Het 1ste kwartaal loopt ten einde en dat in traditioneel de tijd voor de Fund-Managers om hun portfolio op te poetsen .. Met andere woorden .. hoe kan de Fund-manager zijn missers zo onzichtbaar mogelijk uit zijn portfolio laten verdwijnen en vervangen door fondsen die kort voor het einde van het kwartaal sterk zijn gestegen … Een overzicht van hoe zoiets er uitziet .…
Window Dressing:
Leuk voor de beleggers die denken dat alleen de goed presterende fondsen in het fondsmandje zitten, leuk voor de baas die denkt dat hij goed presterende managers op zijn afdeling heeft rondlopen en, een niet onbelangrijke reden, de Fund-Managers proberen met betere resultaten een betere positie te krijgen op de “ladder†van best presterende beleggingsfondsen. Maar de trukendoos is nog niet leeg.
Portfolio Pumping:
Maar er zijn nog andere methoden. “Portfolio Pumping†wordt het ook wel genoemd. Het kunstmatig oppompen van de koers van een slecht presterend aandeel om zo betere kwartaal resultaten te krijgen.
Hoe werkt dat nu? De Fund-Manager plaatst grote bestens orders op de beurs van de aandelen die achter zijn gebleven ten opzichte van indices en de andere aandelen in zijn portfolio.
Deze order blijft niet onopgemerkt en de kans is groot dat de markt er positief op zal reageren. De volumes van het aandeel zullen namelijk zichtbaar hoger liggen dan de gemiddelde omzet en koers van het aandeel zal stijgen. Precies wat de Fund-Manager verwachtte. Met deze koersstijging wordt zijn portfolio een stuk meer waard, stijgt hij in de ranking en kan hij zijn kwartaal met een goed gevoel afsluiten. Kort na het begin van het nieuwe kwartaal zakt de koers van het aandeel meestal snel weer terug naar het “oude†niveau.
Opvallende stijgers waren bijvoorbeeld een aantal indexen van Amerikaanse beleggingsfondsen. Kort voor het sluiten van het 3e kwartaal in 2004 stegen 15 Lipper indexen zo hard, dat ze S&P 500 index outperformden. De eerste dag van het nieuwe kwartaal daalden de koersen echter weer naar de “oude†niveaus.
Is dit een uniek voorval geweest ?
Née ! Absoluut niet. Over de gehele wereld ziet men dergelijke patronen. Is het te bewijzen ? Ja !
Amerikaanse onderzoekers hebben bewijzen gevonden van Portfolio Pumping en het meest prominente onderzoek wat ooit naar deze praktijken is gehouden, vond plaats in 2002.
In het april nummer van de Journal of Finance schreven de heren Carhart, Musto, Reed en Kaniel (de laatste drie zijn gerenommeerde professoren aan bekende Amerikaanse Universiteiten) een uitgebreide studie over dit fenomeen.
Kort samen gevat schreven zij:
We present evidence that fund managers inflate quarter-end portfolio prices with last-minute purchases of stocks already held. The magnitude of price inflation ranges from 0.5 percent per year for large-cap funds to well over 2 percent for small-cap funds. We find that the cross section of inflation matches the cross section of incentives from the flow/performance relation, that a surge of trading in the quarter’s last minutes coincides with a surge in equity prices, and that the inflation is greatest for the stocks held by funds with the most incentive to inflate, controlling for the stocks’ size and performance.
Ze ontdekten ook dat de grootste aankopen gedaan worden rond 30 minuten voor het slot van de handelsdag, met een piek enkele minuten voordat de beurs de deuren sluit. En de argeloze belegger? Stap dus niet in beleggingsfondsen op de laatste dag van een kwartaal. Doet u dat wel, dan loopt u de kans door een Window Dresser uitgekleed te worden en in de etalage gezet te worden.
Dirk Dortland
© US Markets