...

Willem Middelkoop: 2008 kan dramatisch worden

20 november 2007, 12:33 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

De kredi­et­cri­sis zal ver­erg­eren en 2008 zou wel eens een drama­tisch jaar kun­nen wor­den. Prof­i­teer van dal­ing finan­ciële waar­den en koop goud en zil­ver. Olie zou wel eens voor een groot ver­haal kun­nen zor­gen, zek­er als een aan­val op Iran een feit wordt. Dat zegt Willem Mid­delkoop, beurscom­men­ta­tor bij RTL‑Z, in een exclusief inter­view met VolgHetGeld.


De kredi­et­cri­sis zal ver­erg­eren en 2008 zou wel eens een drama­tisch jaar kun­nen wor­den. Prof­i­teer van dal­ing finan­ciële waar­den en koop goud en zil­ver. Olie zou wel eens voor een groot ver­haal kun­nen zor­gen, zek­er als een aan­val op Iran een feit wordt. Dat zegt Willem Mid­delkoop, beurscom­men­ta­tor bij RTL‑Z, in een exclusief inter­view met VolgHetGeld.

Deze week had ik een gesprek met Willem Mid­delkoop, in het teken van zijn boek: Als de dol­lar valt. Wat bankiers en politi­ci u niet vertellen over geld en de kredi­et­cri­sis”. Eerder had­den we elka­ar kort gespro­ken in een bijeenkomst van Docs at the Docks .

Als we aan tafel van de lob­by van een luxe hotel zit­ten, wijst hij mij erop dat we hier beter af zijn dan in een café. De pri­jsver­schillen zijn niet groot maar je kunt in de lob­by lekker zit­ten. Hij is alti­jd een han­de­laar geweest op zoek naar het gouden idee. Het onder­zoek naar het geld is vooral een onder­zoek geweest voor hemzelf. Die speur­tocht is tien jaar gele­den begonnen, maar als kind vroeg hij zich al af waar geld van­daan kwam. 

Kans op harde land­ing toegenomen

De dol­larindex meet de waarde van de dol­lar ten opzichte van een mand­je inter­na­tionale val­u­ta. Dat mand­je is samengesteld uit de euro, de Japanse yen, het Britse pond, de Canadese dol­lar, de Zwit­serse franc en de Zweedse kroon. Deze dol­larindex vormt een betere afspiegeling van de koers­be­weg­in­gen van de dol­lar dan de fluc­tu­aties ten aanzien van indi­vidu­ele valuta.

Deze dol­larindex staat nu onder de 80 (75.39). In jouw boek stel je dat deze graad­me­ter de afgelopen twintig jaar nooit onder dit niveau is gekomen. Komen grote dol­larverkopen nu op gang?

Spec­u­lanten zullen de dol­lardal­ing ver­snellen. Vorige week zat­en we dicht­bij een dol­larpaniek. De euro steeg van $1,46 naar $1,47 in slechts een kwarti­er. Ik verwacht dat de Amerikaanse munt verder verzwakt. Elke sterk­te zal gebruikt wor­den om posi­ties af te bouwen. De dol­larindex zal vol­gens tech­nis­che analyse de 80 hertesten maar nooit meer boven dit niveau uitkomen.

We zit­ten nu tussen 2 scenario’s (harde of zachte land­ing) in. De kans op een harde land­ing is toegenomen. Ik schat de kans daarop bin­nen 5 – 10 jaar op 30%. Als we pech hebben, kan het zelfs bin­nen drie jaar gebeuren. 

De kredi­et­cri­sis zal ver­erg­eren, er komt nog veel meer schade. Dit is erg­er dan de beurskrach van 1987. Er is nu al sprake van een vlucht uit geld naar edel­met­al­en. Een vlucht uit geld betekent vooral een vlucht uit bankaandelen. 

Drama­tis­che tafer­e­len in 2008

De fac­toren voor een instort­ing van het sys­teem die jij noemt, lijken momenteel alle­maal in werk­ing, er is namelijk sprake van een kredi­et­cri­sis, de dol­larindex is onder de 80 gedo­ken en olie en goud zijn fors geste­gen. Kan de ramp die jij voorzi­et niet eerder plaatsvin­den?

We zijn dichter­bij een harde land­ing dan ooit. We kun­nen wellicht al in 2008 drama­tis­che tafer­e­len zien. This is a big one”. Beleg­gers moeten zeer defen­sief zijn. 

Klik hier voor het gehele interview: 

Satilmis Ersin­te­pe
www​.vol​ghet​geld​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.