...

Window Dressing, wat is dit nu eigenlijk ??

31 maart 2005, 08:58 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Het 1ste kwartaal loopt ten einde en dat in tra­di­tion­eel de tijd voor de Fund-Man­agers om hun port­fo­lio op te poet­sen .. Met andere woor­den .. hoe kan de Fund-man­ag­er zijn mis­sers zo onzicht­baar mogelijk uit zijn port­fo­lio lat­en verd­wi­j­nen en ver­van­gen door fond­sen die kort voor het einde van het kwartaal sterk zijn geste­gen … Een overzicht van hoe zoi­ets er uitziet .…

Win­dow Dressing:

Leuk voor de beleg­gers die denken dat alleen de goed presterende fond­sen in het fonds­man­d­je zit­ten, leuk voor de baas die denkt dat hij goed presterende man­agers op zijn afdel­ing heeft rond­lopen en, een niet onbe­lan­grijke reden, de Fund-Man­agers proberen met betere resul­tat­en een betere posi­tie te kri­j­gen op de “ladder” van best presterende beleg­gings­fond­sen. Maar de truk­endoos is nog niet leeg.

Port­fo­lio Pumping:
Maar er zijn nog andere meth­o­d­en. “Portfolio Pump­ing” wordt het ook wel genoemd. Het kun­st­matig oppom­pen van de koers van een slecht presterend aan­deel om zo betere kwartaal resul­tat­en te krijgen. 
Hoe werkt dat nu? De Fund-Man­ag­er plaatst grote bestens orders op de beurs van de aan­de­len die achter zijn gebleven ten opzichte van indices en de andere aan­de­len in zijn portfolio.
Deze order bli­jft niet onopge­merkt en de kans is groot dat de markt er posi­tief op zal rea­geren. De vol­umes van het aan­deel zullen namelijk zicht­baar hoger liggen dan de gemid­delde omzet en koers van het aan­deel zal sti­j­gen. Pre­cies wat de Fund-Man­ag­er verwachtte. Met deze koerssti­jging wordt zijn port­fo­lio een stuk meer waard, sti­jgt hij in de rank­ing en kan hij zijn kwartaal met een goed gevoel afs­luiten. Kort na het begin van het nieuwe kwartaal zakt de koers van het aan­deel meestal snel weer terug naar het “oude” niveau. 
Opval­lende sti­jgers waren bijvoor­beeld een aan­tal index­en van Amerikaanse beleg­gings­fond­sen. Kort voor het sluiten van het 3e kwartaal in 2004 ste­gen 15 Lip­per index­en zo hard, dat ze S&P 500 index out­per­for­m­den. De eerste dag van het nieuwe kwartaal daalden de koersen echter weer naar de “oude” niveaus. 
Is dit een uniek voor­val geweest ?
Née ! Absolu­ut niet. Over de gehele wereld ziet men dergelijke patro­nen. Is het te bewi­jzen ? Ja !
Amerikaanse onder­zoek­ers hebben bewi­jzen gevon­den van Port­fo­lio Pump­ing en het meest promi­nente onder­zoek wat ooit naar deze prak­tijken is gehouden, vond plaats in 2002
In het april num­mer van de Jour­nal of Finance schreven de heren Carhart, Mus­to, Reed en Kaniel (de laat­ste drie zijn gerenom­meerde pro­fes­soren aan bek­ende Amerikaanse Uni­ver­siteit­en) een uit­ge­brei­de studie over dit fenomeen. 
Kort samen gevat schreven zij:
We present evi­dence that fund man­agers inflate quar­ter-end port­fo­lio prices with last-minute pur­chas­es of stocks already held. The mag­ni­tude of price infla­tion ranges from 0.5 per­cent per year for large-cap funds to well over 2 per­cent for small-cap funds. We find that the cross sec­tion of infla­tion match­es the cross sec­tion of incen­tives from the flow/​performance rela­tion, that a surge of trad­ing in the quar­ter’s last min­utes coin­cides with a surge in equi­ty prices, and that the infla­tion is great­est for the stocks held by funds with the most incen­tive to inflate, con­trol­ling for the stocks’ size and performance. 
Ze ont­dek­ten ook dat de groot­ste aankopen gedaan wor­den rond 30 minuten voor het slot van de han­dels­dag, met een piek enkele minuten voor­dat de beurs de deuren sluit. En de argeloze beleg­ger? Stap dus niet in beleg­gings­fond­sen op de laat­ste dag van een kwartaal. Doet u dat wel, dan loopt u de kans door een Win­dow Dress­er uit­gek­leed te wor­den en in de eta­lage gezet te worden.
Dirk Dortland 
© US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.