er vroeger, gedurende een hele lange periode, erg weinig beweging zat in het aandeel ABN AMRO. Tja, we spreken over een periode van meer dan 20 à 25 jaar geleden. Kunt u zich deze periode nog herinneren?
Huizenprijzen. In verband met een opmerkelijke media-aandacht voor de prijsontwikkeling van de huizenmarkt zal ik u de komende periode op de hoogte houden van de meest actuele ontwikkelingen. Als de huizenprijzen gaan dalen, dan zal het consumentenvertrouwen en de economische groei in negatieve zin worden beïnvloed. De beurs zal als gevolg van dalende huizenprijzen op zijn minst stabiliseren maar zelf ga ik ervan uit dat de beurskoersen onder de huidige omstandigheden (versneld) zullen dalen zodra blijkt dat de huizenprijzen zakken (als een baksteen). Of dat laatste gebeurt is natuurlijk niet op voorhand te zeggen. Wel verwacht ik dat de huizenprijzen in zullen dalen.
Het IMF waarschuwt (april 2008) voor een overwaardering van de huizenprijzen op de Nederlandse markt van circa 30 procent. Op www.hypotheker.nl (maart 2008) kunt u lezen dat alle marktpartijen die in Nederland actief zijn op de huizenmarkt, het uitgesloten achten dat de huizenprijzen bij ons dalen.
De Rabobank heeft vandaag in Het Financieel Dagblad (15÷04÷2008) stelling genomen ten aanzien van het IMF door nadrukkelijk te stellen dat het IMF fout zit met haar analyse. De Rabobank maakt zich zorgen omdat beleggers zich afvragen wie er gelijk heeft. In mijn columns probeer ik me te baseren op feitelijke ontwikkelingen. U kunt zelf, op basis van onderstaande rekensom, beoordelen of u in de functie van belegger, vindt dat de huizenprijzen in Nederland te hoog zijn.
Ik zal maandelijks de leencapaciteit bijhouden van een modale éénverdiener met een salaris van 30.975 (2008) à 35 jaar die op zoek is naar een gemiddelde eengezinswoning. Op dit moment kan hij 144.000 euro lenen voor het kopen van een bestaande woning. De gemiddelde prijs van een gemiddelde eengezinswoning 281.567 bedraagt euro. Oftewel, hij komt 137.567 euro tekort. Voor starters, alleenstaanden en mensen met een lager dan modaal inkomen zijn huizen vrijwel onbereikbaar geworden.
De betaalbaarheid van een woning kan via twee routes worden verbeterd, namelijk door een prijsdaling van bestaande koopwoningen en door een verhoging van Cao-lonen. Het zal mij niet verbazen als dit proces minimaal drie jaar in beslag neemt.
Inmiddels hebben verschillende makelaars, als gevolg van de vraaguitval naar koopwoningen, hun kantoren moeten sluiten. ‘Door de dalende omzetten op de huizenmarkt maakt 22 procent van de middelgrote makelaarskantoren verlies. Veel andere makelaars zouden genoegen moeten nemen met een inkomen dat onder modaal niveau ligt (Het Financieele Dagblad, 11/04/2008).
Bedrijfseconomisch. Analisten verwachten dat de winst per aandeel in 2008 voor de volgende bedrijven lager zal uitvallen dan de winst in 2007:Ahold; Corporate Express; ING; Philips; Reed Elsevier; — Royal Dutch; TomTom; Wolters Kluwer; Bam; Binck Bank, Boskalis; CSM; Vopak en Wessanen. Het gaat op dit moment om 14 bedrijven (Bron: Het Financieele Dagblad, 14/04/2008).
Reorganisaties, faillissementen en ontslagrondes zullen tijdens de top- en dalende fase in eerste instantie toenemen. Gelukkig zullen dit soort berichten tijdens de bodem- en stijgende fase weer langzaam uit het beeld verdwijnen. Sinds mijn vorige column hebben de volgende bedrijven een reorganisatie aangekondigd; Washington Mutual gaat ongeveer 3.000 arbeidsplaatsen schrappen; — 500 personeelsleden minder als gevolg van de fusie tussen Friesland en Campina.
Opmerkelijk. Polen lokt polen, zo kun u deze week in Het Financieele Dagblad lezen. Wie terugkomt wordt door familie en door de overheid warm onthaalt. Wie in het buitenland blijft werkt steeds meer voor niets omdat de Zloty een harde munteenheid wordt. Dat is de strekking van het verhaal. Voeg daar de gestegen brandstofkosten aan toe en het rekensommetje is door de Pool snel gemaakt. Voor het eerst zijn er in Engeland meer Polen vertrokken dan er zijn binnen gekomen. Naarmate er meer Polen teruggaan wordt het in ons eigen land in bepaalde sectoren (landbouw en bouw) steeds moeilijker om geschikt personeel te vinden.
Als de Polen inderdaad hun biezen pakken zou dit misschien in verschillende sectoren hard kunnen aan komen. De krapte kan zich vertalen in een nieuwe loongolf. Ofwel, de kans op een ‘tweede ronde effect’ waar de ECB zo bang voor is kan wel eens werkelijkheid worden. In dat geval zou de inflatie wel eens hoger kunnen uitvallen dan verwacht.
Anderzijds meldt Het Financieele Dagblad (10÷10÷2008) dat architecten minder werk hebben. Zij nemen initiatieven door naar werk te zoeken. Ze pakken hun mobieltje en bellen bouwbedrijven om te zien of ze nog werk hebben. Architecten staan vooraan in de rij. Als het bij hun stokt, is het een kwestie van tijd voordat bedrijven als BAM en bijvoorbeeld Heijmans merken. De roep van Polen om Polen naar huis te halen kon wel eens precies op tijd komen.
3. Dalende fase
We zitten in de vierde maand. Tijdens deze fase zullen er ongetwijfeld weken zijn waarbij de koersen een fors herstel laten zien. De lengte van de dalende fase varieert van 3 maanden tot 36 maanden.
Verschillende beleggers zullen tijdens deze fase bewust nadenken over het feit of ze zullen stoppen met hun beleggingsactiviteiten. Sommigen haken ook daadwerkelijk af. U kunt dit proces volgen met behulp van de beursomzet en de AD-lijn.
Macro-economische cijfers en bedrijfseconomische cijfers zullen verslechteren. Deze ontwikkeling beïnvloed het beurssentiment in negatieve zin. Ook psychologische factoren beïnvloeden het gedrag van beleggers en bestuurders. Hierdoor droogt het aantal beursintroducties op. Eveneens het aantal wilde bedrijfsovernames. Ook neemt de spaarzin weer toe.
Tijdens deze fase kunt u het beste sparen. Wilt u toch speculeren? Dan kunt u met bijvoorbeeld putopties werken. Houdt u er wel rekening mee dat opties een zeer speculatief karakter hebben. Velen hebben daarmee geld verloren.
4. Sparen of beleggen.
Tijdens de top- en de dalende fase is sparen lucratiever dan beleggen. Ik zal wekelijks voor u een rendementsvergelijking maken van de koersontwikkeling van de AEX, een spaarrekening en het beleggen volgens de principes van de beurscyclus.
Een stand van 520 (560−480) voor de AEX neem ik als referentiepunt voor de koers die tijdens de topfase (2007) is bereikt. Hierbij is geen rekening gehouden met het dividendrendement of transactiekosten.
Rendement:
1. AEX (520 — 450): -/- 13,4 procent
2. Spaarrekening ( www.argenta.nl , 14 maanden — maart 2007 t/m april 2008): 4,7 procent
3. Beleggen volgens de principes van de beurscyclus: 4,7 procent
Uit bovenstaand rekenvoorbeeld ziet u dat het erg zinvol kan zijn om rekening te houden met de beurscyclus. U heeft een rendementsvoordeel ten aanzien van de AEX kunnen realiseren van 18,1 procent
5. Cyclusverloop van individuele aandelen
Eens per maand selecteren we uit de AEX en de AMX aandelen die volgens mijn bevindingen in de dalende fase zitten. Volgens de theorie van de beurscyclus zullen de koersen van deze aandelen aan het einde van de dalende fase lager staan ten opzichte van de koers die zij aan het begin van deze fase hadden. Op deze website worden de actuele koersen van verschillende aandelen automatisch bijgewerkt.
Aandelen AEX (dalende fase): Akzo, Aegon, ASML, DSM, Fortis, Heineken, KPN, ING, Philips, Reed Elsevier, RSDA, TNT, SBM offshore, Rodamco Europe, TomTom, Wolters Kluwer
Aandelen AMX (dalende fase) : Aalberts, ASMI, Arcadis, BAM, Binck Bank, Crucell, CSM, Heymans, Logica, CMG, Draka,Heijmans, Logica, Imtech, Nutreco, Oce, Ordina, SNS, USG People, Vopak, Wereldhave, Wavin, Wessanen
Laatste update: 01/04/2008
6. Disclaimer.
Deze column heeft uitsluitend educatieve doeleinden. Niets van de tekst is op te vatten als een concreet beleggingsadvies. Overleg altijd met een professionele beleggingsadviseur van uw bank voordat u enige actie onderneemt. U bent verantwoordelijk voor uw eigen beleggingsbeslissingen. Advies: lees de disclaimer!